Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Lorette
    Lorette

    По пътя из кавказки и закавказки територии IIчаст

      Описание: Грузия в сказки и снимки

     Продължаваме пътуването......  🙂

     

    27.07

       Транспортът в Тбилиси е много уреден. Личи си, че времето на гражданите се цени и нямаше никакво висене по спирки. Придвижването ставаше бързо и обмислено с метро. Плащането му се извършва посредством метрокарта, които  си купих във фоаето на метрото за 2 лари и я попълних с още 3 лари. Това прави 5 пътувания не само с метро, но и с автобус ако го използвам  90 мин след влизане в метрото. Тази карта служи дори и за кабинковия лифт. В Тбилиси има две главни точки за придвижване с маршрутни до разни краища на Грузия - едната е автогара Ортачала (международните автобуси до Ереван, Баку, Истанбул, Анкара и маршрутка до Батуми) и другата е автогарата над метростанция Дидубе (маршрутни до Казбег, Мцхета, Гори, Кутаиси, Вардзия). Днес бях решила да тръгна на север към прочутия връх Казбег с маршрутка за 10 лари (туристическите вземат по 25 лари, а маршрутът е един и същ) Трите часа до Степанцминда (намира се в подножието на Казбег и е почти последното селище) ми се сториха като 20 мин в сравнение в Тбилиси-Ереван-Тбилиси. Бях виждала по снимки така наречения Грузински военен път, виещ се през красивия Кавказ. Все едно си в Рила, но с много по-високи и безкрайни възвишения по пътя. Пристигнах в малкото градче и не след дълго бях в къщата за гости, в която имах резервация. Една баба грузинка ме посрещна и набързо ми показа стаята  (Nino Khetaguri Guest House). Освежих се, починах малко и поех към храма Св. Тройца, който се виждаше високо на възвишенията. Пътя до там беше 2 км на баир и минаваше през малко, бедно селце Гергети. Изкачих се до храма през  живописна  козя пътечка. Кавказките планини малко по малко разкриваха цялото си великолепие. Стигнах до църквата, която беше гъсто населена с туристи, дошли с коли по тясно шосе от противоположна на моята страна. Информацията ми за този храм е бедна, знам само, че историята му е свързана с покровителката на Грузия Св. Нино. Обиколих малко, починах си и продължих да качвам пътечката нагоре. До подножието на връх  Казбег (5034 надморска височина) или първия ледник имаше 6 км, но аз не разполагах с нужното време, за да го посетя и да се върна...... И с маратонките дотам. Никога съм нямала интерес към планинското катерене - това което виждах оттук ми спираше дъха. Според легендата на скалите на Казбек е бил окован Прометей – героят, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората.  

    Границата със Северна Осетия беше на 7 км. и ме изкушаваше да я стигна. Седнах на една полянка, далеч от туристите и се потопих в съзерцание. Това е единствената реалност – да си точно в този момент, на 100%. Всеки един напълно изживян миг носи смисъл на живота.

    Не усетих кога мина времето. Паренето по раменете ми и захладняването ми напомни, че трябва да се връщам вече. Беше 17.30 ч, а в планината много бързо се сменят температури и се стъмва. Върнах се в Степанцминда по друга пътечка, минаваща през малка гора и поточе. Градчето не беше нищо особено, приличаше на Банско само откъм цени на стоки и функцията, която изпълняваше в туризма. И по красота, и по големина и по брой туристи Банско го превъзхождаше. Прибрах се щастливо уморена и хапнах домашна храна. За съжаление оставаха само три дни от това щастие.

     

    28.07

    Не бих изпуснала гледката към върха сутрин рано в 6ч когато слънцето едва огрява ледовете.  С чаша горещо какао и вкусна закуска на двора наблюдавах планината и току я прицелвах с обектива на апарата си. След около два часа трябваше да си тръгна. Този път си бях наумила към Северна Осетия. Хванах стоп малко извън селото и след 20 минути бях на граничния пункт. Там разгледаха паспорта ми и ме върнаха – пунктът е отворен само за руски и грузински граждани.  Хванах стоп в посока Тбилиси, който ме остави на няколко километра след селището, в което бях,  на едно много живописно място. В близост течеше вода от извор и спираха много туристи. От там се качих в един микробус към Тбилиси. По пътя шофьорът ми разказа, че Грузия иска да влезе в ЕС, но тъй като затова е необходимо задължително и членство в НАТО, Русия не позволява. Това поражда конфликт между двете страни и често има улични протести в столицата. Пътуването мина неусетно в разговори и шеги. Прибрах се в Тбилиси, а в хостела ме посрещна Сергей, доволен, че отново съм негов посетител. Починах си малко и отидох в Ботаническата градина, за да се скрия от горещините. Градината е основана през 1845г на мястото на царските градини. Таксата за вход е 4 лари на възрастен и 1 лари за дете. Посетих крепостта Нарикала, която се извисява  над града. През 8-ми век тук се намира резиденцията на арабските емири, които са я построили. В последствие Нарикала преминава от ръка на ръка няколко пъти на грузинци, перси, турци и почти напълно унищожена от експлозия на склад за боеприпаси. До крепостта може да се стигне и с лифт за 5 лари  от парк Рике. Входът на крепоста е безплатен. Работно време 9ч - 21ч.   В близост до един от мостовете имаше много старинна и красива джамия от мозайка, построена през 18в от османци. Разрушавана и възстановявана е многократно. Интересното за нея е, че две различни течения в исляма (сунити и шиити) се молят заедно.  Заскитах по уличките на старите квартали в Тбилиси и се натъкнах на сгради с арабски мотиви, търговски къщи, и по-съвременни фасади. Главната улица в този район е Коте Абхази, изпълнена с множество уютни ресторанчета с наргилета и магазинчета. Натъкнах се на  едно заведение с жива джаз музика. Седнах да послушам на чаша грузинско вино и ядки и не усетих кога стана 23.30ч.

     

    29.07

    За днес си бях наумила старата столица Мцхета и манастирът Джвари. Излязох сутринта и отидох на метростанция Дудибе, откъдето се качих на маршрутка за 1 лари до Мцхета.  Там се намира  Катедралният събор Светицсховели. Това е патриаршеският храм на грузинската православна църква и е свято място, тъй като оттук започва разпространението на християнството в Грузия. Всичко тук е свързано с покровителката и защитничка на Грузия Св. Нино и цар Мириан. Иначе самото градче е малко туристрическо място с улички, пълни с тараби с разни лакомства и сувенири .  Следващата стъпка е храмът Джвари, който се намира на 10-тина километра от градчето върху една скала. Отгоре се разкриваше прекрасна гледка на две реки, които се сливат в една – река Арагви и река Кура.  Минаваше обяд и стана време да си тръгна на обратно. Прибрах се в Тбилиси с колата на едно семейство, с което се запознах и снимах на манастира. Разказаха ми по пътя, че всяка година по това време идват тук, за да се помолят и благодарят – нещо като курбан правят. Преди 8 г цялото семейство щяло да катастрофира по пътя под този манастир и като по чудо оживяват без драскотина. Смятат, че покровителката на манастира ги е спасила. Хубаво е да пътуваш на стоп – чуваш различни истории, разпознаваш се с различни хора. Вечерта се разхождах в парк Рике в Тбилиси и хапнах вкусна грузинска кухня в един скътан ресторант.

     

    30.07

    Сутринта се събудих късно. Беше ми криво, изобщо не ми се прибираше в БГ. Събрах си бавно нещата в раницата и отидох да се пошляя по познати места за последно и да си взема нещичко за спомен. По пътя си срещнах Реза – ирански преподавател по плакатно изкуство и калиграфия в Техеранския университет. Бях за запознала с него в хостела. Той беше много въодушевен от факта, че и аз съм артистична душа и ме замъкна в една галерия за модерно изкуство. Разказа ми, доколкото го разбирах с моите никакви познания по анг. език,  че има студенти от различни краища на света и сега си урежда изложба тук. Все пак можехме да водим елементарен диалог. После хапнахме някъде и се прибрахме в хостела, минавайки през пазара на Сухия мост. Това е най-известния бълха пазар в Грузия. Има всичко, което можете да си представите. Историята му е, че след разпадането на Съюза в Грузия започнали трудни времена и жителите й започнали да продават всичко, за да изхранят семействата си. Постепенно животът се подобрява, но пазара продължава да функционира. Изтощена от горещините съм спала цял следобяд непробудно, а бях планирала да посетя  катедралата на Цминд Самеба- един от символите на нова Грузия, построен през 2002г на хълма Авлабари.  

    Сергей ме събуди към 21ч. Скоро се сбогувах с цялото семейство и нарамих раницата към летището. Взех метрото 10 мин преди да го затворят (раб време 6ч-23ч) до станция Агапури и от автобусната спирка и се качих на автобус 137, който  ме стовари точно на летището след 15мин път . Смъкнах раницата от гърба си и зачаках да отворят чек –ин гишето. Винаги се сдухвам  на летището за БГ. Имаше още толкова места в Грузия, които исках да видя, но за толкова дни - толкова. Друг път пак.

     

     В приятни емоции времето минава неусетно. За съжаление престоят ми в тези прекрасни страни свърши и аз трябва да се върна отново в ежедневието си, но обогатена с хубави спомени, пълна душа и сърце. Пътуването ми не е приключило – само правя почивка между тази и следващата дестинация. Усещането е както като се влюбиш – иска ти се да останеш вечно в този момент… по този път, към тази страна….. и никога да не свършва.

     

    31.07

    Самолетът ми кацна в 6.30ч в Букурещ. Ами прибирам се в БГ, Русе...

    4b488a79-0f91-4773-8629-fb040f43d55a.jpg

    На автостоп към Тбилиси

     

    4d49b5c1-5dd8-41ec-8f72-2256314a1040.jpg

    Старият квартал

     

    4d562928-d9d0-4345-9607-6da921b6c4f2.jpg

    В църквата Джвари

     

    5e5f5728-1a38-45dc-9e64-3a9e524be8d4.jpg

    Тбилиси от лифта

     

    7a2bd8c8-64a6-4402-9ec2-6fd1a6d3adff.jpg

    Река Кура вечер

     

    78e99159-2d40-419a-97d3-edc784ef97fa.jpg

    Връх Казбег в 6ч сутрин

     

    80c13511-7232-4e66-a68f-852c4a445f17.jpg

    От манастирът Джвари. Двете реки Кура и Агаври

     

    85ba02a7-b622-4335-8f1b-99bef7bc00d1.jpg

    Без рок за къде? 🙂

     

    119f7bc3-9c1d-4c84-8e49-4fb282c974fd.jpg

    Старите улички в Тбилиси

     

    648c4cbf-6f91-4096-8382-15b0653964ee.jpg

    В подножието на Казказ град Степанцминда

     

    03401fd2-58fb-4a1f-9a62-830a48e82498.jpg

    Орнаменти в Тбилиси

     

    a74716b2-8b28-4108-8ec4-c62d03063922.jpg

    Към Казбег

     

    bcf2d4d4-64d9-4a7b-9cc6-42a100af4c5f.jpg

    Операта в Тбилиси

     

    c11e0b10-2ce1-4a09-9461-231f31ec82e2.jpg

    Казбег в облаче

     

    c736e1ec-0cc0-4135-a5d7-1ca23796e437.jpg

    Отгоре се вижда Нарекала

     

    c925c347-6c0b-4761-8346-a6c01b27a4cf.jpg

    Казбег

     

    dbae4cbf-bf22-4bba-a773-023cb541af2b.jpg

    Църквата св,Тройца 

     

    e86dc8a9-7da4-47df-bd3d-824a0f908d55.jpg

    По казказките друмища

     

    ec193fda-0b94-4984-a344-0de8a58e7f66.jpg

    Казбег сутрин рано

     

    efb595e5-758f-4b66-963d-e6cef63380d9.jpg

    Щастлива......

     

    Редактирано от Lorette

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Предварително се извинявам за качеството на снимките, но техниката ми е от нисък клас.

     

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове
    преди 9 минути , Lorette каза:

    Радвам се, че ти харесва. За пръв път пиша.

    Получава ти се повече от добре👍

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове
    преди 1 час, Заруи каза:

    Невероятно е!

    Добре дошла! 🙂

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове


    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.