Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Pantelej Putnik
    Pantelej Putnik

    За круизите и …… за един круиз в Балтийско море

     

    Нещо като увод

    Години наред съм поглеждал понякога към предложенията за круизи, като вероятно цените и цялата организация по едно такова пътуване ме е спирало да го осъществя. И както в повечето случаи – когато човек не знае, всичко му се струва сложно и невъзможно. По отношение на круизите винаги съм имал и някакви опасения, че не знам нищо по самата им организация, престоя на кораба, допълнителни и скрити такси и т.н. При разговорите ми с много хора разбирам, че по отношение на круизите са налице много митове. Митовете винаги заемат празното пространство, където знанието липсва. Именно в тази връзка се захванах да се поинтересувам малко по-подробно и да проуча в детайли всичко, което е от значение за организирането на един круиз. Настоящото изложение съм посветил на хората, които се интересуват от круизите, но все още не са намерили време да се запознаят с някои подробности относно този вид пътуване, а също и на хората, които просто се чувстват „комфортно“ в незнанието си обзето от неистини.

    Митовете за круизите    

    1. „Круизите са само за богати хора, защото са много скъпи“ – Круизите, също като напр. хотелите или самолетните билети биха могли да са скъпи или изгодни. Досега обаче не съм чувал някой да е спрял да отсяда в хотел или да лети със самолет само заради опасенията си, че би било скъпо. Неспособността да се намери евтин круиз не означава, че круизите са скъпи. Може би трябва да се научим да проучваме в интернет, а не да се доверяваме на предложенията на първите компании в нета, които предлагат круизи. Също така, трябва да знаем, че предлагането на цялостна организирана програма за круиз, включваща самолетните билети до началното пристанище и обратно, евентуално хотел там и т.н., означава допълнителни суми, които бихме могли да си спестим в случай, че сами си уредим тази организация. Не казвам, че организацията е лесна, защото тя изисква време и много четене, но пък така бихме могли да спестим средства, а и самото предварително проучване е все пак една от най-хубавите фази на самото пътуване.  

    2. „На корабите много се клатушка и вероятно ще ми става лошо“ – Нека се има предвид, че обикновено круизните кораби са огромни, тежки са и при ясно време едва ли изобщо ще усетите нещо. Е, вероятно при силен вятър, буря и големи вълни би могло да се усети нещо. Това усещане обаче при всички положения няма да е като на която и да е лодка или яхта. Освен това круизните кораби подбират внимателно сезонът и маршрутите, в които плават, и това донякъде е гаранция, че все пак метеорологичните условия по време на круиза ще бъдат адекватни. Все пак не сме на изследователски кораб край Нос Хорн!

    3. „При толкова много пасажери вероятно на кораба ще е пълна лудница“ – Ами, да лудница е понякога. Особено в ресторантите в дните на море. Корабите обаче са наистина големи и предлагат много на брой атракции, а също и множество места, на които дори можеш да останеш насаме. Да – правилно прочетохте! Проучете просто самия кораб и ще намерите своето място.

    4. „Ами ако корабокрушираме“ – Това не е мит, ами си е страх. От онези същите страхове, които карат някои хора да избягват например летенето със самолет. Дори и след стотици полети все още имам една неприятна тръпка преди и по време на полет. Да, неоправдан страх, но страх. И това е факт и този факт при мен не е мит.

    Необосновано, но в мислите ни сякаш изниква един голям параход, който при първото си пътуване се блъска в огромна буца лед и стотици си губят живота. Титаник не е мит! При сравнение обаче със загиналите напр. в автомобилни катастрофи, жертвите при корабокрушение на круизен кораб са по-скоро големи изключения. Не казвам, че не съществува опасност, но при кой транспорт съществува абсолютна безопасност, за да пътуваме само с него?!? Ще спрем ли да летим със самолет или да ползваме автомобилите си?! Със страх не се живее, животът иска от нас да сме смели.  

    Митове има много, но, както посочих и по-горе, митовете никнат, където липсва знанието. Така че – нека четем, научаваме и откриваме!

    Организация на моето пътуване      

    Голяма част от моите опасения в миналото са били до това, че предложенията за круизи обикновено не включват различни такси и съм се опасявал да не ме изненадат с някоя такса, която няма да мога да платя. Винаги бих желал да съм наясно още в началото с това, което трябва да плащам, защото това се отразява на цялостната организация на съответното пътуване. Въпреки, че винаги е необходимо да се чете всяко предложение внимателно, когато човек не е достатъчно запознат, то е много вероятно да пропусне някоя такса или дължима сума, която впоследствие да окаже влияние върху бюджета му за пътуването. Никак не е приятно да се оказва, че нещо все още не е платено или че това не е включено в цената и трябва да бъде допълнително заплатено. За да не се стига до неприятни изненади, е необходимо известно време да се проучат предложенията на различните фирми, като не се пропускат и офертите директно от самата корабна компания. В офертите ще се ориентирате какви са таксите и техните размери.  Ако в една оферта една такса не присъства, то в друга оферта вероятно ще я забележите и ще сте наясно в кои случаи ще е необходимо да я заплатите.  

    Вероятно няма да ви изненадам, ако споделя, че съм гледал през годините всички серии (по няколко пъти) на „Корабът на мечтите“. Опасявал съм се, че цялата изискана атмосфера няма да ме кара да се чувствам комфортно. „А вероятно ще трябва да нося и костюм за кораба?“ Не, не е нужно на всяка цена да се обличате с костюм. Има и официални приеми и вечери, където много хора обличат вечерни тоалети. Никой обаче няма да ви върне или откаже достъп, ако не сте с костюм. Поне риза и панталон обаче е препоръчително, защото на фона на всички официално облечени хора най-малкото на вас няма да ви е комфортно.    

    Относно начинът за предлагане на круизите, а и изобщо пътуванията, търговците използват различни способи и методи за привличане на вниманието на потенциалните си клиенти. В множество оферти съм виждал, че липсва пълно описание на всички подробности за круиза или пък важни детайли са „скрити“ с малки букви. Некоректно е да се предлага оферта, която не включва задължителна такса, която така и така се дължи впоследствие, само и само да откраднеш вниманието на клиента. Некоректно е, защото при сравнение на различни оферти, тези на добросъвестните търговци ще бъдат с по-високи цени, включвайки всички такси и дължими суми. Така има много фирми, които „изстрелват“ оферти от типа „УАУ“, като едва впоследствие се оказва, че всъщност тези оферти не включват ред задължителни такси. Остава на нашата отговорност да избягваме такива фирми. Важно е да го правим, за да създадем една по-добра бизнес среда, тоест – така ще живеем и по-добре.

    И за да не съм чак толкова многословен по отношение на финансовата част, ще посоча кои са обикновено включените такси и суми, както и тези, които не са включени най-често в офертите за един круиз.

    Обикновено включени са следните суми/ такси:

    - Настаняване в избрания вид каюта за периода на круиза;

    - Пристанищни такси;

    - Изхранване на пълен пансион на борда;

    - Ползване на развлеченията на борда (басейни, фитнес център, кино, театър и т.н.);

    Обикновено в цените на офертите не са включени следните разходи:

    - Транспорт от и до началното/ крайно пристанище;

    - Екскурзии на брега в отделните точки от маршрута;

    - Такса обслужване на борда, т.н. задължителни бакшиши, които са в рамките на 10-13 евро на човек на ден, като конкретният им размер се определя от района на круиза и може да е различен за всяка компания. 

    - Напитките - безалкохолни и алкохолни, като обикновено водата, кафето, чаят и т.н. са безплатни по време на хранене;

    - Платени услуги на борда като - медицински услуги, услуги в СПА-центъра и др. подобни.

    Разбира се, възможно е да има и други разходи, които конкретно не са посочени по-горе, но в общи линии това са разходите, свързани с един круиз.

    Посочих всичко това, за да можете да направите съвсем информиран избор, като сравнявате само суми, които включват еднакви условия. Така например, мой приятел скоро ме помоли да потърся на каква цена мога да намеря конкретен круиз, за да сравни дали цената на офертата, която е намерил, е нормална. В цифрово изражение офертите бяха почти идентични, което до някъде го успокои, но в офертата, която аз открих бяха включени също така такса за обслужване на борда и пакет с напитки. В цифрово изражение това означаваше, че моят приятел ще трябва да заплати няколкостотин евро в повече, избирайки офертата, която той бе намерил. Мисля, че няма много смисъл в това да купиш 1 лимонада за 2 лева, когато можеш да я купиш за 1 лев. Има далеч по-приятни начини за пилеене на пари.

    Лично аз търся предложения в немски сайтове, но няма да назовавам конкретни тук, за да не го счете някой за реклама. Офертата за круиза в Балтийско море ме грабна по няколко причини. Маршрутът включваше типично пристанищни градове, които можеха да бъдат разгледани, без да е необходимо да се ползва организирана екскурзия. Корабът акостира, хващаш си камерата и тръгваш из града. След проучване се оказа, че самите докове, където акостират корабите (с малки изключения) не са далече от центровете на градовете. Добре е това да се проучи и да се знае, за да не се изненадате, ако се наложи да пътувате известно време до самия град. Тук нямам предвид само, че това ще ви струва допълнителни суми, а по-скоро, че отнема време, а времето при пътуване (и особено при круизите) е един от най-ценните ресурси.

    Предложението ме грабна, също така, т.к. включваше Санкт Петербург. Градът, за който толкова много се говори и е писано, че беше само въпрос на време да го посетя. Като че ли при избора ми обаче надделя това, че никога не съм бил особен фен на северните региони, т.е. това щеше да е нещо много различно от желаното и видяното до момента. Какъв по-оригинален начин да открия един непознат за мен свят посредством един нов за мен начин на пътуване.

    Маршрутът

    Пътуването е 7-8 дни, като корабът щеше да тръгне от Росток/ Варнемюнде (Германия) и по пътя си да акостира в Стокхолм, Хелзинки, Санкт Петербург и Копенхаген. Скандинавия ме очакваше, Балтийско море щеше да бъде прекосено по дължина, щях да видя перлата на Русия.

    Всички на борда   

    Във Варнемюнде (Росток) доковете, където акостират круизните кораби, са съвсем близо до спирката на влака. Много е удобно. Още преди да слезем на гарата минахме покрай Корабa. „Уау! Толкова е голям!“ – възкликва сякаш без да иска човек. Корабът е дълъг около 300 метра и е висок около 58 метра.

    IMG_0483.thumb.JPG.ad07ad0e7aab9436016f5426b8f5e845.JPG

     

    Настаняването на кораба протича по следния начин: посрещат ви и представяте билетите си, оставяте си основния багаж при посрещащите ви, преминавате през контрол като по летищата и после можете да продължите към каютата си, като там ви очакват бордните карти. Бордните карти са много важни – с тях се легитимирате при слизане и качване на кораба във всяко пристанище, на борда на кораба се плаща само с бордната карта. Тоест – на кораба бордната ви карта е като лична карта и кредитна карта в едно. Пазете я! Ако я изгубите, веднага се обърнете към рецепцията. Бордната карта следва да бъде захранена със средства, за да може да плащате. Обърнете се към персонала на рецепцията, за да ви помогне с това упражнение.

    Посрещнаха ни усмихнати хора. Цялата процедура по контрола ми се стори малко дълга, като минахме на няколко пъти през хора, които ни проверяваха билетите, документите за самоличност и ръчния багаж. След контрола пристъпихме навътре в Кораба и стигнахме до фоайето. Въпреки, че бях гледал снимки от Кораба, бях силно впечатлен от изискаността и лукса.

    20190811_162025.thumb.jpg.b57728ba30c6691db2dce508e506119f.jpg

     

    Искаше ми се час по-скоро да видя каютата, която бях резервирал. Ето я и нея.

     

    20190811_145319.thumb.jpg.3a5d2b96ef83a1d4cba3b013798ab494.jpg 

    IMG_0357.thumb.JPG.6506a9fc0a8e054495e74dfeca18da4d.JPG

    Всъщност каютата, която аз бях резервирал, беше като хубава хотелска стая.

    Може би на това място би следвало да дам малко повече информация за типовете каюти на круизните кораби. Обикновено на круизните кораби има следните видове каюти, които ще изброя от по-изгодни към по-скъпи:

    1. вътрешни каюти – това са по-малки каюти, които нямат прозорец;

    2. външни каюти – каюти с прозорец;

    3. каюти с балкон

    4. Сюити и апартаменти с балкон – луксозни каюти с по-голяма квадратура и балкон.

    Това са основните каюти, като при отделните компании е възможно да има и други видове каюти или пък да ги наричат по различен начин.  

    След като се настанихме в каютата, нямах търпение да продължа с опознаването на останалата част от Кораба.  

    20190811_131957.thumb.jpg.3fe8a4b581de8bec24189bbebda89192.jpg

     

    20190811_183635.thumb.jpg.de950688127e603024bf36c02d468e8e.jpg

    20190811_193405.thumb.jpg.f3740be8948d5962107ba387a8b80f81.jpg

    На борда на Кораба има няколко ресторанта, множество барове, театър, СПА-център, казино, множество безмитни магазини, детски център, басейни, тенис корт, игрище за баскетбол/ волейбол и т.н. Има всичко необходимо за една безгрижна почивка. Каютите за пасажерите на този кораб са от 5ти до 12ти етаж. Под 5ти етаж са каютите на персонала. Круизните кораби имат голям екипаж, т.к. те са така да се каже и кораб, и хотел.

    По Балтийско море

    Когато Корабът напускаше пристанището на Варнемюнде, седях облегнат на парапета на 14 етаж и се оглеждах във всички посоки. С потеглянето от музикалната уредба се разнесе Con Te Partiròна Андреа Бочели. По гърба ми „полазиха мравки“ и очите ми се насълзиха – още една мечта стана реалност.

    Край на Първа част.

     

     

     

     

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари



    Благодаря за страхотното описание! Много полезно и информативно! Очаквам с нетърпение следващата част (или следващите части). 

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 3 часа, Граф Вронски каза:

    Благодаря за страхотното описание! Много полезно и информативно! Очаквам с нетърпение следващата част (или следващите части). 

    Много благодаря за милите думи! Ще се радвам с тези редове да спестя на интересуващите се четенето на стотиците страници, които съм изчел аз, докато проучвах всичко това. Весели празници! 

    • Харесвам 2
    • Благодаря 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много интересно и полезно! И аз благодаря много 🙂 Само не разбрах кой е корабът? Ние ще сме с МСЦ Меравиля през април по Карибите, затова ми е интересно 🙂  Да попитам и как точно става зареждането на бордната карта - сигурно се прехвърлят пари от КК или е необходимо да нося кеш? 

     

    Благодаря още веднъж за информацията 🙂 

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Преди 1 час, Eva eva каза:

    Много интересно и полезно! И аз благодаря много 🙂 Само не разбрах кой е корабът? Ние ще сме с МСЦ Меравиля през април по Карибите, затова ми е интересно 🙂  Да попитам и как точно става зареждането на бордната карта - сигурно се прехвърлят пари от КК или е необходимо да нося кеш? 

     

    Благодаря още веднъж за информацията 🙂 

    Радвам се, че Ви е харесала статията и, че я намирате за полезна! Корабът е МСЦ Поезия. Бордната карта може да се захрани както от КК, така и в кеш. Попитайте да Ви помогнат от рецепцията, защото и аз не разбрах точно как се прави. :-) Не беше сложно, но те се справиха съвсем добре, та не беше нужно да помня. А иначе си носете пари кеш, все пак отивате на Карибите, а хората там (а като се замисля и почти навсякъде) обичат бакшиш. Пожелавам Ви невероятно приключение на Карибите. :-)

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Благодаря много за отговора 🙂 Очаквам с нетърпение продължението 🙂 

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Благодаря и аз! Като дъщеря на капитан и след круиз в Египет съм силно изкушена да повторя. Спестихте ми доста четене...:)

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 1 минута , Ивайла каза:

    Благодаря и аз! Като дъщеря на капитан и след круиз в Египет съм силно изкушена да повторя. Спестихте ми доста четене...:)

    Благодаря Ви! Вашият круиз по Нил ли беше, или някъде из Червено море? Доколкото знам, за Египет круизът по Нил е класика.

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Аз много се притеснявам, че ще умра от скука на круиз и затова не съм пробвала още. Как е с посещението на градовете - има ли достатъчно време за разглеждане?

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Преди 1 час, Marusinka каза:

    Аз много се притеснявам, че ще умра от скука на круиз и затова не съм пробвала още. Как е с посещението на градовете - има ли достатъчно време за разглеждане?

    Във втората част на тази статия имам намерение да изложа моето мнение точно по тези въпроси. Очаквайте я. А иначе, ако имате притеснения относно възможна скука, просто направете круиз и ще разберете, че няма да имате време да скучаете. 🙂

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    1 hour ago, Pantelej Putnik said:

    Във втората част на тази статия имам намерение да изложа моето мнение точно по тези въпроси. Очаквайте я. А иначе, ако имате притеснения относно възможна скука, просто направете круиз и ще разберете, че няма да имате време да скучаете. 🙂

    Ще чакам тогава 🤝

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Питане - проучването на круизите колко компании обхваща?! Защото без да ги обичам особено и познавам всички,  има поне една неточност. Има компании, в които не те допускат без сако и вратовръзка-мъжете- на така наречените официални вечери. Изпробвано лично. Половинката ми не си взе сако, а само блейзер и 4 пъти ходихме да вечеряме в един от специалните ресторанти. Виждахме си все едни и същи хора там. Добре поне, че се съобразиха и след скандал от страна на австралийци, го направиха безплатен. В момента съм доста далеч и не чета много подробно, но мисля , че и други препоръки не са всеобхватни.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Преди 1 час, Роми каза:

    Питане - проучването на круизите колко компании обхваща?! Защото без да ги обичам особено и познавам всички,  има поне една неточност. Има компании, в които не те допускат без сако и вратовръзка-мъжете- на така наречените официални вечери. Изпробвано лично. Половинката ми не си взе сако, а само блейзер и 4 пъти ходихме да вечеряме в един от специалните ресторанти. Виждахме си все едни и същи хора там. Добре поне, че се съобразиха и след скандал от страна на австралийци, го направиха безплатен. В момента съм доста далеч и не чета много подробно, но мисля , че и други препоръки не са всеобхватни.

    Не съм броил предложенията на колко компании съм проучвал. Много е вероятно да има някакви неточности в моето изложение, все пак не претендирам да съм експерт в областта, а и не претендирам изложението ми да е всеобхватно. Всъщност, какво значи да е всеобхватно? Може ли да се напише нещо под формата на кратка статия и то да е напълно всеобхватно? Съмнявам се. Тази статия е по-скоро ориентировъчно насочване за хора, които искат да отидат на круиз, но не знаят от къде да почнат с проучването на организацията.

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 1 минута , Pantelej Putnik каза:

    Има компании, в които не те допускат без сако и вратовръзка-мъжете- на така наречените официални вечери. Изпробвано лично. Половинката ми не си взе сако, а само блейзер и 4 пъти ходихме да вечеряме в един от специалните ресторанти.

    Нямам представа за кои компании говорите, но повечето компании посочват, че е препоръчително официалното облекло при официални вечери, но много се съмнявам някоя компания да иска да си навлече недоволството на клиент, само заради облеклото му. Но щом казвате, че при Вас така се е случило...значи има и такива компании. В крайна сметка на един круизен кораб има много ресторанти и човек няма да остане без храна. 🙂

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    За по-ниския клас круизи е вярно. По принцип Carnival са собственици на MSC, и на Коста, и на Принцес. Разбира се и на Карнивал. За тях е така. Но за Холанд Америка, които също са техни, не е така. По- високия клас круизи са с по-твърди правила. Ние се отказахме да пътуваме с MS Marco Polo защото се водеше класически круиз с твърди правила за облеклото. За ресторантите - там също не е вярно, това което пишете. Има няколко неплатени допълнително, но те са разпределени между различните класове каюти и разбира се и за тях официалните вечери важат, има бюфет- но той в официални вечери работи в по-високия клас круизи до 8.30-9.00 и има платени опции. А вие пишехте как да не се налага да ги ползваме допълнителни заплащания. Да не навлизам в темата за вече високия клас като Oceania или Гоген, че там са си съвсем други правилата. И за уточнение - пиша това, за да помоля за коректност, че в този сайт хората се информират и може някой да се заблуди съществено. А за круиза по Балтийско море - бях на дълъг вариант с друга компания с нощувки в С.Петербург и остров Готланд и също го харесах. Да не забравя - в по- високия клас има опции, ако нещо не си доволен, да не платиш таксите да обслужване или да ги намалиш. Става лесно - попълва се картата за мнение и там има такова опция за промяна. Обикновено се пуска в кутия до сървис деска, но може и са я дадеш на служителите. Ние я ползвахме след присъствие на бой между тайландец и филипинец от екипажа. Скандала беше кой да слезе на другия ден за плаж в Ил де Пинс:-)))

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Роми, повдигнатият от Вас въпрос всъщност изобщо не е толкова съществен, т.к. хората, които държат да присъстват на официалните вечери, обикновено си носят подходящо облекло и са запознати с конкретните изисквания на съответната компания. За такива като мен, които не гледат на официалните вечери като на нещо кой знае какво, всички останали ресторанти са отворени. В крайна сметка присъствието на официалната вечеря не е задължително за гостите и те могат да посетят други ресторанти.

    И тъй като виждам, че Вие имате афинитет към круизи, които наричате "висок клас", може би ще е добре да напишете една статия за този клас круизи и да ни запознаете изчерпателно и "всеобхватно" с всички детайли и изисквания.

     

    преди 6 часа, Роми каза:

    И за уточнение - пиша това, за да помоля за коректност, че в този сайт хората се информират и може някой да се заблуди съществено.

    Отново повтарям - тази статия съм я написал, за да ориентирам хората от къде да тръгнат при избора си на круиз и кои са основните неща, които трябва да имат предвид. Не мисля, че в статията ми има инфо, което "да заблуди някой съществено".

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 7 часа, Роми каза:

    Но за Холанд Америка, които също са техни, не е така.

    Понеже ми обърнахте внимание към тази компания, реших да проверя в официалния й сайт и ето какво пише там:

    "Jacket and tie is the preferred attire in all fine dining restaurants on Gala Nights, though it is not required."

    Ето и линк: https://www.hollandamerica.com/en_US/faq.cruise-preparation.is-there-a-dress-code.html 

     

    Това аз не го разбирам като задължително, а като препоръчително. Ако и Вие, Роми, така си го превеждате, то значи, че в коментара си по-горе не сте била права.  

     

     

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 8 часа, Роми каза:

    Да не навлизам в темата за вече високия клас като Oceania или Гоген, че там са си съвсем други правилата.

    Стана ми интересно и проверих и тези 2 компании, които по Ваши думи предлагат "висок клас" круизи (каквото и да значи това). Ето какво посочват и самите компании:

    За Гоген: "Gentlemen may wear slacks and a button-down shirt, for example. Ties are not required, but gentlemen may want to wear a blazer on the evening of the Captain's Welcome Reception. For ladies, pantsuits or informal cocktail attire are recommended." Това е тук: https://www.paulgauguincruiseline.com/cruise_info/cruise_dress_code.cfm

    За Океания: "Is there a dress code? 
    Recommended onboard clothing is resort or country club casual. For evening dining, elegant casual resort wear is suggested." Тов е тук: https://www.oceaniacruises.com/faq/

     

    Явно е, че и при тези 2 компании никъде не се споменава за задължително облекло, а по-скоро за препоръчително облекло, което да подхожда на "официалността" на случая.

     

     

     

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 3 часа, Pantelej Putnik каза:

    Стана ми интересно и проверих и тези 2 компании, които по Ваши думи предлагат "висок клас" круизи (каквото и да значи това). Ето какво посочват и самите компании:

    За Гоген: "Gentlemen may wear slacks and a button-down shirt, for example. Ties are not required, but gentlemen may want to wear a blazer on the evening of the Captain's Welcome Reception. For ladies, pantsuits or informal cocktail attire are recommended." Това е тук: https://www.paulgauguincruiseline.com/cruise_info/cruise_dress_code.cfm

    За Океания: "Is there a dress code? 
    Recommended onboard clothing is resort or country club casual. For evening dining, elegant casual resort wear is suggested." Тов е тук: https://www.oceaniacruises.com/faq/

     

    Явно е, че и при тези 2 компании никъде не се споменава за задължително облекло, а по-скоро за препоръчително облекло, което да подхожда на "официалността" на случая.

     

     

     

    Разликата между нашите мнения е доста ясна: тя е между добрия цитат и преживяното. Споделих лично преживяна комична неуредица, която може и да не е записана, но е съществуваща. А не цитирах правила. Не съм любител на круизите, но съм пътувала с тях явно доста повече от теб. И предпочитам евтините, ако имат добри маршрути и нямат по 5 дни само в морето. Ако забеляза изобщо в думите ми имаше доста повече критика към снобарията в по-високия клас. А за Гоген - те са прекрасни.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    И аз благодаря за разказа.

    Много полезно четиво.

    Очаквам продължението, а и бих искала да разбера какво успяхте да видите от Питер.

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 9 минути , Kalina Ivanova каза:

    И аз благодаря за разказа.

    Много полезно четиво.

    Очаквам продължението, а и бих искала да разбера какво успяхте да видите от Питер.

    Много Ви благодаря, Калина! Радвам се, че Ви е харесала статията. В момента подготвям статия за Белиз и след това ще подготвя и втората част на тази за круизите.

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Благодаря Ви за увлекателния разказ. Много полезно четиво. Тъй като в последно време също се интересувам от круизи бихте ли изпратили на лични сайтовете в които проверявате.

    Благодаря Ви предварително.

    С нетърпение очаквам втората част.

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

     

    преди 18 часа, Костов каза:

    Благодаря Ви за увлекателния разказ. Много полезно четиво. Тъй като в последно време също се интересувам от круизи бихте ли изпратили на лични сайтовете в които проверявате.

    Благодаря Ви предварително.

    С нетърпение очаквам втората част.

    Радвам се много, че Ви е харесала статията. Ще Ви изпратя на съобщение няколко сайта, където знам, че има изгодни цени на круизите.

    • Благодаря 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Страхотен разказа!Нямам търпение за следващата част! Силно мотивирана съм да потърся подобен круиз, живея в Хамбург и би било много лесно,та ако може и на мен сайтовете 🙂. Ще чакам подробности! 

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 24 минути , Соня Ралева каза:

    Страхотен разказа!Нямам търпение за следващата част! Силно мотивирана съм да потърся подобен круиз, живея в Хамбург и би било много лесно,та ако може и на мен сайтовете 🙂. Ще чакам подробности! 

    Много Ви благодаря, Соня! След като живеете в Германия, значи няма да имате проблеми с инфото от немските сайтове, които ще Ви изпратя като лично съобщение. Дано с моята статия да бъда от помощ при намирането на подходящия за Вас круиз.

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове




    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.