Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Стефка Кантурска
    Стефка Кантурска

    „МУЗЕИТЕ НА СТОКХОЛМ СА БЕЗЦЕННО КУЛТУРНО БОГАТСТВО”– част втора

      Описание: Посещението на музеите е особено важно за обогатяване на светоусещането на човека. Казват,че Стокхолм е известен с едно от най-високите съотношения на музеи на глава от населението в света.

         МУЗЕИТЕ  НА  СТОКХОЛМ  СА  БЕЗЦЕННО  КУЛТУРНО БОГАТСТВО”– част втора  

                               д-р инж.Стефка Кантурска        

     

     

          Вече от няколко дни сме в Стокхолм ,но колкото повече  забележителности  разглеждаме,толкова повече се убеждаваме,че е невъзможно да  запомним цялата информация и да разберем уникалния характер на този  невероятно интересен град.

          Столицата със 750годишна история и богат културен живот предлага огромно разнообразие от великолепни сгради , уникални музеи ; множество паркове и природни красоти със спокойни водни пътища  и с романтични мостове над тях. Наистина,изкуството е навсякъде –в архитектурните сгради, на площадите с паметниците и фонтаните , в парковете и в развлекателните заведения,но истинският възторг и удовлетворението от зрителната представа могат да се усетят само в специално отделените за целта места – в музейните коридори и  зали.

    image.png.680cafa2dc8ec7afcbaff754d97b4ecf.png-0

                           Отново тръгваме по островите на Стокхолмския архипелаг

     

            Skeppsholmen и Kastellholmen са двата  красиви острови в средата на Стокхолм, свързани заедно с моста Skeppsholmsbron. Пешеходната разходка по моста е  за предпочитане,но по-лесният начин за придвижване е с помощта  на обществения транспорт от кейовете на  ферибота от Slussen или Nybrokajen. Островите са най-известни с множеството офис сгради и представителни хотели.Тук  се намират  също  много  музеи и атракции; Moderna Musset, Arkitekturmuseet Ark Des (Архитектурният  музей  ), Östasiatiska Muséet  (Музеят на далекоизточните антики) и Stockholm Toy Museet (Стокхолмският музей на играчките). На южния бряг е старият ветроходен кораб Аf Chapman  , който сега се използва като младежко общежитие. Джаз-фестивалът в Стокхолм е популярно годишно лятно събитие, което се провежда на Skeppsholmen. Островите  са чудесни за разходка край морето, с панорамна гледка към квартала Östermalm, към  островите Djurgården, Södermalm и към Стария град (Gamla Stan).

    image.png.105e0e26452f3ab6b08eb13d0d601ddb.png

                  Nybroviken е малък залив в централен Стокхолм

           Името  Nybroviken  произлиза от наименованието на историческия мост Ladugårdslandsbron („Мостът на плевнята“), наричан още  като  Nybro,който се простирал  през залива и свързвал двата му бряга до улица Nybrogatan. Днес заливът Nybroviken  разделя  градския квартал Östermalm от полуостров Blasieholmen.А на юг заливът Nybroviken  постепенно  се свързва със залива Ladugårdslandsviken.Двата залива се обграждат от пристанищните кейове Strandvägen и Nybrokajen.Тези кейове са отправни точки за множеството фериботи,обслужващи островите от Стокхолмския архипелаг.

        image.png.3a9b5cd369c99542db43d85fa8997e2a.png

          Nybrokajen   е кеят и улицата по южната страна на залива Nybroviken

     

        image.png.09e61ff4811042522a2bcf1fbbe8c4ce.png

          Ladugårdslandsviken   (Заливът „Плевнята”)със Strandvägen на заден план, гледан от Skeppsholmsbron       

       Насреща , в южната част на залива блести с ослепителна красота фасадата на хотел Radisson –Strand Hotel Stockholm.

       image.png.a36e981078097981e70667a03aee17dd.png

                                                Hotel Radisson – Strand на брега  на залива   Nybroviken

       На полуостров Blasienholmen,който някога е бил остров, се намира  малкият площад Blasieholmstorg   със скулптурите на стройни  бронзови коне в двата края на площада.

        Прецизно отлети,конете представляват отливки от византийски скулптури на коне на Площад Сан Марко във Венеция. Оригиналите са взети като военна плячка по време на  Четвъртия кръстоносен поход срещу Константинопол през 1204г. 

    image.png.af2d9ae01344f60f97c1a5f101471090.png 

                                      Blasieholmstorg е площад    на  полуострова Blasieholmen 

         На северозапад от площада се намира Norrmalm - оживен търговски район с популярни шведски модни и дизайнерски магазини. Счита се,че това е културеният център на града ,защото тук се намира великолепната сграда на Кралската шведска опера, Стокхолмският градски театър и Градският Център за изкуства.:(Kulturhuset Stadsteatern) и блестящата неокласическа Стокхолмска концертна зала. Привлекателността  и известността на квартала се дължат и на красивия парк Kungsträdgården със спокойни  алеи за разходка и множество кафенета. 

    image.png.8576f92fa8cb18716eee5f6dd7e84124.png 

                                 Статуя  на Густав II Адолф на площада пред сградата на Кралската Опера

              По-нататък на североизток  покрай самия бряг  е  дългата крайбрежна улица Strandvägen  и едноименния кей  с множество яхти,лодки и малки корабчета. Оттук тръгват и фериботите към островите на Стокхолмския архипелаг.

       image.png.128786ec432daa6e765ea3ee5bac9e76.png

                                             Кеят   Strandvägen с множество яхти и малки корабчета

     

       image.png.97c56cfadcdbe155601b5940dea40296.png  

                                   Почти всяка къща на улицата Strandvägen е архитектурна забележителност  

         Бреговата линия на Östermalm в централен Стокхолм се  оформя    от   - просторната улица с дължина 1200м,завършена  точно навреме през 1897г.във връзка с Изложбата на изкуствата и занаятите в Стокхолм през същата година . Отделен от морето и лодките на кея само с пешеходна пътека от гранит, този булевард е чудесно място за спокойна разходка.Улицата е заобиколена от внушителни сгради-къщи,приличащи на дворци,проектирани от талантливи архитекти на своето време – в края на 19 век  Почти всяка къща на улицата е архитектурна забележителност, като къщата Bünsow  или двореца Von Rosen.

                          Skeppsholmen  в превод от шведски означава „Корабен остров”.

        През 16 век островът бил известен като Lustholmen или „Островът на удоволствията”,тъй като бил използван като кралско място за отдих.На другия  остров Blasieholmen се намирал кралският корабостроителен двор ,дори известният кораб Vasa е бил построен там през 1620г.По-късно остров Blasieholmen вече бил съединен с континента  чрез изкуствено запълване  със земя,а корабостроителницата била преместена  на юг, за да бъде далеч от кралския замък и да не пречи на изгледа към водата и красивия бряг.Новото местоположение на корабостроителницата станало причина за ново наименование Nya Skeppsholmen („Нов корабен остров”),но с течение времето името останало без определението  „Нов”.    .През 1634г.островът официално станал военноморска база,известна като Адмиралтейството.Освен складове и работни навеси,било необходимо да се построят  по-внушителни сгради и затова през 1647.била изградена  първата забележителна сграда Amiralitetshuset (Aдмиралтейската къща).Това е  и най-старата оцеляла сграда от епохата на могъщия  военноморски флот,емблематична  забележителност на  Skeppsholmen. 

        image.png.da8a1bdff5b7a86be6cc5654dfe18292.png 

                              Забележителна сграда Amiralitetshuset (Aдмиралтейската къща)

      Из целия остров са поставени информационни табели,които  представят историята на запазените стари военни сгради.

      „Къщата за упражнения” („Exercishuset“ - на шведски) е специална сграда,построена през 1853 г.  и предназначена за занимания и обучение на персонала на флота в сложното боравене с оръдия и гребни лодки. След доста години  военноморската база била закрита и  островът постепенно  се превърнал в обществено значимо културно  пространство.

    image.png.fe6ba7d707d715ef2fcc52c9ecfc7212.png

                                                  „Къщата за упражнения” (Exercishuset“- на шведски)

           През 1938г.на първата художествена  изложба в Exercishuset била  показана  известната картина „Герника” на Пабло Пикасо ,изразяваща своеобразния протест на автора срещу войната.

       След множество реконструкции през 1955 г. в сградата се подслонил Националният музей  за изящни изкуства.Три години по-късно чрез нови художествени изложби към музея се утвърждава новата институция Moderna Museet.Днешната сграда е завършена през 1998г.по проект на испанския архитект Рафаел Монео.

          image.png.d0cd0f3ea555a866f2073fbb70510b43.png  

                        В Moderna Museet е  запазена снимка,от подготовката на изложбата

       Пред входа на Moderna Museet  вниманието на посетителите е привлечено от  монументална подвижна скулптура от  четири метални листи ,боядисани в 4 цвята. Произведението е високо около 30 фута. Четирите елементи е дълготрайна инсталация и е подарена на музея  през 1967г.от американския скулптор Александър Калдър.. Произведението част от Скулптурния парк около музея ,а самата композиция се е превърнала в символ на Moderna Museet.

        Като част от сградата на  Moderna Museet се счита и пространството на Шведския център за архитектура и дизайн (  Statens centrum för arkitektur och design ) или ArkDes , известен преди като Музей на архитектурата ( Arkitekturmuseet ).

                                 image.png.fc87a8fd33ce5eb65aab7f15f51913ce.png

       

     image.png.ed2f9ffe0bae2212468c16c8e699ee11.png

         Moderna Museet  е  един от водещите европейски музеи за модерно и съвременно изкуство от началото на 20 век и на фотографията от 1840г.Колекцията на музея надхвърля 130 000 произведения.Първоначално  са били оформени три категории – шведско и скандинавско изкуство,френски модернизъм и американско изкуство. Единствен по рода си този музей се е превърнал в световен ориентир на изкуството,защото включва произведения на Пабло Ппикасо; Анди Уорхол; Ссалвадор Дали; Мерет Оопенхайм; Робърт Раушенберг, Доналд  Джъд ;Ървинг  Пен  и Ървинг Пен и творби на съвременни художници.     

     В центъра   ArkDes  посетителите  разглеждат изключителни проекти на съвременна архитектура, градско планиране и дизайн. Архитектурата е най-всеобхватната и сложна форма на изкуство в обществото.Едно известно и уникално архитектурно студио в Швеция.студиото на  Tham & Videgård , представя в музея нов подход в  архитектурата през 21-ви век .Инсталацията ,посветена на архитектурата, се състои от 432 квадратни метра стъклена повърхност – огромно пространство за събиране на много хора, подобно на градски площад.Придвижването  по стъкления под на инсталацията изисква напрежение на сетивата,създава усещане за  изключителна съсредоточеност, прецизност и внимание към моделите на отделните проекти.

                image.png.42587121db3753260e7517b59f756cf4.png

    Придвижването върху през стъкления под на инсталацията, който доминира в изложбата, е необикновено изживяване

                   image.png.3d9e402cacd7a2652c28c166a3bd95f4.png    

                            По стъкления под трябва да се стъпва с „котешки’ стъпки-леко и внимателно

                                             image.png.0f889c7bfdd43963b633a34f0e36a92b.png

                image.png.e9600e6bc8d5fe6bc83997a6f063e80d.png 

                                       Снимка за спомен от посещението на изложбата на архитектурата

                             image.png.9c2cf7e168abd616812ca64678e6ecd3.png

                                       Необичайно модерна сграда на детска градина 

       Според проекта оформлението на сградата е специално избрано  като е осъществена добра връзка с природата и парка. Прозорците са свободно разположени на различни височини и позволяват светлината и гледките да бъдат съобразени с ръста  на децата.                

         image.png.b120619a925485d1b0d8b14fba02734b.png          

                                    Проект на детска градина –автори  Bolle Tham & Martin Videgård.

        В Музея съвременното изкуство и традициите се съчетават по изумителен  начин.Впечатляващи са произведенията на художници-импресионисти Пабло Пикасо ,на Анри Матис и на още други талантливи автори.           

                image.png.088223a43c90ff078eb14ff8263c6012.png                    image.png.36cd6ba0a2e42ecb5570d16cff099140.png   

    Pablo Picasso “La femme á la collerette bleue”          Henri Emile Benoit Matisse-Acanthus

       (“Жената със синята огърлица)                        (Moroccan Landscape) (Марокански пейзаж)

        Пикасо използва методa “кубизъм”- той ни показва жената от няколко различни гледни точки едновременно. Дясната половина на лицето й се обръща към лявата, така че двете уши се виждат едновременно. Картината може би  изобразява раздвоена личност.  

      

       Анри Матис  e  френски визуален художник, известен както с използването на фовизъм ,модернизъм и неоимпресионизъм. Картината „Марокански пейзаж” е нарисувана през 1912г.

       Музеят продължава да ни смайва със своите експонати.  Във фоайето откриваме миниатюрен модел на кораба Vasa, поставен в стъклена бутилка.

                            image.png.4cfffe8f8202d4f96a22974d8418ef50.png

     

     image.png.e034672370f5ef6242266c9aa127fd64.png          

                                                 На излизане от музея не може да не се снимаме за спомен 

           През пролетно-зимния сезон тук на север  светлата част на деня е само няколко часа. Вече е полумрак,но има още много време за разходка,въпреки студения вятър. Преминаваме през Скулптурния  Парк на Moderna Museet  и отново пред очите ни блесва водата на залива.В тази морска столица накъдето и да се озърнеш виждаш море, кораби и фантастични фасади на строго подредените сгради по кея.На западния бряг на остров  Skeppsholmen    ,съвсем близо до сградата на Адмиралтейството (Amiralitetshuset) е акустирал красив бял кораб .С интерес научаваме историята на кораба,построен в английска корабостроителница през 1888г. В продължение на много години корабът е сменял собствениците които  го наричали с различни имена. Военноморските сили на Швеция дали на кораба сегашното му име Af Chapman  в чест на корабостроителя и вицеадмирал   Фредерик Хенрик аф Чапман (1721–1808).  Понастоящем корабът Аf Chapman се управлява от шведската туристическа компания и служи за младежко общежитие. image.png.e138b57670a261fc20b800d6bcf037b0.png

                                                                       Корабът STF Аf Chapman

         Предпочитаме да се разходим по моста Skeppsholmsbron,който свързва остров Skeppsholmen с полуостров Blasieholmen. На заден план е заливът Ladugårdslandsviken ,заграден с крайбрежния булевард  Strandvägen.A на запад се откроява сградата на  Кралския дворец.

       

    image.png.dd38f90c39574d1ebe79aec99aa3536c.png

    Вече е време за разходка дори в тъмната част на деня

     

          image.png.407ebd6ea2889b89e98c171433cc5faf.png        

                                             Примерна карта на полуостров Blasieholmen

                   Движейки се в северна посока  по моста  Skeppsholmsbron  достигаме до Södra Blasieholmshamnen -  улица на   полуостров  Blasieholmen в квартал Norrmalm. Тук се намират Националният музей и Гранд хотел Стокхолм.Мостът се състои от широко пътно платно и път за пешеходци от двете страни.Това бил първият мост от ковано желязо,построен в Швеция през 1861г.Двете позлатени корони  се намират в средата на моста.Короната е символ на Швеция и на кралското семейство и не случайно с корона е украсен  и гербът  на Швеция.

                     image.png.870e49a386ab48088e4051a0d5bf5e1f.png

             На моста Skeppsholmsbron върху парапета блести една от двете „златни” корони         

                 image.png.968c76acb52ef3c1b51519dcb6a781f9.png

                                              От моста гледката към Кралския дворец е зашеметяваща

                              image.png.3293728cc5d1e374b239992adbe7d730.png

                                     Монументалната  скулптура Vingarna

        Непосредствено на брега се издига монументалната  скулптура Vingarna в превод от шведски : „Крилата ” или „Момче с орел”.Абстрактният бронз на творбата е част от колекцията за изкуство на открито Moderna Musett, но се намира пред Националния музей с изглед към брега на фериботния терминал Strömkajen.  Скулптурата е композирана през 1908 г. и изпълнена в по-голям мащаб през 1910 г от талантливия шведски скулптор Карл Милес ( 1875-1955). Изобразен е  младеж, коленичил върху камък, издигащ на протегнатите си ръце орел с разперени крила. Мотивът е взет от гръцката митология  и представя красивия троянски принц  Ганимед, който е бил отвлечен от Зевс, превърнал се в орел.

            Nationalmuseum (или Национален музей на изящните изкуства ) е Националната галерия на Швеция , разположена на полуостров  Blasieholmen  .Сред дарителите на музея са крал Густав  III и Карл Густав Тесин  . Основан е през 1792 г. като Kungliga Museet („Кралски музей“). Настоящата сграда е открита през 1866 г., когато е преименувана на Национален музей и е сред сградите, които са били домакини на   Общото Промишлено изложение в Стокхолм през 1866г. 

         image.png.c550ce672a65d6ee4db1876c1a3967a8.png

     

                   image.png.837e7e31ad2f58bcec7cfd8d841ba5c0.png

     

                                                Nationalmuseum (или Национален музей на изящните изкуства )

          Националната галерия на Швеция е дом на известни картини, порцеланови изделия, скулптури и модерно изкуство,но в момента е в ремонт и не се допускат посетители. Bolinderska palatset или Bolinderska huset се намира в Södra Blasieholmshamnen или в южната част на полуострова. Построената през 1874-1877г.куксозна жилищна сграда от 1889г. е превърната в хотел. Имотът граничи с основната сграда на Grand Hôtel Stockholm и с другата  луксозна къща   Burmanska Huset.  

             image.png.cfd3fb5283c7d40a0f7c682a7510eb75.png       

                                                Част от фасадата на двореца Bolinderska palatset

             image.png.68751b4a8be101500f1fe074074155fe.png

                                                                    Дворецът Fersenska palatset 

     image.png.bb36486e69c605f6838bfea32ada2ad5.png                        

              Фасадата на  Гранд хотел Стокхолм,съвсем вдясно е двореца Bolinderska palatset

        Другият приказно осветен дворец е   Fersenska palatset - сградата в квартал Fersenska Terrassen ,която в момента е част от централата на  Handelsbanken.   Най-старата част на двореца е построена през 1634г. Това било първото каменно имение в града, построено на Blasieholmen срещу Кралския дворец в Стария град и било дадено на семейството Ферсен от кралица Кристина като награда за военните и политически заслуги на генерали и регенти на  благородническата фамилия Ферсен от  Долна Саксония в Германия.Дворецът с името на фамилията Ферсен има богата история. Сградата е няколко пъти ремонтирана като са издигнати допълнително двете кули,а цялостната реконструкция е извършена през 60-те години от Търговската банка - Handelsbanken.

      image.png.e4d04349637744f0ce6105f5a764b584.png

                                Днес пътуваме отново към  Riddarholmen

        В слънчевото утро на следващия ден пътуваме отново към остров  Riddarholmen. Разположен е в залива   Riddarfjärden,  заемащ най-източната част на езерото  Меларен (Mälaren).

        Birger Jarls torg  е централният обществен площад ,който носи името на основателя на Стокхолм Birger Jarl.Неговата статуя е издигната на площада през 1854г.Площадът е заобиколен от 6 дворци,по-известни от които са Bonde и Stenbock и в тях се намират различни правителствени служби.Районът е изолиран   чрез една от най-важните пътни връзки Centralbron ,която свързва областите Нормалм и Сьодермалм - с шест платна през островите Гамла Стан и Ридархолмен  .Точно на юг от площада се намира църквата Riddarholms Kyrkan.

     image.png.e505173cf98b197cf1e1e84a2e7a25c6.png

              Площадът Birger Jarls torg  с паметника на основателя на Стокхолм Birger Jarl.

                    image.png.7c62c157cf06103f72f11d0d289b9c65.png

                                            Общ вид на двореца , Wrangelska Palatset (Riddarholmen) 

     image.png.1c271c0bf14fedd5eef34a215f2d5fdb.png

     

                                       Примерна карта със  забележителностите на остров Riddarholmen

        Островът Riddarholmen e  известен с лютеранската  църква Riddarholms Кyrkan,която до 1527г. е била католическа.Тази църква е сред най-старите запазени монументални сгради в града. В нея са погребани почти всички   крале на Швеция и членове на кралското семейство от ХVІІ до началото на ХХ век.Величествената сграда на църквата е символ и визитна картичка на Стария град.

                                       image.png.6f8622f57ae08aa93b693e14a6fcfc5a.png

                                                      Църквата  Riddarholms Кyrkan

            image.png.c49f97b64021c1063c0729d28681ac18.png

                                    Общ изглед на западната фасада на църквата  Riddarholms Кyrkan

        Тръгваме към западния бряг на острова,откъдето се откроява великолепна панорамна гледка към  залива Riddarfjärden.

          Намираме се на терасата с името „Evert Taubes Terrass”.Това е тихо и спокойно място и е една от най-добрите  открити площадки  за наблюдаване на града.  Като че ли гледаме  на живо известните рекламни материали и  картички с красиви изгледи  от Стокхолм.      

             image.png.1929c4a36053b98ce83454f2720588c4.png         image.png.5f4fd7ce51c38b8d84dc66f5c89aa1ef.png                      

      Скулптура на модерното изкуство        Паметник на Еверт Таубе

        Пред погледите ни  се разкриват водите на езерото Mälaren и сред тях – сградата на кметството на Стокхолм, На юг  се вижда бреговата линия на Södermalm и там – силуетът на бившата  Пивоварна  „Мюнхен”   (Münchenbryggeriet ). Södermalm , често съкращаван само до Söder, е южният квартал на центъра на Стокхолм със запазени жилища от 18 век.   Докато се възхищаваме  от великолепието на езерото и изведнъж  виждаме в далечината моста "Västerbro" или Западния мост,дълъг1,6 км който свързва двата най-големи острова в Стокхолм – Södermalm и Kungsholmen.

        Evert Taube е бил обичан шведски автор, художник,композитор и певец. Казват,че това е най-уважаваният изпълнител на шведските песенни балади. Той е увековечен в жизнерадостна статуя с китара в ръка,а другата му ръка сочи към кметството и сякаш ни подканя да отидем там.

     image.png.3af4db48f9ba8c8f75ea61589f4fa287.png 

                                Жилища в  Södermalm  от 18-ти век на брега на залива  Riddarfjärden/’      

                Преди да разгледаме кметството на Стокхолм отиваме  на площада Riddarhustorget  пред Дома на рицарите-Riddarhuset. Тази къща на шведските благородници , тъй като рицарите  принадлежали  към висшите рангове на шведското благородство, понякога наравно с графове и барони. Тази традиция датира от Средновековието. Самата сграда,която прилича на дворец , е построена в средата на 1600 г., проектирана от роден във Франция архитект Симон дьо ла Вале, който започва планирането, но е убит от шведски благородник през 1642 г. Строителството е завършено от неговия син Жан дьо ла Вале, през 1660 г. Между 17 и 19 век  в Дома на благородниците е заседавала  Камарата на имотите или старият парламент на страната  (Rigsdag) След 1866 г., когато старият парламент бил  заменен от новосъздадения тогава парламент на Швеция, този квази-официален представителен орган също бил  упълномощен да раздава благороднически титли.  От 2003 г. това е частна институция, която поддържа стари документи и действа като група по интереси от името на шведското благородство, като основната му цел е да поддържа стари традиции и култура.. Южната фасада на сградата е украсена с латински надпис CLARIS MAIORUM EXEMPLIS „СЛЕДВАЙ ЯСНИЯ ПРИМЕР НА ПРЕДЦИТЕ”. Най-отпред е статуята  на Густав Васа  , крал на Швеция в периода 1523-1560г.

    image.png.ebc7a1c7dc03b094e853fbe16d619ae3.png

      Южната фасада на Riddarhuset с паметника на Густав I -Васа, крал на Швеция 1523-1560г.

      Стокхолм е признат за един от най-красивите градове на света.Може би заради очарователната гледка на една от емблематичните сгради -  сграда на Кметството,заобиколена  с необятна водна шир. Най-после настъпи  моментът да застанем пред монументалната сграда на Кметството, един истински архитектурен шедьовър,който е символ на Стокхолм и един от най-известните примери  за съчетаване на италианския барок с националния романтизъм в Швеция.

         image.png.140f3f1b047b8c03a295968ad54c4916.png

                                      Кметството на Стокхолм се намира на остров Kungsholmen

           image.png.2f7c0768b9768f69554c37b858c54297.png

                                Впечатляващата фасада на Кметството,погледната отблизо

        Построена на остров Kungsholmen между 1911 и 1923г. ,монументалната сграда е проектирана от шведския архитект Рагнар  Остберг и прилича на италианските ренесансови дворци с вътрешен и външен дворове. Венецианското вдъхновение е спомогнало за изграждането на колонадата отвън към брега,която е много прилича на  колонадата в Двореца на дождите от Площада Сан Марко във Венеция.  По предложение на Östberg при строителството на Кметството  били използвани същия размер тухли и тухлена зидария   както  тези на бившия  кралски дворец   „Трите корони”(„ Tre Kronors”).Този дворец изглеждал като приказен замък и  се намирал в Стария град ,но  бил унищожен при жесток пожар през 1697 г.  Подобно на стария замък ,който имал една голяма кула  с три корони на върха и  сега трите корони на върха на 106 метровата кула на Кметството са ориентирани  Стария град  ,където е бил бившия Кралския дворец на  малкия остров Гамла Стан. На върха на кулата има девет камбани, най-голямата от които тежи 3тона, които бият на всеки час,а в  12 и 18 часа звучи тържествена мелодия. Кулата на Ккметството може да се посещава само през лятото.

        Rådssalen е официалната заседателна зала на Градския съвет на Стокхолм.  Видът на залата е смес от различни изискани стилове. Масивната , строга, тухлена конструкция с причудливи елементи, напомня за   венецианската  готическа архитектура - кули, украсени със златни звездички, декорирани балкони, дървени мачти и статуи. Средата на тавана е конструирана така, че да наподобява небе, а панелите от всяка страна имат мотиви на цветя Таванът е боядисан в традиционен шведски фолклорен стил.

     image.png.49ea606248719d1cce059375f99db9e9.png

                                                       Rädssalen –Залата,в която заседава Градският Съвет

                                        image.png.ecd19c731e99eac3e8d81637eaeb5a47.png

     

         През 2023 г. ще се чества 100 годишнината от откриването на сградата на Кметството и 500 години, откакто крал Густав Васа освобождава  Швеция  Калмарската Уния  ,скандинавския съюз между кралствата Дания, Норвегия и Швеция, създаден през 1397 г. и продължил до  юни 1523 г. Зад великолепната фасада се намират офиси, представителни  и заседателни зали ,украсени с уникални произведения на изкуството.  Сградата е построена около две открити пространства, площад, наречен Borgargården от източната страна и Синята зала (Blå hallen) на запад. Разполага с 250 държавни служби за административния персонал на града. Вътре кралската сграда е елегантно декорирана от шведски художници. Кметството на Стокхолм е мястото на редица културни прояви ,заснемане на филми и международни продукции.

                                                                                

          В Кметството  се намира тържествената Синя зала ,в която всяка година на 10 декември се провежда Големият банкет за лауреатите на Нобеловата награда.Залата е известна още като Балната зала на Кметството,защото освен Нобеловия банкет, в залата се провеждат държавни посещения,студентски балове и други големи събития.  Но самата  церемония по връчването на Нобеловата награда   не се провежда в Синята зала, а в  Концертната къща (Konserthuset ) в центъра на Стокхолм на площада Hötorget в квартал Norrmalm . След вечерята  в Синята зала гостите на Нобеловия банкет се качват по стълбите към Златната зала , за да танцуват.От 1938г. насам  в Синята зала Общинският съвет присъжда медали на името на "Свети Ерик"като награда  на известни заслужили граждани заради тяхната дейност и положените усилия за разцвета  на Стокхолм. В музея на Кметството,който е в кулата на сградата има статуя на Ерик IX, покровителят на Стокхолм.

             image.png.1f945b73fa8b70718a26f7decdf82c1c.png

                                                Синята зала с червените тухлени стени

                  image.png.50fec61ae1cfa8bc5fead4001fca06ad.png

     

              Синята зала, със своите прави стени и аркади, включва елементи на официален закрит двор с неизмазани тухлени стени.   Те са без сини декорации,  а  името произлиза от първия проект на архитекта според който залата трябвало да бъде  боядисана в синьо, за да се придаде на стените такава цветова гама, която да отговаря на  близостта до водата наоколо. По време на строителната фаза, когато видял красивите червени тухли, aрхитектът решил да придаде на стените някаква допълнителна „структура”, неизмазани и напълно естествени. Името Blå hallen (Синя зала) вече придобило популярност и е запазено и до днес. 

        Наименованието има и друга интересна история: днешната зала е била вътрешен двор, който е бил отворен до върха. Това би направило синьото небе видимо - оттук произлязло и  името „Синя зала”Голямото мраморно стълбище в Синята зала, вероятно е вдъхновено от стълбището La Scala dei Giganti в Двореца на дожите. 

                                  image.png.2298869fac1fba524f90e540c2af8a07.png    image.png.84b6ed2e556f39e76bbb0376b1dc7ffb.png

                  image.png.fa3a98b542729be8af1e037a5e1659ef.png                

    Органът в Синята зала със своите 10 270 тръби е най-големият в Скандинавия

             image.png.13bfa53cc0b920423bdb86aef0dc6961.png

                         Снимка за спомен пред тържествената стълба в „Синята зала”

           „Синята зала” много често се ангажира за провеждане на тържества и специални събития от организации и компании. Студентите първокурсници на Кралския технологичен  Университет (КТН-Kungliga  Tekniska  Högskolan) получават своите студентски книжки на официално тържество в „Синята зала”  при откриването на новата учебна година.  А всяка година през пролетта около 1000 абсолвенти и техните гости присъстват в Синята зала на специална церемония по дипломирането на младите  инженери и магистри-технолози  от Кралския технологичен  Университет.Така изведнъж сега  ни хрумва идеята да разгледаме този Университет .Дано успеем да го посетим през следващите дни.

          Над „Синята зала” е разположена другата представителна зала – „Златната зала”. Още с отварянето на вратата човек възкликва от възторг!”Златната зала” на Кметството е една изключителна атракция за туристите и наистина е великолепна -  могъща и прекрасна! Тя е проектирана и изпълнена във византийски стил.  "Златната зала" е доста невероятно място, където стените са изцяло покрити с мозайка от стъкло и злато, общо над 18 милиона парченца. Това са златни листенца, разположени между две стъклени плочки. Тук се  откриват мотиви от шведската история и  митология,дори са окачени викински златни трофеи. В дъното на залата се вижда и мозаечната картина  „Кралицата

    на езерото Меларен“, която символизира самият Стокхолм.

     image.png.80fdd4cac66c69adac690b27e6878f8a.png     

              „Кралицата на езерото Меларен“, която символизира самият Стокхолм         

             Златната зала” е мястото, където всяка година се провежда балът на носителите  на Нобеловите награди.Първоначално тук се е провеждал банкетът ,но по-късно било решено след вечерята в „Синята зала” гостите  да преминат в „Златната зала” за танците.

                                               image.png.5fa04afb06833b7c1a286e7a1ac2b2fa.png

                             Мистичната „Златна зала” – великолепна и зашеметяваща

          Встрани от залата има предверие с овална форма. Стените му са украсени с 5 гоблени  ,създадени преди  300 години, всички от Франция. 

                                    image.png.4278bbdb39cfee9c5166243f5b4c7eec.png           

          image.png.de303a9aa3f3db4afba8e9dd279dabe4.png

                             Изящни гоблени красят стените на  овалното предверие                              

        Княжеската галерия се простира по протежение на южната страна на кметството . През седем високи прозореца на южната фасада виждаме грандиозна гледка към Riddarfjärden , най-източния залив на езерото Меларен и остров Södermalm . Обширното пространство е разделено по дългата страна от 15 двойни колони на самостоятелна зала,(известна още като Галерията на принц Ойген) ,  и друга по-тясна "галерия" с изглед към Borgargården. 

     

    image.png.f481695d0162b78f84635b697dcccb58.png

                                                                   Галерията на принц Ойген

      Принцът  на Швеция Ойген (1865-1947) бил    най-малкият син на  шведския крал контраадмирал Оскар II(1829-1907),който управлявал Швеция 35 години.Принц  Ойген бил известен художник и той направил стенописите в галерията.

         Около 1916 г. принц Ойген решил да изпълни стенописите в северната част на галерията. Тази част от стената е дълга близо 45 метра и е разделена от пет високи прозорци.  Художникът работил  върху картините на открито.   Те показват различни мотиви от крайбрежието и водната повърхност  на  Стокхолми затова ги наричат: „Бреговете  на Стокхолм“. Неговата идея била да илюстрира   гледката,която се вижда през прозорците  на залата на юг : църквите   Riddarholmen hirkan   Mariaberget и кварталите  Klarakvarteren , без   да се конкурира с реалната гледка към града. Художникът разположил  градските мотиви на нивото на очите на зрителя при еднаква височина за небето, сградите и водните повърхности, което придава желаната хармония на стенните полета.

     image.png.9f6817bb1f2a947bc9b6c1ba158bf889.png  

      Картина ,показваща част от  крайбрежието на Стокхолм

            Между сградата и брега на езерото Mälaren има малък парк с няколко скулптури.На излизане от Кметството в югоизточния край ,непосредствено  до брега за сетен път хвърляме поглед към монументалната кула,увенчана с трите корони.После поглеждаме на север и виждаме нова изненадваща гледка от съвременен Стокхолм.Оказва се,че съвсем наблизо е големият Конгресен център Stockholm Waterfront Congress Centre  ,в превод от шведски „Крайбрежието на Стокхолм”.

                                    image.png.1cb2c39125c2015cf1f6babdd60f9396.png 

     

    image.png.928b214b0a6dd26189329b301a530831.png

                                    Кулата на Кметството и   Конгресният център

        image.png.f21916da242ee109f2b2940885240f02.png

                               Конгресният център Stockholm Waterfront Congress Centre

         Конгресният център се състои от три отделни сгради за конференции,хотел и офиси.Построени са на мястото с изглед към Riddarfjärden, където преди това е стояла  сградата на пощата на железопътния транспорт Bangårdspostkontor vid Klara Strand. Сградите се намират в Klarabergsviadukten (на шведски: „Виадуктът на хълма Св. Клара“ в центъра   на града.

    Още един,но не последен поглед към великолепния пейзаж на Стокхолм!

                 image.png.29691955d83ba4600618f20a24d253be.png

     

    Следва Продължение

     СТОКХОЛМ   ПРОДЪЛЖАВА   ДА   НИ  ОЧАРОВА ”  

     

     

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.