Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Русева-Ата
    Русева-Ата

    ЗНАЕТЕ ЛИ КАКЪВ Е БИЛ НАПОЛЕОН? - Част първа

    ПО ПОВОД НАЧАЛОТО
    НА ЕДИН СЕРИАЛ
     
     
       Не зная защо преди вече много десетилетия се зароди интересът ми към Наполеон Бонапарт. За пръв път чух името му като дете в разговор на възрастните за някакъв военен пълководец, който не се спирал пред нищо, за да завладее Русия с огромна армия и ако по пътя му попаднела непреодолима планинска пропаст, лично той бутал толкова свои войници в нея, че да я запълни и останалата войска да продължи, минавайки по труповете като по мост.
       Дали това е вярно, така и не научих. Но помня снимката на Бонапарт в стар учебник по история, която ме порази. Изпод вежди гледаха напрегнато вперени напред очи на широко безформено лице, обримчено с разлетели се на всички страни остри, несресани и като че ли безцветни коси.
       По-късно, след като бях понаучила нещичко за военните подвизи на Наполеон, за пръв път го видях „жив”. В Музея на Мадам Тюсо в Лондон, през 1995 г., восъчен. Нисък, наистина грозноват мъж със същия напрегнат, пронизващ поглед и с острата, стърчаща във всички посоки коса. Поседях, онемяла, пред „чудовището” на Европа и интересът ми към него още повече се засили.
       Такъв е запечатан и сега в съзнанието ми Наполеон, макар на много места след това, в картини, в книги и в сайтове, да срещам образа му като не толкова несимпатичен и дори красив офицер с разкошна колоритна униформа. Както се разбира обаче,те са рисувани от художници в различните периоди на военната и политическа кариера на френския император, затова допускам, че се е е налагало образът му да се представя омекотен, приятен и максимално приемлив за обществото. Започналият сега, в средата на декември, сериал по БНТ за неговия живот, ме провокира да покажа събираните от мен през различни периоди любопитни факти за личността, която без съмнение присъства във всички учебници по история на всяко европейско училище.
       1. Започвайки като професионален военен на 16 години, когато завършва кадетско училище и Кралската военна школа в Париж/вместо за 2, за 1 година/, Наполеон преминава цялата йерархия във френската армия, става генерал на 24-годишна възраст, а става император на първоначално омразната му Франция/окупирала родната му Корсика/ на 34-годишна възраст.
       2. Знаете ли, че Наполеон е можело да стане велик руски пълководец? През 1785 година той завършва парижката кралска военна школа с чин лейтенант/поручик/, а през 1788-ма година се опитва да постъпи на служба в руската армия! Тогава са се набирали доброволци за участие във война на Русия с Турция. Генерал-губернаторът Иван Заборовски, командващ експедиционен корпус, пристига в Ливорно, за да събира войници сред войнстващи албанци, гърци и корсиканци. Това се случило само един месец преди Бонапарт да поиска да служи на Руската държава. Но междувременно бил издаден указ, в който се казвало, че чуждестранните офицери се приемат в руската армия само с понижаването на чина им с една степен. Да го понижат в звание младши лейтенант/подпоручик/ не устройвало Наполеон и в заявлението си той настоял чинът му да се запази. Получил писмен отказ, но младият и напорист корсиканец успял да се добере до главата на руската военна мисия, за да настоява на своето. Тогава получил и устен категоричен отказ. Освирепял от яд, Наполеон изхвърчал от кабинета на Заборовски, заявявайки, че ще предложи своята кандидатура на пруския император с думите: ”А той даже ще ми даде чин капитан!”
       Така Наполеон Бонапарт се разминал с намерението си да служи в руската армия. Както е известно, само за 15-тина години той прави блестяща военна и политическа кариера във Франция. Тръгвайки от нулата, се издига до върховете на империята и е един от най-големите пълководци на XIX ти век, защото има спечелени 60 големи битки. Но ако руснаците бяха приели условието му да не пипат военния му чин, той щеше да бъде назначен за руски военоначалник като поручик/лейтенант/ и тогава пътят на Стария континент щеше да завие в съвсем друга посока …
       3. Знаете ли, че разпространеното мнение за ниския ръст на Наполеон далеч не е вярно? Прието е да се счита, че знаменитият пълководец е бил висок само 157 сантиметра. Но съвсем точно е доказано, че той е бил висок 168,8 сантиметра – тоест, почти 170 см! Само за сравнение ще вмъкна, че адмирал Нелсън, извисен на колона над Лондонския площад Трафалгар, е бил висок 160 см, Сталин е с височина 165 см, пък самият мастит Чърчил – 166 см. (Не зная дали ширината му не е била по-голяма от височината 😄...)
       За времето, когато е живял Наполеон, ръст от 170 см се е считал за среден ръст.
       И все пак откъде е тръгнала приказката, че той е бил само 157 сантиметра? Има версия, че англичаните първи са разпространили това мнение. Дали те са го направили умишлено – с пропагандна цел, или просто са сбъркали, превеждайки обясненията за мерките на дрехите на френския император неправилно, никой не знае. Но какъв благодатен повод става това твърдение за карикатуристите! Пък и ако сте го видели в Музея на Мадам Тюсо в английската столица Лондон, въпреки вече известната истина, той е изработен от восък като подчертано дребно човече!
      Така или иначе, за неточното твърдение има и една много проста версия: Наполеон по рождение бил несиметричен. Главата му била несъразмерно голяма, а телосложението му - слабо и неугледно, което можело да даде грешна представа за истинската му височина. Освен това маршалите в неговия щаб бивали сякаш специално подбрани – те били високи, дори много! На техния фон наистина на всеки фигурата на Наполеон можело да изглежда дребна. Но пък императорът едва ли е имал чувство за малоценност от това, защото често казвал: Вие не сте по-висок от мен, а само по-дълъг …
       4. От много млад корсиканецът Наполеон бил изключително влюбчив. Без да се отличава със снажно тяло и без да е красавец, той непрекъснато привлича интереса на женския пол. Първата му изгора е едва 16-годишната Дезире-Евгения- Клара. Но след това шеметната му военна кариера е съпътствана от множество връзки с по-големи от неговата възраст дами. Първият му брак е с небезизвестната Жозефина, разведена/вдовица с две деца, 6 години по-голяма от него. Тя била влюбена във видния френски политик, един от висшите ръководни дейци на Франция и женкар Франсоа Барас, който става свидетел на сватбата й с Наполеон. След това младоженецът елегантно е отстранен от пътя на неморалната двойка, като Барас го изпраща да ръководи битката в т.н. Италианска кампания (1796-1797 г).
       Следва нова „командировка” за Наполеон в Сирия и Египет, докато Жозефина все си стои в Париж и нехае за, меко казано, свободния си социален живот, слухове за който стигат бързо до героичния й съпруг…Ревността принуждава пълководеца да търси утеха между битките в обятията на, както твърди историята, между 20 и 50 свои любовници.
      След редица решаващи сражения, в които младият военоначалник показва блестящ талант, той бързо се издига в йерархията и през 1804 г става император на Франция под името Наполеон I-ви. Когато се разбира,че Жозефина не може да му роди деца, се развежда с нея през 1810 г, но не й отнема титлата императрица. От другите си връзки Наполеон има незаконни деца.
       Планът му да се ожени за жена с царска кръв и да остави наследник на трона си, насочва Наполеон към руската принцеса Анна Павловна Романова, сестра на Александър I-ви. Но руският цар не харесва потенциалния си зет, защото нямал царска кръв, не дава сестра си и така Франция и Русия стават врагове за дълго време.
       Тогава Наполеон се сродява с австрийския двор, като се жени за австрийската принцеса Мария-Луиза, от която има син. Но французите не одобряват този брак и затова законният наследник на Наполеон впоследствие не става крал на Франция. По ирония на съдбата френската корона получава един от внуците на Жозефина. Впрочем, нейните потомци царуват в Дания, Белгия, Норвегия, Швеция и Люксембург. Наполеон няма потомци, тъй като синът му няма деца, а самият той умира млад (преди да навърши 52 г).
        5. За сметка на това в резултат на Наполеоновите войни се създават нови или се поема контрол над съществуващи държавни формирования, на чиито тронове се възкачат братята и верните маршали на Наполеон.
       6. Чували ли сте за тортата „Наполеон”? Съществуват две версии за произхода й. Първата гласи, че Жозефина спипала Наполеон да шепне в ухото на придворна дама. Императорът не се смутил и заявил, че се интересувал от тайна рецепта за нов десерт. Жозефина, естествено, не му повярвала, но поръчала на придворния сладкар да направи тортата по съставките, които споделил съпругът й. Новата торта се оказала изумителна. Така получила названието си „Наполеон” в чест на императора.
       Има и друга версия, по-прозаична. През 1912 г. Русия празнувала сто години от края на Отечествената война. Тя се е водила между Русия и Франция и точно в нея се е състояла неправилно наричаната Бородинска битка. По повод годишнината сладкарите в Москва направили многопластова торта с обилен крем и във формата на триъгълна шапка, каквато носел самият френски император. Затова и кръстили сладкото изделие „Наполеон”. То бързо се превърнало в хит сред сладкарите.
       7. Наполеон е причината да бъде измислен начин за дълго съхранение на храната. Целта била неговата армия да бъде винаги сита. Той обещал 12 хиляди франка награда на този, който предложи ефикасен начин за това. Наградата е спечелена от Никола Апер, след като измисля консервираната храна.
       8. В Международното бюро за мерки и теглилки в градчето Севър близо до Париж се пазят еталоните на грам, килограм, сантиметър и метър. Там режимът на влизане е изключително ограничен и труднодостъпен, за да не се повредят тези еталони. Точно Наполеон въвежда всеобщата система от мерки и теглилки и така създава истинска революция в европейската търговия.
       9. Френската банкова система около 130 години функционира въз основа на системата за управление, одобрена от Наполеон и практически непроменена.
       10. Наричат Наполеон човекът, който може да върши много неща наведнъж. Това предимно женско качество не е много разпространено сред мъжете. Но френският император понякога диктува на 7 свои секретари едновременно.
      11. Той обаче говорел много бързо и някои от секретарите не успявали да запишат всяка негова дума. Понякога те оставяли празно място там, където не са записали думата и след това допълвали текста с онова, което са разбрали, че императорът е искал да каже.
      12. Наполеон пишел толкова грозно, че малко хора му разчитали написаното. Дори самият той понякога не си разбирал! Жозефина даже не се стараела да се мъчи над писмата му от фронтовете, а му отговаряла "по подразбиране".
       13. За него казват, че чете с невероятната скорост от около 2 хиляди думи в минута. Освен това Наполеон Бонапарт можел да спи дълго време само по 2-3 часа на ден. 
        14. По времето на управлението на Наполеон се въвежда практиката домовете по улиците да се номерират. Целта не е по-лесното разпространение на пощата, а по-добра организация за събирането на данъците, които се използват за финансиране на безбройните войни,водени от императора по четирите краища на Европа.
       15. Ако САЩ днес са първа световна сила, това е благодарение на Наполеон. Той им продава щата Луизиана, който тогава принадлежи на Франция. По това време Луизиана представлява половината от американската територия, каквато я познаваме днес.
      16. В края на 17-ти век във Франция възниква движение за хигиенизиране на населените места. Допущайки, че въздухът носи всички видове вируси и микроби, които могат да бъдат опасни за здравето, през октомври 1810 г. Наполеон издава указ за регулярно събиране на боклука, за да намали риска от зарази от вмирисване на отпадъците.
       17. В опита си да спечели властта над Египет, Наполеон обмисля да приеме - той и армията му - исляма. Но се отказва, защото вярва, че френските войници няма да приемат въздържанието от алкохол, каквото изисква тази религия.
       18. През 1798 г. Наполеон завладява островната държава Малта, докато е на път за Египет. По време на шестте си дни там той реформира малтийската държавна администрация, създава структури за публични финанси, премахва феодалните привилегии, изготвя семеен кодекс, назначава дванадесет съдии, създава система за обществено образование (първоначално и вторично). В същото време войската му разграбва съкровища от малтийските църкви.
       19. Чудили ли сте се защо ние караме от дясната страна на пътя, а британците отляво? И за това трябва да се благодари на Наполеон! Смятало се, че дясната ръка възпира движението на коня, тъй като повечето хора са десничари. След Наполеоновите войни задължителен десен трафик е наложен в цяла Европа (и във всички доминирани от Франция територии), но тъй като Наполеон никога не превзема Англия, там (и в нейните доминиони) остава шофирането от ляво.
       Спирам до тук. Тъжен и трагичен е краят на този велик човек, направил за дълго Франция абсолютен хегемон на европейския континент.
    В следващата си публикация ще Ви разкажа как завършва живота на Наполеон.
                                                                   /Следва/
     
    •  
     

    Редактирано от Русева-Ата

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.