Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • мими
    мими

    В Париж дни преди Олимпиада‘2024

      Описание: Всяко пътешествие е уникално. Всяко пътешествие има цел и затова споделям моето – 4 дни в Париж през юни, преди градът да потъне в наплива от посетители за Олимпиадата.

    Това не е първото ми посещение в Париж, бях там преди 23 години. Сега беше семейно пътуване с 2 деца, малкото на 5 години.

    Целта не беше посещение на музеи поради възрастта на децата. Нито Дисниленд, защото вече са посещавали на друго място. Целта беше усещане на духа на Париж.

    Цялото пътуване организирах сама, без помощ от агенции или хора.

     

    Ден 1: пристигнах с ранен полет на България Еър на летище Шарл де Гол. Хотелът беше в спокоен квартал. Придвижването беше с единични билети t+, на практика на ден ползвахме билети за отиване и за връщане. Настаняване и веднага се отправихме към Нотр Дам. Към момента още е в ремонт, далече от приключването му. На изградена дървена платформа туристите се качват и снимат катедралата.

    Двата острова на Сена са интересно място за посещение. Няма да досаждам с известните забележителности там, които обиколихме. На пешеходно разстояние е най-старият мост над Сена - Pont Neuf. Преминахме по него, разгледахме скулптурите на занаятчиите, поставени от външната страна на моста, направихме и снимки.

     

    image.jpeg.24e1a7c5ff1816b588edac0616799407.jpeg

    Pont Neuf.

     

    Ден 2: Сутринта имахме билети с час за посещение на Айфеловата кула. Билетите бяха без изчакване на опашката и с екскурзовод. Разбира се, имаше огромни тълпи туристи около кулата, цветнокожи продавачи, които предлагат сувенири, съмнителни жени, които ходят по две, заобикалят ви и питат говорите ли английски. Но вече сме отгоре на кулата. Информативно и интересно екскурзоводът ни показа 360 градусовата панорама.

     

    Какво е свързано с Олимпиадата? Тогава се очакват 10 милиона посетители в Париж. Представете си как набъбва един град с 10 млн души в повече! Видяхме стария стадион, който се обновява и подготвя. Според екскурзовода не е трябвало да се строи нов стадион, но той вече е завършен и разположен пред кулата – в Champ de Mars. И точно по зелените алеи пред стадиона ще се появи спортистът с олимпийския огън и там ще тича с него, а не на стадиона!

     

    image.jpeg.a3d5212632046e352141c4b87ffc7f38.jpeg

    Старият стадион.

     

    image.jpeg.6996e2ef14b92823eb0b2083a323048e.jpeg

    Новопостроеният стадион и алеите, където ще премине олимпийският огън.

     

    Заслужаваше си изкачването на кулата!

    Веднага след това, съвсем до кулата се качихме на круизно корабче по Сена. Имаше затворена част и открити палуби. На живо гидът обясняваше на 3 езика. Едно прекрасно изживяване, преминаване през целия град и запознаване с всеки един мост. Заслужава си!

    image.jpeg.1d4d06146489ed8c54d546734b2bd6a1.jpeg

    Круиз по Сена. Виждаме и булка.

     

    Ден 3: С метрото достигнахме до Триумфалната арка. Много пъстроцветни туристи се надвикваха около арката.

    И тръгнахме по шармантния булевард Champs-Élysées! Отдясно блести футуристичната сграда на Louis Vuitton. Не пропуснахме да влезем и разгледаме интериора на Galeries Lafayette Champs-Élysées. За стоките там ще си спестя коментар, есента посетих на друго място този магазин и не може да ме впечатли. Стигайки до градините на улицата, пътят беше ограден поради ремонти и се налагаше да ги заобиколим. Така Place de la Concorde остана надясно и отдалече снимах обелиска. Продължихме покрай градините Tuileries, също недостъпни и затворени с голяма желязна порта. Още няколкостотин метра и пред нас се откри пирамидата на Лувър. Оттук продължихме покрай мостовете и се качихме на метрото за хотела ни.

    image.jpeg.29ea929e2fe3d9d27f8dbe8a173e133e.jpeg

    Сградата на Louis Vuitton.

     

    Ден 4: След закуската предпочетохме да се придвижим до летището, защото трафикът в Париж е тежък дори в неделния ден. Особено големи са задръстванията около терминалите на летището по всяко време и всеки ден.

    Транспортът от и до летището беше с такси. В зависимост от натоварването е между час и час и половина. За храна в Париж не трябва да се тревожите, има заведения, пицарии, магазини и изобилие от храна.

    image.jpeg.37c62618ba849de9ea3357285b458149.jpeg

    Модерни сгради.

     

    Така приключи Парижкият шансон…

     

     

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    домосед

    Публикувано:

    Тоя "екскурзовод" на кулата дали изобщо има идея за какво говори? И двете олимпийски съоръжения под Айфеловата кула са еднакво нови и временни. Дали са точно "стадиони", всеки сам си преценя. На това, което е на Марсово поле ("новият стадион") ще се играе плажем волейбол. Онова откъм Трокадеро("старият стадион") е кръстено Парк на шампионите. Идеята е там медалистите да се омешват с феновете и да се радват заедно. Дали условията за сигурност ще позволят ... ще видим.

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.