Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Pandurova
    Pandurova

    Източна Германия е пак на мода

      Описание: Източна Германия, Морицбург, замъци, пищност, аристокрация

    Тривиален традиционалист – човек, който иска две неща – здраве и срещи с непознати земи.

    Февруари още не е време човек да се разпищоли, особено сега, когато сме във филма „Тука има, тука нема“ и всеки ден някъде падат дрехи и задръжки, другаде обаче юздите са стегнати в примка, която сякаш никога няма да бъде пусната.

    Обаче ние вдигнахме котва и отплавахме на Изток. Целта беше избрана, съобразно маскените директиви - исках свобода, исках да дишам, исках да не ме гледат лошо и да ме сочат с пръст като лошото дете на класа. Очаквах, че ще е студено, но не очаквах да е такъв бръснещ вятър. Всичко обаче преживявам в името на това да се скитаме пак свободни и безгрижни (който живее в Немция и по-специално в Бавария вероятно ме разбира прекрасно).

    Целта беше Полша, но то ще е грехота ако не видим нещичко на път.

    Моята първа среща в Саксония се нарича Морицбург. За него казват, че е един от най-внушителните барокови замъчни комплекси в Централна Европа.

    На един хвърлей от Дрезден е този изящен бароков замък за когото запазените сведения от 13 век разкриват, че някога това е било село, известно под името Айзенбург.

    Пристигаме по обед и първото нещо, което веднага забелязвам е каретата пред църквата. Събота евреме за тежка сватба. Позагубила съм тренинг и реакции и не успях да увековеча този аристократичен кадър като от кино-лента и току щях да се връщам, когато пред мен се разкри онази пищна гледка - дългата и широка алея, която води право към замъка. А около него - карети да искаш - качваш се на една и се потапяш векове назад!

    Въздишам аз доволно, наслаждавайки се на величествения строителен комплекс и се опитвам да обхвана с поглед четирите пететажни извити куполи в едно с триетажното централно крило. То пък е оградено от огромна градина. А всичко това се издига на един остров.

    Входът към замъка е просторна тераса. От нея се виждат част от общо осемте малки павилиона (къщи с езерце), които са разположени и в четирите посоки.

    Пак там - на влизане ни посрещат два пикера с рога и ловни кучета на постаменти от пясъчник. Разгръщам брошурата и чета, че ловецът с рог с кучето стои там вече векове - още от 1660 г. Вдигам глава и над входната врата виждам два герба.

    Спускаме се по единия край на терасата от нея се вият и стълби към градините. Правим полукръг и излизаме на гърба. Продължавам с очи да обхождам всеки периметър и се чудя какво ли е вътре. Имам богата фантазия, но не очаквах!

    Можете ли да познаете с колко стаи разполага?

    С цели 200 и това без залите, които са общо 7. Освен това в цяла Саксония, която няма море, тук се намира единственият морски фар. Но за какво би служил един фар, ако няма пристанище. А такова има до замъка.

    Приказно-романтичен, макар същността му да е съвсем другатова е ловен замък, лятна резиденция на херцога на Саксония - Мориц от Ветин, който възлага на подчинените да превърнат мястото в ловен дворец в ренесансов стил. Замъкът е издигнат на мястото на по-стара постройка само за 4 годинив средата на 16 век. Век по-късно е добавен параклис и аристократичното здание е реформирано.

    По време на Тридесетгодишната война (1618-1648) Морицбург претърпява известни щети. Важните барокови майстори-строители - Матеус Даниел Пьопелман (който преди това е построил Дрезденския Цвингер, наред с други неща), както и Захариас Лонгелуне и Жан де Бод (тези трима архитекти по-късно строят заедно Японския дворец в Дрезден) създават дизайните за преобразуване. Няколко строителни скици са направени и от самия Август Силни (копие на ръкописен проект от 1703 г. е изложено на приземния етаж на двореца).

    Именно по времето на Август Силни, познат също и като Саксонския Херкулес и Желязната ръка ренесановият замък е преобразуван в бароков, но е запазен ловният сюжет и предназначение. По негово време се организират представления и въстановки на битки в езерото като най-известна е знаете ли кояще се изненадате, тази на Руско-турската война при Дарданелите от 1770 г. Тогава победата на Русия е почетена в цяла Европа.

    Августин II е бил мечтател. Мечтаел да направиХрам на Дианас екзотичен ловен участък от лъвове, бизони, гепарди.

    Не успяхме да разгледаме вътре (оказа се, че става само с предварителна резервация), но Морицбуррг е известен с една от най-големите колекции от ловни трофеи на всички благородници, които са живели в замъка.

    Освен тези изложени животински трофеи замъкът има и свой двойник в по-малък размер, нареченФазаненият замък“. На тази малка площ има преддверие, всекидневна, работен кабинет, баня, както и спалня в стила на Рококо. Основите са положени през 1728г. отново от Саксонския Херкулес. Стените не са обикновени, а облицовани с кожа, пера, перли и слама. 2 млн. цветни птичи пера са събрани в уникално произведение на изкуството. Заради всичко товаФазаненият замъксе смята не просто за един от най-важните паметници, а и за единствен по рода си в цял свят. Впечатляващи, поне на снимка, изглеждат и боядисаните златни кожени тапети и изложбата за ловни трофеи от световна класа.

    Безценни шедьоври на саксонските и европейските изкуства и занаяти някога са принадлежали към мебелите на замъка. Голяма част обаче изчезват по време на войната и следвоенните сътресения през 1945 г. През 1948 г. започва реставрацията на Морицбург с мебели и произведения на изкуството от музеи и други саксонски замъци.

    Четирите кръгли ъглови кули на бароковото бижу са видими за посетителите отдалеч. Силуетът е познат днес на много хора, тъй като е неразривно свързан с приказния филмТри ядки за Пепеляшка“. В него Морицбург служи като очарователен фон. И там на стълбището си открих и златната пантофка, която бях загубила предната нощ.

    Веднъж годишно Морицбург се превръща в рай за любителите на конете. След това парадът на жребците минава пред портите на замъка и напомня за традицията на отглеждане в изборните конюшни.

    Замъкът се слива хармонично в прекрасен езерен и горски пейзаж, около който се движат карети. Някога горите наоколо са били лесопарк с дивечов резерват. В района има 34 езера. Не успяхме да обиколим всички, защото вятърът брулеше така, както само той може и знае. Морицбург обаче си струва внимание особено през пролетните и летни месеци, в които си представям как е потънал в обятието на свежа зеленина и цветя!

    Може би ще се върне някой денвсе пак не съм се отказала да видя на живо фантастична стая с пера.

    IMG_3846.JPG

    IMG_3848.JPG

    IMG_3864.JPG

    IMG_3876.JPG

    IMG_3890.JPG

    IMG_3896.JPG

    IMG_3903.JPG

    IMG_3905.JPG

    IMG_5129.JPG

    IMG_5143.JPG

    IMG_5152.JPG

    IMG_5162.JPG

    IMG_5164.JPG

    IMG_5166.JPG

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.