Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Стефка Кантурска
    Стефка Кантурска

    НА ПРАГА НА НОВАТА ГОДИНА РАЗГЛЕЖДАМЕ ЗЛАТНА ПРАГА- част първа

      Описание:

    НА ПРАГА НА НОВА ГОДИНА РАЗГЛЕЖДАМЕ ЗЛАТНА ПРАГА- част първа

                                                  д-р инж.Стефка Кантурска

     

              След Париж и Виена Прага е един от любимите ни европейски градове и когато отново се връщаме там  откриваме, че  Златна Прага непрекъснато се променя,запазвайки своя аристократичен облик  и същевременно става един модерен съвременен град. Затова я харесваме все повече и повече.

    image.png.3854669966bc7b937ce5da62e331a461.png

     

    Всяко пътуване е свързано  с необикновено разнообразие на чувства и вълнения.Още преди тръгването радостта  и нетърпението се  преплитат с тревогите пред неизвестността и ограниченията във времето,но въпреки всички емоции,тръгваме със самолета от Варна за Прага.

         С този билборд Прага  ни посрещна в района на аерогарата в ранната утрин на втория ден на Коледа ,когато самолетът кацна на летище „Вацлав Хавел” в Прага. В празничния ден и навярно поради пандемичната обстановка  няма тълпи от пътници ,служителите са много учтиви и любезно ни молят да си представим зелените сертификати. Основано през 1937г.летището в Прага заменило старото летище  Кбели (1918г.)и дълги години е било  международно летище на  столицата на Чешката република. Летището е   реконструирано и разширявано  4 пъти, последно – през  2006 г.

                                       

      image.png.e13d88a291cc856e65efab47c8b71023.png                    

                       „Ще видите Новото при нас!”

       image.png.b9d043dd25558b3c9d498ddc3935e8d5.png      

                                   Потокът от пътници е значително намален

                  

         image.png.e0cfbf9da26d52b71fac5e160121da27.png             

     

      SITA поддържа TS6 павилиони  за безконтактна обработка на  документите

           От  2012 г. носи името  на последния президент на Чехословакия и първия президент на Чехия (на чешки: Václava Havla Praha), Вацлав Хавел. Намира се в края на района Прага-Рузине, до село Кнежевес, на 12 км (7 мили) западно от центъра на Прага на 12 км  югоизточно от град Кладно. Летището  служи като център за чешките авиолинии CzechAirlines и Smartwings и като база за компанията Ryanair. Мултинационалната компания  SITA предоставя телекомуникационни услуги и въвежда информационни технологии  за  около 2800 клиенти по целия свят ,което представлява около 90%от световния бизнес на авиокомпаниите.На летището в Прага чрез SITA се подготвя преход към гъвкаво безпроблемно цифрово обслужване на пътниците.

        Намираме се на изхода на Терминал 2.Тъй като няма директна връзка  чрез метрото или с влак,ще ползваме обществен транспорт. Картата на летището с двата Терминала показва точно спирката на автобус 119.От неговата спирка Nadrazi Veleslavin .И оттам се прехвърляме на зелената линия А на метрото в посока  към Депо Хостивар.Единичният билет е валиден за 90 мин. и струва 32 CZK(около 1,30 Евро) може да се осъществи прехвърляне с автобус,трамвай или метро.Възможно е да се ползва електронен билет с подходящ еднократен времеви код и SMS съобщение.   А градът още  спи в  мразовитата сутрин.Само градинките  са покрити с нежен  снежен прашец.

            image.png.c3908576feac7297d940f38727df9b34.png

              Градът още  спи в  мразовитата сутрин

    Náměstí Míru е метростанция на линия А. Намира се в квартал Vinohrady под улица Korunní и има един изход през ескалаторен тунел, с който се излиза на площад със същото име. Изходът на метростанцията е в непосредствена близост до църквата "Св. Людмила" и театър "Виногради". Náměstí Míru е най-дълбоката станция на метрото в Прага и Европейския съюз. Платформата му е разположена на 53 метра под повърхността. Станцията разполага и с най-дългите ескалатори в Европейския съюз (дължина 87 м, вертикален обхват 43,5 м, 533 стъпала).

     

         image.png.ab1cf3110e3a4bb7953cda5d9bda122f.png

                             Архитектурата на сградите е забележителна

        Апартаментът,който сме резервирали чрез Airbnb се намира  в квартала Прага 2 ,недалеч от  станцията на метрото с името на руския академик физиолог и психолог  Иван Петрович  Павлов. Може да се пътува и до  тази станция ,но  разбрахме,че това е една от най-натоварените  станции в града и затова избрахме  Náměstí Míru .Кооперацията  е в центъра на града,на около 1,5 км от сградата на Националния музей и   недалеч от Старе место,най-стария и важен площад,в”сърцето” на Прага.                                           

          Впечатляващият площад на мира (Náměstí Míru) е обграден от стилни архитектурни сгради,построени на мястото на някогашните лозови насаждения тук,откъдето произхожда името Виногради В края на 19в.в село Кралски  Виногради зад площада Purkyně ,носещ името на чешкия физиолог  Ян Пуркине (днес площад Náměstí Míru) е имало богата растителност освен лозя и градини полето било засято със зърнени култури.През 1879г.селото било провъзгласено за град и започнало строителството на нови къщи и големи сгради. Кметството и училището вече са съществували когато през  1888 г.  са положени основите на    църквата „Света Людмила”.

    image.png.2a6debb9703d343d86e12135d0556c1a.png

    Неоготическата католическа църква „Св.Людмила”,построена (1888-1892г.)

    Съвсем близко до църквата се намира  Народният  дом в квартал Виногради,проектиран в периода  1893-94 г.Той , представлява обширна новоренесансова сграда,пример за архитектурен стил на 19 век.

    image.png.7b9833f6d6c950c0ce007b8d6557ebde.png

    Народният дом Narodni Dum na Vinohradech

    Престижният дом разполага с три големи зали и 5 салони. Входът на сградата е украсен със скулптури на Антонин Поп ,които са алегории на Ентусиазма и Благородството на човешкия ум. Най-голямата зала в сградата е наречена „Аудитория Маяковски” в чест на посещението на съветския поет Владимир Маяковски,който през 1927г. е рецитирал в тази зала свои стихове при огромен успех.

             Освен по-малката зала „Аудитория Раис” в сградата има още театрална зала, салони на няколко сдружения ,културни клубове ,специален ресторант ,кафенета, библиотека, лятна и зимна градини и спортна зала „ Сокол”.Тук е и популярното пражко кабаре Red Seven (Červená sedma).

     image.png.0c5bef8e45036bde06ec8a358230ce46.png 

              Най-голямата зала „Аудитория Маяковски” е за 700 посетители

     image.png.f5591c4cff0ff7b3e74479047669d8c9.png     

                         Част от Музикалния салон в Narodni Dum na Vinohradech

       Третата забележителност на Виногради след църквата „Св. Людмила ″и Народния дом е театър „На Виногради“ ( Divadlo na Vinohradech).

    Театърът е построен през 1905г. и е служил като театър на чехословашката армия от 1950 г.до 1966г.

            Казват,че днес Виногради е един международен квартал около центъра на града ,защото тук могат да се открият парижки кафенета,ирландски кръчми и дори японски магазинчета.

     

            Карловият площад (Karlovo náměstí) възниква като част от Новия град, основан през 1348 г. от император Карл IV,който решил да построи нов град (Nove Mesto),а не отделно предградие. С Вацлавския площад (Конски пазар) и Senovážné náměstí (Пазар на сено) той се превръща в един от трите главни площади на града. Тези площади са били свързани с една улица (днес улици Vodičkova и Jindřišská). Карловият площад е трябвало да бъде най-важният площад на Новия град на Прага и вероятно на цяла Прага, поради което там в края на XIV век е построено Новото кметство (Pražská Novoměstská radnice).

          Най-забележимата част - високата кула с голяма камбана и параклис вътре - е построена едва през 1456г. Новото кметство е било седалище на общинската администрация на Новия град до 1784 г., когато четирите пражки града – Стария град, Малкия град, Храдчани и Новия град – са свързани в един градски съвет. През вековете Новото кметство  е свидетел на много исторически събития - използвало се   като наказателен съд и затвор с камера за изтезания. Днес в историческите помещения на кметството се провеждат разнообразни културни и социални събития. От високата  (70 м ) готическа кула се открива красива гледка към Новия град и Karlovo náměstí - най-големия площад в Прага.

                   image.png.d40d39b8641f1b76ab1758dd672c5c60.png            

                               Новото кметство (Pražská Novoměstská radnice)

        Нямаме търпение да направим една разходка  из Nove Mesto , преминаваме през площада  Jiraskovo namesti и неусетно достигаме до   Jiraskovo most. Открива се панорамна гледка към река Вълтава , водната кула Шитков ,танцуващата къща и Народния театър. Наскоро реконструираният комплекс на галерия Mánes е известен със своята креативна архитектура   и допълнително украсява крайбрежието на река Вълтава. През 1926г.земята от насипа Masarykovo  на  десния бряг на реката,където били мелниците на Шитков била откупена от SVU Mánes ,за да се построи самостоятелна  функционална сграда с изложбени зали.      Необходимо било да се спази условието-мелниците да бъдат съборени,но под новата сграда да тече реката. Вървим по улица „Реслова”.   Съвсем близо сме  до две сгради,долепени една до друга,сякаш две цилиндрични кули. Това е известната „Танцуваща къща“ -архитектурна метафора на танцуваща двойка, и на шега е наричана „Джинджър и Фред“, в чест на Джинджър Роджърс и Фред Астер. Една от Кулата, която се разширява към върха, символизира мъжката фигура (Фред), а втората част на зданието визуално напомня женска фигура с тънка талия, с развята във вихъра на танца пола (Джинджър).Комплексът е офисен център, в който са разположени няколко международни компании. На покрива се намира френският ресторант „La Perle de Prague“         

               Някъде наоколо трябва да видим и „Обесеният човек”.Ето на улица „Ян Хус” виждаме човек,който виси на стълб и се държи с една ръка.Съвсем като истинско чудо.Вече сме чели за един от известните съвременни скулптори на Прага Дейвид  Блек или още Дейвид Черния.Неговите творби са провокативни и пораждат много въпроси.

                  image.png.b68b641d3059d60dd901b128b6df5b0f.png                  image.png.7c75922902f19f795c7567ac4af0b2c0.png                                                                          

                    Водната кула  Шитков                  Танцуващата къща с нощно осветление      

        Скулпторът казвал,че е изобразил австрийския психолог Зигмунд Фройд ,надвиснал над бездната на Безсъзнанието,т.е. за илюзорната представа за живота и за безсмислените неща в него,които не са ни необходими.

                                     image.png.aadafbca6c85a4c60c15f76f5c9aa4e3.png

                                                              „Обесеният човек”

      Блек увековечил известния философ Франц Кафка под формата на 10-метрова скулптура като въртяща светеща глава, която се намира в самия център, до метростанция Národní třída. Главата на Кафка е направена от 42 огледални диска, които постоянно се въртят.

    image.png.d959b0b0929db69c709a6b2886a985b8.png

                                     „Главата” на писателя –философ  Франц Кафка

        Един прекрасен завършек на вечерта бе посещението ни в ресторанта „У Флеку” Посещението на най-старата бирария в града „У Флеку”. бе голямо  вечерно забавление.Хареса ни чудесната автентична обстановка с изрисувани прозорци и красиви картини по стените., В непосредствена близост до основното помещение има малък музей,свързан с историята на пивоварството.Бирарията е основана преди близо 500 години (през 1499г.)и до днес произвежда само един вид  черно пиво .  В заведението са обособени специални зали.В зала „Академична” са се срещали известни личности  в края на XIX и в началото на  XX век,а зала „Вацлавска” е с изрисувани прозорци. ””Благословена да е майката,която роди  създателя  на пивото!” Почерпихме се в много приятна компания,попяхме и успяхме да се насладим на чудесна музика „на живо”.

         На следващия ден ще разглеждаме Вацлавския площад  .Запознаваме се с любезна частна екскурзоводка,която за два дни ще ни поведе  из града ,за да научим повече исторически и любопитни  факти за най- известните забележителности тук.  

     image.png.87bfbb1082fbfc65e53cbf6f3edd015f.png

                 Настроението ни в бирарията „У Флеку” е великолепно

     

    image.png.8fdcf7a02aed7754aa8b4f4b4dd6e912.png

     

    image.png.813d2a86cb607a68cfcd8ab1291e48c7.png   

          Музика „на живо” радва посетителите на бирарията „У Флеку”

    image.png.e8ee308a89fd2e95b83f4189d630f192.png

    Запознаване с екскурзоводката преди обиколката на Вацлавския площад

      В централния столичен квартал Нове место се намира  най-известният символ на Прага –Вацлавският площад  или Вацлавски намести  (Václavské náměstí). Той носи името на Св.Вацлав I, княз на Чехия, считан за духовен покровител на страната.В миналото  се е наричал Конски пазар,тъй като през Средновековието там са провеждани конни панаири. Преименуван е на Вацлавски площад през 1848 г.

    image.png.2e2d841ddd464d6c506a788d332b93a6.png

                                              Вацлавски намести

          Той е сред най-известните и големи градски площади в света. Свидетел е на много исторически събития, демонстрации, празненства и обществени събрания. Площадът е търговски и делови център на Прага, там се намират известни хотели, магазини и кафенета. Вацлавският площад по-скоро прилича на  широк булевард .Сравняват го  често с Парижкия булевард  Шанз-Елизе  Архитектурният ансамбъл на площада с около 60-на сгради се формира през ХІХ-ХХ век. Северозападният край на площада граничи с централния столичен квартал Старе Место. В югоизточния край на площада се издига великолепната неоренесансова сграда   на Националния музей. Музеят на историята, Музеят на чешката музика  и Библиотеката,съхраняваща повече от 1,3 мил. редки книги 8000 ръкописи.Към Националния музей принадлежи  и Музеят Напрстек ,носещ името на чешкия политик Войтех Напрстек,съхраняващ големи колекции  на културата на различни държави  от Африка,Азия и Америка.Над сградата  се издига величествено Пантеонът  с бюстове на велики личности на Чехия На площада пред Националния музей заставаме пред внушителната  конна статуя на Св. Вацлав, издигната през 1912 г. Около паметника стоят скулптури на 4 други чешки светии: Людмила ЧешкаАгнеса ЧешкаПрокопий СазавскиАдалберт Пражки.

            image.png.5cbe5a5734154eb0c92cd50492ed44cc.png        

                                    Паметникът на Свети Вацлав

         Градът днес е много оживен.Вече се чувства предпразнично новогодишно настроение. Безброй магазинчета за подаръци,сувенири и разнообразни вкусни неща привличат погледите ни.  Находчиви търговци са превърнали стари трамвайни вагони в павилиони за кафе.

         Много популярно за гостите тук   е традиционното чешко руло Trdlo (trdelnik или shmetdol) трделник – руло,приготвено от тесто с мая, навито на спирала около цилиндър и поръсено със захар или запълнено със сладко, изпечено на място. .Опитахме го и ние с удоволствие.

     image.png.7dad85c7dcf20af196019c002badf31b.png

    Поглед към широкия булевард „Вацлавски намести”

    image.png.13e923a1f9947d8dc747b8c6f5e0da29.png

                     Тук на място се изпича вкусен ТРДЕЛНИК

         image.png.d1b828c11f8a5a0f46815ccefa65e7d4.pngimage.png.5fcb05b804f8767af13176fc727f1067.png       

               Старата и модерната сгради „съжителстват” безпроблемно

    image.png.6f0ab328d979a93842ddaef5becc04d4.png

                                  Витрината на VAN GRAAF

         В тези празнични дни  в огромния хипермаркет  Primark има много посетители . Импозантната сграда на Primark се вписва чудесно със старите сгради - архитектурните шедьоври на площада .В магазина, който се намира на Вацлавския площад, работят над 300 души.

      В Универсалния магазин VAN GRAAF любителите на модерни и качествени стоки прекарват с часове.За съжаление  времето е ограничено и само за кратко се спираме пред бляскавите витрини.

     image.png.8b0841f5d6d5f9766e21ee6b7cb5c9b7.png       

                      Кафе –павилион в старата трамвайна мотриса

    image.png.794dc1cb732bc0155ef77522b92e515b.png

              Разходката по Вацлавски намести е приятно забавление

        image.png.dea9f4c52c8fe7e653a0c274d860f81d.png                  

              Снимка с екскурзоводката за спомен от дните,прекарани заедно

      Време е да влезем в историческата сграда на Националния музей  ,една от най-важните сгради в Прага, обявена за национален паметник на културата през 1962 г. Величественото монументално съоръжение в стил неоренесанс ,построено в периода  1885-1890г. е същински дворец за изкуство и култура.

        Главната фасада привлича вниманието със скулптурна група – в центъра се намира покровителката на  науката и изкуството Бохемия,както се наричало Кралството през XII век.До нея –млада девойка,олицетворяваща реката Вълтава и старец – реката Елба.Те тримата са алегорично изображение на земите на Чехия – Бохемия,Моравия и Силезия.Входът на музея е украсен с алегорични статуи.Седнали до вратата са статуите на Изторията и Естествознанието.Вътре богатата мраморна обстановка е поразителна и дори превъзхожда по красота и изящество  изложените колекции,посветени на минералогията, археологията, антропологията, нумизматизма и естествената история.

          Още при влизането сме поразени от вида на великолепната централна зала - атриум,украсен със скулптурите на чешкия майстор Людвинг Швантхалер. Под най-големия купол се намира Пантеонът със скулптури и бюстове на известни  чешки учени  и хора на изкуството.За да стигнем горе преминаваме по разкошната стълба.На стените са окачени картини на известни чешки художници с изображения на 16 замъци на Чехия.

    image.png.5fae9824986085ceedd48ceb5794d387.png      image.png.246be5a7a2adc273a045a34587c2af92.png

    image.png.80d467636b336d51098d78483a449443.pngimage.png.4b62bf63c1a1039d430897cb4a2c2a8f.png

                                

       Обстановката в Музея предизвиква вълна от положителни емоции

        В Музея преди няколко месеци е открита постоянна изложба ,най-голямата в Чехия,посветена на праисторическите епохи : от палеозоя до антропогена  или съвременният период от геологичната история на Земята, в началото на който се появява човекът.Изложбата включва 2000 оригинални експонати, включително гигантска вкаменелост - амонитна мида от времето на динозаврите преди 250 млн.години, модели на праисторически животни в реален размер и интерактивни елементи.

         image.png.c4603d7773955f23cf7016374cb8cd49.png        

                Снимка с огромен рак-изкуствен морски обитател

             image.png.b5511448111b9a3fc03db68cfa971b8c.png       

        Модел на жесток „дуел”между акула и гигантска амонитна мида

         image.png.257307c611897f4decadd2e206cb9f5f.png

                               Снимка с макет на гигантски динозавър

          Историческата сграда е претърпяла основен ремонт и била отворена отново за посетители през  октомври 2018 г. - стогодишнината на Чехословашката република.

          Експонатите на Националният музей отдавна не са само във величествената сграда на Вацлавския площад. Към Музея се числят  още Новата сграда (2009г.) ,Музея на музиката,Музея  на чешките композитори,Музея на книгата,които са разположени  в самостоятелни сгради.Новата сграда е в значителен архитектурен контраст,но за едно с основната образуват цялостен музеен комплекс. Новопостроеният през 2019г. подземен коридор свързва двете сгради с уникална мултимедийна изложба.

             image.png.afd56802ca9d3bd29a894c7536523c06.png  

                       Фасада на Новата сграда на Националния музей

       След емоционалните преживявания в Националния музей решихме да посетим Музея на шоколада Choco-Story,открит в Прага през 2008г.Този музей принадлежи към семейството на подобни музеи в Белгия,Франция,Мексико и Ливан.Във връзка с пандемията с Ковид-19 музеят е обединен с Музея на восъчните фигури и двата музея се разглеждат с общ билет.

          Цените на билетите са 245 CZK (10 Евро) за възрастен и 199 CZK(10 Евро),а семейният билет е 650 (27 Евро) CZK.Тук се предлага безплатна дегустация на 3 вида шоколад, наблюдение на технологичния процес и разглеждане на всевъзможни сувенири от шоколадови изкушения.    image.png.733796ba196c02dc8d17f1049f72cd22.pngimage.png.bb3c33267a156c17e98250102fe67dbf.png                         

                            Красиви и вкусни шоколадови изкушения

        А в музея с восъчните фигури Grevin открихме много познати лица  и направихме интересни снимки.Невероятни са 30-те фигури,а сред тях  Доналд Тръмп,Анджела Меркел,Брат Пит, Риана,Кейти Пери,Карел Гот.

       image.png.2de498fc9759466afcda23ccba9226d4.png

     

          Витрината ма музея Гревин  привлича много посетители

     image.png.a6c07b52fb03be5019b3e042a426196f.png    

     

    image.png.a2a271ca21dc93b6864c2735d5833769.png    image.png.468ed0669aa67919333c7168343811ba.png

    Френският комик Луи дьо Финес   Снимка с чехския певец Карел Гот

           Площадът на Републиката (Namesti Republiky) се намира  на границата на Старе место и Нове место и олицетворява единството на някогашна и и модерна Прага.Около площада,постлан с каменна настилка,има стари сгради,модерни хотели,търговски обекти и ресторанти.През площада минават трамвайни линии,а под него е станцията на метрото със същото наименование.Наименованието на площада е получено през 1918г.когато там е провъзгласена Чехословашката република.Оттогава името на държавата се е променило,но името на площада е останало същото и до днес.

    image.png.33b32f14db8c3b382f2e28cd9de328fa.png

                            Площад „Република”

    image.png.e393b31eebaf055f32a5aec671a0b6a9.png  image.png.22f27e1d707bf6281bf74bd836bb219d.png

     На фасадата се откроява великолепният балкон 

            Най-впечатляващата сграда на Náměstí Republiky е необикновено красивият дворец на изкуството  - общинската къща (Obecní dům). Тази сграда в стил Арт Нуво се счита за перла на архитектурата на Прага.

               Общинският дом се намира на мястото на кралска резиденция ,наричана Кралски двор,построена по време на управлението на Вацлав IV, около 1383 г. Предназначението на сградата се променяло през вековете – кралска резиденция,духовна семинария,военно юнкерско училище докато накрая старият Кралски дворец бил разрушен през 1902г.Намерението на общината в Прага за строеж на нова престижна сграда осъществили архитектите  Освалд Поливка и Антонин Балшанек. Строителството продължило от 1905-до 1912 г.

         В началото на 20-ти век Общинският дом е център на културния живот на чешката общност и място на важни исторически събития.Тук от балкона на Кметската зала (Primátorský sál)  през октомври 1918г. се  провъзгласява създаването на Чехословашката република.През 30-те години се провеждат балове,тържества,конференции и изложби на известни художници и сдружения.  Във външната и вътрешната украса на сградата са  участвали видни скулптори и художници   в началото на миналия век сред които  Ян Прайслер,Миколаш Алеш,Макс Швабински,Франтишек Женишек; Алфонс Муха и др.

    image.png.38e93273604c41065d789ec9ebe0bd2e.png

                    Стъклената цветна мозайка над парадния вход на Общински дом 

         Монументалният параден вход в стил сецесион е украсен със стъклена цветна  мозайка,наречена „Апотеоз на Прага” ,дело на  Карл Шпилар.Над перваза има надпис:”Успех,Прага!Устоявайте на злото на времето,както устояхте на всички гръмотевични бури!”.В центъра е поставен гербът на Прага.     Под мозайката на колоните с маркизата има балкон,достъпен от Кметската зала.Колоните отпред са завършени с бронзови фигури на двама „факлоносци”,които носят „Вълшебния фенер” на Карл Новак.

    Между прозорците на втория етаж са разположени релефни медальони,които представляват фигури в национални носии,символизиращи различни региони на републиката.

        В централната част на втория етаж на сградата се намира великолепната Зала на Сметана(Smetanova síň) - луксозна церемониална зала за концерти и светски събития. Доминиращата особеност на помещението е органът, украсен с кръгъл позлатен бронзов релеф. Отстрани на сцената са скулптурните групи „Вишеград” и „Славянски танци”, а по парапетите на балконите има медальони с портрети на чешки композитори. В нишите на балконите са разположени алегории: музика, танц, поезия и драма. От 1942 г. залата се счита за Главна  концертна  зала на Пражкия симфоничен оркестър. Оригиналните огледала ,картините ,орнаментите и витражният таван придават изключителна тържественост на обстановката. Органът,украсен с медальона на композитора Берджих Сметана  е реновиран от немска фирма.

                 image.png.875dbc1417b5c590db09bda69e5d96e5.png  

                                    Залата на Сметана

        Останалите зали са една от друга по-интересни и по- красиви : залата на Грегор; Кметската зала (с кръгло оформление е декорирана от Алфонс Муха) ; залата на Палацки; зала на Ригер ; зала на Сладховски; диригентски салон, словашки салон; салон на Божена Немцова (с функционален керамичен фонтан и статуя на писателката). Ориенталската зала е облицована  с дърво ,с текстилни тапети, с цветни орнаменти на тавана. Зад нея е свързващия коридор  на Общинския дом с Барутната кула (Powder Tower).

          За посетителите на Дома са отворени луксозно кафене –сладкарница,

    френски ресторант, винен ресторант,Пилзенски ресторант, Американски бар ,изложбени зали,салони за развлечения и магазинчета със сувенири и книги ,които могат да бъдат посетени само ако сте предприели туристическа  обиколка с екскурзовод.

            image.png.1093234a4ee4060d4fd8857e72f00468.png 

                                      Залата на Грегор ( Gregorův sál)

          В интериора на дома са представени всички постижения на занаятчийското приложно изкуство за своето време.Великолепните предмети  свидетелстват за чувството на красота на своите автори. Обзавеждането  и мебелите в залите изразява  изящество и удобство при ползване  чрез подходящи материали и изделия -дървена и керамична облицовка, естествен и изкуствен мрамор ;огледала,витражи ,комплекти светилници и хиляди стъклени украшения.Общинският дом  бил замислен и изграден за възхвала на чешкия народ  и трябвало да вдъхне  самоувереност и гордост на този народ.

          Архитектурният облик на сградата е смесица от неоренесанс и необарок,но като цяло се счита за пример на Пражкия сецесион.Теренът на дома е около 1400м2,застроена площ 4214 м2 и вътре има  1240 стаи.

         Обектът е преустройван няколко пъти ,като последното реновиране е през 1994-97г. Разходите били над 1,75 милиарда  чешки крони. Възстановена е самата сграда,включително 12 покриви в съответствие с чертежите от съответните периоди на съществуване на дома.Подновени и преработени са елементи и предмети,украсяващи сградата.Подновени са мебели,полилеи,завеси и произведения на изкуството.Идеално запазеният президентски асансьор и кметският асансьор пред централния гардероб са въведени в експлоатация след последната реконструкция.Уникалният аквариум е реставриран при последния ремонт.Използват се само при специални гости. През 1969г. Общинският Дом  е обявен за Национален паметник на културата.

                  image.png.4ae3260761accff562881783103d67d5.png                 image.png.322141fc7ae6809d0c0e6b8740f87b88.png

                        Залата на Сладховски                                             Ориенталска зала

        Посредством  красиво изградения покрит мост Общинският дом   се свързва с Барутната  кула  (Prašná brána).която е   великолепен паметник на отминали времена.

     image.png.6ff9ba8f1bb5efee17e41bec9e68e989.png      

        Барутната кула  и покритият тунел до Общинския дом (вдясно)

         Това е много стара кула,положена през 1475г. на мястото на разрушената Горна порта на крепостната стена на Стария град.През 15 век кулата останала недовършена,а по-късно била покрита с временен покрив.Известно време служела за склад на барут (оттам произлиза и името й).Едва през 19 век властите  решават да довършат кулата . Днес на кулата има наблюдателна площадка  туристите се изкачват  по вита стълба от 186 стъпала, за да разгледат от високо града.

       След продължителната разходка през деня вечерта отново сме на Площад „Република”.Имаме билети за балетна постановка „Лешникотрошачката” по музика на П.И.Чайковски в Театър Хиберния (Divadlo Hybernia),раположен точно срещу Общинския Дом.

    В превод от латински език името на театъра означава Ирландия.На мястото на днешния театър  през 1348г. е имало манастир защото това  място принадлежало на ирландски монаси.Театралната сцена  сега се намира там,където е бил олтарът на манастирската църква.Много по-късно била построена сградата на театъра ,защото теренът бил откупен от граф Свииртс – Шпок,основател на чешкото театрално общество.

    .image.png.d3cae0501dbe1f5b32aab4a976d41429.png

                       Площадът пред театър „Хиберния”

     image.png.5a7ce636812150b3c59e833025537435.png

     

           Балетът „Лешникотрошачката” има сюжет,подходящ за Коледа

                                                 image.png.02714e0492b86f410d0fdf23d8327b92.png

                                           Спомен от посещението ни в Театър „Хиберния”

         Късно вечерта отново сме на Площад „Република”.Въпреки умората погледите ни са привлечени от блестящите витрини на Универсалния магазин „Палладиум”.

          image.png.f39d7f82d0f2dec109dc62be42f76389.png

                                                    Магазин  „Палладиум”

                                image.png.06c425c07bb1fab27732fc0915661961.png

                          Магазинът „Палладиум” работи до късно през нощта

       На първия етаж на огромния магазин е разположен голям супермаркет,а на останалите етажи – всевъзможни луксозни магазини за модерни стоки,площадки за почивка,развлечения и кафенета.Срещу Универсалния магазин е магазинът „Котва” за бутикови кожени изделия.     

     

    image.png.3f8d76691352664a31597f0e9823ea15.png

                          Красива е нощна Прага

        

     

            Доволни от преживяванията,щастливи  и усмихнати в се прибираме вкъщи.Въобще нощна Прага примамва гражданите и гостите с чудесна коледна украса,но вече сме доста изморени.Утре ни предстои разглеждане на други  забележителности на Прага .

                            Следва Продължение НА ПРАГА НА НОВАТА ГОДИНА РАЗГЛЕЖДАМЕ ЗЛАТНА ПРАГА- част втора

     

     

     

     

     

     

     

     

                        

     

     

     

     

     

     

     

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    На Общинския дом при досегашните ми посещения в Прага бях обръщал внимание само на фасадата.Благодаря ти, че открехна вратите, следващия път ще го разгледам и отвътре.Хвана ми окото, разходих се вече в street view-то.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.