Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Hristo Kolev
    Hristo Kolev

    Швейцария - шоколад, Schwyzerdütsch и швейцарска (не)точност

    Въпреки че се намира в сърцето на Европа, малко се знае за Швейцария - страната на банките, шоколада, часовниците и вечния неутралитет, символ на икономически и културен просперитет. Страна, известна с една от най-добрите образователни системи в света, според много проучвания дом на някои от най-щастливите хора, а същевременно в нея действат някои от най-странните закони, за които някога сте чували. Confoederatio Helvetica отдавна бе привлякла моето внимание и нямаше как да не се възползвам от редкия шанс, предоставен ми от спечелването на конкурса на ,,Образование без раници" за популяризиране на Khan Academy, най-голямата онлайн образователна платформа в света, да се потопя за седмица в местната култура и ежедневие. Отивах в Базел, град, близо до границата с Германия, където щях да живея в местно семейство и да посещавам учебните занятия в тамошна гимназия.

     

    Ето как на 07.04.2018 се озовах на барселонското летище ,,Ел Прат", чакайки да се кача на самолета за Швейцария. Летището на Базел е уникално, защото се намира на територията на 3 страни - Германия, Франция и Швейцария, като обслужва съответно градовете Фрайбург, Мюлуз и Базел. Още при качването в самолета имахме възможност да се насладим на един от най-френските специалитети - стачката. Точно в този ден всички превозвачи се бяха хвърлили да стачкуват, а тъй като трябваше да кацнем на френска територия, нямахме позволение да излетим и си повисяхме около час на летището. Неволята сближава и неусетно се оказах въвлечен в непринуден разговор с млада двойка германци, връщащи се във Фрайбург от почивка в Барселона. След като обсъдихме обстойно състоянието на немския национален отбор по футбол и как никой в Германия не харесва новобогаташите от РБ Лайпциг, изведнъж излетяхме - явно блокадата беше вдигната. Скоро кацнахме и трябваше да се сбогувам с новите си приятели. На летището опашката се разделяше на три посоки - за Германия, Франция и Швейцария, като единствено швейцарската част се охраняваше от страховити наглед типове в пълно бойно снаряжение. Минах покрай тях с привидно невъзмутим вид и влязох на швейцарска територия. Там ме чакаха приемната ми сестра Свеня и майка й, които ме натовариха на колата и поехме към дома им.

    20180407_220220.jpg.32b5fc023aa667d8d5841d9d8e1f92a8.jpg

    Не можах да се сдържа да не снимам тоалетната на домакините със съответния знак

     

    20180408_073406.jpg.eb706809b921cf7bcecd4c576ce95252.jpg

    Перуански платна по стените

     

    Семейството беше изумително топло, грижовно и изключително гостоприемно. Свеня беше наполовина швейцарка, наполовина перуанка, крайно интересна смесица, за която ще разкажа по-нататък. Те живееха в Мюнхенщайн, малко, но изключително красиво предградие на Базел. Там се намираше и гимназията, която щях да посещавам през следващата една седмица. Въпреки късния час ме чакаше лазаня и огромна кутия с шоколади като подарък. Нямаше как да отвърна на това топло посрещане освен с подаръците, които носех от България. Мускалчетата с розово масло, красивите картички и пътеводителят на немски за Пловдив ги зарадваха много и докато се наговорим както подобава, вече беше късно през нощта. С топлото посрещане получих и въведение в някои от правилата, на които се крепи Швейцария. Забранено е пускането на вода в тоалетната (респективно и ползването на душ) след 22:00 ч., за да не се безпокоят съседите, като ако бъде раздразнен, комшията има пълното право да повика полиция, която да вземе мерки срещу безсрамника, дръзнал да се погрижи за личната си хигиена в този неподходящ час от денонощието. Забранено е също простирането на прането на терасата, ако тя гледа към улицата, а водачите на автомобили подлежат на санкция, ако не са измили колите си. В същия момент обаче марихуаната е легална в този кантон и мало и голямо се трупа по каналите на Рейн, пословични с вечната миризма на запалени масури...

     

    Неделната сутрин започна отново с шоколад. Повече, отколкото е здравословно, но точно толкова, колкото е необходимо за добро настроение. Свеня и майка й бяха подготвили още една изненада за мен - от мен се очакваше да се кача в колата и да не задавам въпроси къде отиваме. Леко обезпокоен, се наместих на задната седалка и потеглихме. Крайната цел се оказа Гемпен - най-високата точка в околността, откъдето се разкриваха изумителни гледки към съседните Франция и Германия. Срещу няколко франка можеш да се качиш на метална кула, откъдето гледката е още по-зашеметяваща.20180408_105243.jpg.8ced473368c91c185a5c510be3608f11.jpg

    Франция е само на хвърлей разстояние

     

    20180408_105927-1.jpg.ad69f4fbbe1df0a88d5bc657672753af.jpg

    Поглед от върха на кулата

     

    Моята домакиня бе пределно мотивирана да ми покаже всичко в рамките на тази седмица, така че след завръщането ни в Мюнхенщайн забързахме към трамвайната спирка, за да хванем десятката към сърцето на Базел. За нещастие, трамваят профуча точно пред нас и Свеня започна да се вайка колко много има да чакаме до следващия, тъй като било почивен ден. Свикнал да чакам по един час през уикендите за автобуса от Пловдив до Ягодово, където живея, тъжно си помислих, че може би не е било писано да видим Базел този ден. Можете да си представите изумлението ми, когато след точно 180 секунди един лъскавичък, безшумен трамвай, екипиран с климатик и безплатен WiFi се материализира сякаш от нищото. Това ли било чакането?!

     

    Първото нещо, което бие на очи в Базел, е чистотата. Градът беше чист до степен на стерилност, някак нереално дори. Второто е култът към Федерер. Големият шампион е роден именно тук, като ликът му е на всеки билборд, реклама, вестник, дори има и улица, кръстена на него. Трамваят ни изплю в центъра на града, точно до Елизабетинкирхе, една от основните забележителности. Свеня умело ме прекара през най-приятните места за разходка и за един ден успяхме да видим общо взето всичко. Лично за мен крайбрежната алея покрай Рейн, заедно с Мюнстър (голямата катедрала) бяха най-симпатичните места в този наистина приятен град. От върха на катедралата гледката зашеметява, а разходката по миниатюрните улички и площадчета ще изтощи батерията на телефона ви (не знам дали има друго място, от което се върнах с повече снимки).

    20180408_131746.jpg.a083916a48f4472913deb3f7f69b9092.jpg

     

    20180408_123155.jpg.160abb2860caaf089e9ffec47a03c2fd.jpg

    Още от красивите къщи в Стария град

     

    20180408_123835.jpg.7793ee2efe314db1362f44130bdd9e0e.jpg

    На някои места къщите са почти долепени

     

    След като се наситихме на гледките от върха на катедралата, беше време за още един от специалитетите на Базел - разходката с корабче по Рейн. Реката разделя града на Голям и Малък Базел, като плаването между двете части е незабравимо изживяване, подсилено още повече от мисълта за сладоледа, който ме очакваше на отсрещната страна.

    20180408_132854.jpg.dd9ce3f4dd8c282461255afe2805f2e8.jpg

    Гледка към Рейн

     

    20180408_135715.jpg.bb13b8f21a37e5a4cb37f8d388e18a49.jpg

    Рейн е средището на социалния живот в Базел

     

    Там някъде случайно попаднахме в антикварен магазин, в който са пръв път се сблъсках със Schwyzerdütsch, или швейцарския вариант на немския. Той прилича по-скоро на отделен език, отколкото на диалект. Този лингвистичен Франкенщайн е напълно неразбираем дори за самите германци, като самият той си има диалекти в отделните кантони. Въпреки доброто желание да се запозная с него предварително, се оказа, че думите нямат определен правопис или изговор, така че научаването му е мисия невъзможна. Повечето младежи владеят книжовния немски, тъй като учебните занятия се провеждат на него, но голяма част от по-възрастните швейцарци използват единствено диалекта си. Във въпросния магазин побелелият продавач вложи всичките си усилия в съставянето на изречение на нормален немски, но резултатът бе плачевен. Както и да е, беше време да се връщаме у дома, където ни чакаше раклет, първото ми традиционно швейцарско ястие. След горчивия ми опит със немската кухня се отнесох с известно недоверие към твърденията, че това най-вкусното ястие на света, но скептицизмът ми се оказа напълно неоснователен. Раклетът се приготвя на двуетажен грил, като на първото ниво се запича кашкавалът, а на второто - беконът. Всичко това се омесва с варени картофи и царевица, имаше също и кисели краставички и чесън. Дали защото беше много вкусно или аз просто бях много гладен, но две порции от него изчезнаха на секундата. В чашите ни непрекъснато се доливаше чай от майката, изявен ценител и любител на тази напитка.

     

    Време за почивка обаче нямаше, защото Свеня беше запазила билети за кино. Внимание! В Швейцария е ... скъпо. Ама много. Бях предупреден при никакви обстоятелства да не купувам пуканки от киното, цената им надвишаваше неколкократно тази на билета... В чест на латиноамериканския произход на моята домакиня гледахме някакъв мексикански филм за нещастен американец, дошъл да търси късмета си в страната на ацтеките. След този изпълнен с преживявания ден бях смъртно уморен, но нямаше как да откажа любезната покана на майката за още чай. Пиенето на чай прерасна в дълбокомислен разговор за живота в Швейцария, Перу и България, който за пореден път ми доказа едно нещо - въпреки че може да сме от различни страни и да говорим различни езици, хората сме абсолютно еднакви... Нощта постепенно напредваше, а следващият ден беше моят първи швейцарски учебен ден. След поредната чаша чай домакините обявиха, че е време да си лягаме. Въпреки умората бях силно развълнуван - предстоеше ми да отида на училище в страната с най-добро образование в света.

    20180408_124221.jpg.6461fed90b53c0f647dc86f4671c3930.jpg

    Още малко от сладурските улички на Базел

     

    20180408_135831.jpg.7de0704dae16948ef4ddcfcacc9936ad.jpg

    С моята домакиня Свеня на брега на Рейн

     

    Първият учебен ден за мен в Швейцария започна с физика, което не беше чак толкова зле, колкото може би звучи. Вероятно бях зашеметен от ултрамодерната и многофункционална сграда, в която се помещаваше гимназия ,,Мюнхенщайн". Или от асансьора, непрекъснато сновящ между шестте етажа на училището. Вероятно голяма роля изигра и изключително пъстрият клас, в който се оказах - имаше представени Алжир, Тунис, Мексико, Колумбия, Перу, Венецуела, Италия, Сърбия, Босна, Испания и, разбира се, Швейцария. Всички имаха швейцарско гражданство, много от тях плод на смесени бракове, и всички до един се отнесоха изключително дружелюбно към непознатия младеж от далечна България. Още през първото междучасие вече имах уговорки за свободното си време до края на седмицата - футбол с някои от момчетата, посещение в зоопарка с част от латиноамериканците, голф с група момичета, уговорка за пица с другия ученик на обненна програма (също швейцарец, но от френската част, дошъл да научи немски) и още много други. Смаян от това топло посрещане, много бързо забравих първоначалното си притеснение и започнах с интерес да наблюдавам дали наистина образованието в Швейцария е чак толкова добро. Е, беше. Основната разлика бе в начина, по който протичаха учебните занятия - почти изцяло под формата на дискусия. Без значение дали ставаше въпрос за увеличаване на данъците (любимо занимание на швейцарците) или решаване на сложно математическо уравнение, всеки без страх от грешка изказваше мнението си, а учителите поощряваха тази активност от страна на учениците. Бариери между двете страни нямаше, дори често виждах учители и ученици да си услужват със запалки и цигари в междучасията. Преподавателят по икономика прояви огромен интерес към учебния процес в България и бе изумен да научи, че при нас ученици могат да бъдат изпитвани устно и дори понякога без предупреждение. На оценките в Швейцария не се придава чак такова значение, на година учениците получават не повече от 4-5 по предмет. Обучението продължава 13 години. Учениците сами избират сферите, в които да се развиват, като притежават и великолепни условия за това - за природните науки имаше не отделни кабинети, а отделни етажи.

    20180410_181558.jpg.e529439a693fefed5edf4f991afcbfc7.jpg

    Великолепно поддържаното игрище на гимназията

     

    20180413_144146.jpg.b6976d21fd972d9354bea57dc3e62b96.jpg

    Гледката от кабинета за дисекции по биология

     

    В отделението по биология имаше огромен аквариум, а учениците изучаваха устройството на рибите чрез ... дисекции, извършвани от самите тях. Първокласното оборудване продължаваше и в спортните зали (3 на брой!), както и във високотехнологичния кабинет по музика. Преподава се широк спектър от предмети (от журналистика през икономика до японски език), като се постарах да посетя часове по всеки един от тях, а на обяд задължително има един час пауза. За мой ужас, часовете след нея продължаваха и често краят на учебния ден беше чак в късния следобед. Денят на средностатистическия ученик обаче далеч не свършваше тук - повечето бяха част от някой местен спортен клуб и имаха тренировки. Свеня тренираше плуване и ме предупреди, че тренировката е тежка. Имайки зад гърба си 6 години опит в отбор по плуване, смятах, че една треенировка, била тя и в Швейцария, не може да представлява чак такова предизвикателство. Сбърках. Много. Юнашки издържах до края й, но след това заспах в автобуса на път към апартамента и дори и чаят на майката на Свеня не можа да ме изкуши. Спортът се взима много на сериозно тук и резултатите не закъсняват. Училището разполага с огромна трапезария, в която имах привилегията на гостуващите ученици да се храня безплатно. Един ден, докато бях погълнат от колебанието кой точно шницел е достоен за моето внимание, чух: ,,К'во е това сега?". Сепнат, се обърнах и потърсих източника на българска реч, която не бях чувал вече почти седмица. Така се запознах с Невена и Маги, от Благоевград, на обмен за 3 месеца в гимназията. Веднага ги включих в плановете си за седмицата и ги запознах с хората от класа ми.

    1920192746_img-20180411-wa0001(1).thumb.jpg.bf33f73998cb718ef31e5fdfaf1a7268.jpg

    Хайвер, изваден от рибата в час по биология

     

    Една седмица определено не е достатъчна, за да опознаеш напълно една страна и нейните обитатели. Оказа се напълно достатъчна обаче, за да разбера къде е най-хубавата (и същевременно евтина) пица в Базел, къде правят най-добрия горещ шоколад, как точно да не застрашавам живота на околните, докато се опитвам да играя голф и как да изписвам японската азбука харагана. Достатъчна беше и да създам трайни приятелства с хора, които са толкова различни, а същевременно принадлежат към една и съща страна. Когато човек пътува, той неибежно потегля, натоварен със стереотипи, без значение дали го осъзнава или не. Никога преди не бих дал швейцарците като пример за топъл и гостоприемен народ, но ето че едно местно семейство се грижеше за мен като за принц в продължение на цяла седмица. Храната се оказа страшно вкусна, като освен раклет хапнах и рьощи - панирано месо с кашкавал и варени картофи, и алпийски макарони. Разбира се, далеч не всичко е перфектно - цените са невероятно високи, дори и за самите местни. Ако знаеш кога и къде да отидеш обаче, можеш да спестиш, без да се лишаваш от нищо. Новите ми приятели бяха и невероятно щедри, като почти никога не бях оставян да платя за каквото и да е, колкото и неудобно да се почувствах след сигурно 100-ния път, в който някой ме почерпи сладолед. Ядох пица на брега на Рейн с компания от съученици и няколко зеленоглави патици, които всячески се опитваха да се доберат до парченце от храната, карах електрически велосипед, дори правих тест по английски заедно с класа. Част от моята задача в гимназията бе да бъда нещо като ,,посланик" на България. Бяха ми отделени два часа да представя страната си, нейната култура, традиции и история пред новия си клас. Презентацията ми предизвика огромен интерес и учителката се видя принудена да удължи с още един час времето за въпроси, защото те не секваха и любопитството сред съучениците ми нарастваше лавинообразно. Мога да потвърдя, че няма нищо по-приятно от това толкова много хора от различни страни да се избиват да задават въпроси за странатa, от която идваш.

    20180412_172049.jpg.3a726fd880bd58bffaf2249b4cc85a0b.jpg

    С някои от съучениците ми в Базелския зоопарк

     

    20180413_165245.jpg.2308fc11ab427ae755be2babdd4e0895.jpg

    Групата за голф в парка ,,Grünе 80" , Мюнхенщайн

     

    20180413_182108.jpg.3ece38929c8d0c254f1c2102704817fd.jpg

    В малките предградия на Базел цари неземно спокойствие

     

    20180413_170450.jpg.61dcfd095720ad468c01b4237c7dfdd8.jpg

    Езерото до гимназията

     

    Швейцарската точност също я имаше, но само в известна степен. Трамваите и автобусите пристигаха с точност до секундата, но повечето хора... да кажем, че аз бях пръв на уреченото място при повечето уговорки. Изключително съм благодарен за невероятния шанс да отгърна леко булото на ежедневния живот на една страна, за която сякаш се знае твърде малко, въпреки че се намира в самото сърце на Стария континент. Dangge, Schwyz!

     

     

     

    Редактирано от Hristo Kolev

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Адаш, както винаги си се представил блестящо с пътеписа. А, какво да кажа за Швейцария, красота! На висока цена, но поне знаеш за какво плащаш. Аз съм бил само на екскурзия в Швейцария, няколко пъти в различни места - в Базел, Цюрих, Женева и Лугано - най-много ми хареса Лугано и целият кантон Тичино. Италошвейцарците са ми по-близко до манталитета. Аз съм средиземноморски тип човек. Да има някакви правила, както е в Италия и Испания, но да не се прекалява както е при германските народи, нито пък да преобладава хаоса , както е в България. Тези правила, измислени от германошвейцарците за шум от душ и тоалетна, кога да си хвърлиш боклука и т.н. ми идват в повече.
    Иначе да, училищата като база са на друго ниво, не само в Швейцария, но почти навсякъде от Виена на запад. И аз бях супер впечатлен, когато обикаляхме преди година кварталните училища в Мадрид да търся подходящо място за дъщеря ми. Изпращам ти снимки от урок по шах на 5 годишни деца и как се учат на огромен тактилен екран. А, за кабинета по музика нямам думи просто! Какви ли не инструменти, снимки и биографии на композитори. Нищо общо с кварталните училища в България.

    Но, стига, че сега ще ни налазят патриотите и ще кажат пази Боже, сляпо да прогледа. Не че ми пука де. Аз ако харесвах България за живеене, щях да съм там. И това ми напомня да те питам като млад човек, който определено познава литературата и знае как да пише, не мислиш ли, че в България много хора интерпретират погрешно Пази Боже сляпо да проглeда от Алеко Константинов? Това го лепват на всеки, който не изпада в кравешки възторг от всичко българско, дори да е за критика. А, за мен Пази Боже сляпо да прогледа нe критикува отношението към нация и родна страна, а по-скоро неблагодарността към семейството, най-близките, които са те отгледали и отричането дори от собственото ти семейство. Нещо, което е съвсем различно от това да хвалиш всичко българско и родно за щяло и нещяло.

    Chess_class.jpg

    DSC_0746.JPG

    DSC_0738.JPG

    DSC_0739.JPG

    DSC_0740.JPG

    DSC_0741.JPG

    DSC_0742.JPG

    • Харесвам 1
    • Браво 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Това е любимата ми държава и определено бях много изненадана от факта,че посетих Лугано,Лозана,Цюрих,Берн,Люцерн,Женева,Монтрьо,Веве,Бриг,Белиндзона,Интерлакен,Сен Гален,Рингерберг,курортните градчета Заас Фее и Цермат и една камара селца,но в нито едно от посочените места не видях плакат или някаква реклама с Федерер.😮Исках да купя на майка ми значка,картичка или календарче с неговия лик,защото тя от дете се е занимавала активно с тенис и той е нейният любимец.Значи следващото ми пътуване до страната на банките и шоколадите,на спокойствието и чистотата,на задължителните точност и цветя,трябва да включва Базел.🙂

    Благодаря ти за така изчерпателния пътепис.Радвам се,че си успял за кратко време да усетиш пулса на страната и отношението на хората.И че си успял да им разкажеш за България!

    Пожелавам ти успех и с нетърпение чакам още пътеписи.

    П.П.Тениската ти END THE HUNT е чудесна!

     

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 1 час, Crazy Horse каза:

    Адаш, както винаги си се представил блестящо с пътеписа. А, какво да кажа за Швейцария, красота! На висока цена, но поне знаеш за какво плащаш. Аз съм бил само на екскурзия в Швейцария, няколко пъти в различни места - в Базел, Цюрих, Женева и Лугано - най-много ми хареса Лугано и целият кантон Тичино. Италошвейцарците са ми по-близко до манталитета. Аз съм средиземноморски тип човек. Да има някакви правила, както е в Италия и Испания, но да не се прекалява както е при германските народи, нито пък да преобладава хаоса , както е в България. Тези правила, измислени от германошвейцарците за шум от душ и тоалетна, кога да си хвърлиш боклука и т.н. ми идват в повече.
    Иначе да, училищата като база са на друго ниво, не само в Швейцария, но почти навсякъде от Виена на запад. И аз бях супер впечатлен, когато обикаляхме преди година кварталните училища в Мадрид да търся подходящо място за дъщеря ми. Изпращам ти снимки от урок по шах на 5 годишни деца и как се учат на огромен тактилен екран. А, за кабинета по музика нямам думи просто! Какви ли не инструменти, снимки и биографии на композитори. Нищо общо с кварталните училища в България.

    Но, стига, че сега ще ни налазят патриотите и ще кажат пази Боже, сляпо да прогледа. Не че ми пука де. Аз ако харесвах България за живеене, щях да съм там. И това ми напомня да те питам като млад човек, който определено познава литературата и знае как да пише, не мислиш ли, че в България много хора интерпретират погрешно Пази Боже сляпо да проглeда от Алеко Константинов? Това го лепват на всеки, който не изпада в кравешки възторг от всичко българско, дори да е за критика. А, за мен Пази Боже сляпо да прогледа нe критикува отношението към нация и родна страна, а по-скоро неблагодарността към семейството, най-близките, които са те отгледали и отричането дори от собственото ти семейство. Нещо, което е съвсем различно от това да хвалиш всичко българско и родно за щяло и нещяло.

    Chess_class.jpg

    DSC_0746.JPG

    DSC_0738.JPG

    DSC_0739.JPG

    DSC_0740.JPG

    DSC_0741.JPG

    DSC_0742.JPG

    Адаш, мерси много за милите думи. Швейцария е наистина голяма работа, във всяко едно отношение. За съжаление съм бил само в немската част до този момент, правилата на моменти наистина идват в повече. Като цяло преди пътуването мислех, че са легенди от онзи тип статии ,,10 неща, които не знаете за..." , обаче се оказа, че наистина си съществуват. Чисто швейцарското у хората е малко трудно да се определи заради пъстрата смес от националности, обаче такава чистота съм виждал само в Сингапур, там обаче е повече от страх... Скъпо е, ама както казваш ти, получаваш точно това, за което плащаш. Иначе за училищата няма аналог, Швейцария е много напред и като база, и като качество на процеса не само от България, а и от повечето страни като цяло. Снимките, които си пратил, абсолютно отговарят на реалността, такова беше положението и в гимназията в Базел. 

    Аз като цяло съм голям фен на Алеко, мисля, че наблюденията му са валидни и до ден днешен. Аз също живея в чужбина в момента (уча в Германия), но се определям като разумен патриот. На всяко пътуване/програма/запознанство с хора от други страни се стремя да им разкажа за най-доброто от България, за историята, културата, природата, кухнята. Разбира се, по никакъв начин не отричам, че има и много тесногръдие и персонажи, излезли директно от страниците на Алеко, даже и на доста високи нива в страната... Прави ми обаче впечатление, че кръгозорът на повечето ,,плюещи" България хора се изчерпва със Слънчака, за съжаление. 

    Перфектно място няма, затова е интересно да се обиколи навсякъде и да се вземе най-доброто. Поздрави от Ягодово и желая много здраве!

    • Харесвам 5
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 1 час, jungfraujoch каза:

    Това е любимата ми държава и определено бях много изненадана от факта,че посетих Лугано,Лозана,Цюрих,Берн,Люцерн,Женева,Монтрьо,Веве,Бриг,Белиндзона,Интерлакен,Сен Гален,Рингерберг,курортните градчета Заас Фее и Цермат и една камара селца,но в нито едно от посочените места не видях плакат или някаква реклама с Федерер.😮Исках да купя на майка ми значка,картичка или календарче с неговия лик,защото тя от дете се е занимавала активно с тенис и той е нейният любимец.Значи следващото ми пътуване до страната на банките и шоколадите,на спокойствието и чистотата,на задължителните точност и цветя,трябва да включва Базел.🙂

    Благодаря ти за така изчерпателния пътепис.Радвам се,че си успял за кратко време да усетиш пулса на страната и отношението на хората.И че си успял да им разкажеш за България!

    Пожелавам ти успех и с нетърпение чакам още пътеписи.

    П.П.Тениската ти END THE HUNT е чудесна!

     

    Леле, ти си направила панорамен тур на цяла Швейцария, браво! С огромно удоволствие бих се върнал в страната за малко повече време, след като всичко това се размине. Иначе Федерер е религия в Базел, поне доколкото успях да го усетя. Всички младежи (и не само) са му фенове. Задължително трябва да видиш Базел, гледай обаче да отидеш при хубаво време, че Рейн не е много дружелюбен при дъжд или вятър. За една седмица не може да се види всичко, но благодарение на страхотните хора успях да извлека максимума от това пътуване.

    Хахах, това ми беше любимата тениска, за съжаление отдавна ми е малка, снимките са отпреди две години вече. Аз малко хаотично си качвам пътеписите, просто сега заради вируса имам време и гледам да качвам по един на седмица, че доста късно се включих в Магеланците.

    Благодаря за милите думи, пожелавам много здраве!

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Браво и от мен, но ... тук ще извадя червения химикал 😏

     

    > Тя не членува в почти нито една международна организация

     

    Това, предлагам, да си го прецизираш. Швейцария не членува във военни/отбранителни организации и в Европейския съюз.

    Тези - настрана - Швейцария е изключително важен, активен и уважаван член на международната общност. Не само, че членува в огромен брой международни организаци - политически (UNO, OSCE, Council of Europe, ...), икономически (WTO, EFTA, ...),  културни (UNESCO, ...), съдебни (ICC, ...) , спортни (IOC, FIFA, ....), здравни (WHO, ...) - ами и на много от тях е седалище на централата.

    А  Международният червен кръст e стълб на швейцарската национална идентичност. 

     

    голф с група момичета

     

    Wow!  😎

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 10 минути , домосед каза:

    Браво и от мен, но ... тук ще извадя червения химикал 😏

     

    > Тя не членува в почти нито една международна организация

     

    Това, предлагам, да си го прецизираш. Швейцария не членува във военни/отбранителни организации и в Европейския съюз.

    Тези - настрана - Швейцария е изключително важен, активен и уважаван член на международната общност. Не само, че членува в огромен брой международни организаци - политически (UNO, OSCE, Council of Europe, ...), икономически (WTO, EFTA, ...),  културни (UNESCO, ...), съдебни (ICC, ...) , спортни (IOC, FIFA, ....), здравни (WHO, ...) - ами и на много от тях е седалище на централата.

    А  Международният червен кръст e стълб на швейцарската национална идентичност. 

     

    голф с група момичета

     

    Wow!  😎

    Хахахах, благодаря за забележката, ще го поправя. За голфа какво да кажа, не мога да се оплача от компанията  😉😂

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Не става въпрос за плюене, а по-скоро това, че когато човек пътува и особено, когато поживее поне няколко години извън страната, в която се е родил и живял, започва наистина да гледа по-обективно на нещата и да разбира, че от Витоша по-високо има, примерно. Проблемът е, че като го кажеш на глас те заливат с националистични клишета от преди два века. А, иначе, ти като човек, живеещ в Германия и пътуващ по света си посланик на България. Всеки от нас, всъщност, който иде някъде представя България, независимо дали го осъзнава или иска. А, ти определено я представяш достойно! Продължавай все така! Печели конкурси, пътувай на воля, опознавай света!
    Колкото до Швейцария, препоръчвам ти да идеш и до кантона Тичино! Невероятно място.

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Абсолютно съм съгласен с теб. Мерси отново за милите думи, надявам се това да е само началото! Тичино е задължителен, само да се вдигне блокадата. 

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 8 часа, Crazy Horse каза:

    когато човек пътува и особено, когато поживее поне няколко години извън страната, в която се е родил и живял, започва наистина да гледа по-обективно на нещата и да разбира, че от Витоша по-високо има, примерно.

    Това е така,но аз без да пътувам кой знае колко често и без никога да съм живяла в друга държава или в друг град,освен София,не си позволявам да говоря против България.Естествено това не означава,че съм съгласна с всичко,което се случва тук.Коренячка боянка съм и ми е изключително приятно,когато чужденци ме питат къде е Боянската църква и  кажат,че Bulgaria is a very nice country. Те сами виждат ситуацията и преценяват обективно.Но от любезност не споделят негативното.

    Аз имам любими държави,една от тях е Швейцария.И ми харесва точността и практичността на хората,чистотата и цветята.Ти споменаваш,че ти допада друг начин на живот.Нормално,различни сме и аз не упреквам никого за неговото мислене.

    Но е много хубаво,когато успеем да покажем най-доброто от България пред света.

    @Crazy Horse,гледах те по телевизията и очаквам с нетърпение филмът за българската общност в Испания!

    Успех!

    • Харесвам 1
    • Благодаря 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    @jungfraujoch, съгласен съм с теб! Приятно е, когато чужденци кажат добри думи за страната. Аз също пред чужденци не бих казал колко зле са българските училища като материална база, примерно. Но, когато сме между българи, трябва да има конструктивна критика, иначе няма да има напредък. А, иначе, по принцип да плюеш по родната си страна пред чужденци най-малкото не е етично. Но, някак си не върви пред роднини и приятели да се правя на луд и да ги лъжа, че всичко в България е супер, само защото иначе ще ме вземат за предател.

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Преди 1 час, Crazy Horse каза:

    @jungfraujoch, съгласен съм с теб! Приятно е, когато чужденци кажат добри думи за страната. Аз също пред чужденци не бих казал колко зле са българските училища като материална база, примерно. Но, когато сме между българи, трябва да има конструктивна критика, иначе няма да има напредък. А, иначе, по принцип да плюеш по родната си страна пред чужденци най-малкото не е етично. Но, някак си не върви пред роднини и приятели да се правя на луд и да ги лъжа, че всичко в България е супер, само защото иначе ще ме вземат за предател.

    Точно така.Между българите,независимо къде се намираме е нормално да се оплачем от здравната и образователната система,които са най-важни,но за съжаление в България заслужават яка критика.

    На градивната критика и на посочването на грешки,без да са злобни,направо съм фен.Защото само семейството и приятелите,които ни обичат са искрени и не ни смазват.От другите има достатъчно.

    Между другото Испания също ми харесва много.Дано по-скоро се оправят нещата,защото ми се пие сангрия на Плаца Майор.

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много интересен разказ и съвсем различна от обичайните ни срещи с особеностите на другите държави. Благодаря! 

    Какво разказа за България? На нас ни е изключително трудно когата ни разпитват за страната ни. Мислех да пусна тема с въпроси какво коментират другите хора, но съм забравила...

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 12 часа, Lindt каза:

    Много интересен разказ и съвсем различна от обичайните ни срещи с особеностите на другите държави. Благодаря! 

    Какво разказа за България? На нас ни е изключително трудно когата ни разпитват за страната ни. Мислех да пусна тема с въпроси какво коментират другите хора, но съм забравила...

    Благодаря! Предпочитам по такъв начин да пътувам, не съм фен на обичайните екскурзии. Иначе си бях подготвил презентация, по време на която разказах за историята, традициите, природата, кухнята, за някои известни българи, доста време отделих и на Пловдив (тук не съм съвсем безпристрастен 😀) . Пуснах им и онова видео с Бойко Кръстанов и Лорина Камбурова, което беше направено за българското европредседателство. Госпожата по история ми беше отделила първия си час (45 минути), обаче интересът от класа беше много голям и представянето зае и целия втори час. Принципно на всеки проект се налага да се организира или културна вечер, вече с танци, музика и храна, или такава презентация, та мисля, редовно се налага да правя нещо подобно. 

    • Харесвам 3
    • Благодаря 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    @Hristo Kolev Браво! Много ме изкефи! Щеше да ми е много интересно да видя презентацията ти за България... Следващият път ти пожелавам да се гмурнеш в алпийската част на Швейцария, което за мен е истинската Швейцария. Може и да бъркам. Всъщност, животът е пред теб - ще видиш всичко, което искаш. 

     

    П.П. Аз заведох група най-любими хора за мой специален Рожден ден в Базел. Бяхме на сандвичи, моите хора бяха шокирани от цените - аз също (бях ги поканила аз), празнувахме във Франция, където бяхме отседнали 😄 

    П.П.П. Аз съм влюбена в Швейцария.

     

    Благодаря!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 11 часа, Rainy каза:

    @Hristo Kolev Браво! Много ме изкефи! Щеше да ми е много интересно да видя презентацията ти за България... Следващият път ти пожелавам да се гмурнеш в алпийската част на Швейцария, което за мен е истинската Швейцария. Може и да бъркам. Всъщност, животът е пред теб - ще видиш всичко, което искаш. 

     

    П.П. Аз заведох група най-любими хора за мой специален Рожден ден в Базел. Бяхме на сандвичи, моите хора бяха шокирани от цените - аз също (бях ги поканила аз), празнувахме във Франция, където бяхме отседнали 😄 

    П.П.П. Аз съм влюбена в Швейцария.

     

    Благодаря!

    Мерси много! Още много неща искам да видя в Швейцария, пък и навсякъде, но има време за всичко. Със сигурност Алпите са ми сред целите, нещо с тях все се разминаваме. В Швейцария иначе е готино да те черпят, малко по-неприятно е от другата страна 😉 шегувам се, разбира се. 

    Поздрави!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.