Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Pandurova
    Pandurova

    Шедьоври от Изтока

      Описание: Саксония - символ на свободата

    И през ум не ми е минавало, че Саксония е като неизчерпаема минакъдето и да копнеш на картата можеш да поставиш флаг - място задължително за посещение! От онези места, които наричаме съкровищници на отминали епохи.

    Аз си мислех, че там освен Дрезден, Потдсам и евентуално Лайпциг, друго съществено няма.

    Заблуда! Ама от големите!

    Признавам, че за Майсен не знаех нищо, макар той да е отдавна наложил своето име като меката на порцелана. Живее в сянката на Дрезден (то в тази група кой ли не е), но носи своя удивителен чар с гледката, която се открива през моста и надвисналия над него замък Албрехтсбург.

    А градът се оказа точно по мой вкус - все едно някой знае какво обичам най-много и е сложил щипка от всяко от тях. Има невероятен старинен град, разположен на хълм, както моя роден Пловдив, има от онези малки, тесни, виещи се павирани улички, напомнящи пак на Филибето. Има пъстри фасади, с причудливо заоблени форми и фигури, има врати, разказващи истории. Има и от любимия ми фахверк. И не на последно място всичко това гарнирано със специално отношение към детайла.

    А Бог дал и много слънце след като три дни ни лашкаше в лоното на леден вятър.

    Впрочем знаете ли как разбрах за градакакто казваше една особа някогана едно кръстовище. Е, не точно, но от уличните табели човек може да научи много.

    Освен с порцелана Майсен се гордее и със своите вековни исторически здания. Разположен е на живописната река Елба, а гледката, която се открива от отсрещния бряг е просто фантастична. Дори и през студения все още март, когато слънцето щедро се раздава и огрява всичко гледката е от ония, които запечатваш на чипа, за да си я имаш винаги и да ти топли душата.

    2-годишната пауза не се е отразила на пътешественическата ми интуиция. Бързо надушвам като куче следите къде да се освободим от возилото, но и да е сравнително близо до замъка и централната част. Още по-бързо откривам съвременния фоникуляр, който при това напълно безплатно (в Немция тази думичка не я обичат и всичко тук има официална тарифа, даже и платената любов) ни отвежда за секунди до замъка. Прима! Цветно, пъстро, оживено, църквата, крепостните стенигледката този път отсам реката. И тя е не по-малко задушевна. Въздъхвам и си представям какво ще е след около месец, когато зеленото ще се подава от всички възможни страни. Няма обаче време за изпадане в екстаз, часовникът цъка и тръгваме по дългия тунел, на който има приканваща табела, че ще ни отведе до долния град. Спускаме се ние по него, като змиорки се извиваме и стигаме до заключената му порта. Ама нали сме си от Изтока нас една врата няма да ни върне по всичките тези една дузина стръмни стъпала, а и време нямамеей! Как така прецизността да информирате за всичко ви е убегнала. Ще да е защото и вие сте като нас, а не като братята ви баварциот едно тесто сме, то се знае, мигар да не ви харесва.

    В Майсен трябва да се види готическата катедрала. Тя е на преклонна възрастсъществува още от 989 година. В този й вид е съхранена обаче няколко века по-къснонякъде в средата на 13 до началото на 15, когато е завършена.

    Естествено в Стария град доминира крепостната стена на замъка. Той се смята за най-стария в цяла Германия, макар и той в този си вид да е от 15 век. Историческите сведения разкриват, че първообраза на Албрехтсбург се издига на една скала над Елба още през 929 година. Тогава крал Хенри I полага основите на първото дървено управление. Мястото е изключително стратегическозамъкът е заобиколен от три страни с водаоколо него преминават Елба, Мейса и Триебиш. Първоначално служи като военна крепост, но после се превръща в резиденция. Кралството се развива бурно в следващите векове и търпи видоизменения, за да стигне до 15-ия векоттогава повече замъкът не е променян и за това се смята за удивителен шедьовър на готическата архитектура.

    Още през последните 20 год. на 19 век Албрехтсбург отваря врати като музей. Днес тук се пази и историческа книга, която пресъздава историята на цялата саксонска провинция чрез картини.

    Благодарение на богатите находки от каолин градът процъфтява векове вече със своя Майсенски порцелан, отдавна извоювал си световна слава. Първата фабрика в Европа е построена именно в Майсен и тя е вече на 312 години.

    А в долния град уличките се вият пъстри, шарени и посвоему уютни. Макар да е делничен ден времето е съблазнило половината град и всички са нащъкали като мравки навън. Кафенета и ресторанти са препълненикипи истинският живот бурен, щастлив, ароматен. И се оглеждам и виждам нещо, което бях забравила - лица - толкова много красиви човешки лица. А хората се усмихват широко истински и неподправено...

    Все пак Саксония, която бе най-бурна през последните 2 години, най-сетне е отново свободна. Научаваме новината от радиото, че абсолютно всички рестрикции отиват в миналото.

    Майсен, Майсенах, ти колко си прекрасен!

    Дали пък да не те заменим с пустата Бавария, в която няма изгледи скоро да дишаме с пълни дробове!?

    IMG_6023.JPG

    IMG_6029.JPG

    IMG_6038.JPG

    IMG_6049.JPG

    IMG_6053.JPG

    IMG_6063.JPG

    IMG_6067.JPG

    IMG_6068.JPG

    IMG_6069.JPG

    IMG_6071.JPG

    IMG_6077.JPG

    IMG_6078.JPG

    IMG_6083.JPG

    IMG_6085.JPG

    IMG_6092.JPG

    IMG_6095.JPG

    IMG_6096.JPG

    IMG_6103.JPG

    IMG_4411.JPG

    IMG_4419.JPG

    IMG_4423.JPG

    IMG_4424.JPG

    IMG_4429.JPG

    IMG_4431.JPG

    IMG_4461.JPG

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Изключително харесвам стила ви. От него се излъчва дълбока, сдържана ерудиция и любопитството на културния човек и светла емоция...Прекрасно четиво, поздравлевния...

    А купихте ли си нещо от прочутия порцелан:biggrin:, аз съм голям фен на порцелана в някои форми. Разбира се няма място за цели сервизи, от което ми се къса сърцето само като ги разглеждам:smile: Колеционирам чаши от посетените места, порцеланови и керамчини. Нямам против и шарените кани в селски стил, както и миниатюрни вазички/навик започнал от посещение в Китай/, канички, чаши за кафе/ колекцията ми е екелектична, употребявам ги по настроение и висчките са ми скъпи, като спомените, които ми пазят за местата от където са родени...:yes:

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    На 13.03.2022 г. в 12:02, shnuky каза:

    Изключително харесвам стила ви. От него се излъчва дълбока, сдържана ерудиция и любопитството на културния човек и светла емоция...Прекрасно четиво, поздравлевния...

    А купихте ли си нещо от прочутия порцелан:biggrin:, аз съм голям фен на порцелана в някои форми. Разбира се няма място за цели сервизи, от което ми се къса сърцето само като ги разглеждам:smile: Колеционирам чаши от посетените места, порцеланови и керамчини. Нямам против и шарените кани в селски стил, както и миниатюрни вазички/навик започнал от посещение в Китай/, канички, чаши за кафе/ колекцията ми е екелектична, употребявам ги по настроение и висчките са ми скъпи, като спомените, които ми пазят за местата от където са родени...:yes:

    Радвам се много да чуя, че ви е допаднал! Да ви поканя в страницата, която правя - Германия отблизо - там има още много места, за които разказвам.

    От порцелана нищо, за жалост. Харесах много една витрина, но магазинчето беше затворило за обедна почивка. Нищо - тъкмо повод да се върна - в Саксония съм набелязала места за поне седмица - само да сме свободни и да има парИ 🙂 

    Иначе и аз съм фен на прашалниците, както ги наричам - имам два двуметрови хладилника без празно място от магнити. Колекционирам както големи чаши, в точа число и халби (мъжът ми им е почитател), така и миниатюри за питие на екс. Имам и канички от скоро, две огромни кутии с картички, 3 рафта с чинии, два подноса с къщички и лодки, кристални риби... и май с това се изчерпва колекцията 😃 

    мечтая някой ден да имаме хубав български хан - само със старини и там ще имаме една музейна зала за тези находки.

    А, пропуснах - синът ми пък има огромна колекция вече от монети - не от всички места, на които е бил, защото не навсякъде има, но наистина е завидна сбирката.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.