Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • lyusi
    lyusi

    Доминиканска република-където меренгето е култура и начин на живот

      Описание: Кратка разходка из Доминиканската република - Санто Доминго, Лас Теренас на полуостров Самана, остров Левантадо и Пунта Кана. Истории за китове, акули, делфини, карнавали, музика, коктейли и меренге :)

    '[b

    A сега накъде?[/b]']

     

    Наближаваше рождения ми ден и пак ме засърбя крастата за пътуване. Този път изненадах себе си с избраната дестинация. Не че не ми се е ходело на Карибите, но не съм си представяла, че ще хукна на другия край на света с цялото семейство без да съм проучила предварително къде отивам. Обаче го направих J Благодарение на информацията във форума намерих неприлично евтини билети от Брюксел до Пунта Кана и без да мисля много напазарувах за цялото семейство за мартенските празници на 2015. Едва след това започна проучването и планирането какво ще правим там. Е тук вече се стреснах – първо от цените /все пак сме трима/, след това при откритието, че в самата Пунта Кана няма кой знае какво за правене извън лежане на плажа и ползване на ол-инклузив /не че е лошо, ама не сме типични плажни туристи/, а може би единствената културна забележителност е Колониалната зона на Санто Доминго. Абе с две думи уплаших се, че май не съм избрала правилното за нас място. Добре, че не се оказах права :), а и на място се оказа, че меренгето също е култура и то такава, която страшно ми допада. След изчетеното тук и в други форуми и сайтове, и с безценната помощ на iva_a се поориентирах в обстановката и реших да разделим престоя ни на три части – една нощувка в Санто Доминго /заради колониалната зона/, две на северния бряг в Лас Теренас на полуостров Самана /за да гледаме китовете/ и чак накрая да отидем в Пунта Кана. И ето ни на път. Полетът от Брюксел е сутринта, затова решаваме да направим една нощувка в Брюксел /използвахме деня за разходка из Брюж/, но тази част от пътуването ще сложа в отделна тема, където географски й е мястото.

     

     

    '[b

    Ден първи – Buenvenido en Republica Dominicana[/b]']

     

    След 10 часов полет пристигаме на летището на Пунта Кана около 17,30ч. и още с първия поглед видяното ме очарова – летището представлява открит навес, отвсякъде се вижда околната зеленина и което е още по-готино – пуши се J /бях чела за това в дневника на makf1an, но е друго да го видиш с очите си/. След 10 часа абстиненция, това си е направо бонус!

    tutorials-1617-0-60486300-1426379380_thumb.jpg

     

    Тук е и първият ми сблъсък с местната култура или така нареченото „доминиканско време” /което няма много общо с астрономическото/. Имам уговорка с местна агенция* за трансфер до Санто Доминго, дали са ми изрични инструкции от кой изход на летището да изляза и са се заклели, че там ще ме чака шофьорът им с табелка с моето име. Да, ама не. Пълно е с шофьори с табелки, но моят човек не е там. За щастие доминиканците са много отзивчиви хора и като ме виждат, че чета табелките, веднага питат коя фирма търся и се обаждат по телефона на колегата си. След пет минути вече пътуваме към Санто Доминго. Пътят е хубав и наоколо е много зелено, обаче ми се изправя косата от начина, по който шофират. Няма бърза и бавна лента, всеки кара където си иска и се престроява когато му скимне. Вместо да използват мигач за сигнализиране на маневрата си святкат с фарове в огледатата за обратно виждане, а в по-критични случаи добавят и клаксон. С наближаването на изхода от летище Санто Доминго и навлизането в града трафикът става съвсем френетичен. За капак доста от улиците в централната част са затворени и трафикът се пренасочва заради карнавалът, който е същата вечер /май ни върви на карнавали - и пристигането ни в Бали съвпадаше с Ого-ого парад/. Обаче е интересно – по улиците ходят хора, облечени в карнавални костюми и вдигат невероятен шум. Накрая пристигаме в хотела /Casa Sanchez Boutique Hotel/, който е в сърцето на Колониалната зона, в пряка на централната улица „Еl Conde”. Карнавалът минава съвсем близо до нас, но сме толкова пребити, че нямаме сили да търсим дори храна и решаваме, че ще го пропуснем /за щастие имаме уговорка с iva_a да отидем на карнавала в Пунта Кана след няколко дни/.

     

    /*Агенцията, която ползвах за трансфера до Санто Доминго е Dominican plus /http://www.dominicanplus.com/. Трансферът ни отне допълнителни около 3 часа и 159 долара /това беше най-ниската цена, която открих в нета/, които можех да си спестя, ако при покупката на билетите знаех, че самолетът има стоп в Санто Доминго, но тази информация излезе доста по късно в сайта на Jetair, а и пътувахме с чекиран багаж, така че се наложи да си слезем в крайната точка според билета и да се придвижваме оттам./

     

    '[b

    Ден втори - Санто Доминго – първият „европейски” град в Америка и пътуване към Лас Теренас на полуостров Самана'][/b]

     

    Кратко историческо въведение: Доминиканската република дели един остров с Хаити. Островът е открит от Христофор Колумб по време на първото му пътуване към Америка през 1492г. /и наречен Испаньола – испанският остров/. Санто Доминго е основан и става столица на колонията при второто пътуване на Колумб. Градът е основан на 5 август 1494 г., от братът на Колумб - Бартоломю Колумб и е най-рано оформеното поселище в Новия Свят. Първоначално градът носи името на испанската кралица Изабела Кастилска - „Нова Изабела“. По-късно получава настоящето си име- Санто Доминго, по името на католическия орден, основан от Св.Доминик. За периодът от 1930-1961 г. се казва Суидад Трухильо (от испанската дума "суидад"-град и по името на най-дълго управлявалия доминиканския диктатор Рафаел Трухильо) /източник – Wikipedia/. Тук е живял и самият Христофор Колумб, както и неговият син – Диего Колумб, оттук са минали и много колонизатори /пр. този на Гватемала/, пирати и корсари /вкл. прословутият капитан Дрейк, който е окупирал града и преди да си замине е обрал всички ценности, в т.число бижутата на всички жени в града и оръжията на испанците. /информация от местния ни гид Рамирез/. Колониалната зона на града е запазила архитектурата и духа на тази епоха.

    И така, закусваме набързо и хукваме да изследваме колониалната зона. Главната артерия в нея е пешеходната улица „El Conde”, която води до катедралата Primada de America /първата катедрала в Новия Свят/ и завършва на ул.”Las Damas” /първата улица в Санто Доминго/. В миналото „El Conde” е била разделителната линия между зоната, в която са живели богатите и тази на простолюдието. Ето как изглежда сега:

    tutorials-1617-0-69518000-1426379984_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-06137200-1426380236_thumb.jpg

    По пътя за катедралата ни пресрещат местни гидове, които предлагат услугите си за обиколка из Zona Colonial. Имаме си карта, а и вече съм изчела доста за забележителностите, но пред катедралата си харесахме един от гидовете /впечатли ни с перфектния си английски и ненатрапчивото офериране на услугата си/ и определено не съжаляваме за решението си. Рамирез /така се казва нашият човек/ се оказа изключително компетентен и влюбен в работата и града си, което неизбежно се предаде и на нас. За услугата си ни взе по 500 песос на човек /около 11 долара, в зависимост от курса/, които платихме без пазарлък накрая на обиколката /предполагам, че цената пада при преговори, но на този етап още не бяхме настоени на тази вълна/. И така, ето я колониалната зона:

    Първата катедрала в Америка /Primada de America/ със статуята на Колумб, сочещ на север и нашето знаме :). Женската фигура в основата на статуята е индианската принцеса Anacaona /Златно цвете/, която първа се научила да пише на испански./Иронията е, че самата Анакаона е била убита от испаците, както и цялото местно население – индианците таинос, които са били изтребени от оръжие или болести още в Колумбово време/.

    tutorials-1617-0-66874200-1426380164_thumb.jpg

    Първата улица “Las Damas” /по време на диктатурата на Трухильо е била прекръстена на ул."Трухильо, което още може да се види по капаците на шахтите/. На тази улица се намира къщата, където за последно е живял Христофор Колумб, Националният пантеон, Кралските къщи /Las Casas Reales/ и слънчевият часовник, а в края й е площад Испания с Alcazar de Colon /къщата на Диего Колумб-синът на Христофор Колумб. На другия край на улицата е крепостта - Fortaleza Ozama /нея я пропуснахме поради липса на време/. Ето ги по ред:

    Последният доминикански дом на Христофор Колумб

    tutorials-1617-0-35844000-1426380436_thumb.jpg

    Пантеонът - тук са останките на героите на нацията, в т.число Хуан Пабло Дуарте – бащата на нацията, чийто образ можете да видите на всичките им банкноти. /За определен период от време /1821-44г./ целият остров е бил окупиран от хаитяните, които са наложили военен режим, забранили са испанският език и католическа религия, както и традиционните за бита на доминиканците боеве с петли. Борбата за независимост от Хаити е оглавена от Хуан Пабло Дуарте и на 27 февруари 1884г. е обявена независимостта на Доминиканката република/. Другото интересно за Пантеона е, че огромната лампа в центъра е подарък от Франко за доминиканския диктатор Трухильо, а декоративните решетки горе вляво са подарък от Хитлер /явно диктаторите са се подкрепяли един друг/.

    tutorials-1617-0-95869700-1426380743_thumb.jpg

     

    Las Casas Reales - тук са живели Диего Колумб и съпругата му преди да построят новия им дом Alcazar de Colon, в по-късни времена оттук е въздавал правосъдие и диктаторът Трухильо до построяването на Президентския дворец

    tutorials-1617-0-70340400-1426381011_thumb.jpg

     

    И слънчевият часовник на площадчето срещу Las Casas Reales

    tutorials-1617-0-61609300-1426381091_thumb.jpg

     

     

    Панорама от площадчето срещу Las Casas Reales към река Ozama

    tutorials-1617-0-17423600-1426381164_thumb.jpg

     

    Площад Испания и Alcazar de Colon /къщата на Диего Колумб - син на Христофор Колумб/

    tutorials-1617-0-04202800-1426381316_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-50095700-1426381352_thumb.jpg

     

    Първата болница в Америка

    tutorials-1617-0-43502600-1426381498_thumb.jpg

     

    И фабрика за обработка на ларимар /полускъпоценен камък, който се среща само в Доминикана. Името му идва от първата сричка на Larisa /дъщерята на човекът, който създал първата фабрика за обработката му/ и Мar /море на исп./- заради синия цвят на камъка

     

    tutorials-1617-0-24419400-1426381664_thumb.jpg

     

    Приключваме обиколката отново пред катедралата и се разделяме с любезния ни гид.

    tutorials-1617-0-74862000-1426381822_thumb.jpg

    Пътьом обядваме на терасата на хотел Mercure Comercial на ул.Conde /страхотна риба за 200 песос на човек + 18 % данък, отново благодаря на iva_a, която ни го препоръча!/ и беж към хотела да си вземем багажа и да поемаме към Лас Теренас на полуостров Самана.Това беше най-рисковата откъм логистика отсечка от маршрута, тъй като пътувахме с междуградски автобус /собственикът на хотела ни в Санто Доминго ми отвори очите за тази опция/ , което изискваше първо да открием спирката му в Санто Доминго, а после – да разберем къде спира в Лас Теренас близо до нашия хотел. /В Санто Доминго няма официална автогара. Има няколко фирми, предлагащи транспорт до Самана, всяка от които има свой терминал на различно място в града, но само една от тях ходи директно до Лас Теренас /останалите са до Санчес или Самана, което налага придвижване с друг транспорт от там/. Естествено избираме тази с директния транспорт до Лас Теренас /Transporte Las Terrenas - http://www.las-terrenas-live.com/las-terrenas/transportes/guaguas-publicas.html .Автобусът в 13, 40 е голям и климатизиран и цената му е само 350 песос на човек /за сравнение - цената на трансфера с кола беше около 190 долара/, проблемът беше, че според Google maps посоченият в сайта адрес не съвпада с последващото описанията за местонахождението на спирката/.И тук притесненията се оказаха излишни – помолих на рецепцията на хотела да ни поръчат такси до спирката в Санто Доминго - момичето го направи с радост и договори с шофьора цената, а за Лас Теренас се оказа, че маршрутът на автобуса минава по улицата, на която е хотелът ни , така че ни оставиха директно пред вратата на хотела /Е, за да разбера това трябваше да питам на няколко пъти, тъй като в автобуса бели бяхме само ние и две американски семейства /също неориентирани като нас/, а испанският ми е базов и не беше достатъчен да схвана отведнъж какво ми обясняват местните, ама няма значение – свърши работа J/.

     

    И така, следобед вече сме в La Dolce Vita Residence в Лас Теренас. Хотелът всъщност е апартаментен комплекс на първа линия /през пътя/ с чудесна градина и басейн и хубав италиански ресторант отпред. Ахваме от кеф като виждаме апартамента си – не че е нещо луксозно, но е много уютно и пипнато с вкус. Имаме си спалня, отделна стая, обзаведена с диван, маса и столове за хранене и напълно оборудвана кухня, и най-хубавото – огромна веранда с маса и столове и дори люлеещ се стол! Ние обаче бързаме да се доберем до океана, скачаме в банските и с мръсна газ се изстрелваме към плажа през улицата. Красота!

    tutorials-1617-0-39896500-1426382184_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-70378300-1426382244_thumb.jpg

     

    Откарваме там почти до залез и се прибираме да хапнем в ресторанта на хотела. /Чудесна храна, сметката за трима /вкл.бира и чаша вино/ - малко над 50 долара/. На следващия ден е националният ни празник, а на нас ни предстои тур с лодка, за да търсим китове. Прибирайки се в хотела установявам, че пичовете, от които съм го букнала /http://raymondgregory-toursamana.com/ за пореден път искат да им потвърдя, което леко ме изнервя /писали са ми преди два дни, но в това време ние пътувахме и обикаляхме, т.е. нямах интернет, въпрос на шанс беше, че в момента сме на едно място и видях мейла, за да мога да реагирам/. Както и да е отговарям им, пращам и SMS, и в чуденка дали ще го прочетат навреме и ще дойдат ли да ни вземат на другата сутрин си лягам.

     

    '[b

    Ден трети – китове и остров Левантадо[/b]']

     

    Сутринта започва добре – получила съм мейл, че ще ни вземат за екскурзията с китовете. Обаче навън започва да вали :( . Оказва се, че това не е нещо необичайно – и в следващите дни се случваше от време на време да превали за кратко /главно през нощта/, но всичко приключва за около 20-30 мин. Шофьорът идва навреме и потегляме към пристанището на Самана. По пътя ни разказва разни истории за местата покрай които минаваме. /Тук отново страшно се изкефих на усърдието си да понауча малко испански преди да тръгна на това пътуване. Колкото и базови да са познанията ми, свършиха чудесна работа през тези първи три дни, в които не срещнахме англоговорящ освен Рамирез и рецепционистите на хотела в Санто Доминго /хотелът все пак е собственост на англичанин/. На пристанището ни посреща лично Грегори /единият от собствениците на агенцията, от която съм букнала екскурзията, между другото той също говори английски/ и ни натоварва на една лодка, от която се прехвърляме на друга /пълна с германци/ и потегляме да търсим китове. Лодката е голяма и хубава, с мощен мотор - за нула време се отдалечаваме от брега и навлизаме навътре в океана.

    tutorials-1617-0-81921500-1426382585_thumb.jpg

     

    Там спираме и вече става интересно- около нас е пълно с други лодки, които също търсят китове. Предполагам, че се уведомяват взаимно, когато някой види кит, защото в един и същ момент всички дружно палят моторите и се юрват в една и съща посока. За наш късмет китовете са там и ни се показват от време на време. Лошото е, че вълните са големи и страшно клатят лодката докато е спряла, та кита тъкмо се покаже и се наглася да го снимам, носът на лодката се вдигне от вълна и на снимката излиза лодка вместо кит J

    Все пак не е като да не съм ги хванала съвсем, а по-важно е, че ги видях.

    tutorials-1617-0-14148500-1426382767_thumb.jpg

     

     

    След около два часа обиколка във водата и много „Ах”! и „Ох!” като видим кит, лодката се отправя към остров Левантадо. На германците май само им го показаха за по бира време, но нашия тур включва плаж и обяд на острова ;) , така че грабваме по една пинаколада и се изтягаме на плажа. Голям кеф! Най-фантастичният плаж, който съм виждала /в началото бяхме само ние тримата, след около час се изсипаха тумби с хора от други лодки/, най-екзотичната пина колада, която съм пила /направена директно в ананаса/ и най-невероятния цвят на морето от всички плажове, на които сме били /вкл. доминиканските/. Ето за какво става дума:

    tutorials-1617-0-61205100-1426382866_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-43561900-1426382913_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-93906000-1426382953_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-60404200-1426383003_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-44455500-1426383049_thumb.jpg

     

    Имаме и включен обяд. Носят ни салата, ориз, риба и пиле /количеството е огромно, но вкусът е малко странен – вкусно е, но явно обработват рибата и месото с някакви специални маринати и подправки, които са ми странни като аромат/. Към 15ч. ни качват на друга лодка и по обратния път се връщаме в Лас Теренас. Като изключим историята с потвърждаването, сме супер доволни от преживяното на тази екскурзия /това беше и най-ниската цена за тур за китове с включен остров и обяд- с трансфера от Лас Теренас до Самана ни излезе по 80 долара на човек/.

     

    Следва кратка разходка из Лас Теренас, тъй като на следващия ден си тръгваме оттук и продължаваме към Пунта Кана. Селището е основано от французи и до днес френското влияние е силно /ако местните въобще говорят друг език освен испански, то тук това е френски/. Мястото не е толкова туристическо, колкото Пунта Кана и тук може да се види как живеят местните. Улиците са пълни с мотори /основно превозно средство тук/, малки магазинчета за хранителни стоки /Colmados/ и сувенири и тук –там - офиси на тур агенции. На всеки ъгъл има будка на местната лотария /пише Banco, ама не е банка, а лотария J/, музика звучи навсякъде. Минаваме покрай един гринго, който е паркирал колата до тротоара, отворил е вратите и е надул радиото до дупка, докато той самият е отвън и забавлява две местни девойки. Както коментира мъжът ми, ще остане без акумулатор, ама е гъзар. Е, тук е така – кой каквото и да прави, по някое време започва да припява нещо и поразкършва ханш в ритъм. Хич не е зле, и това си е култура и то такава, която все повече ми харесва /е разбира се ако не се налага да се върши сериозна работа, ама нали съм на почивка – на мен не ми се налага J/.

     

    Ето малко от Лас Теренас:

    tutorials-1617-0-60072300-1426383240_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-74931100-1426383272_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-86287400-1426383312_thumb.jpg

     

     

    '[b

    Ден четвърти – пристигане в Пунта Кана и първият ни карнавал тук'][/b]

     

    Сутринта напускаме Лас Теренас и се отправяме към Пунта Кана. Очакваме с нетърпение магеланската среща с iva_a, но за съжаление тя в момента е болна и идва само съпругът й – изключително симпатичен и приятен човек. Е, и на него му се радваме и стискаме палци iva бързо да се оправи, за да се видим за карнавала на 7 март.

    Пътуваме по живописен път, отново минаваме покрай Санто Доминго и към 14ч. пристигаме в хотела си в Пунта Кана. /Тук имах най-голямата драма при избор на хотел и се наложи на няколко пъти да сменя концепцията. Първоначално бях избрала друг хотел /с плащане на място/, но междувременно доларът рипна, та подскочи, видях, че няма да се справя с кеша /всички турове, трансфери и хотели също трябваше да плащам на място/ и букнах един апартамент /без храна/ в района на Лос Коралес. В крайна сметка, след консултация с нашия доминикански експерт iva_a отказах и апартамента, и в последния момент през немските търсачки /благодаря ти за идеята, makf1an/ открих и взех през Некерман Be Live Collection /платих го в евро оттук и ми се върза като цена горе-долу колкото нощувките в апартамента плюс предвидения бюджет за храна от около 100 долара дневно./ Оказа се добър избор – големи и хубави стаи, зелена и компактна територия с всичко необходимо, страхотен плаж, без да ни се налага да ходим 15-20 мин. през комплекса, за да стигнем до него, няколко басейна, ресторанти, барове и страхотна анимация. Тези момчета и момичета бяха като пружинки, по цял ден и нощ някъде нещо се случваше и организираха някакво забавление. А като за добре дошли ни посрещнаха с карнавал!

    tutorials-1617-0-34116400-1426422937_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-30525400-1426423417_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-04356400-1426423459_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-26880000-1426423489_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-30026100-1426423575_thumb.jpg

     

    Страхотна фиеста, която продължава с меренге около централния басейн. На мен вече кръвта ми ври и се мятам да танцувам с първото черно момче от аниматорския екип, което ме покани /е в момента е синьо, защото е маскирано за карнавала :)/.

    tutorials-1617-0-64598600-1426423682_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-17922500-1426423726_thumb.jpg

     

    Nice, a ;)

     

    Вечерта продължава с карибско парти /музика на живо и танци около басейна/, а после карнавалът се пренася в театъра, където танцьорите - участници в карнавала направо ни отвяха с изпълненията си! Ето така ги разбирам Карибите!

     

    tutorials-1617-0-32712000-1426423972_thumb.jpg

     

    Следващият ден прекарваме мързеливо - търкаляме се на страхотния си плаж, пием си коктейлите и се наслаждаваме на слънцето.

    tutorials-1617-0-01913500-1426424255_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-23158500-1426424313_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-92400700-1426424354_thumb.jpg

     

    Наоколо тече поредната фиеста, а в градината на хотела се разхождат две розови фламинго.

    tutorials-1617-0-38080900-1426424482_thumb.jpg

     

    Не ме свърта много на едно място и се включвам в обедния урок по меренге и следобедния по бачата – като не сме оттук, няма да се излагаме, я J. Нали довечера пак ще има танци.

     

     

    '[b

    Ден шести – Dolphin Explorer Park-акули, делфини, морски лъвове и папагали[/b]']

     

    Едно от интересните неща, които съм открила, че може да се правят тук е плуване с делфини и шнорхелинг с акули. Дъщеря ми тръпне да направи второто, а аз - да пипна делфинче. В района на Пунта Кана има няколко възможности за това - Манати парк /където обаче няма акули, а плуването с делфини е в басейн/, Dolphin Island /там има възможност за комбинация акули и делфини и нещата се случват в океана/ и Dolphin Explorer - паркът, който съм избрала за нашето приключение заради близостта му до нашия хотел и гъвкавото предлагане на програмите /има възможност както за комбинация акули и делфини, така и да се вземат по отделно, а също да се плати само вход, без участие в активностите. Ние така и правим, аз вземам Dolphin Explorer, дъщеря ми - акулите, а мъжът ми не иска да участва в нито едно от двете и идва като наблюдател /билетът му дава право да гледа и шоуто на папагалите и морските лъвове, които са включени и в нашите програми/. Не знам за колко предлагат програмите на място - аз съм ги букнала предварително през сайта им и с промокода ми излизат общо 183 долара за тримата.

    И така, в посочения час за трансфер ни взема бусче от хотела и тръгваме към парка. На място нещата са супер организирани - на входа слагат гривни в различни цветове за различните програми и още там ни поема човек, който ни води през парка /разкошна растителност!/ към гардеробчетата, където да си оставим нещата. Раздават ни спасителни жилетки и след инструктаж /филмче на английски и устен инструктаж на испански/ ни повеждат към платформите, които ограждат нещо като басейн в океана и разделят на сектори местата, където са различните морски обитатели. Влизаме във водата и забавлението започва!

    Моята програма включва делфинска целувка /правиш определен знак, при който делфинчето идва и те целува по бузата, след което чака ти да му върнеш целувката!/, след това вдигаш ръце и делфинът прави скок над теб, с друг знак те вози на корема, а после на гърба си и накрая - танцува с теб и пее! Е няма такава емоция! След като всички от групата се изредихме за всички номера и делфините ни показаха какво друго могат /скачаха в двойка, изправяха се над водата и какво ли още не/, излизам супер щастлива и отивам да видя какви ще ги върши детето с акулите.

    tutorials-1617-0-72722300-1426437217_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-67744600-1426437253_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-03436300-1426437300_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-95306800-1426437354_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-16914200-1426437429_thumb.jpg

    Акулите са китови /доста едри добичета/ и свободно плуват в съседния на делфините сектор. Леко изтръпвам при вида им и при мисълта, че ще са в близост до детето ми. Обаче тя е на върха на щастието. Съпровождана от дресьор и по негови инструкции първо оставя акулата да се приближи към нея, след това я хваща през корема и я вдига за снимка /Ужас! :O /, а после я гали. Следва същото упражнение с морски котки в съседния сектор. Накрая идва и шнорхелинга - двете с дресьорката слагат маски и шнорхели и плуват в сектора с акулите /добичетата мързеливо са се струпали в единия ъгъл на сянка, обаче са там и нищо не ги разделя от плуващите/.

    tutorials-1617-0-02987800-1426437485_thumb.jpg

    След като приключват вече мога спокойно да си взема въздух и се отправяме към съблекалните и душовете, където връщаме жилетките, преобличаме се и продължаваме към папагалското шоу.

     

    И това си е голяма атракция - няколко шарени папагала изпълняват чудни номера - редят обръчи, карат колело по въже, опънато във въздуха, "пазаруват" и т.н. Ето някои от изпълненията:

    tutorials-1617-0-49268300-1426427654_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-90292600-1426427718_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-15147300-1426427750_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-49888900-1426427790_thumb.jpg

     

    Следва шоуто на морския лъв:

     

    tutorials-1617-0-93885900-1426427956_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-40008500-1426428000_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-48139900-1426428085_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-36554600-1426428145_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-44433700-1426428190_thumb.jpg

     

    Доволни се прибираме в хотела. Тук пак заварваме поредното състезание и купон около басейна, а вечерта ни чака светлинно шоу и плажно парти :) /здрав купон на пясъка - дрес код "бяло"/

     

    tutorials-1617-0-84785900-1426428313_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-28904700-1426428520_thumb.jpg

     

    '[b

    Ден седми – Карнавалът в Пунта Кана и магеланска среща пред знамето[/b]']

     

    След лежерен предиобед /плаж, коктейли, урок по бачата на плажа/ е време най-после да се видим с iva_a. Вече е оздравяла и следобед идва с цялото семейство, за да отидем заедно на карнавала в Пунта Кана. Няма да обяснявам колко много се радваме и двете на срещата, Вече съм я питала за толкова неща и ми е помогнала толкова много с организацията на пътуването, че имам чувството, че я познавам от сто години. А малкият се оказва абсолютен сладкиш :) . И така, товарим се в колата и отиваме на карнавала. Това си е голямо събитие за града - има участници от цялата Доминиканска република и от съседни острови, цялото местно население е навън, нагласено за фиеста и съответно движението е безумно, а място за паркиране не може да се намери на километри от събитието. Да е жив и здрав мъжът на iva, че ни остави в центъра на събитието и остана сам да се оправя с логистичните проблеми. Карнавалът минава по централната улица и започва с парад на ретро коли.

    tutorials-1617-0-44788200-1426430282_thumb.jpg

     

    Следват групите участници, които дефилират, от време на време спират, за да потанцуват пред публиката и да се снимат с нея и продължават надолу към края на улицата. До един момент успявахме да ги виждаме добре - имаше заграждения и охрана и уж идеята беше всички зрители да са зад загражденията. По едно време обаче някакви местни chicas /нагласени с прически и три номера по-тесни от размера им дънки/ прескочиха загражденията и се намърдаха точно пред нас, малко по-късно ги последваха и други местни и лудницата стана пълна. Ама какво да правиш, карнавал :)- за тях вероятно това е топ-събитието на годината. Ето го:

     

    tutorials-1617-0-47553900-1426430694_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-80702600-1426430761_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-14742700-1426430894_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-45516300-1426430916_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-27610000-1426430985_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-99039100-1426431143_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-71167800-1426431069_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-07316400-1426431174_thumb.jpg

    tutorials-1617-0-32515500-1426431205_thumb.jpg

     

    Все пак с Ива успяваме да се доберем до някои участници, за да увековечим присъствието на знамето на карнавала и доволни от успешно изпълнената мисия отиваме да се почерпим за срещата :)

     

    '[b

    Ден осми – Довиждане, Доминикана[/b]']

     

    Времето излетя докато се усетим и вече е време да си тръгваме. Прекарваме последни часове на прекрасния ни плаж и следобед обуваме дънките и маратонките /ужасно е неудобно след няколкото дни прекарани боси и по бански/ и потегляме към летището, за да се върнем в снежна София.

     

    tutorials-1617-0-12860100-1426431470_thumb.jpg

     

    Доминикана разсея всички предубеждения, с които тръгнах, от което съм страшно доволна. Даже мисля, че успешно успях да се впиша в средата или поне направих каквото можах :) Фемилито също е във възторг от преживяното, а аз вече знам, че "култура" не се изчерпва с исторически, археологически и архитектурни паметници, а има и други измерения. Тази тук страшно ми хареса :)

     

    '[b

    Благодарности и практическа информация[/b]']

     

    Тук първо искам да благодаря на всички магеланци, които помогнаха с информация и направиха това пътуване възможно за мен /някои от тях дори без да го знаят/. Благодаря, момчета и момичета за споделените открития за билети /така успях да се сдобия с евтини билети /от Jetair до Доминикана и от airfasttickets до Брюксел и обратно/, дискусиите за хотели и всичко друго, свързано с Доминикана, обсъждано във форума, което ми беше страшно полезно при планирането. Естествено, огромна благодарност на iva_a за всички конкретни практически съвети и информация и подкрепата на място- безценно е да имаш човек на мястото на събитията!

     

    Сега ще се опитам и аз да съм полезна на пътуващите след мен с малко практическа информация, почерпена от личния ми опит /за всичко друго iva_a е насреща/:

     

    1. Валута - доминиканско песо. Според валутните калкулатори един долар би следвало да се разменя за около 45 песос, реалността на място обаче не е точно такава. Най-лош е курсът на летището - там курсът е малко над 37 песос за долар /дори в София "Никар" го продават на по-добър курс/. Наложи ми се обаче да обменя 100 долара още там, тъй като на следващия ден трябваше да платим за автобуса в песос, а времето не позволяваше да търсим друго бюро. После в Лас Теренас обмених на курс около 44 песос за долар, което си е ОК, в хотелът ни в Пунта Кана курсът беше 42-43 песос за долар, което също е много по-приемливо от летищния курс.

     

    Почти всичко може да се плати и в долари /е тук вече няма гаранции по какъв курс ще ви ги сметнат/, но има неща като автобуси, градски таксита, вход в забележителности, които се плащат в песос. Няма нужда да се обменят много - само колкото ще ви е необходимо /ние обменихме общо 200 долара, които стигнаха за автобуса до Лас Теренас, такси до спирката, гидът и обядът ни в Санто Доминго, вечеря в Лас Теренас и някакви сувенири/. Обменните бюра са обозначени като Casa de cambio.

     

    2. Виза и изходна такса - входната виза /tarjeta de turista/ струва 10 долара. Може да се получи на летището, от посолствата, както и он-лайн /http://www.dgii.gov.do/tarjetaTuristica/en/about/Paginas/default.aspx/ . Изходната такса е 20 долара. Някои авиокомпании включват тези такси в цените на билетите, така че проверете билета преди да купувате виза. Нашият случай беше точно такъв - Jetair бяха включили тези такси в цената на билета и ни дадоха визите още на летището в Брюксел заедно с формулярите, които се представят на имиграционните власти при влизане и излизане от Доминикана. На място не сме плащали нищо.

     

    3. Транспорт

    Тук вече зависи за какво ще ви трябва. За трансферите, които на нас ни бяха необходими, открих няколко компании, в които може да се направи он-лайн резервация /посочени са и цени/. Цените на всички са горе-долу еднакви, най - ниски бяха тарифите на Dominican plus, които ползвахме за трансфера до Санто Доминго. Ето сайта им: http://www.dominicanplus.com/, а ето и цени на конкуренцията: http://www.dominicanshuttles.com/. Давам ги само за ориентир, има и други възможности, тук и iva_a може да даде едно рамо с конкретна информация и помощ, аз просто не се сетих за този вариант, когато резервирах трансфера.

     

    За транспорт между Санто Доминго и полуостров Самана по горе съм дала информация за директната линия до Лас Теренас /http://www.las-terrenas-live.com/las-terrenas/transportes/guaguas-publicas.html /. Има и други две линии /едната на Metro, ако не се лъжа/, които отиват до Самана, но не влизат в Лас Теренас.

     

    4. Сигурност

    Ако седите само в ол-инклузив хотела, едва ли ще имате какъвто и да е проблем със сигурността. Ние самите нямахме никакви проблеми, а и не сме видели такива, но при пътуването си из страната видяхме явни признаци, че имат проблем с престъпността. Навсякъде са с решетки на прозорците и терасите, видяхме и доста въоръжени хора по улиците. Особено в Санто Доминго и големите градове е хубаво да се внимава по улиците. Ива ни беше предупредила и при разходката си в Санто Доминго не носехме нищо ценно с нас, освен камерата и фотоапаратът на вратовете ни и малко пари в джоба /никакви чанти и дрънкулки/. В хотелите съответно държахме парите и паспортите в сейфа.

     

    5. Вода - водата от чешмата не става за пиене. Бутилирана вода се продава навсякъде, използват я и за лед. В хотела ни в Пунта Кана освен за пиене /в хладилника/ ни оставяха и бутилирана вода за приготвяне на кафето.

     

    6. Електричество - 110 V, контактите са тип "северноамерикански" /за щепсели с два плоски извода, или както там се казва/. За да се ползват българските уреди е необходим адаптер. Ние си купихме универсален адаптер оттук /без преобразуване на електричество, само адаптиран към различните типове контакти/-беше около 12 лв. с доставката. Видях да продават подобни и на летището в Брюксел. За зареждане на телефоните, апарата и камерата свърши работа, но за по-стари уреди, които работят само с 220 волта си трябва да е с преобразуване на електричеството /епилаторът напр. работеше на много ниска скорост и въобще не можеше да се използва при това напрежение/.

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Благодаря за споделеното. Пътеписът промени виждането ми, че в Доменикана няма много какво да се прави. Четейки за вашето пътешествие оставам с впечатление, че дестинацията не е само ол инклузив преживяване.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Ами при нас не беше така. Ние бяхме за малко и по тази причина искахме да видим колкото се може повече. Реших да направим обиколката /вместо да вземаме екскурзии от Пунта Кана/, тъй като ми се видя по-ненатоварващо и интересно /иначе трябваше да ставаме рано и за един ден да отиваме и да се връщаме/. Радвам се, че го направихме в началото, тъй като от една страна добихме представа за държавата и хората, а от друга, после можеше и да ни домързи :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Чудесен пътепис! За нас беше удоволствие да се запознаем с вашето семейство.  Поздравления за стройната организация, благодарение на която за толкова кратко време видяхте толкова много от това място!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    И за нас беше огромно удоволствие :). Поздрави на цялото семейство и ще се радвам да се видим като идвате в България, пък дай боже и ние пак да дойдем на ваша територия :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много хубав пътепис, а това с делфините е страхотно :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Страхотен пътепис, поздравления! Мислех си , че само аз съм действала така първосигнално ! Излезе ниска цена и грабнах едни билети за фамилията, а след това дойде и въпросът "А , сега накъде?". Благодаря ти за споделената информация. Надявам се да помагаш при нужда :) .  

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове
    4 hours ago, liliya said:

    Страхотен пътепис, поздравления! Мислех си , че само аз съм действала така първосигнално ! Излезе ниска цена и грабнах едни билети за фамилията, а след това дойде и въпросът "А , сега накъде?". Благодаря ти за споделената информация. Надявам се да помагаш при нужда :) .  

    С удоволствие. Ако имаш въпроси - питай. 

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове


    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.