Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • akair
    akair

    Моят Independence Day в Маями

    Пролог

    Лятото вече беше започнало в железния град с обичайната жега и влага. Жега, която е толкова лепкава и неприятна, че ти се иска да избягаш далеч от нея... Ама много далеч... В съботния следобед веселата ни компания се бори с жегата със значителни количества пиво, бяло вино, дзадзики, сувлаки, нашенска шопска салата, фатуш и каквото още бяхме сготвили дружно. Къщата изви снага пред слънцето и направи сянка на тесничката задна веранда. Всички малко си отдъхнахме, а домакините донесоха поднос с фрапета и кафе в джезве. Това даде повод за шеги и закачки на тема това кафе, аджеба, "еленико" ли е, "турско" ли е, "арабско ли е, "макендоско" ли е или някакво друго. Всички дружно се посмяхме, защото сме надраснали деленото на история, кухня и култура. Някой примрънка, че се задава дълъг уикенд за 4-ти юли и не му се седи в железния град. Всички  бързо се спогледахме и само с поглед се разбрахме, че е крайно време да организираме един малък "city break".

    Това сложи началото на наддаването за дестинации - Сан Диего, Сан Франциско, ЛА, Орландо, Маями, Сан Хуан (Пуерто Рико), Санто Доминго (Доминикана), Хавана, ... Аз окончателно спрях да се правя, че работя и отворих един Каяк на компютъра. Това бързо отхвърли част от предложените дестинации и групата се консолидира около идеята за Маями. Май за никого това нямаше да е нова дестинация, но какво пък - ние отиваме за преживяването, не за дестинацията...

     

    Welcome to Miami

    Колко от вас си спомнят тази култова песен на Уил Смит:

     

    Денят беше събота, а  за мен беше време да се отправя към летището, за да не си изпусна директния полет до Маями. Идилия - 1 полет, няма и 3 часа и пейзажът се променя драстично:

    IMG_7255.thumb.jpg.e8c5fdf7e6697e01bf0140eb1c1c1815.jpg

     

    Много е важно да снимате някакви репери, за да знаете къде ви е колата, че паркингът е голям. Не питайте как знам :)

    IMG_7263.thumb.jpg.d043a916f57d49fc117e0c543ef80532.jpg

     

    На летището цареше обичайната суматоха. За първи път попаднах на изключително усмихнат и приветлив служител на TSA, който ми пожела весело изкарване в Маями и ме пусна на опашката за секюрити. За летището беше натоварено време:

    IMG_7266.thumb.jpg.33e94caab7532ce1f3c0a868d40eeff2.jpg

     

    IMG_7269.thumb.jpg.95672f8e81f5dc7f5d60528a45191063.jpg

     

    Ето го и нашия Ембраер 175:

    IMG_7274.thumb.jpg.97c6e2467455003f41ed9e7b7b910769.jpg

     

    Паркира, свалиха пътниците и започна голямото чакане. На гейта се събраха мургави chicas, с атитюд, който е нещо средно между american ignorance и latinа arrogance - като цяло priceless комбинация... Агентът, клет младеж, се включи с извинение за забавяне на полета и капка отпимизъм, че час по-скоро ще сме на път за Флорида. Чу се пуфтене, мрънкане, недоволство... Все едно младежът лично искаше да ни държи на миризливия гейт и да не ни пусне да се качим в самолета... 15-ина минутната агония, която на няколко деца се видя цяла вечност, приключи с ведро включване от агента - чакаме да кацне полет от ДЦ, на борда на който е първият офицер за нашия полет. Кудос за местните а/к, които теоретично са оптимизирали модела и екипажите летят с полетите на компанията, за да стигнат до работното си място. Но ние видяхме и как този модел се материализира в действие - не е точно каквото трябва да бъде :). Още 15 минути, децата вече се въргаляха по земята и почти бяха изпаднали в истерия, когато дойде заветното "полетът от ДЦ кацна. Почваме бординг, за да може скоро да сте във въздуха". Последваха бурни аплодисменти и "WOW WOW WOW". Този бординг се конкурира по бързина само с бордингите в Германия, където 2/3 от пътуващите са "пингвини" в костюми, на които поне 2 дни от седмицата минават в самолета.

    Първият офицер се качи триумфално, всички ръкопляскаха отново и стюардесата залости вратата...

    IMG_7278.thumb.jpg.fdd4b7b2fab15bf4045d0abe0722d7b6.jpg

     

    След малко повече от 2 часа самолетът започна спускане, а навън беше тъмно и се виждаха само светлините на града.

    IMG_7285.thumb.jpg.8ecf600ca4ce48eef1c2d2738dde28bb.jpg

     

    Бърз заход над океана и вече бяхме на земата, последва кратко рулиране и спряхме на стоянка за "регионални" самолети. Оживлението сред пасажерите беше повече от видимо - всички чакаха с нетърпение да отворят вратата, за да се гмурнат в Маями.

    Първата стъпка извън самолета ми донесе само deja vu от едни отдавна забравени карибски преживявания - жегата и влагата бяха на стероиди и удряха всеки като парен чук. Но май беше малко късно да се върнем на бялата дъска и да дискутираме друга дестинация за този city break...

    Кратка разходка по заградения апрон ме върна в климатизираната сграда на терминала, където успях да си събера мислите и да следвам графика по-натам. Останалите бяха хванали по-ранния полет и ме чакаха пред летището. Само 15 минути по-късно бяхме във финалната дестинация - Brickell Miami - това е онзи квартал, където са всичките високи сгради. Бърз душ и беше време за вечеря:

    IMG_7291.thumb.jpg.3c27f06bb6584ec23b6dee0178a763d6.jpg

     

    Дружно се спряхме на ресторанта на Mandarin Oriental - хотел на небеизвестната верига. Настаниха ни на маса с гледка към скайлайна и ни информираха, че кухнята е трябвало да затвори преди 5 минути, но ще ни изчакат да си поръчаме вечеря. Ресторантът предлагаше изключително вкусна перуанско-азиатска фюжън кухня. Там бих се върнал отново без дори да се замисля - изключително вкусна храна, перфектно обслужване и невероятна локация. След вечеря беше време да се впуснем в нощния живот на Маями. Това му е хубавото да посетиш отново дестинация, в която всички вече са ходили - не се налага да ставаш рано и да тичаш по атракциите... Пропуснахме 2-3 бара, които вече затваряха и се спряхме на актуалния Sugar - съвсем наскоро отворена сграда, бар на върха, на 40-ия етаж. Чинно изчакахме 15-ина минути на лепкавата жега, докато влезнем в бързия асансьор. Климът горе беше съвсем различен - доста приятно, лек ветрец и изключително много щастливи хора. Ето какво се виждаше от бара:

    IMG_7295.thumb.jpg.c870ba21659446a5f941ad58f775cd63.jpg

     

    Запътих се към бара за "едно малко", а там се разигра забавна случка - мургав младеж, явно от Близкия изток, си играеше с пачка 20 доларови банкноти, дебела поне колкото кутия цигари... До него палава chica го "оценяваше" и хитро му се усмихваше. Не след дълго му донесоха 2 чаши пълни с прозрачна течност и лед. "Водка", веднага са заключили някои от по-често ходещите на сбирки. Почти - без "к"-то ;) Барманът не му иска пари и 2-мата с чиката се изгубиха в тълпата. Аз едва се удържах да не се разхиля, но все пак имах работа за върешене - да поръчам напитките за компанията. Както се полага, на следващата сутрин решихме да отидем на плаж в Islamorada - това е местност на Keys. Keys, пък, са архипелаг от островчета в Океана, свързани с обща "магистрала" до континента. За целта имахме и "подходяща" кола:

    IMG_7304.thumb.jpg.4d699b425e568a1b23a132bc7f48c386.jpg

     

    Той изглежда страхотно на снимки, но май само на снимки. Страшен "джуган" - огромен и неудобен волан и двигател като на самолет - харчи много и като настъпите газта, отнема време докато се случи каквото и да било... Ако някога ви хрумне да си наемате, или по-страшно - да си купите, такъв джип, помислете 2 пъти.

    Като стана дума за "магистралата" - тя си е път, 2 ленти на посока и ограничение между 35 и 45 мили в час (70-80 км/ч). Докато стигнем Islamorada, слънцето вече беше готово да залязва. Покиснахме се в доволно топлата вода ( с температура на нещо средно между пилешка супа и чай против настинка) и решихме, че така и така сме "били" толкова път, ще стигнем поне до Key West - най-южната точка на Флорида, само на 90 мили от Куба и ще вечеряме там. Залезът поне си го биваше:

    IMG_7343.thumb.jpg.a61e48e4d507021a19e03ca2bc6af8e3.jpg

     

    На магистралата се намира и един от най-дългите мостове - 7 мили - в един момент не виждате суша - само вода от всички посоки.  Преживяването е интересно. Оставихме джугана на платен паркинг, на който нямаше значение дали ще платите за 2 часа или 2 дни - все излизаше 10 долара и започнахме да търсим място за вечеря. Самото градче Key West е малко странно - дървени къщички във викториански стил, карибски шарени бараки, заведения за всяка сексуалност, ... Бърз преглед в Гугъл ни накара да се спрем на един от класическите ресторанти:

    IMG_7348.thumb.jpg.5480e63c9fa21d13b014fa182f113448.jpg

     

    Всички бяха толкова уморени, че май никой не беше гладен, но почти насила хапнахме по нещо. Градчето е известно с един десерт - Key West Lime Pie - пай с лаймове. Ние решихме да се разходим, за да слегне храната и да си вземем по парче пай. Сервитьорът ни препоръча един десертен бар, който е на същите собственици. Мястото е забавно. 2014-2015 е спечелило награда за иновативен маркетинг. Барът се казва "Better than sex"- затъмнени прозорци отвън, мека, приглушена светлина вътре, червени плюшени завеси и черни кожени кресла - изживяването си заслужава. Тук някъде ние решихме, че ще си вземем десертите to go, че ни чакаше път до Маями, а двете стрелки на часовника се бяха събрали "в горна мъртва точка". Ето една снимка от фоайето:

    IMG_7359.thumb.jpg.8d233ad6a7e520724451ccc5a39271fe.jpg

     

    Всички десерти в менюто са с изключително inappropriate имена (Menu). Не искате да знаете как се поръчват два Kinky Key West Cream Pies и един The Morning After "to go". Дори хостът и сервитьорката се разхилиха. И така, само 5 минути по-късно, снабдени със заветните десерти, бяхме обратно на пътя... Но не за дълго... Все пак трябваше да снимаме края/началото на път номер 1:

    IMG_7351.thumb.jpg.293a9ff91dc4ae5787f3d7c63d5cd2ef.jpg

     

    IMG_7352.thumb.jpg.1f1698e3741924a373bbb63ba8e0c0ed.jpg

     

    3 часа и нещо по-късно се добрахме до Маями - уморени и кисели...

     

    Слънцето отдавна беше изгряло над Брикел, а басейнът на покрива на 11 етажния паркинг изглеждаше доста примамливо:

    IMG_7360.thumb.jpg.1af27fb1dd122d29d6a9311866b4cd45.jpg

     

    IMG_7361.thumb.jpg.d28fc2b54099674ca67863d8252f95df.jpg

     

    Но здравият разум надделя и след вземане на кафе "to go" oт близкото бистро, с култово име "Friends", бяхме в задръстванията на Маями, по път за Wynwood - един интересен квартал на Маями, който е бил известен и като Little San Juan, защото много пуерториканци са живели там. Кварталът е предимно индустриален, имало е депо на железницата. Постепенно запада и става доста опасна зона, в която е било опасно да се разхождаш дори през деня. До 2010-та, когато семейство Голдман (и лично Тони Голдман) решават да вдъхнат нов живот на мястото. В едно от халетата са снимани Charlie's Angels през 2011. Днес кварталът е изключително жив и интересен. Няма и помен от старата лоша слава. Пълен е с галерии, млади хора, кафенета и ресторанти. Ние започнахме с брънч в MIAM Cafe:

    IMG_7363.thumb.jpg.ea03762f1ef2887ed658b59ecdec1744.jpg

     

    A това е Миамичино - млечна пяна, кафе и течен шоколад:

    IMG_7369.thumb.jpg.f5853a57bcbd23ccbfd133914976c216.jpg

     

    Отвън сградата изглеждаше настина интересно:

    IMG_7371.thumb.jpg.b2cae40fdc9c8ba9d34f21460cfe63d6.jpg

     

    След закуска беше време за разходка в квартала:

    IMG_7376.thumb.jpg.d03c948d2de9084fa36319519e13afbb.jpg

     

    IMG_7378.thumb.jpg.c537f6b1f0db4839a1a128a03b430b97.jpg

     

    IMG_7384.thumb.jpg.18119c267be74d44095dfeefbc9b1869.jpg

     

    Маестро Дали ни гледаше от стената:

    IMG_7386.thumb.jpg.517233ed524d173c34d948873e1146bd.jpg

     

    IMG_7390.thumb.jpg.d0bf74792df2e2b18b87b9d9c35ea804.jpg

     

    Едно наистина важно послание:

    IMG_7398.thumb.jpg.38f569d4ebbc0cc5731e2f99cac4b9a0.jpg

     

    От нас зависи дали ще имаме верига на бойна машина или пейка:

    IMG_7399.thumb.jpg.851e1a4ab0f9b841036837a0e6e25989.jpg

     

    IMG_7404.thumb.jpg.143591c6716c9055dcc9113cc100f0da.jpg

     

    IMG_7407.thumb.jpg.a5f891cb3eaf5cde1c9899eb9efa2adc.jpg

     

    IMG_7409.thumb.jpg.f7050a3f279ef9b695edb48e6a22329b.jpg

     

    Слънцето напече достатъчно, че да ни изгони от интересния квартал и да ни върне в джугана. Беше време за плаж - Miami beach it is:

    IMG_7424.thumb.jpg.fc8d08a555b1493f1e730e440e3cb6c3.jpg

     

    Тук някъде джуганът прояви характер и след плажа директно отидохме да вечеряме в един "Mediterranean fusion kitchen restaurant". Храната беше да си оближеш пръстите и всеобщото мнение беше, че собствениците доста са обиколили Близкия изток, за да оформят такова невероятно меню - турските лодки с пастърма и суджук,  гръцки морски дарове, ирански хрупакв ориз, ливанска пита с хумус и табуле, ... Същинско пиршество за духа и тялото. Аракът го вервираха с мед, резенчета портокалова кора и по една звезда анасон. Това място не беше моя идея, но определено беше сполучливо предложение. Вечерта сградите в Брикел вече загатваха за наближаващия празник:

    IMG_7437.thumb.jpg.4f6b0f3a759b09659482f85a9ae4073d.jpg

     

    Drink All Day, Play All Night, I'm in Miami Beach

    Това е песен, някой да не си помисли нещо:

     

    Последният ден решихме да отскочим до Малката Хавана и да се слеем с местния ритъм. Добре дошли:

    IMG_7440.thumb.jpg.4d11d040f7e64a7b0be7f4108dd1e7f4.jpg

     

     Нямаше как да не минем през парка, където пенсионери играят домино - изключително интересно занимание - игра, която май само децата в България играят. Някои са толкова съсредоточени и "в" играта, че тряскат плочките в масата, псуват и купонът тече:

    IMG_7444.thumb.jpg.885edfbee2395d62aabed28986561359.jpg

     

    На духа на мястото подобаваше да има своето очарование... И, разбира се, информационният център беше затворен:

    IMG_7450.thumb.jpg.d9fe84b8623aa27dbf0a46b8a5c641f2.jpg

     

    Но пък минахме по алеята на звездите:

    IMG_7451.thumb.jpg.83c15314bfedb48c92d99d4a8b33957c.jpg


    Това са само кубинските. Да не се обърка някой... После спряхме за по нещо разхлаждащо:

    IMG_7454.thumb.jpg.e6866ec6d1e54957d4e43668700e0468.jpg

     

    IMG_7456.thumb.jpg.3409accd1a75ebbceddf0ac1988569e0.jpg

     

    IMG_7463.thumb.jpg.d9c4c5bcacc1218c7ceb5b2d59bd0328.jpg

     

    Ето така се изстудява мохито с течен азот:

    IMG_7465.thumb.jpg.e5ac8666e38bb46f2d66b5596d6925dd.jpg

     

    IMG_7468.thumb.jpg.22c276a1e467689e4f8225b35758cafd.jpg

     

    И ако цяла Куба е пълна с мемориали и паметници на Кастро и Че, Малката Хавана почита борещите се срещу тях:

    IMG_7471.thumb.jpg.c765d54f0ba3bf7ee70a8045ad7481d1.jpg

     

    IMG_7475.thumb.jpg.746e210c4ada8184f307d786e3100d1e.jpg

     

    (ако някой е пропуснал този важен момент от историята, да потърси за инвазията на 1600-те човека в залива на прасетата и какво е станало - историята съвсем не е весела).

    По-красивата част от групата настоя да отделим време на едно от култовите заведения -  Ball & Chain - сервитьорките танцуват салса с оркестъра след 12 на обед. По разкази на Трип адвайзър, ставали големи купони. (note to self: не вярвай на trip advisor):

    IMG_7488.thumb.jpg.26d92bbb98ddf460299994663eb8c6a8.jpg

     

    И ние поиграхме домино, за да  се впишем в обстановката:

    IMG_7485.thumb.jpg.92b41b918eeb17b211142aabf69fdc87.jpg

     

    Като цяло заведението е доста американизирано. Не бих препоръчал да му отделяте време - вижте как танцуват на тротоара и потърсете друго място за обяд.

     

    Епилог

     

    Но и най-хубавите неща имат своя край... Не след дълго летяхме обратно по I-95 към Маями Интернешънъл. Трафик почти нямаше, защото всички се бяха отдали на блажен гуляй около барбекюто в задния двор, с бутилка от това, което те наричат бира, а европейците, в най-учтивия си вариант, изветряла безалкохолна напитка с лош вкус...

    Ние си спестихме сухите бургери и дунапренените хлебчета, спаружените от сол кисели краставички и пластмасовите домати... На летището беше необичайно празно. Видимо бяха вдигнали нивото на сигурност - навсякъде обикаляха хора с кучета и душеха всичко, което мърда.

    IMG_7498.thumb.jpg.6e04bbc05a814ac40b381c421f9ade01.jpg

     

    Кой се оплакваше за разместените седалки и прозорци в родния превозвач? Ето каква е ситуацията при Америкън:

    IMG_7501.thumb.jpg.34eb3fdb572662940a128e34bb61af2f.jpg

     

    Преди качване в самолета, спряхме на един кубински щанд за закуски. Уж всички си взехме по 2 на човек. Аз се оказах някак само с едно пастелито. И то даже не беше това, което си купих - някой ми изяде пастелитото с гуава... Така и никой не си призна... Ето и малко "патриотични" снимки:

    IMG_7504.thumb.jpg.44833917abc729f4355d3d1e1512645b.jpg

     

    Изпреварихме полета за Цюрих и се наредихме за излитане:

    IMG_7507.thumb.jpg.5f5fbb6949b98d94be065bed82b593ba.jpg

     

    На излитане мернах един от Дриймлифтърите:
    IMG_7516.thumb.jpg.1fc82e870455fb32137a989ce30e34f3.jpg

     

    Последен кадър от Маями:

    IMG_7521.thumb.jpg.9e3a1e01acce1d9b81dde0fb78e2048b.jpg

     

    И крекери вместо гуава:

    IMG_7527.thumb.jpg.d361f61dcaaca03efb2f9cf82a106dd1.jpg

     

    Важното е небесата да са рефрешнати...

     

    На кацане по тъмно се виждаха фойерверките на железния град, а за мен не оставаше нищо друго, освен да си издиря колата на паркинга и да започна да си подреждам спомените от Маями...

     

    Всеобщото мнение е, че Маями не е Флорида и Флорида не е Маями. Наистина има кубинци, но не са само кубинците - има латиноси от много страни, основно високия край на средната класа и част от високата класа. Парадирането е издигнато до нива, на които много родни гъзари биха завидели - много е важно всички да се обръщат след вас - дали след колата ви или след вас - няма значение. И не, никой не се обръща след 15 годишно БМВ с газова - Ферарита, Ламбота, Бенцове, Ягуари, Мустанги и още един куп фауна...  Една от малкото коли, които така и не видях в Маями, беше Тесла - не защото не е достатъчно скъпа - просто не прави шум, когато се движи :) - диаметрално противоположно на парадирането в СФ ;)

    Такива са щатите - шарени и разнообразни.

     

    Надявам се да ви е било интересно. Всякакви коментари / мнения / забележки са добре дошли!

    IMG_7344.jpg

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Много готино си описал всичко. Браво! Беше ми интересно защото никога не съм бил във Флорида. А, като пишеш Железният град, Питсбърг ли имаш предвид?

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Супер. Върна ме 5-6 години назад във времето :)

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много ми хареса! П.П. И аз рових за железния град :biggrin:

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    П.П.П. Cream in my coffee ме уби... хахахххххххххххххххх

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове


    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.