Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Bambyfacesss
    Bambyfacesss

    Буенос Айрес , Аржентина

    Buenos Aires

     

    Пътешествието ни ,включващо Уругвай,Аржентина,Чили и Бразилия  както се казва, е вече в миналото .

    Пропътувахме със самолети, автобуси и фериботи около 35 122 км за 22 дена.

    Емоциите ,които изпитахме, храната ,която опитахме, гледките, на които се любувахме не могат да се опишат с думи - трябва да се усетят, вкусят и видят .

     

    Ще започна с важните неща ,които трябва да се знаят за местата,които посетихме.

     

    Буенос Айрес ( БА) Buenos Aires

     

    Съзряхме Буенос Айрес от ферибота, на който се качихме от Colonia del Sacramento,Уругвай. Прозорците на високите сгради блестяха в слънчевия следобед.Хотела ни беше в квартал Сан Телмо( San Telmo) – един от най-старите в града и резиденция на местната аристокрация до края на XIX век.Сградите в нашия квартал,както и в кварталите Монсерат (Monserat) и Реколета (Recoleta) са построени в европейски стил и чувството,че сме сред нещо близко и познато не ни напусна до края на престоя .

    Буенос Айрес е разположен на десния бряг на река Рио де ла Плата ( Rio de la Plata) при вливането и в Атлантическия океан.В рамките на града живеят над 3 млн души,но с агломерацията казват,че надхвърлял 10 млн .

    Всяка история,която чухме да ни разказват в Буенос Айрес ни навяваше противоречиви чувства. Започвам с централния площад Плаза де Майо(Plaza de Mayo). Около този площад са разположени най-забележителните паметници и сгради:Паметникът на революцията от 1810 година, паметникът на Христофор Колумб, президентският дворец Каса Росада ( Casa Rosada)или Червената къща  където се намира и прословутият балкон, от който президентът на страната държи речите си пред народа и ,от който за последен път пред народа излиза Евита Перон. Над централния вход на двореца се веят две знамена – голямо (държавният флаг) и малко, което означава, че държавният глава е в работния си кабинет.

    На Плаза де Майо има кръг с особени знаци в бяло. Това са символи на женски забрадки -свидетелство за един от най-черните периоди в историята на Аржентина – времето на военната хунта (1977 – 1983),една от най-жестоките в света. През този период изчезват стотици младежи,за които се разказват ужасни истории - всички  се водели за безследно изчезнали,но били убивани по особено жестоки начини.Хунтата предава властта през 1982 г след поражението на Аржентина във войната с Великобритания за Фолклендските острови. Оттогава на Плаза де Майо, в кръг по следите на белите забрадки, всяка година се движат безмълвно, с портрети на близките си в ръце, майките на стотиците безследно изчезнали младежи. И до днес продължава да съществува обществена организация на тези, вече възрастни жени, чиято главна мисия е да търси справедливост.

     В близост до Плаза де Майо е Националната банка , паметникът на генерал Маноел Белграно,както и Градската катедрала. На 13 март 2013 г. тогавашният архиепископ кардинал Хорхе Марио Бергольо е избран за папа под името Франсис. Настоящият архиепископ от 28 март 2013 г. е Марио Аурелио Поли, назначен от папа Франциск, за да го наследи като архиепископ на Буенос Айрес.

    В катедралата е обособен и мавзолей на аржентинския национален герой Хосе де Сан Мартин – предводител в борбата за независимост .Тленните му останки са положени в мраморен саркофаг .Площадът,носещ името Сан Мартин е един от най-зелените и красиви площади в Буенос Айрес,разположен е на няколко нива,защото е разположен на хълм.Струва си човек да се поразходи под великлепните дървета,които често цъфтят и превръщат площада в омагьосваща гледка. Наоколо има много интересни съвременни и исторически сгради, както и паметник на загиналите във войната за Фолклендските острови.

     

    Историята на квартал Сан Телмо също навява противоречиви чувства. Някога тук е било тържище за роби. Живели и богати хора, но след епидемията от жълта треска напуснали квартала. След време ги заместили идващите от Европа имигранти. Днес тук се намират едни от най-добрите ресторанти в аржентинската столица, където основна атракция покрай вкусната храна и превъзходното вино са вечерите на тангото.

     

    Пренасяме се към символа на Буенос Айрес – Обелиска (76 м), издигнат през 1936 година в чест на 400-годишнината от основаването на аржентинската столица. Изграден е по средата на булевард „9 юли”, който е най-широкият булевард в света – простира се на цели 140 метра и има 20 платна. Тук се намира, френското посолство, статуята на Дон Кихот, театърът „Colon“, бившата сграда на Министерството на комуникациите.

     

    Препоръчвам сградата на Юридическият факултет на Университета в Буенос Айрес (Facultad de Derecho) ,не за друго, а защото подминавайки университета ,минавайки по красив мост,уважаемият турист ще попадне в парк ,приютил футуристична скулптура на желязно цвете Floralis Generica, проектирана от аржентинския архитект Едуардо Кателано.Това е „жива” скулптура – сутрин цветето разтваря листенцата си, а вечер ги затваря.

     

    Най-зрелищният и завладяващ квартал се оказа Ла Бока ( La Boca) или Устата.

    Квартал на бедните, на старото едноименно пристанище, на футболния отбор Бока Хуниорс”, на малката (около 100-ина метра) ,но толкова пъстра уличка Каминито (El Caminito),на най-страстният танц на света. Квартал „Ла Бока“ е създаден от италиански емигранти, които са се заселили там в края на XIX в. и са работили по корабите на пристанището. Името „бока“ на италиански означава уста, но и устие на река. Наблизо тече река Риачуело. Сградите в квартала са пъстри, често облицовани с ламарина. По балконите и на самите улици често могат да се видят големи оцветени фигури.Много от фигурите са на най-известните хора в Аржентина- Марадона,Евита Перон,както и на  Папа Франциск. Дори срещнахме Марадона,пийващ биричка в едно заведение и при нашите възгласи,че приличал на Марадона ,човекът ни покани да се снимаме с Марадона –оказа се,че така припечелва пари, като се снима с туристите.
     Тук има какво да се похапне. Избрахме ресторант препоръчан от Tripadvisor-“Encuentro Nativo”. Звуците на китарата и завладяващата песен”Bella Ciao”,както и страстните танци,изпълнявани от артистични, млади хора,превърнаха обяда ни в наистина страхотно преживяване,което препоръчвам хиляди пъти повече от така нареченото „танго шоу” ,на което присъствахме ден по-рано и което ни струваше по 50 $ на човек.Така,че ако се озовете в квартал „ Ла Бока” непременно опитайте BIFE DE CHORIZO “NATIVO”в ресторант “Encuentro Nativo”.

    Линк на ресторанта:https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g312741-d12879248-Reviews-Encuentro_Nativo-Buenos_Aires_Capital_Federal_District.html

     Още една от забележителностите на Буенос Айрес е гробището  Реколето,намиращо се в едноименния квартал - кварталът на богатите. Тук са погребани най-видните личности в историята на Аржентина.Това е второто по големина гробище в света,след това в Милано.От нашата група никой не прояви интерес към тази „забележителност”,така че нямам никакви преки наблюдения от това място.

    Внимавайте при обмяната на пари!

    Пари може да се обменят в множеството обменни бюра,но курсът не е много ОК. Най-добър курс дават бюрата , в които ще ви заведат „викачите” ,обменящи долари,евро и всякакви други валути.1$ в обменно бюро по сегашния курс върви за 70/75 аржентински песо.

     Друго,за което трябва да внимава уважаемият турист в Буенос Айрес са уличните измамници и крадци.

    Най-чести са кражбите на раници и чанти.Това става по предварително подготвен сценарий:Капват на рамото на туриста майонеза(там, където са дръжките на раницата или чантата),доброжелателна възрастна жена казва на туриста,че го е наакало някое птиче ,подава му мокра кърпичка,за да се избърше. Туристът е принуден да остави раницата си на земята и докато се бърше раницата му изчезва . Друг от групата извиква  жертвата и му посочва посоката,в която е изчезнала раницата му ,разбира се ,на съвсем противоположната посока.

    Друг изпитан метод е когато се плаща в такси. Шофьорът може да каже ,че парите с ,които плаща наивния турист са фалшиви. Започва размяна на пари и по тоя начин става измамата.

     Буенос Айрес е магия! Въпреки капаните за туристи,това е един от най-разкошните градове,които съм посещавала ,в който ще мечтая да се върна един ден!

    BA1.jpg

    Ba2.jpg

    BA4.jpg

    BA5.jpg

    BA6.jpg

    BA7.jpg

    BA8.jpg

    Ba9.jpg

    BA10.jpg

    BA11.jpg

    BA12.jpg

    BA13.jpg

    BA14.jpg

    BA15.jpg

    BA16.jpg

    BA17.jpg

    BA18.jpg

    Ba19.jpg

    BA20.jpg

    BA27.jpg

    BA28.jpg

    BA29.jpg

    BA30.jpg

    BA31.jpg

    BA32.jpg

    BA33.jpg

    Ba34.jpg

    BA35.jpg

    BA36.jpg

    BA37.jpg

    BA38.jpg

    BA39.jpg

    BA40.jpg

    BA41.jpg

    BA42.jpg

    BA43.jpg

    BA44.jpg

    BA45.jpg

    BA46.jpg

    BA47.jpg

    BA48.jpg

    BA49.jpg

    BA50.jpg

    BA54.JPG

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.