Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Bambyfacesss
    Bambyfacesss

    Перито Морено

    Пътешествието ни ,включващо Уругвай,Аржентина,Чили и Бразилия  както се казва, е вече в миналото .

    Пропътувахме със самолети, автобуси и фериботи около 35 122 км за 22 дена.

    Емоциите ,които изпитахме, храната ,която опитахме, гледките, на които се любувахме не могат да се опишат с думи - трябва да се усетят, вкусят и видят.

     

                                                Днес ще спра вниманието ви на

     

              ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА СВЕТА-ЛЕДНИКЪТ ПЕРИТО МОРЕНО

                                                   (PERITO MORENO)

     

    Националният парк Лос Гласиарес (Los Glaciares), на територията на който се намира известния ледник Перито Морено, обхваща площ от около 600 000 хектара в югозападната част на аржентинската провинция Санта Крус. Паркът е създаден през 1937 г., през 1971 г. придобива вида,който е запазен и до наши дни, От 1981 г. ледникът Перито Морено е официално включен в списъка на защитените обекти на ЮНЕСКО.Паркът получава своето име „Ледниците „ (Los glaciares означава „ледници“) от 47 големи и по- малки ледници, разположени в планините на неговата територия.

     

    Най-удобната база за опознаване на южната част на Националния парк Лос Гласиарес (където се намира ледникът Перито Морено) е малкият аржентински град Ел Калафате, откъдето можете да стигнете до ледника или с автомобил под наем, с автобус или като част от организирани екскурзии. Ние предпочетохме третия вариант.

    Екскурзия от Ел Калафате до Национален парк Лос Гласиарес: струва 800 песо на човек - до 9:00 ще ви вземат от хотела с микробус с водач за целия ден и ще се върнете около 17:00. Ако отидете до ледника самостоятелно, без кола под наем, тогава билетите за редовен автобус от Ел Калафате до Перито Морено и обратно струва почти същите пари, но вие ще трябва по някакъв начин да се придвижите между различни платформи за наблюдение и пристанището, от което тръгват корабчетата за ледника. Накратко,ние лично решихме да не се притесняваме с разписания на автобуси и си купихме екскурзия - оказа се интересна, удобна и евтина. Входна такса в парка Лос Гласиарес + билет за развлекателното корабче  до подножието на ледника + трансфер от и до хотела ни в Ел Калафате-всичко това ни струваше по AR$2000 или по нашия курс-$28.57 или 50.57 лв.

    Автобуса ни спира на няколко спирки. Първата е на наблюдателна площадка,откъдето от разстояние се отваря панорама не само към самия ледник, но и към величествените Анди.

    Глетчерът, кръстен на аржентинския учен-натуралист Франсиско Морено, има обща площ от около 250 км² и е част от огромна ледникова система, включваща ледниците Упсала, Спегазини, Онели, Агасис и други. Ледникът Перито Морено не е най-красивият от тях - той е просто най-леснодостъпният за туристите.

    След първата спирка автобуса продължи към паркинга,където спират всички автобуси  и нашата група се отправи направо към корабчето ,защото нашият час за него беше в началото на екскурзията ни-в 11:45ч.Горещо препоръчвам да използвате тази опция при екскурзията до Перито Морено-близо до ледника ,гледките са най-впечатляващи.

    На фона на ледена стена с височина до 60 метра, туристическите корабчета изглеждат като детска играчка.

    Периодично блокове лед падат от предната стена на ледника с грохот - за радост на туристите и за ужас на еколозите. Говорейки за природозащитници. Те все още не могат да обяснят т. нар. Феномен Перито Морено: в ерата на глобалното затопляне, когато ледът се топи в Антарктида, Арктика и Гренландия, растежът и топенето на ледника Перито Морено остават забележително балансирани. С други думи, ледникът не расте и не намалява - той остава такъв, какъвто е бил през последните няколко десетки хиляди години.

    Поради високата плътност на ледените маси и почти абсолютното отсъствие  на въздух отвътре, основният цвят на Perito Moreno е лазурно синьо. Някои части със сравнително млада маса придобиват мръсно сив или бял оттенък, но колкото по-стар е ледът, толкова по-силен е синия цвят.

    Средната дълбочина е от 170 до 700 метра. Всеки ден ледената маса се приближава до брега с 2 метра и приблизително 700 метра всяка година

    Възрастта на ледника Перито Морено е около 30 хиляди години. Той е част от южно патагонско плато в Андите, третото след Антарктида и Гренландия по отношение на запасите от сладка вода на планетата.

     

    След разходката с лодка отново бяхме натоварени в микробус и отведени до наблюдателната площадка, от която можехме да наблюдаваме ледника от всички страни.

    По време на обиколката гидът разказва много интересна информация за ледника (макар и само на испански и на английски). Например, че ледникът се увеличава средно с 2 метра на ден и достигайки отсрещния бряг, той периодично образува естествена стена и блокира езерото. Поради липсата на отточване на водата, разликата във височината между южната и главната част на езерото е до 30 метра! Оказвайки постоянно мощен натиск върху ледената стена, водата в крайна сметка я срива и когато това се случи на много километри се чува страхотен тътен.

     

    За съжаление е невъзможно точно да се предвиди времето на възникване на ледения язовир и, съответно, времето на неговото срутване: това се случва в различни интервали от веднъж годишно до веднъж на всеки 10-15 години. Първото, от научно регистрираните пробиви на ледената стена е станало през 1917 г. и оттогава подобни събития са се случвали повече от 20 пъти.

     

    Коренното население и гидовете смятат ,че ледникът Перито Морено е жив и че има душа!

     

    Ето и 10 невероятни факта за ледника Перито Морено:

     

    1. Перито Морено не е в Перито Морено

     

    Когато планирате посещението си, трябва да имате предвид ,че ледника Перито Морено и град Перито Морено са съвсем различни неща.  Всъщност градът се намира на 600 километра северно от националния парк. Най-близкото населено място до ледника е градчето Ел Калафате, което е на приблизително 78 километра западно от него.

     

    2. Но ако не е в Перито Морено, защо се нарича Перито Морено?

     

    Ледникът Перито Морено е наречен в чест на аржентинския изследовател Франсиско Морено, който играе важна роля в споровете между Аржентина и Чили през 19 век. Терминът „perito“ означава „специалист“.

     

     

    3. Може би най-интересният от фактите за ледника Перито Морено е неговата отвесна скала.

     

     Обхващайки общо 100 квадратни мили, ледникът е широк 3 мили и се издига на 78 метра над езерото Лаго Аржентино, като в дълбочина достига приблизително 700 метра.

     

    4. Това е прясна вода

     

    Впечатляващо, ледникът Перито Морено е третият по големина резервоар на сладка вода на планетата, надминат само ледените площи на Антарктида и Гренландия.

     

    5. Толкова стар!

     

    Ледникът Перито Морено започва да се образува през последната ледникова епоха, която започва преди приблизително 2,6 милиона години и приключва преди около 11 700 години. Учените изчисляват, че ледникът Перито Морено е на възраст приблизително 30 000 години.

     

    6. Нараства!

     

    Глобалното затопляне означава, че повечето ледници се „оттеглят”. В следствие топенето на полярните ледени шапки и спада на ледовете в Хималаите, Алпите и други части на Патагонското ледено поле ,се засилва заплахата за нашата екосистема. Ледникът Перито Морено обаче е изключение - той нараства, движейки се напред ,с около 2 метра на ден.

     

    7. На всеки пет години има катаклизми

     

    Приблизително на всеки пет години нарастващият ледник  достига бреговете на Лаго Аржентино. Ледникът създава отделен воден басейн, известнен като Бразо Рико. С нивото на водата обаче Бразо Рико упражнява огромен натиск на ледената стена. В крайна сметка ледовете се разкъсват и огромни късове лед попадат в езерото. Последният голям пробив е на 19 януари 2013 г.

     

    8. Можете да наблюдавате малките пропуквания на леда.

     

    Въпреки, че е доста безопасно, не бихте искали да сте наоколо, за да станете свидетел на голямо пропукване и разрушаване на леда, но пък можете да наблюдавате страхотния спектакъл в по-малък мащаб на всеки половин час. Най-доброто време да видят мини пропуквания е следобед, където посетителите могат да наблюдават как ледникът се пропуква и парчета лед падат в Lago Argentino. Разбира се,на безопасно разстояние , на специално изградена зрителна платформа.

     

    9. Можете дори да се разходите по него

     

    Различните туроператори предлагат два вида преходи по ледника. Първият е мини трек, който отнема около час и половина. Вторият е преживяване, в което водачите ви водят на пет-часова ледникова екскурзия. Следователно, в зависимост от вашия бюджет и издръжливост, има поход по ледника за всеки.

     

    10. Лесно се достига

     

    Пътуването с автобус до ледника от Ел Калафате отнема около час и половина и струва AR$ 600 в двете посоки. За да резервирате билета си, просто пристигнете на автогарата, където има няколко различни оператори, от които да избирате ,със стандартизирани цени. Освен това има такса от AR$ 800  за влизане в парка, но като се имат предвид гледките, си струва.

     

    От всички забележителности на Аржентина, които разгледах, две от тях ми направиха най-дълбоко впечатление - ледникът Перито Морено и зашеметяващите водопади Игуасу на границата на Аржентина и Бразилия. Поне веднъж в живота, но тези две чудеса на природата трябва да се видят. Ако се опитам да съставя  рейтинг на красотите на нашата планета, мисля, че Перито Морено заслужава най-високата оценка по моята  строга скала.

     

    Няколко думи за града Ел Калафате,които смятам,че ще са от полза за туристите:

     

    Когато пристигнахме и в деня след екскурзията до Перито Морено се разходихме из Ел Калафате - приятен град, издържащ се главно от туризъм, като всичко е концентрирано на главната улица „Сан Мартин”.

    Най-голямо впечатление ни направиха местните ресторанти ,наречени ” parrilla”,специализирани в приготвянето на месо на жар.Подготвяйки се за самостоятелното ни пътуване из Патагония навсякъде по българските форуми четохме,че там една ли не ще умрем от глад,от студ ,че трябва да си носим храна ,вода и т.н.

    НЕ ГО ПРАВЕТЕ!

    Не допускайте грешката да се товарите с излишен багаж като запасите от храна-храна има навсякъде ,в големи количества ,изключително вкусна и на приемливи цени.

    За дрехите,които трябва да си носите-не носете дебели ,вълнени дрехи тип пуловери. По-скоро дрехите трябва да са леки ,които да можете да събличате постепенно,когато ви стане топло, а и да ги обличате при студ-тип алпийско облекло.

     

    От летището в Ел Калафате до нашия хостел,който беше в центъра на градчето пътувахме, с такси, цената на което беше AR$ 400 или около 10 лв .

     

    Цени на турове ,работно време и хотели:

     

    Линк  на хотела:

    https://www.booking.com/hotel/ar/hosteria-patagonia.en-gb.html?aid=304142;label=gen173nr-1DCCsoggI46AdICVgEaBeIAQGYAQm4AQvIAQzYAQPoAQH4AQqIAgGoAgO4AsCpvvIFwAIB;sid=2d1ace914b6bce69b9f77b19416b4e15

     

    Линк  на туристическата компания:

    www.crucerosmarpatag.com

     

    Вход в Национален парк Los Glaciares: AR$ 800

     

    Официален сайт на парка:

     https://www.losglaciares.com/en/parque/

     

    Последната снимка е от самолета ,това е реката,която идва от глетчера Перито Морено и езерото лаго Аржентино.

    🙂 🙂 🙂 

    PM11.jpg

    PM14.jpg

    PM15.jpg

    PM19.jpg

    PM20.jpg

    PM38.jpg

    PM39.jpg

    PM41.jpg

    PM42.jpg

    PM63.JPG

    PM64.JPG

    PM66.JPG

    PM67.JPG

    PM50.JPG

    PM51.JPG

    PM43.jpg

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.