Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • neuromancer
    neuromancer

    Пещерите Перуасу (Cavernas de Peruaçú)

    Малко е странно да пиша пътепис за тези пещери, все едно да пиша пътепис за пещерата Леденика, ама гледам, че Бразилия не фигурира често в пътеписите, а и да си сложа снимките някъде... Хареса ми формата на Домосед с южноафриканските дневници, само че аз не пътувам чак толкова, а и нищо чак толкова интересно не се случва, та да си заслужава писането.

     

    Тези пещери ги видях в един вестник и ме впечатлиха много, и понеже ми бяха на път (плюс-минус 200 км какво са в Бразилия), та реших да ги видя. Намират се в национален парк Cavernas de Peruaçu в северната част на Minas Gerais, общо взето много трудно някой чужденец би се завъртял в тоя район. Парка е създаден през 1999г, а е отворен за посещение в 2014, и беше изненада за мен, след като съм обиколил толкова места в Минас. Освен това тази година ще кандидатства а Юнеско в категория едновременно природа и култура, каквито има трийсетина обекта от общо хиляди по света, та не е какво да е. Освен пещерите има огромно количество скални рисунки отпреди 10000 до 3500 години, и археологически останки (скелети, огнища, зидани силози за храна).

    Парка се състои от няколко десетки пещери, като отворени за посещение са 8. Не са благоустроени, ходи се с каски, челници и лампи, или само с каски за голямата пещера Janelao, която е естествено осветена. Достъпа не е много прост, изисква се предварителна регистрация в сайта на парка и задължително гид (след като се уговорите с гида може той да направи регистрацията). Освен това бройката посетители се контролира, така че е трудно да се намерят места в последния момент или примерно за уикенда по време на ваканция. За нас остана един петък, уж щяхме да ходим с роднините, но те пък не можеха точно този ден, и отидохме само с жената и децата. Една група е максимум 8 човека, за повече трябва още един гид. Цената е към 150 реала за първата пещера и по 40 за следваща, при добра организация и сравнително добра форма може да се видят 5-6 пещери в един ден. Аз мислех да отметнем две, ама децата стачкуваха след първата и се отказахме от пещерата с многото рисунки (Lapa dos Desenhos). За съжаление не може да остават хора без гид, т.е не може аз да видя пещерата, а децата и жената да останат в посетителския център, без да сме осигурили още един гид предварително. Всичко това е доста голямо неудобство, но пък създава впечатлението, че института, който стопанисва парка (Instituto Chico Mendes) се грижи за природата и да даде поминък на местните без да се набляга на масовостта и това ми хареса. В момента не се предлага храна, така че трябва да си носите (или да се уговорите с гида срещу допълнително заплащане да осигури). Има планове да отворят ресторантче в центъра за посетители.

    Ние видяхме само пещерата Janelão, която е огромна и много впечатляваща поне за мен. В нея тече река Перуасу, и тавана е пропаднал на 4 места, тоест влиза дневна светлина и може да се разглежда без осветление. Освен реката, вътре има малки горички, и дори пясъчен плаж. Видяхме пресни следи от мравояд и изоставено гнездо на колибри. Има огромни пещерни формации, само висящи (сталактити), защото пода е зает от реката. Тавана е висок 110 метра, т.е. вътре може да се вмести Статуята на свободата. В последната зала се намира най-големия сталактит в света "Кракът на балерината" - 28 метра, но не впечатлява с размерите си, защото се намира на 110 метра височина и се губи...

    На входа има стена със скални рисунки в три стила (датирани от 10 000 до 3500 години преди нас). Има червени, жълти, черни и бели фигурки, най-старите са рисувани с пръсти, а най-новите с тънки четчици и дори разказват истории (на снимката не се вижда, но примерно има раждане с едно малко човече излизащо от голямо, хора на лов и подобни).

    95840002.JPG95840001.JPG

    Входа е доста голям, виждат се дърветата под първия прозорец

    95840003.JPG

    Втория прозорец с форма на сърце

    95840008.JPG

    Реката се пресича по мостчета или наредени камъни. Сега е сухия период и горе дърветата са без листа, но долу при реката са си зелени.

    95840009.JPG

    Ще срещнете и други групи, но пещерата е толкова голяма, че не изглежда претъпкано, общо взето освен вас ще видите само още най-много една група в даден момент.

    Скално образувание Червените гъби

    95840012.JPG

    Виждат се хората в далечината, за да се разберат размерите

    95840018.JPG

    95840024.JPG

    пясъчният плаж, който в момента не е огрян от слънцето

    95840026.JPG

    последния прозорец (тук вляво е Кракът на балерината, но не съм снимал добре и е тъмен, а и мащаба не личи на снимката)

    95840025.JPG

    Посешението трае към 2 часа, но може и по-малко, ако не сте с малки деца и не се мотаете...

    Плана беше да се спи в близкото градче Itacarambi  на река Сао Франсиско (много важна за региона река с размера на Дунава и много легенди, свързани с нея), но тъй като свършихме по-рано, решихме да се връщаме, за да отметнем малко път (общо около 8 часа до Бело Оризонте с кола). 

    По пътя гледахме лунното затъмнение

    lua.jpg

    Редактирано от neuromancer

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Браво ! Че ти си бил в място, което е мечта з поне 3/4 от тук регистрираните - да няма хора, да не е претъпкано... абе, да няма много туристи с две думи. Още веднъж браво - много добро попадение!!!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове


    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.