Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Bambyfacesss
    Bambyfacesss

    Древното селище на инките Sillustani , Перу

    Обиколката ни в Перу включваше и град Пуно (накъде без Пуно и езерото Титикака или както ни учеше да го произнасяме един местен ТиитИикАка.) Пристигнахме рано–рано на автогарата в градчето и веднага бяхме „прилапани” от една госпожа, която ни предложи екскурзия до езерото.Ние се засуетихме нерешително(всичко това с цел да смъкнем цената) и тя ни предложи и бонус един трип до Sillustani ,което било древно гробище освен на инките, дори и от периода преди тях.Комбинирайки двете екскурзии цената стана повече от привлекателна и се уговорихме за след обяда .Бяхме решили да се разходим из Пуно, докато стане време за екскурзията ни в Sillustani.В това градче всеки продаваше нещо, има и голям пазар, на който една продавачка ме замери с някакъв плодо-зеленчук ,защото ме видя ,че я снимам. Разкряка се, ние се изнизахме ни лук яли, ни с лук ни „пребили”. Взехме си най-вкусните парчета ананас (по 50 ст.) и някакви мекици, които разбира се, се точеха и пържеха на място.Обядвахме на брега на езерото – пъстърва, уловена във водите на ТитикАка и която местните наричат за по-лесно-„Тrucha a la plancha”.


    Дойде време за тура и ние се придвижихме до хотелчето за да не закъснеем.

     

    Sillustani е гробница преди инките на брега на езерото Umayo, на около час път с кола от Пуно . Нашия гид ни разказа за древния обичай на инките да отдават почит към предците си.Почитането на мъртвите и родството са неразделна част от културата на Аймара, а огромните chullpas или "chupa" в Sillustani са построени, за да поберат елита на Аймара от непосредствения период преди инките и от периода на инките. За пръв път тази дума е използвана през 19 век и произлиза от речника на Лудовико Бертонио (1612 г.). Бертонио насочил внимание към кошмарно погребение на полуномадски скотовъдци като ги нарекъл "chulpas" или глупаци , но всъщност се отнасяло за каменните кули като "къщи на душата".Въпреки това, терминът"chullpa"остава използван до днес за кулите.Гробниците са построени с много символизъм. Вътрешността им е оформена като матката на жената. Древните хора в Перу са вярвали в майката Земя, която създава и регулира живота. Когато човек умирал, те мумифицирали тялото и го поставяли в ембрионална поза, в плетени кошове.В гробовете оставяли и храна,накити и всичко, което починалия е ползвал приживе. Отворите, през които влизали в тези гробници са отворени и гледат винаги на изток ,защото се смятало, че това е мястото, където Слънцето се ражда от майката Земя всеки ден. Кулите ,които са разположени на най-прекрасното място над залива на езерото Umayo.Тези,които се извисяват на най-високото място и са най-големи са били предназначени за най-заможните
    Много от гробниците са били разбивани от търсачи на съкровища или просто разбойници, докато други са били недостроени .

    В древното селище има следи от два храма-Храма на Слънцето и Храма на Луната.И в двата храма са извършвани жертвоприношения.В Храма на Слънцето са запазени трите стъпала,където са извършвани жертвоприношенията с хора и животни.Първото е на змията,която символизирала миналото.Второто е на пумата,символизираща настоящето и третото е на кондора, който е бил символ на бъдещето.


    На връщане към Пуно екскурзията ни включваше и посещение във ферма, където домакините ни предложиха местни плодове и зеленчуци,приготвени така,както са били приготвяни векове назад.На тези хора, живеещи по начина, по който са живели предците им, правителството отпуска средства и помощи, само да поддържат този начин на живот.Там опитахме най-вкусните картофи,зърна и грудки - Oca, Quinoa, Cañihua, Kiwicha, Potato .Видяхме как се мели киноа- на един камък се стрива с нещо като точилка.Идеята беше да се потопим в автентичната обстановка и да научим повече за селския живот в Андите.

    Ако отидете в Пуно непременно отделете време за Sillustani.

    T2.JPG

    T3.JPG

    T4.JPG

    T5.JPG

    T6.JPG

    T7.JPG

    T8.JPG

    T9.JPG

    T10.JPG

    T11.JPG

    T12.JPG

    T20.JPG

    T14.JPG

    T15.JPG

    T16.JPG

    T17.JPG

    T18.JPG

    T19.JPG

    T27.jpg

    T28.jpg

    T29.jpg

    T31.jpg

    T32.jpg

    T33.jpg

    T34.jpg

    T35.jpg

    T36.jpg

    T37.jpg

    T38.jpg

    T39.jpg

    T40.jpg

    T41.jpg

    T42.jpg

    T43.jpg

    T44.jpg

    T45.jpg

    T46.jpg

    T47.jpg

    T48.jpg

    T52.jpg

    T53.jpg

    T54.jpg

    T55.jpg

    T56.jpg

    T57.jpg

    T58.jpg

    T59.jpg

    T60.jpg

    T62.jpg

    T63.jpg

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.