Прескочи до съдържание

Софтуер за планиране и оптимизиране на маршрути

Препоръчани мнения

Здравейте,

Вместо увод, пропускайки раздела с представянията - от време на време преглеждам форума, а преди създаването му и аерохрониките. Някои от хората тук съм засичал в спотърския форум, където пишех по някое и друго мнение преди години. Като цяло не си падам по писането във форуми и представянията, затова ще премина директно на това, което ме мъчи от известно време.

Нуждая се от помощ в търсенето на приложение (ако въобще съществува такова за обикновени, а не за бизнес потребители) с възможност за планиране, оптимизиране, визуализиране и експортиране на gps файл за пешеходен или комбиниран с градски транспорт маршрут, помагащ при разглеждане на забележителностите на даден град (макар че може да послужи и при правене на маршрут за посещаване на няколко града в една или повече държави). В логистиката това е решаване на задачата за търговския пътник или по-разбираемо - обикаляне на n-брой точки (в случая забележителности) по възможно най-краткия път и за най-малко време. Най-опростената илюстрация е със следната картинка:

6620844H.png

Не знам дали ще успея да обясня разбираемо какво ми е желанието (идеята), но ще опитам с пример. За начало съм се снабдил с gps файл, свален от сайт или собственоръчно направен в Google Maps (попадал съм и на сайтове за правене на маршрути със собствена база от забележителности) с координатите на забележителностите (POI), които искам да посетя в даден град Х. Имам на разположение Y дни за разглеждане на града X. Всичките POI точки трябва да се разпределят и подредят в отделни маршрути за всеки от дните за разглеждане на града. Точно тук ми е необходим софтуер, с помощта на който да подредя точките в маршрути за всеки от дните, като това да се случи по най-краткия маршрут. Примерно задавам, че искам да извървя максимум по m км/ден в рамките на няколко часа (с добавяне на произволно време за почивка през определено време или изминато разстояние), използвайки комбиниран транспорт - градски между отдалечените места (примерно отдалечени на >1 км едно от друго) и пешеходен за близко разположените места, а програмата да подреди в маршрут тези места така, че да могат да се обиколят за всичките Y дни.

Изпробвал съм различни програми за редактиране и конвертиране на файлове с POI, но само 1 може да свърши една част от нещата, които описах по-горе. В ITN Converter има възможност за зареждане и редактиране на gps файл с координатите и имената на забележителностите, но програмата може единствено да оптимизира маршрут, променяйки последователността на обхождане на точките, така че изминатото разстояние да бъде най-малко. Но изборът на точките за маршрут за всеки от дните правя ръчно, разделяйки мислено картата на града на толкова зони, с колкото дни разполагам за разглеждане. Което при наличието на голям брой забележителности не е лек процес. Преди ITN Converter изпробвах и уеб базирано приложение - http://www.gebweb.net/optimap/, но при нея няма възможност за добавяне на имена на точките (забележителностите) и се налагаше впоследствие ръчно да надписвам точките на генерираната от optimap карта. А когато става въпрос за 100+ точки, това се оказва трудоемка задача.

Опитвал съм и различни mapping сайтове, но при много от тях няма възможност за импортиране на файл с POI, което автоматично ме отказваше да ги пробвам.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Добре дошъл, добро включване :)

Поне аз до колкото активно се интересувах от тази тема, такова нещо на този етап няма. (независимо дали безплатно и публично или скъпо за бизнес клиенти). А се интересувах активно, защото си мислех да се занимавам с разработката на подобно приложение. Въвеждаш да речем 5 дни, средата на април, еди какъв си бюджет, еди какви си основни интереси и софтуера генерира всичко - от полети, хотели, маршрути, всичко. После ден за ден може да си отбележиш какво си минал и какво си изпуснал, от там софтуера да ти адаптира машрута, да речем ако един ден прогнозата за време е дъжд, да ти вкара повече атракции на закрито. И т.н. мога до утре да говоря :)

В нашия университет Knowledge Based Engineering е една от най-активните сфери и според мен е идеална за целта. Виж в Уики, ако се интересуваш на 2 на 3 какво представлява. Дори си бях писал с един от професорите тук, дали може дипломната да ми е на подобна тема, разработка на планиращ софтуер за пътувания, но ми казаха че все пак трябвало да има нещо самолетно за да е от полза моята работа за университета :)

После мислех да работя със същия професор, за самолети, разработва се инструмент на базата на KBE, в който си въвеждаш изискванията - примерно 300 пътници, на еди какво си разстояние и софтуера ти дава оптималната конфигурация като размер, двигатели, разход на гориво, всичко. Ще се учудиш колко е близко това нещо точно до планирането на пътуване :)  Въпросния професор обаче няколко пъти ме игнорира и се разбрах с друг, пак е с KBE, но не на толкова фундаментално ниво. 

Та както и да е, не знам дали интереса ти се простира само в намирането на такъв инструмент, или ти е интересно как би проработил като алгоритъм, като отбеляза за пътуващият търговец, виждам че или имаш такова образование или си се интересувал. Ей тази дипломна работа може да ти е интересна да прегледаш: http://ruleml.org/usecases/etourplan/TsheringMCSThesis.pdf

Иначе, пак да кажа, такъв инструмент не знам да има, периодично ми се мяркат в полезрението някакви старт ъп-и, ей това примерно от миналата седмица: http://www.joguru.com/ но всичко е на мега базово ниво, и все още не върши нужната работа. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Брат ми е направил такова нещо и се опитва да го продава. Има демо сайт. Ще ти пусна адреса на лични, а ако Георги каже може и публично. Обаче не може да ползва градския транспорт (мисля, че просто е забранен като опция и може лесно да се добави).

Връзка към коментар

fleetnavi.com

Това е правено с идеята за фирма за доставки или нещо подобно, с изходна точка "Гараж" и няколко спирки, намира оптималния маршрут по гугъл мапс. 

Може да си разцъквате, но не ползва градски транспорт засега, а само кола. Мисля, че може да помни точките в гугъл акаунта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Идеята е страхотна, но според мен опцията "транспорт" е излишна, защото често настъпват промени в разписанието и маршрутите на градския транспорт...

Връзка към коментар

Идеята е страхотна, но според мен опцията "транспорт" е излишна, защото често настъпват промени в разписанието и маршрутите на градския транспорт...

Ами може тази опция да е активна само за градове като Лондон, Виена, Мюнхен, Цюрих, Стокхолм и други такива, където случайни промени в разписанието са много малко вероятни, клонящи към нула. За Варна, София, Кайро или Дамаск няма да е активно това меню с градския транспорт и готово. :)

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Това важи само за България. Или ако решат да смажат релсите на метрото.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами, не съм много съгласен с вас. Промени в маршрута и разписанието на градския транспорт настъпват периодично навсякъде. Разбира се, разликата е в интензитета на промените, но това е друга тема...

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Добре дошъл, добро включване :)

Добре заварил с известно закъснение. :)

Поне аз до колкото активно се интересувах от тази тема, такова нещо на този етап няма. (независимо дали безплатно и публично или скъпо за бизнес клиенти). А се интересувах активно, защото си мислех да се занимавам с разработката на подобно приложение. Въвеждаш да речем 5 дни, средата на април, еди какъв си бюджет, еди какви си основни интереси и софтуера генерира всичко - от полети, хотели, маршрути, всичко. После ден за ден може да си отбележиш какво си минал и какво си изпуснал, от там софтуера да ти адаптира машрута, да речем ако един ден прогнозата за време е дъжд, да ти вкара повече атракции на закрито. И т.н. мога до утре да говоря :)

Би било голямо улеснение ако в някой хубав ден се появи подобно приложение, защо не и българска разработка. Дано не си се отказал напълно от реализацията и да успееш с нея. :)

Та както и да е, не знам дали интереса ти се простира само в намирането на такъв инструмент, или ти е интересно как би проработил като алгоритъм, като отбеляза за пътуващият търговец, виждам че или имаш такова образование или си се интересувал. Ей тази дипломна работа може да ти е интересна да прегледаш: http://ruleml.org/usecases/etourplan/TsheringMCSThesis.pdf

Благодаря за дипломната работа, ще я разгледам. За момента интересът ми е по-скоро потребителски, макар и да имам професионална връзка с пътуващия търговец и логистиката.

Иначе, пак да кажа, такъв инструмент не знам да има, периодично ми се мяркат в полезрението някакви старт ъп-и, ей това примерно от миналата седмица: http://www.joguru.com/ но всичко е на мега базово ниво, и все още не върши нужната работа.

Да, на доста базово ниво е горният сайт, иначе идеята е добра. Ще се радвам ако споделяш подобни разработки като попадаш на тях. От нещата, с които съм се сблъсквал, предпочитам софтуерни (а не уеб) приложения, защото при тях функционалността като цяло и възможностите за настройка са по-добри от тези при уеб базираните. А такъв тип приложение (ако се появи някой ден) сигурно би изисквало приличен брой настройки заради специфичните изисквания на всеки пътешественик и дестинацията.

fleetnavi.com

Това е правено с идеята за фирма за доставки или нещо подобно, с изходна точка "Гараж" и няколко спирки, намира оптималния маршрут по гугъл мапс. 

Може да си разцъквате, но не ползва градски транспорт засега, а само кола. Мисля, че може да помни точките в гугъл акаунта.

Предполагам, че ще стане платено на по-късен етап. Ако направят безплатна версия за туристи с възможност за избор на различен вид транспорт между отделни точки в даден маршрут, ще е много хубаво. А информацията за транспорта може да се актуализира в реално време ако устройството (телефон, навигация) е в онлайн режим и точи постоянно данни за трафика и евентуални проблеми по линиите на градския транспорт. Но дори да има "само" възможност да даде информация с какъв градски транспорт може да се стигне между точка А и точка Б, спестявайки ходене при по-отдалечени точки, също ще е полезно.

До тогава ще използвам ръчното снабдяване с координати на забележителности (или от някоя от свободно достъпните POI бази данни), ръчно оформяне в маршрути според наличните дни за разглеждане и единствено оптимизация на маршрутите с горепосочената от мен програма.

Редактирано от skyfer
Връзка към коментар

Ами, че не съм се отказал, не съм...но просто е много сериозна материя. Имаше едно проучване на ITA Software, че връзките между Ню Йорк и Сан Франциско са няколко милиона за конкретни дати, със всичките букинг класове и подобни. А в търсенето и формирането на пътешествие има доста повече параметри, доста от тях несвързани един с друг. 

Та...ще видим :)

Връзка към коментар

http://www.mygola.com/

Я погледни и това, току що ми попадна, изглежда интересно. Добър интерфейс, мисля че и базата данни е прилична. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

http://www.mygola.com/

Я погледни и това, току що ми попадна, изглежда интересно. Добър интерфейс, мисля че и базата данни е прилична. 

Не е зле. Пробвах Париж и се получи не лоша програма. Когато имам време ще видя и как бих могъл да го пригодя получения план към моите желания.

Благодаря за линка, мисля че би свършил работа на доста хора.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.