Прескочи до съдържание

Виза за Тайланд (и съвети за Тайланд и Сингпапур)


wilks

Препоръчани мнения

Имам следния въпрос, понеже гледам основно тук сте се събрали активно пишещите във форума, посещавали ЮИ Азия. Най-общо се отнася за различни варианти относно тайландската виза. Четох каквото намерих писано тук от вас и по други места, но не попаднах на отговор. Иначе в ТА има информация, но или не е актуална, или е писана от малайци/англичани/американци/араби, а ми се струва, че при тях е по-различно.

Да уточня - знам за възможността за безпроблемно издаване на виза от консулството в София. 

Но от IATA http://www.iatatravelcentre.com/passport-visa-health-travel-document-requirements.htm се вижда, че става и при пристигане на летище срещу 2 снимки, и 1000 бата такса + валиден следващите 6 месеца паспорт и билет за обратен/продължаващ полет до 15 дена. http://www.iatatravelcentre.com/TH-Thailand-passport-visa-health-travel-document-requirements.htm . Това за обратния полет всички в ТА са писали, че никога не са им го искали, но аз така или иначе ще имам такъв. Планът засега е 6 дена престой на територията на Тайланд, така че се вмествам във всички изисквания по IATA.

 

Търся актуална информация дали тези условия са валидни, и работят без засечки?

И вторият въпрос е (ако някой има такава информация) - ако реша да мина границата с наземен транспорт, примерно Самолет от КЛ до Alor Star и от там с бус до Hat Yai. Горните условия за издаване на виза дали са валидни и за преминаване на сухопътни граници? Доколкото успях да прочета, навсякъде пишеше, че даже и паспорти не искат понякога, защото било много популярно малайзийци да ходят до Hat Yai за по ден-два "да разпуснат". За издаване на визи никой нищо не казва. Но на мен връщането със сигурност ще ми е със самолет директно ВКК - Сингапур, или до КЛ и от там с автобус пак до Сингапур за NYE. А на летището в ВКК със сигурност ще има паспортен контрол, и ако не намерят виза в паспорта ми, издадена на влизане, ще стане сложно.

 

Добре е все пак, че има и сигурен вариант с виза още от тук, с избягване на неясни моменти, но ако някой е пробвал, и е пропуснал да напише, да го има и този вариант тук. Ако не аз, някой друг може в бъдеще да избере точно този начин.

Редактирано от wilks
Връзка към коментар

Не знам актуалното състояние, но един съвет какво се случи 2010.

Отивам в тайландското посолството в София си ми казват X$, не помня цената точно.

Викам, ама аз четох в сайта на тайландското министерство на външните работи, че е безплатно, имаше 'промоция в момента'.

Не било вярно!

А, така ли, я вземете тая разпечатка от сайта, мислене, пулене, консула,а можело.

И така минах без пари.

 

В момента имаме VOA

http://www.mfa.go.th/main/en/services/123/15393-Visa-on-Arrival.html

Aз по принцип разчитам само на официалният сайт на министерството на външните работи на съответната страна.

В IATA има много неточности(странно как е възможно), лично мнение.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Да ти подскажа: Сингапур e SIN.

некво много греховно ми звучи тва SIN, затова не го пиша с IATA кода му  :biggrin:

А Сингапур e прекалено стерилен за грехове и пороци, за тази част си има BKK и UTP :smoke:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

2-3 дни в Сингапур и бягай от това място  ;)

Защо се затормозяваш като знаеш безпроблемната процедура в София ?

 

П.С. Дай един подробен план на пътуването да видим кое как може да се намести , ако има някой колебания.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Сега първо да напиша, че намерих изключително подробен отговор на моя въпорс от първото мнение - за сухопътното преминаване на границата Малайзия - Тайланд, и то именно през пункта Alor Star (на някой места го пише Setar) - Hat Yai, и то на най-тривиалното място - wikitravel.

Няма да го описвам подробно тук, само ще дам линка.

Само ще кажа, че този, който го е писал, очевидно го е направил заради честата практика и големия интерес. А е също и формален начин туристите, без значение с виза за 15 дена или 3 месеца са, да си ги удължават в консулските служби в Penang и Kota Bharu, ако не им се ходи до столицата. Излизане и за 30 минути от Тайланд до Малайзия, дава автоматично право за вадене на нова виза и оставане още месец, 3 или колкото там може да вземе.

Освен това авторът определено е бил голям ентусиаст - дал е съвети и за чужденци в Тайланд - къде какво и как да се купи, как да се избегнат надценките спрямо чужденци, та даже е дал и препоръки и за тайландските масажи, и зъболекари. Определено затвърди прочетеното и от други източници, че Hat Yai е много популярна дестинация за малайци и сингапурци, и местните са наясно с това, и имат изградена система за двойни цени - за местни и за чужденци. Има и примери кое колко струва за местни, така че да не даваме повече пари, ако сме чужденци. изобщо е голям фън написаното :)

 

Ето линка: http://wikitravel.org/en/Hat_Yai

 

 

2-3 дни в Сингапур и бягай от това място  ;)

Защо се затормозяваш като знаеш безпроблемната процедура в София ?

 

П.С. Дай един подробен план на пътуването да видим кое как може да се намести , ако има някой колебания.

 

stenk, радвам се че се включи. Разбира се изчел съм пътеписа ти, освен този на Жоро в АХ, но винаги остават и неописани неща, така че ще си ценен гайд и в случая!

Първо да уточня, че Сингапур съм го оставил за Новогодишното шоу 3 дена накрая, преди да си тръгна. Тук ще очаквам включване и от cck за Нова година - къде, как, защото прочетеното в неговото мнение пък беше причината изобщо да купя билета (освен цената и самолета, де).

Първоначалния ми общ план, който само за тези три дена, откак се сдобих с билет, се промени сигурно 15 пъти. (добре, че няма много време до пътуването, че кой знае какви неща ще ми дойдат на акъла):

19-24 декември - Куала Лумпур

24-29/30 декември - Тайланд Тук идва въпроса дали да не мина сухопътно границата и да пообикалям малко на север, докато стигна до Банкок. Самолета КЛ - Банкок в момента е ок. 300 рингита с еърейша, но до старото летище, а се появи и билет на LH с A340 за 78 евро KUL - BKK (вероятно някакъв OJ полет на LH до КЛ и обратно от ВКК към Германия).

Още се чудя ако избера да летя директно от КЛ до ВКК, дали да не отделя 2-3 дена и да отида от Банкок до Pattaya. Това подлежи на уточнение.

29/30 дек. - 2 януари - Сингапур за New Year Eve основното събитие в програмата ми. Тук пак е сложно с билетите, защото цените са доста дебели - по 120-140 евро от Банкок до Сингапур, каквото съм изровил досега.

2 януари полет около обяд Сингапур - Куала Лумпур, и след обяд отпътуване от Куала Лумпур за Истанбул и София.

Това ми е в общи линии плана засега. Малко греда с цените на самолетните билети. Изтървах предната промоция на AirAsia. Всъщност не че съм я изтървал, ами аз тогава изобщо не подозирах, и нямах намерение да пътувам. Така, че основно относно придвижването ще се нуждая от съветите ви. Не съм сигурен, но мисля че азиатците ще пуснат още една голяма разпродажба около началото на ноември. Не знам дали да изчакам дотогава, и дали цените ще бъдат приемливи тогава.

Като цяло общо взето свободна програма, НЕвключващи плажове в Тайланд. Основните пунктове, които са непроменлива константа, са: поне 3 дена в КЛ, където имам приятели българи, живеещи там; Банкок за Коледа, където пък ще е един приятел от Лондон (въпреки че не им е празник, само бегъл поглед в няколко сайта ме заля с всевъзможни оферти за Коледни и следколедни партита в Банкок, Патая и Чанг Май, а за Пукет и другите острови да не говоря); и Сингапур за NYE 31 дек -1 януари 2014. Останалото ще е волно съчетание. Ако някой предложи нещо разумно и различно, е добре дошъл да го напише. Без значение със самолет, влак или автобус ще се пътува.

Редактирано от wilks
Връзка към коментар

Относно разпродажбите на Air Asia, поне до колкото аз съм мяркал винаги са за няколко месеца напред, т.е. дори да има ноември вероятно ще са намалени цените към март-април, т.е. няма да ти свърши работа. 

 

Преди да се впусна в по-дълги писания, вариант ли е за теб ходенето до Камбоджа заради храмовете Ангкор? Знам, че генерално интересите са ти малко по-различни, но света там е доста по-различен от Малайзия/Сингапур/Тайланд. Пък и няма ли да ти писне от толкова партита и нощен живот :) Кажи ако си отворен на тоя вариант, да се разпиша повечко, пътеката между Банкок и Сием Реп общо взето е добре утъпкана, виза се вади лесно на границата ($20 май беше последно) и според мен е просто задължително 2-3 дни да отделиш за там.

 

Целия изтръпвам като си представя някой да предпочете Патая вместо Ангкор, но може целта на пътуването ти да е друга...въобще, ако напишеш малко какво търсиш може да помогне, оставям с впечатление, че е само нощен живот, което не ми е силната страна...

 

Иначе Малайзия - Банкок (сухоземно или със самолет), автобусче до Сием Реп (има там едни финтове на границата, ще стане дума за тях), полет Сием Реп - Сингапур и така. Получава се много симпатично кръгче. 

 

P.S. Още нещо. По мое мнение активно трябва да препоръчваме http://wikivoyage.org вместо wikitravel. Ако на някой темата му е интересна може да я отделим, но общо взето всички хора, които са писали в travel се преместиха във voyage и там е бъдещето. Ето малко информация по темата, иначе на който му е любопитно има хиляди статии из нета: http://en.wikivoyage.org/wiki/Wikivoyage:Wikivoyage_and_Wikitravel

Редактирано от Георги
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

За Камбоджа определено си прав, че трябва да се посети. Но за 2 седмици 4 държави ще ми дойдат множко. А и имам друго предвид за този регион.
Не знам дали размишлявам в правилната посока, но аз Източна-ЮИ Азия мислено я разделям на 5-6 големи региона:
1. Сингапур-Малайзия-Тайланд
2. Виетнам-Камбоджа-Лаос
3. Китай-Тайван-Хонг Конг-Макао
4. Корея-Япония
5. Индонезия-Филипини
6. Индия-Шри Ланка-Бутан-Непал-Бангладеш
Това много общо и условно/повърхностно разделено, разбира се. За такива големи и обширни държави моето групиране не означава, че трябва да се посетят и видят в едно пътуване както съм ги разделил горе. Най-добре и начинът, който винаги съм предпочитал лично аз, е по една, най-много две държави на едно пътуване, но да знам, че съм ги видял и разгледал като хората. (Изключвам автомобилните пътешествия из Европа). Но поради отдалечеността и фактът, че не ходим по 3-4 пъти на година в Азия или Южна Америка, се налага да ги комбинираме.
 
Освен това, имаме един съученик, който развива много успешен бизнес във Виетнам последните 7-8 години, и все ни кани да го посетим за мин. три седмици, като твърди, че е подготвил пълна и обхватна програма на региона. Така че на Камбоджа и Виетнам (евент. Лаос), съм отредил специално посещение и място в списъка си с набелязани места - вероятно ноември догодина. Мислехме за март-април 2014, но за тогава имам вече билети за други места, и нямам толкова свободни дни, а и ще е много скоро след това пътуване сега.. Е, ако изскочи някоя случайна грешка в посока Азия, може да се наложи да вмествам, но засега това е планът.
А и, както сам си допуснал, Камбоджа и особено Ангкор с храмовете не се вписва много ясно в едно такова малко случайно и определено по-развлекателно (и кулинарно) пътуване, каквото е това моето сега. Най-малкото нямам изобщо никаква психическа нагласа и подготовка. А не ми се ще специално Камбоджа да "я мина" малко като за норматив между Коледа в Тайланд и Нова Година в Сингапур с пристигане и заминаване в Малайзия. И не за три дни, а поне 5-6 бих отделил без да бързам и съобразявам с празници и полети. Мисля, че ще се съгласиш тук. :)
 
Благодаря за съвета за Air Asia! Значи да взимам каквото е налично за момента, и да не разчитам на някакви намаления през следващите 2-4 седмици. Това беше полезно да се знае.
 
 

...въобще, ако напишеш малко какво търсиш може да помогне, оставям с впечатление, че е само нощен живот, което не ми е силната страна...

Търся предимно функционални и оптимални начини, варианти и комбинации за придвижване между трите държави. За забележителности имам вече представа къде и какво да разглеждам, с нощувките също нямам затруднения. 
Примерно сайтове на местни транспортни фирми. Авиопревозвачите, мисля че ги знам - AirAsia, Tiger, jetstar, NOK air, Thai Airways, Malaysia Airlines, както и за влаковете, но ако някой знае и други,  да споделя.

 

Изпробвани лично начини за придвижване от и до летищата на Куала Лумпур, Банкок (и двете), и Сингапур - с обществен транспорт, или комбинирано с такси също ме интересуват. Не съм гледал хотелите и хостелите, които съм засега смятам да резервирам, дали предлагат услугата превоз до летище.

Редактирано от wilks
Връзка към коментар

За летищата - много от хотелите предлагат транспорт , по-скъпите безплатно.

За Куала Лумпур - лоу кост терминанала има шатъл бусове на Air Asia и друга фирма на същата цена - мисля беше 8 рингита.

За Банкок - има експресен и нормално влакче до центъра и после връзка с градския транспорт. Разликата между двете е като между CAT и евтиния влак във Виена тоест експреса е безмислен -:)

За Дан Муанг не знам как е.

Сингапур - има метро от/до летището за около 2 евро.

Сингапур - ЖП гара с градски автобус + метро.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Чак сега пак додрапах до тая тема, между другото ще я преименувам и преместя по някое време :)

 

Та, уважавам аргументите ти, особено след като планираш друго ходене в региона, тогава бих предложил като алтернатива Чанг Май или Аютая. Според мен цяла седмица в Банкок би била загуба на време...освен ако не си оставиш Тайланд за друг път също :) Понеже Чанг Май може да е далечко, може би ден-два в Аютая е по-добър избор, със сигурност бих го предпочел пред Патая. Там честно казано не знам какво може да търси човек, освен обстановка тип Слънчев Бряг...по-скоро бих си останал в Банкок, ако това е единствения вариант. 

 

Иначе пак леко да побутна...за Камбоджа, 3 дни за Ангкорските храмове са предостатъчни, има два кръга, които обикалят по-популярните, и третия ден за някой от по-забутаните. В Пном Пен, пък един ден също е достатъчен. Но пък много добре се комбинира с Виетнам цялата работа, така че нека остане за тогава. 

 

Съвет за транспорта, ако ще стоиш на Као Сан Роуд, не го организирай от месните агенции по улиците. Шанса да те извозят е огромен. Да те стоварят по средата на нищото само с техен хотел наоколо, или таксита, които искат една камара пари до крайната точка. Стари автобуси, които се разпадат, ей такива, иначе привличат с цени, но човек трябва да е адски внимателен. В зависимост от това в каква посока се насочиш, трябва по-подробно да прочетеш, за автобусите има една държавна фирма, която е с по-добър имидж. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Банкок задължително отдели поне три дни. Као Сан Роуд ще допадне на купонджия като теб -:)

Другият път съм там без колебание.

И аз съм против Патая . Не мисля и , че Аютая е твой тип дестинация.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Аютая бих се включил: От Као Сан имаш ок 50тина км. на север.

Т.е. отиваш до първата агенция (такива много) и си харесваш day trip. Взимат те рано сутринта и те връщат късно вечер.

Мисля ден е напълно достатъчен и не е необходимо да преспиваш там.

За Патая съм съгласен със stenk и jair - говорим за тайландския Слънчев бряг и едва ли ще си заслужава да му отделиш време.

Ако за курорт, то по-подходящ може би е Hua Hin.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Още един глас против Патая. На мен направо ми беше подтискащо, добре че бяхме само за няколко часа.

Редактирано от Бръмбар
Връзка към коментар

За Сингапурската нова година:

Феерия на светлините - това трябва да очакваш.

Организира си го общината. За теб остава да си избереш подходящо място, ако предпочиташ заведение или бира на тревата.

Ще гледам и аз да позавърша пътеписчето за Сингапур с повечко подробности за заведения.

Така или иначе всичко се случва около кея на Marina Bay и е удобно за наблюдение почти от всеки ъгъл.

Гледай да се придвижиш към 21-22 ч., а транспорта обратно до където си отседнал, мисля че ще го има през цялата нощ.

Ето един сайт за събитията там: http://www.yoursingapore.com. Има и app за телефон, поддържа се от местния Tourism Board и е напълно актуален.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И Аютая  беше като вариант в програмата, но ако директно като пристигна в КЛ, отпраша за там с първия полет на AirAsia, заради това http://www.tourismthailand.org/See-and-Do/Events-and-Festivals/Ayutthaya-World-Heritage-and-Red-Cross-Fair--5043 . (тъй като е от 13 до 22 декември). Но този вариант е прекалено авантюристичен даже и за мен хаха. След 10 часа полет с кратък престой в Дубай, веднага да продължа с друг не го виждам да стане.

Иначе Патая засега остава като опция заради "long festivities" както му казват там от Коледа до Нова година. http://www.tourismthailand.org/See-and-Do/Events-and-Festivals/Pattaya-New-Year-Countdown-Celebrations--5047

 

В другите големи градове празнуват само на 31-ви, само в Патая цяла седмица от 24 до 31 (най-вероятно заради туристите), а освен другото ще се предлагат и кулинарни вкусотии от цял Тайланд. Пукет е другия вариант, но губи заради разстоянието, а Патая е най-близо до Банкок.

Не знам, ще видя как ще е в ВКК, и ако ми е интересно, може и само там да остана.

 

За транспорта в Тайланд почетох доста, и знам за опасността от "капани". Ще гледам да избягвам съмнителни превози. Лошото е, че засега не мога да открия възможност за онлайн букинг на автобусни билети в Тайланд. Има сайтове с разписание и цени, но нещо няма опция за купуване, или аз не я виждам. Ако знаете някой сайт с възможност за предварително купуване - давайте. Не ми се рискува да търся на място, и да не няма места.

Благодаря за съветите, ако се сетите и друго, което е добре да се знае, пишете.

Връзка към коментар

http://www.thaiticketmajor.com/index_eng.php

 

стабилен сайт, нещо като техния ивентим. Пробвах го сега, малко гърбаво се търси, но изкарва някакви неща. 

Връзка към коментар

ееее намерих го пак най-накрая :)

http://www.busticket.in.th/  (от този тук http://home.transport.co.th/ , в подменю "bus reservation")

Това е официалният сайт на тайландското Министерство на транспорта. Днес го бях намерил, и забравих да го букмаркна. Сега пак го търсих 2 часа. Уж има версия на английски, но не работи на всички подменюта, и се налага с автоматичния транслатор на браузъра. Става малко като развален грамофон, но върши работа с интуиция.

Та това е Сайтът! Ако на друг му трябва да не го търси пак наново.

Задължително изисква регистрация и линк с потвърждение в пощата! Иначе не работи.

регистрация тук http://www.busticket.in.th/dosignup.php

 

http://www.thaiticketmajor.com/index_eng.php

 

стабилен сайт, нещо като техния ивентим. Пробвах го сега, малко гърбаво се търси, но изкарва някакви неща. 

На този попаднах днес като търсих хаус и DJ партита :) За друго върши работа, но за автобусен транспорт в много краен случай. :)

Мерси за труда!

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

В Банкок между двете летища има безплатен шатъл - в случай, че се наложи прехвърляне.

Бус, бърз, удобен, климатизиран и с усмихнат персонал. Питаш на информация и ти показват стоянката.

Задължиха ни да си направим виза независимо от това, че престоят ни бе само 4 часа, но прехвърляхме от едното летище на другото.

 

Няма по-удобен вариант от електронната виза за Камбоджа.

 

Няколко снимки от границите

 Сухопътна : Тайланд -Камбоджа

Независимо с какво превозно средство си - минаваш границата пеша.

Първо се подкрепяш с местни деликатеси. Пробвах скакалец.

post-615-0-12670800-1384811063_thumb.jpg

 

 

Багажа си го движиш на ръка или в  колички.

post-615-0-75910400-1384810318_thumb.jpg

 

В ниската зелена барака е паспортния контрол.

post-615-0-31215400-1384810375_thumb.jpg

 

 

И границата Камбоджа - Виетнам

Имам цяла серия  *Кой какво прекарва през граница*...но това си става за отделна тема май :)

 

post-615-0-83076700-1384810593_thumb.jpg

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Абе тука да няма някаква нова мода  да се отговаря само на въпросите на новодошлите  членове на форума?

Тъй де, благодаря за отзивчивостта. ;):lol:

Връзка към коментар

Абе тука да няма някаква нова мода  да се отговаря само на въпросите на новодошлите  членове на форума?

Тъй де, благодаря за отзивчивостта. ;):lol:

 

Е ти па, да нямаме 24 часов срок на отговор нещо :) Аз не отговорих, защото съм ходил само в Банкок, Пукет и Чанг Май - там е достатъчно урбанизирано за да няма нужда от ваксини. Но ако се юркаш по джунглите може и да има, не помня за Индонезия как е и реших да не заблуждавам със грешен съвет. 

Връзка към коментар

На мои приятелки, живеещи в Англия, с които ще пътуваме са им направили 3 вида ваксини и са им изписали хапчета за малария, тъй като според тяхните медици Ява си била високо рискова зона за маларията конкретно. Знам, че няма изисквания за ваксини, та ме интересуваше дали все пак е нужно превантивно да се вземат мерки и дали просто при тях нещата не са малко пресилени?

Редактирано от Тони
Връзка към коментар

Абе тука да няма някаква нова мода  да се отговаря само на въпросите на новодошлите  членове на форума?

Тъй де, благодаря за отзивчивостта. ;):lol:

Не ти отговорих по причината, която Жоро е описал в поста си - да не взема да те объркам нещо, а въпросът е важен. В Тайланд съм ходил само в Бангкок и по острови, в Малайзия само в Куала Лумпур и Мелака. За основните туристически места и градове в тези държави ваксини не се изискват или препоръчват. Ако ще ходиш в джунглите на Борнео, трябва да потърсиш по Нет-а и да видиш какво е положението. По принцип е хубаво да си имаш валидна ваксина за тетанус за където и да било (и за България даже).

Връзка към коментар

На мои приятелки, живеещи в Англия, с които ще пътуваме са им направили 3 вида ваксини и са им изписали хапчета за малария, тъй като според тяхните медици Ява си била високо рискова зона за маларията конкретно. Знам, че няма изисквания за ваксини, та ме интересуваше дали все пак е нужно превантивно да се вземат мерки и дали просто при тях нещата не са малко пресилени?

В Англия са много светнати в това отношение (travel medicine), ако аз бях на твое място, бих ги попитал точно за какви хапчета за малария става дума и за какви ваксини. Бих ги помолил да ми купят хапчетата от там (много вероятно е да са Маларон или негов генерик, но за Ява може и да е нещо друго). То и Доксициклин върши работа, но трябва да се бухат големи количества и си има странични ефекти, главно свързани с експозиция на кожата на слънце. Не съм лекар, затова ги питай какво са им изписали и дали могат да ти вземат и за теб, че в БГ няма такива хапчета.

 

Питай ги и за ваксините, тук можеш да си ги купиш и да отидеш да ти ги сложат. Най-добре е да се консултираш с лекар, който разбира от тропически заболявания.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.