Прескочи до съдържание

Прованс - маршрути

k8_

Препоръчани мнения

Здравейте, планувам пътешествие в Прованс в края на април 2014 - все още нямам билети, но се надявам и това да организирам някак до Марсилия. От там си представям с кола под наем да се впуснем в the real Provence, пропускайки Френската Ривиера? Можете ли да ми дадете съвети за селца без навалица, автентични ресторанти, лавандулови полета, каменни къщи, винарни, пазари с кокошки и разбира се място за нощуване. Попаднах на нещо интересно на NG - 50 drives of a lifetime http://travel.nationalgeographic.com/travel/road-trips/provence-france-road-trip/

Благодаря за съветите и мненията.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За лавандуловите полета мисля края на април е рано. Доколкото знам тя цъфти края на юни.

Преди време под влияние на Питър Мейл и неговата "Една година в Прованс" бях замислила подобно пътешествие, даже доста бях проучила селата, но не го реализирах. Ще ми е интересно да чета от първа ръка тук.

Връзка към коментар

Здравейте! Прованс е прекрасен. Освен лавандулата и щурците ще се впечатлите и от платаните. Аз съм пътувала по следния маршрут (пиша го сборно, тъй като е резултат от няколко отделни пътувания): Марсилия (или Ница) - Екс ен Прованс - Салон дьо Прованс - Арл - Сен Реми дьо Прованс - Авиньон - Оранж. Салон и Сен Реми са свързани с Нострадамус. Местните хора са горди със своя език и с поета Мистрал. Връщането може да е към Лазурния бряг със спирка в Грас или към Лангедок, където можете да се насладите на Канал дю Миди - каналът, прокопан преди 300 години, за да свързва океана със Средиземно море. Това е и земята на катарите и албигойчите - българските богомили. Успех!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз принципно го мислех по скоро района на Люберон - Горд, Иль сюр Сорг (Isle sur Sorgue), Cucuron, Roussillion. Също Арл, Систерон и Авиньон. Имам някъде бележки и линкове, ако ги намеря може да ги публикувам по-късно, може да са полезни и на някой друг при планирането. 

Връзка към коментар

Баш Прованс не знам, въпреки че планирах нещо там, което отпадна. (Офтопик, ама нещо Франция ме загуби като клиент откакто се отказах от Еър Франс, нищо против Франция, ама стана по-трудна логистиката).

Ходил съм до Ним, Арл, Пон дьо Гард, Камарг (много ми хареса, а и съм фен на Джералд Даръл)

Ако ходиш наесен има хубав фестивал в Ним, с много френски джаз по улиците, и корида в арената (истинска корида, не препоръчвам). Там основно има друг тип корида, Course Camarguaise, при която не убиват бика, и е доста забавен спорт. Ако ви е интересно може да проучите кога са игрите, финала е най-интересен. Аз това исках да гледам, и се натресох на истинската корида, та после ходих втори път. Писах статия в Одисей, ама затрих файла, тряба да я сканирам като намеря време. Снимките са тук:

http://magelanci.com/gallery/album/82-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B3-course-camarguaise/

(как се вмуква галерия съм забравил...)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Книгата на Питър Мейл определено е инспирираща, не само за нас, но и за цялата намръзнала се англоговоряща паплач. За лавандулата наистина ще е рано, но нямаше как да не я спомена. Вероятно ще има други пролетни прелести, които ще си заслужават.

Връзка към коментар

Ще си купиш лавандула в малки кокетни чувалчета - продават ги навсякъде в магазините за сувенири. А пък за визуализиране на ефекта има прекрасни картички и картини!

Връзка към коментар

Ще си купиш лавандула в малки кокетни чувалчета - продават ги навсякъде в магазините за сувенири. А пък за визуализиране на ефекта има прекрасни картички и картини!

Чувалче вече имам в гардероба :) , искам истински преживявания.

Здравейте! Прованс е прекрасен. Освен лавандулата и щурците ще се впечатлите и от платаните. Аз съм пътувала по следния маршрут (пиша го сборно, тъй като е резултат от няколко отделни пътувания): Марсилия (или Ница) - Екс ен Прованс - Салон дьо Прованс - Арл - Сен Реми дьо Прованс - Авиньон - Оранж. Салон и Сен Реми са свързани с Нострадамус. Местните хора са горди със своя език и с поета Мистрал. Връщането може да е към Лазурния бряг със спирка в Грас или към Лангедок, където можете да се насладите на Канал дю Миди - каналът, прокопан преди 300 години, за да свързва океана със Средиземно море. Това е и земята на катарите и албигойчите - българските богомили. Успех!

Можете ли да ми кажете нещо по-конкретно за градчетата, които изброихте? Те не са ли част от всяка класическа обиколка в Прованс, която може да бъде предложена от туристическите агенции?

Връзка към коментар

Чувалче вече имам в гардероба :) , искам истински преживявания.

Можете ли да ми кажете нещо по-конкретно за градчетата, които изброихте? Те не са ли част от всяка класическа обиколка в Прованс, която може да бъде предложена от туристическите агенции?

Честно казано нямам представа какво предлагат туристическите агенции в Прованс. Авиньон е най-туристически от всички изредени, но си струва да се разгледа за няколко часа - папския дворец, недовършения мост и пр. Екс ен Прованс и Арл не са малки градчета, но са сто процента очарователни. Във всички случаи са по-малко посещавани от масовите туристи, които по-често спират в Ним на отиване или връщане от Коста Брава. Екс ен Прованс е в близост до варовиковата планина Сент Виктоар /пещери, пешеходни разходки и пр./, по сградите в града има чудесен розов мрамор от околностите. Прованс, както и Лазурния бряг са свързани с много именити художници и всякакви артисти - има изобилие от прекрасни музеи и галерии - Сезан, Кандински и пр. Салон и Сан Реми са малки, кокетни и симпатични местенца. Сан Реми е по-малко туристически от Салон. Голяма част от туристите са французи или богати чужденци - най-често американци, от известно време руснаци и неизменните японци. Впрочем по всички тези малки местенца, по "кацналите" градчета от Лазурния бряг до Италия, бродят сравнително заможни хора. Аз лично съм посещавала кацналите градчета Сен Пол, Гурдон, Пейон, Ез и още няколко в рамките на еднодневни пътувания с изходна точка Ница, без да нощувам в градчетата. Грас не мисля, че се предлага от туристическите агенции, а още по-малко градовете и селцата в Лангедок. Със сигурност в маршрутите, които другите форумци предлагат, има много очарование, но където и да отидете, трябва да знаете, че Прованс е много желана и неизменно модна дестинация за богати хора, за холивудски звезди и прочие. Личният ми съвет е да се базирате на някое хубаво място и да правите дневни екскурзии. Със сигурност ще мога да ви дам още полезна информация, ако и вие ми подадете някои жокери - колко време ще имате, как ще се движите, какво предпочитате - природа, планини, каньони, реки, море, кухня, музеи, леки градски разходки, големи градове - малки градове, села и прочие. Между другото приятелката ми е в Арл от десетина дни и е очарована. Мога да се информирам в най-общи линии къде какви нощувки се предлагат, включително и стаи или апартамент под наем. Просто с повече инфо от ваша страна ще опитам да съм по-конкретна.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Благодаря за подробното описание. Пътуването е планирано след доста време и още ми е трудно да дам съвсем ясни параметри. Още събирам информация, за да реша какво искам. Вероятно ще прекарам 10 дена и наистина ще се спи на едно място - най-много 2, от които ще се пътува, иначе би било много натоварващо.

Връзка към коментар

Благодаря за подробното описание. Пътуването е планирано след доста време и още ми е трудно да дам съвсем ясни параметри. Още събирам информация, за да реша какво искам. Вероятно ще прекарам 10 дена и наистина ще се спи на едно място - най-много 2, от които ще се пътува, иначе би било много натоварващо.

Здравейте! Попитах и научих някои неща във връзка с вашето пътуване. В най-общи линии мненията за отсядане на едно място се разделят на две:

1. В Сен Реми дьо Прованс - т.е. западно от реката. Това мнение се застъпва от онези, които твърдят, че в края на април лавандула няма и масивите на Люброн (Luberon) не са така красиви, както по време на цъфтежа от края на юни/средата на юли. Сен Реми се препоръчва и за хора, които за първи път ще посещават Прованс, както и за хора, които пътуват сами. С кола може да се обиколи всичко интересно, включително масивите и селцата на Luberon.

2. Втората опция е за отсядане в по-малко комерсиализираните местенца на изток от реката и на близко разстояние от Авиньон - това са селцата в Люброн, от които ми препоръчаха Monieux. В Люброн има "кацнали" градчета - каквито има и по Лазурния бряг. Оказа се /много приятно се изненадах!/, че пак в Люброн има и едни традиционни кошероподобни къщи - бори (borie), които приличат на трулите от Алберобело в Италия, но са от друг материал. Лично мен тези бори ме заитригуваха много /благодаря ви, че заради вашето търсене, и аз откривам прекрасни неща!/. Една снимка за ориентация:

borie-gordes090s.jpg

http://www.beyond.fr/sites/bories-provence-france.html

Местата, на които има бори: Bonnieux (повече от 200), Buoux, Ménerbes, Murs, Saignon, Saumane, Venasque (240), Viens, Villes-sur-Auzon.

Изпращам ви сайт за резервация на къща за гости. Сайта позволява да си изберете някой от районите на департамента Прованс-Алп-Кот д'Азюр и да чекнете многото селца, които търсачката дава.

http://en.gites-de-france.com/holiday-rentals-Provence-Alpes-Cote-d-Azur.html

Що се отнася до по-големите градове, напомням отново, че Марсилия е твърде криминализирана и трябва много да внимавате с колата. Около големите обекти в Авиньон също е опасничко - има доста клошаризирани младежи, които понякога минават границата... Паркирането в градовете е трудно, паргингите са за предпочитане - цената може да отиде към 4 евро за малко време. Ако наистина искате да пропуснете Лазурния бряг, помислете за пътуване до Женева, Лион или Гренобъл - така можете да влезете в желания район от север.

Последно на този етап: ако се интересувате от каньона Вердон, който е по-близо до Фрежюс и Ница - ще ви дам информация по-подробно. Вердон е източната част на департамента, много зелено, много красиво и много планинско. Най-фантастичната част на Горж дю Вердон е между Кастелан и езерото Сент Кроа.

Успех!

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Аз да попитам:

Доколко човек ще успее да се потопи в атмосферата на Прованс-а без да говори френски?

Сериозен въпрос :) В по-туристическите места не вярвам да има проблем. Добре е, ако човек си е взел или направил гида подробно. Възможна опция е да се свържете предварително с местен англофон чрез някой сайт за пътувания. Колкото и да се плюе каучсърфинга напоследък, трябва да споделя, че той върши прекрасна работа. На много места, където рискуваме да не "вникнем" в истинската атмосфера, търсим местен човек от кауча по формулата "кофи ор а дринк". Възможни са и други опции разбира се. Езикът ще е бариера преди всичко за осмисляне на някои аспекти от културата, с които местните ще искат да ви запознаят на всяка цена. За Прованс това е средновековният поет Мистрал и всички ще ви препоръчват местата, свързани или възпяти от него. Генерално обаче не мисля, че ще има огрооомен проблем. Франсетата се сетиха, че трябва да учат езици най-сетне ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А, да - с имената положението е неспасяемо -  певецът Мишел Жаксон,  предприемачът Ришар Брансон :biggrin: и .любимото ми - Жони Олиде (Johnny Hallyday) :biggrin:

Веднъж питам едни франсета що поне малко не се напънат да произнасят имената, така както звучат на съответния език, а те ми отговориха нещо в стил "вие що биете негрите" : "а защо испанците на нашата Катрин Деньов и викат Каталина  деНуева?"

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Значи не е било даже "Вие защо биете негрите", ами "защо испанците бият негрите". Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Еле това последното няма шанс да го схванат. Ама франсета, кво да ги правиш.

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Здравейте, планувам пътешествие в Прованс в края на април 2014 - все още нямам билети, но се надявам и това да организирам някак до Марсилия. От там си представям с кола под наем да се впуснем в the real Provence, пропускайки Френската Ривиера? Можете ли да ми дадете съвети за селца без навалица, автентични ресторанти, лавандулови полета, каменни къщи, винарни, пазари с кокошки и разбира се място за нощуване. Попаднах на нещо интересно на NG - 50 drives of a lifetime http://travel.nationalgeographic.com/travel/road-trips/provence-france-road-trip/

Благодаря за съветите и мненията.

Ако пътуването ти все още е в сила, тук има добри идеи за разходки по пътя на лавандулата:

http://www.routard.com/mag_week_end/71/en_provence_sur_les_routes_de_la_lavande.htm

:)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз бих препоръчала п-в Giens, както и едноименното селце - преход по литерала, от там с кораб до о-в Поркерол. По пътя на литерала се минава през гора, с невероятни дървесни тунели, други участъци са през открити скали и огромни разбиващи се вълни.

Също така едно прекрасно селце, което се казва Bormes-les-Mimosas, то е удобно за посещение ако пътувате в посока Saint Тropez(прехвалено градче, ако не смятате да си наемете ятха или имение :) , а за снимка пред жандармерията толкова път не си заслужава)

Селцето Roussillon (Vaucluse) е прекрасно място за посещение, но е силна тур. дестинация, не че е пренаселено, но заради парка, който прилича на Гранд Каньона в Колорадо, разбира се делеч не същите размери, но все пак е интересна забележителност. Оттам се разкрива прекрасна гледна върху селото, кацнало на хълма.

(снимките са правени с телефон)

post-1211-0-26992200-1393939298_thumb.jpgpost-1211-0-07710800-1393939444_thumb.jpgpost-1211-0-97689600-1393939831_thumb.jpg
  • Харесвам 8
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Хоп и тук да се разпиша. Предстои ми пътуване до Корсика.

Ще пътуваме с кола и ще поплуваме с ферибота.

Принципно островът не е малък, но може де се посетят доста интересни места в рамките на няколко дена. Живот и здраве, да стигна до етапа да споделя своето пътуване, но като цяло мислим да се съсредоточим в Южната част на острова. Задължително трябва да се види Бонифачо. Ние ще тръгнем от Бастия към Аячо, така че, ще прекосим кажи-речи целия остров. Само се чудя, какви са пътищата, че Корсика не се слави много с добре развита пътна инфрастуктура..Ако някой има опит, ще се радвам да сподели.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Прованс и малко по-нагоре от него е Веркор - много красиви места. Сен Реми ан Прованс е свързан и с Ван Гог - той се е лекувал в местната лудница, както и в тази в Арл......Арл е град с останки от римско време - много добре запазени - амфитеатър и прочие, както и средновековни (ранно средновековие) църкви.  Освен лавандули, произвеждат и зехтин , съответно сапуни и други олио-съдържащи артикули. В Авиньон освен споменатия Папски дворец и Льо Пон д"Авиньон (който няколко пъти е строун и все е отнасян от придоблата Рона) има и огромна катедрала със позлатена статуя на Мадоната (ако някой обича такъв тип посещения). Долината на Рона е една от областите със световно известни вина, и в доста къщи (за гости) могат да се опитат и купят съответно вина, които се произвеждат в ограничен брой. на границата Прованс - веркор е градчето Ди - произвежда се пенливо вино (нали шампанско вече току-тъй не може да се казва), Клерет дьо Ди - много хора си купуват кашони от там - явно си струва. Има едно (вече изоставено) средновековно градче - Ле Бо дьо Прованс, абсолютно запазени църкви и рицарски замък, на един хълм, от който се вижда една трета от Прованс:). Всичко там е добре запазено - музей под открито!

Понеже говоря френски, провансалците се разтапят, та бяха много дружелюбни и гостоприемни......мисля, че езикът има голямо значение, както на всякъде между впрочем:)

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

По въпроса за Корсика- служителите на една / SNCM/  от двете фериботни компании бяха в стачка в периода 04 - 10 юли 2014 година. Имаше хиляди автомобилисти закупили билети за пътуване с ферибот до Корсика, но поради стачката останали на брега в Ница.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.