Прескочи до съдържание

Интересни, любопитни и нестандартни случки във Франция

Георги

Препоръчани мнения

Франция, и конкретно Париж, поне аз ги виждам като много спокоен град. И ако си имаш предначертан план не е трудно да си го следваш и да си го изпълниш. Дали ще е ден на Лувъра, дали ще е време за Нотр Дам. 

Но от време на време се случва нещо, което да ви шокира и изненада. Така бях и аз през 2008, когато изкарах една седмица в Париж на един курс в местен университет. През деня цял ден бях на лекции, вечер се шматках по улиците. За тая вечер плана беше да отида с метрото до Триумфалната Арка и да се пусна по Шанс Елизе. Излизам от метрото и очаквам нормалното - движение, коли, пешеходци. Вместо това попадам на истинска дандания - клаксони, викове и...безброй алжирски знамена да се подават от автомобилите. 

IMG_2770.JPG

Телевизионни екипи през 2 метра се опитваха да правят включвания на живо, буквално се шокирах. Веднага пратих смс на един приятел да питам какво става...помислих си, че е станало нещо революция, преврат. Оказа се, че Алжир са се класирали на световното по футбол след драматична победа над Египет. 

IMG_2771.JPG

И до сега са ми в главата виковете: "Уан, ту, три, вива алжери". Така и не разбрах защо броенето трябваше да е на английски. 

Прибрах си се в хостелчето, което беше леко извън центъра, отвън се чуваха постоянно клаксони и фоерверки и викове. Най-странното в цялата история? Франция играеха бараж за класиране същата вечер и се класираха в последната минута на продълженията, с измислен гол от засада. И добре, че се класираха си казах. Иначе щеше да се получи парадокса Франция да отпадне от световното по футбол, а цял Париж да празнува...

Някакви подобни любопитни истории от ваша страна?

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Не бих нарекъл твоето преживяване парадокс. По мои наблюдения от няколкото ми посещения на Париж, този град е по-скоро алжиро-тунизо-марокански, отколкото френски... ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

И до сега са ми в главата виковете: "Уан, ту, три, вива алжери". Така и не разбрах защо броенето трябваше да е на английски.

вероятно защото "trois" не се римува с "Algerie" ;)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

След последните президентски избори, на които Оланд победи с малко Сарко, наблюдатели забелязаха, че на  place de la Bastille празнуващите бяха издигнали много повече флагове на страни от Африка и най-вече Магреба, отколкото френски знамена ... :rolleyes:

Bastille-le-6-mai-2012.jpg

1986976_03-143956983-050671-01-02.jpg

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не е точно интересна случка, а по-скоро - куриоз: пасящи кози във френската Ла Тюрби и Монако точно отдолу:

post-786-0-86893300-1382618515_thumb.jpg

Ла Тюрби - паметникът, напомнящ за победата на Август над лигурите:

post-786-0-60883200-1382618583_thumb.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не е точно интересна случка, а по-скоро - куриоз: пасящи кози във френската Ла Тюрби и Монако точно отдолу:

което ме подсеща, че в самия Париж, в рамките на града има няколко лозета :), сега нямам снимки под ръка.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

което ме подсеща, че в самия Париж, в рамките на града има няколко лозета :), сега нямам снимки под ръка.

Нищо чудно! Като се има предвид, че Париж анексира доста села преди 150 години, които сега са си квартали на града. Любопитното е обаче, че дори и днес хората от две съседни села /бивши/ не общуват помежду си, не си "ходят на гости", не пазаруват от "съседното село", макар че ги дели един булевард - "Авеню дьо Клиши" например. Научих това преди три години, когато се честваше 150-тата годишнина от анексирането на Монмартр, Батиньо, Епинет и пр. Оттогава съм проучила тънкостите на тези села в детайли - включително градоустрйствени/архитектурни и прочие неща, които са хрумнали на архитекта на Наполеон трети - барон Осман. Та едно от нещата в тези "села" например са "ситетата" - вид пасажи /да не се бърка със Ситето на Сена/. Пред къщите, построени в тези пасажи трябвало да има по две различни дървета. Това прави несметно количество разнообразни дървесни видове в едно сите. "Cite des fleurs" в Батиньол /17-ти арондисман/ е много приятна гледка.

post-786-0-74285500-1382620637_thumb.jpg

post-786-0-33345500-1382620675_thumb.jpg

Селата на Париж е една мнооого хубава тема!

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Еее, чак тема няма да отварям. За интересуващите се ще дам имената на бившите села - 16 на брой/ 11 общини:

La Villette, Belleville, Ménilmontant, Charonne, Bercy, Ivry, Gentilly, Petit-Montrouge, Vaugirard, Grenelle, Auteuil, Passy, Ternes, Batignolles, Montmartre, La Chapelle-Saint-Denis. Тези имена фигурират в имената на спирки на метрото. Според архитектурните решения след анексирането им във всяко такова село е трябвало да има парк от английски тип, в който местните хора да намерят всичко природно /създадено изкуствено/ - река, езеро, водопад, пещера и прочие. Тези паркове са играели ролята на "стъргало" и са се ползвали като терени за панаири, карнавали и пр. В нооучредените арондисмани са влизали по четири села. По осите юг-север и изток-запад в Париж е предвидено да има големи паркове-гори. Миналата седмица посетих парка на Вellеville - parc des Butes Chaumont. Намира се в 19-ти арондисман, в съседство е паркът на Вилет. Този парк е пети по големина в Париж - след известни паркове като Булонския лес и градините на Тюйлери.

post-786-0-97187800-1382624000_thumb.jpg

post-786-0-03246100-1382624050_thumb.jpg

post-786-0-28783700-1382624104_thumb.jpg

А тук пък снимки от английския парк на друго села - Батиньол:

post-786-0-40566900-1382624196_thumb.jpg

post-786-0-37904200-1382624307_thumb.jpg

post-786-0-69754000-1382624480_thumb.jpg

Редактирано от royak
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Мисля, че лозята за които говори Фичо са в Монмартр, но и аз нямам снимки.

И Фичо, и ти сте си направо безпощадно прави. В Монмартр има лозя. Е, това е едно от най-винарските бивши села около Париж, където бохемите са прескачали да пият евтино. Защото, когато селяните са изнасяли вино през КПП-то към Париж, то е било обмитявано и съответно - поскъпвало.

Разрових се малко и открих, че в Париж има 12 лозя от общо 125 в широката Парижка област - Ил дьо Франс.

Най-известните лозя в Париж са в Монмартр и в парковете:

- George Brassens;

- Belleville - селото, дето съм пуснала снимки;

- Bercy;

- Butte-Bergeyre

Eто линк към статията със снимки:

http://www.paris.fr/pratique/jardinage-vegetation/vegetation/les-vignes-de-paris/rub_8348_stand_35598_port_19375

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам в коя категория попада следващата снимка, но ми направи голямо впечатление: На метри от Лувъра този с карираната риза се къпеше - това по главата му е шампоан...

026044216.jpg?r=0

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам в коя категория попада следващата снимка, но ми направи голямо впечатление: На метри от Лувъра този с карираната риза се къпеше - това по главата му е шампоан...

026044216.jpg?r=0

Пропада този град, пропада :(

Връзка към коментар

Аз имам само около 4-5 часа във Франция (Мюлюз), от които близо час прекаран в напразно чакане на една автобусна спирка. Случи се така, че си бях набелязал за посещение едно място в периферията на града и си бях разпечатил надлежно кой автобус да хвана, от коя спирка и в колко часа. Впоследствие обаче се оказа, че местните си имат две съвсем различни линии за делнични и празнични дни. Та си отвисях около час в напразно чакане на опериращата само в делници автобусна линия, преди да се усетя в каква срамна ситуация съм попаднал. Най-интересното е, че беше петък, но по нещастно стечение на обстоятелствата се падаше почивен ден по католическия календар заради великденските празници. Доста каръшка история, но пък поучителна  :)

Редактирано от Meidj
Връзка към коментар

Ами аз съм франкофоб по стечение на обстоятелствата. (Който е работил с французи може би ще ме разбере).  Е, не баш, преувеличавам, но да работя пак с французи - не, мерси! Та за пръв път попаднах в Париж за новогодишните празници миналата година. Честно казано очаквах много представители от бившите френски колонии, но такива не видях. Главно чужденци. На тълпи. Местните се показаха в новогодишната нощ и след празниците, когато повечето чужденци си бяха заминали. Но ме впечатли как парижани празнуват Нова година. На практика нищо особено, даже изтървах единствения фойерверк докато си сменях обективите в дъжда. Но сякаш хората се радват истински, по детски. Все едно е някакво необикновено събитие. Поздравяват всеки срещнат. А случката с целувката, за която бях споменала в друга подобна тема, още ме кара да се изчервявам... Парижанки бяха сложили чорапогащници за случая. Предните дни нямаше как да не ми направи впечатление как ходят с дамски обувки на бос крак в студа. Специално погледнах да не би там да не се продават чорапогащници и дали не са много скъпи, че да не ги употребяват.

Редактирано от Childish
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 8 месеца по-късно ...
Пантелей пътник

Не бих нарекъл твоето преживяване парадокс. По мои наблюдения от няколкото ми посещения на Париж, този град е по-скоро алжиро-тунизо-марокански, отколкото френски... ;)

Съгласна съм с това за Париж.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Сещам се за нещо, което на мен лично ми е много интересно и забавно във Франция и това са така наречените vide-greniers, преведено буквално  като "изпразни долап/и". Имам доста добри находки от там  B)

Ето и нещо нестандартно за центъра на Париж, на което се натъкнах през август 2011 по време на Pаris plages - плажен волейбол пред Hôtel de ville 

post-1941-0-15758200-1409060699_thumb.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не е точно случкa, но винaги ми е било стрaнно, и все още е, кaк във Фрaнция някой непознaт кaто те зaговaря, тa дори и просяк нa улицaтa, или просто зa огънче, зaпочвa с "Monsieur". Не съм нaпълно сигурен, но товa го нямa мaй в другите езици. Обикновено зa "обръщение" нa улицaтa, се използвa "Извинете", нa съответния език.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не е точно случкa, но винaги ми е било стрaнно, и все още е, кaк във Фрaнция някой непознaт кaто те зaговaря, тa дори и просяк нa улицaтa, или просто зa огънче, зaпочвa с "Monsieur". Не съм нaпълно сигурен, но товa го нямa мaй в другите езици. Обикновено зa "обръщение" нa улицaтa, се използвa "Извинете", нa съответния език.

В UK се използва Sir и Madam (Ma'm в САЩ също), макар и не толкова често. И в България се използва г-не/ г-жо/ г-це. Е, и како/ бате :P

Връзка към коментар

В UK се използва Sir и Madam (Ma'm в САЩ също), макар и не толкова често. И в България се използва г-не/ г-жо/ г-це. Е, и како/ бате :P

В моментa съм в UK, и нито, aмa нито един път не чух някой дa кaже нa друг непознaт "Sir" , освен от служител в сферaтa нa услугуте към клиент. Горе говорех зa случaйни непознaти нa улицaтa. В Пaриж обрaтно - винaги се обръщaт с "мосю".

В Бългaрия?! Нaй-често, aко нямa "извинете", се пристъпвa към директен рaзговор без обръщение. Дaже и при служители и чиновници, нa които де фaкто ти им плaщaш зaплaтите. В крaен случaй с: "Кaжете?" :lol:

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Е какви толкова разговори се завързват на улицата? Ако например някой пред теб си изпусне нещо, няма ли да му кажеш: Sir, you dropped something! Господине, изпуснахте нещо!

Все повече хора в сферата на услугите в България обаче говорят на 'ти', което не ми е приятно. Иначе в държавни учреждения често се обръщат към мен с госпожо. Явно гледам лошо.

Връзка към коментар

Пълен мит е, че Париж е алжиро-тунизийско-марокански град. Париж е разделен на две- богаташки и "народни" (populaires) квартали. По-надолу има карта кой как гласува в синьо - надясно, богаташките квартали, в розово - наляво в "народните квартали". Социологията на Париж е отделна от тази на Франция, контрастът е много ясен.

Повечето магребци, които срещате дори не живеят там. Или ако живеят са концентрирани в някои квартали Barbes, Clichy и т.н, кулите около Берси, където не знам какво ще правите така или иначе, освен ако не търсите битак или кебаб. Повечето от тези, които го виждате около Gare du Nord/ Gare de l'Est идват с RER и живеят по бедните предградия (banlieues).'

Но друго е интересното, не знам защо се учудват хората и до днес, може би им липсват знания по история, но до 60-те години на миналия век (преди има няма 50 години) Франция и Алжир, Тунис, Мали, Сенегал, Габон и Кот дИвоар (и други) са били една и съща държава, като Алжир дори не е имала статут на колония или протекторат а си е била част от Франция. Първите президенти на Сенегал и Кот дИвоар са били депутати във френския парламент преди независимостите - Ллеополд Седар Сенгор и Феликс Уфует-Боаньи. Колониалните войски са се били във Френската армия през двете световни войни (и най-често са били на първа линия, без да са били специално обучени за това). Много от техните наследници живеят днес във Франция и имат националност, дедите им са умрели за родината. После войната свършва, трябва да се строи. Идва бейби бум и икономически бум - тридесетте славни години. Трябва работна ръка за черната работа. Внасят от бившите колонии. И като свършват тези славни години чак тогава идва проблемът - ами какво ще ги правим сега, като няма работа и за нас.и то първото поколение не са зле, вярно необразовани, но със занаят. Проблемът е в интеграционния модел на Франция и политиката на семейно събиране. Това е друга тема, просто исках да отворя тази скоба. Voilà le pourquoi du comment.

Но Париж не е магребски град, за разлика от Марсилия, която си е.

Иначе трябва да се понапъна за случка, за 6 години във Франция, все трябва да се намери някоя. :-)

post-1318-0-83635000-1409083824_thumb.jpg

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

И до сега са ми в главата виковете: "Уан, ту, три, вива алжери". Така и не разбрах защо броенето трябваше да е на английски.  Защото, ако се брои на френски, няма да се римувааааааа.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към коментар

Да разбираме ли тогава, че розовото са предимно черни? И горе долу какъв е процента бяло/черно население на Париж, На Марсилия, на Франция? Просто ми е любопитно като факт от човек, който е бил там.

Връзка към коментар

Разбира се че не, в такъв случай чернокожо то население би било 50%, което няма как да се случи. Но розовите арондисмани са по-средна и работническа класа, сините са по-скоро богаташки, разликата е не в етноса, а в доходите и социалната класа. Но Париж е отделно от Франция статистически, има много чернокожи или араби с високи доходи и добри професии. Но те рядко гласуват надясно така или иначе, обикновено гласуват център-ляво. (Връщам се в лекциите по политология от преди няколко години :-)

Във Франция етническите статистики са забранени. Никой не знае точно, но за сметка на това статистиката по националности е разрешена. Ето статистика по националности и процент натурализирани (получили френска националност)

post-1318-0-31858800-1409125284_thumb.jpg

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.