Прескочи до съдържание

Дарвин до Аделейд - мечтан road trip

Препоръчани мнения

Публикувано:

Един от мечтаните ми road trip-ове е от Дарвин до Аделейд. 

route_darwin_adelaide.gif

Интересни точки по пътя.

Дарвин

Началната точка на нашето пътешествие. С малко повече късмет може да кацнете директно тук, ако идвате с лоу кост от Индонезия. Столицата на щата Northern Teritory и ако не се лъжа, града на Дънди Крокодила. Тук Австралия е доста по-различна от големите модерни градове Сидни и Мелбърн. Въпреки, че изглежда като интересен град целта е все пак да избягаме от цивилизацията...

Национален Парк Какаду

Тук трябва да се отделят поне няколко дни. Парка има уникална природа - водопади, джунгли, гори, реки и езера. Огромно биоразнообразие - крокодили, кенгура, птици, които бидейки в Австралия в доста от случаите не се срещат другаде по света. 

Естествено, трябва да се внимава! В дъждовния сезон наводненията са чести, пътищата могат да бъдат залети и непроходими. Това увеличава и движението на крокодилите, като соленоводните хич не се шегуват и трябва да се избягват на всяка цена! Заради тях и не е препоръчително къпането в девствени езерца в подножието на водопади, колкото и привлекателно да ви изглежда. Останалото са стандартните смъртоносни змии и паяци, ама ако ви е страх от тях едва ли трябва да излизате извън големите градове. В повечето случаи важи правилото - животното го е страх от вас, много повече от колкото вас от него. 

Повече информация: http://en.wikivoyage.org/wiki/Kakadu_National_Park

Улуру/Айерс Рок

Един от символите на Австралия е червената скала, точно в центъра на пустинята 

uluru.jpg

Казват, че цвета на скалата се променя в зависимост от слънчевата светлина в различните часове на денонощието, а изгревите и залезите били изключителни. Скалата е част от аборигенски резерват, като има особено разгорещени дискусии за това дали трябва да се позволи на хората да се катерят на нея, което доста туристи правят, въпреки че скалата е свещено място за аборигените. В същото време пък част от споразумението между аборигените и държавата включва именно разрешение за туристите да могат да се качват на скалата...дълга тема е. За съжаление базите за спане наоколо са монополизирани от една фирма и цените са височки. Но и това не би трябвало да е проблем, ако сте избрали подходящия метод за транспорт...

Наблизо са Olgas - подобни на Улуру образувания, но по-малки и не толкова популярни. 

Coober Pedy

Малко миньорско градче, което е столицата на опала в света, като огромна част от световния добив на качествения опал е именно тук. Заради жегата доста от жителите живеят в нещо като пещери или направо под земята.

Аделейд

Обратно в цивилизацията. Предполагам след такъв преход да видиш морето е изключително усещане. Самия град ми беше окачествен от 2 австралийки, които живееха там като най-отвратителното място на планетата. Естествено, такива крайни твърдения ги приемам с голяма доза недоверие, само като любопитна информация. Интересен наблизо е Кенгурския остров

Останалото е дълъг път по права линия в безкрайна червена пустиня. 

Предпочитано транспортно средство - кемпър тип хипарско микробусче фолксваген. Легла, тоалетна, кухня, всичко си пътува с теб, не правиш планове къде ще спиш, просто спираш, когато и където искаш. Алтернативно може и с лека кола като метнеш една палатка в багажника, макар и на теория да не е позволено да нощуваш с палатка и да палиш огън на нерегламентирани места. 

Доста фирми има, които дават въпросните превозни средства под наем, ето една от тях: http://wickedcampers.com.au/

Това пътуване ми е със сигурност в приоритетите, искрено се надявам да не остарея прекалено бързо и да се разлигавя заради спартанските условия. Но си мисля, че само заради звездите в австралийската пустиня ще си заслужава всяко неудобство...

• Харесвам 7
Публикувано: (редактирано)

Аз също бих се впуснал в подобно приключение, но преди това имам огромно желание да направя "Route 66", или по-скоро да мина по останките на това легендарно трасе:

new_route_66_map.gif

Не бих отказал и да се "спусна" по пан-американската магистрала:

pan_american_highway_map.jpg

Редактирано от Duke
  • Харесвам 5
Публикувано:

Даа, и на мен ми се въртеше такава идея, но нали никога няма време, та само изкарахме 3 дни из Какаду, ето малко снимчици:

Не знаех, че крикодили могат така

post-64-0-31053300-1384175555_thumb.jpg

рисунки на аборигените

post-64-0-29103800-1384175556_thumb.jpg

post-64-0-98042600-1384175556_thumb.jpgpost-64-0-66021400-1384175557_thumb.jpg

това е един хотел във формата на крокодил

post-64-0-41366300-1384175558_thumb.jpg

post-64-0-23203900-1384175559_thumb.jpgpost-64-0-05663100-1384175560_thumb.jpg

• Харесвам 6
Публикувано:

Наскоро попаднах на снимки от пътуване във Франция от най-северната точка до Лазурния бряг само по селски пътища. Уникална красота!!!

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.