Прескочи до съдържание

Няколко въпроса за Тайланд и Камбоджа


salomia

Препоръчани мнения

Знам, че тук има много хора, които са били в Тайланд. Прочетох страхотните пътеписи за Тайланд и Камбоджа и всичко друго по темата, което намерих и изпаднах в няколко колебания при сглобяването на нашето пътуване. Искам да видя и да опитам всичко, но съзнавам, че за 15 дни няма как да се случи и затова прибягвам до помощ от приятел. Ще съм дълбоко благодарна за всеки съвет:)

1. Банкок- кажете ми, освен задължителните туристически места- Као Сан, кралския дворец,Wat Po, изумрудения Буда и обиколка с лодка по реката дали има нещо, което сте открили, което искате да посетите отново- място, ресторант, парк...нещо, което ви е впечатлило и което бихте ме посъветвали да посетя, преживея или изям? :)

2. Достатъчни ли ще са два дни за посещение на Ангкорските храмове и има ли друг вариант за пътуване освен самолет. Четох, че има влак и автобус от Банкок до Сием Реп, някой използвал ли е този начин и не е ли рисковано да разчитам на виза на самата граница, не е ли по-добре електронна предварително? Дайте идея за хотел там. 

3. Тъй като основно ще пребиваваме в Банкок от там в план ни е един ден до Аютая и един/ или два?/ и един ден в другата посока до Након Патом. Дайте идея за нещо друго, за което си струва да се отдели ден- два, нещо свързано по- скоро с природата, което ви е очаровало.

4. И последно- след дълго умуване с другите от групичката ни решихме / за сега:)/ вместо в Пукет да продължим до Као Лак за 4 дни, защото там е националния парк Lam Ru и ужасно много ни се иска да прекараме ден -два обикаляйки из него. Та- бил ли е някой там, дали можете да ми препоръчате хотел в Као Лак- тестван:) и дали си струва да пропуснем някой задължителни места около Пукет за сметка на джунгла, водопади/поне за такива четох, че има в националния парк/.

Нямам търпение...

Връзка към коментар

Lumpini Park , Чайнатаун , Jim Tompson House , Новия кралски дворец , разходка из съвременен Банкок около Сиам , Силом и наоколо.

Ще се изненадаш колко модерен е съвременен Банкок.

 

За разходки  навън с природа - една от най-големите ферми за крокодили  , змийска ферма и т.н.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

2. Достатъчно е освен ако нямате повечко време за шляене. Да, от БКК става и са автобус, и без това самолета е скъпичък. Не се стряскайте, няма нищо страшно по границите -  а и ще има после какво да разказвате ;)

А кога сте решили да ходите из Тайланд?

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

ЕЕеее,точно 31 януари е Китайската нова година. В китайския квартал е доста оживено и интересно по това време. Е големи танцуващи дракони не видяхме, ама Тайската кралица - да. Мина като на манифестация. БуквалноP1236430.JPG

 

Всичко бледолико вися 3-4 часа в очакване на китайски дракони, фоерверки..т.н. А накрая - кралицата, заобиколена от две роти охрана, мина като бай Тошо, следвана от два автобуса  депутати  и министри.

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

1. Просто се разхождай, от новия до стария град и обратно, да видиш контраста :) Внимавай много с хора, които ще ти кажат, че сте уцелили невероятен тайландски празник и знаят държавни магазини за бижута, които само днес имат огромно намаление. Навъртат се около двореца предимно и ви казват, че е затворен и т.н. Пълен игнор на такива. 

 

2. Два дни е това, което направих и аз и е минимума, но общо взето и достатъчно. Общо взето има два кръга от "задължителни" храмове, които се правят в двата дни. Остават доста невидяни храмове в региона, но до там транспорта е труден и дълъг и т.н. 

 

Ако ще пресичаш границата сухоземно, то задължително си изкарай e-visa, и ползвай държавните автобуси от Банкок до Сием Реп (ще дам повече информация по желание). Просто натиска на границата да си вземеш виза през прекупвачите е доста силен и лично според мен за 5 долара не си заслужава зора, освен ако не държиш на преживяването :) Автобуса трябва да е от държавните, защото от агенциите по као сан роуд има ужасно много оплаквания как те зарязват по средата на нищото, стоварват те пред техни хотели, абе цели романи има изписани. 

 

За хотел, пуснал съм едно ревю тук, не мога да изразя колко силно препоръчвам тая гостилничка: http://magelanci.com/topic/1227-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D1%80%D0%B5%D0%BF-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-motherhome-guesthouse/

 

Между другото, имам супер книга пътеводител за храмовете, може да ти я заема :)

 

4. За Као Лак не знам, но провери транспорта как е. Аз исках вместо Пукет да отида на Koh Samui, но се спрях на Пукет само заради това, че има чести транспортни връзки, и ако един полет е отменен не ми е проблем да хвана следващия няколко часа по-късно. До Koh Samui имаше един полет на 3 дни или нещо такова. За самия парк нищо не знам, но имай предвид тия съображения :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Stenk е подсказал :) аз да добавя и

Dusit Park със зоологическата градина също може да ти хареса.
 
За заведение може това:

Бангкок - Cabbages & condoms

За ядене - пробвай всичко :)

Аютая не е далеч и един ден е достатъчен с тръгване сутринта от Банкок и връщане вечерта

Вземи си и гидче на National Geographic - има добро издание на български.

 

2. Два-три дни са добре в Siem Reap. Със AirAsia (летят от 2013) от BKK са 50-70 EUR в посока за тези дати, което ми се струва OK. Иначе приятели са ходили с автобус до границата. Минават я пеш и такси от камбоджанска страна, просто изисква повече време.

 

3. За Пукет имайте предвид че "задължителността" на островчетата ги прави пренаселени в определени моменти, като например след Нова Година. Щом си решила Као Лак - давай смело, не ги мисли задължителните атракции.

Редактирано от cck
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ей това е книгата, която имам, заемам я на всички, които ще ходят в Камбоджа. Не ви трябва местен гид там, просто си наемете тук-тук шофьор и следвайте книгата. Има в нея примерни маршрути, има къде как да завиеш, има история, има снимки, тази книга е нещо като дефакто стандарт за храмовете. 

 

http://www.amazon.com/Angkor-Cambodias-Wondrous-Temples-Illustrated/dp/9622178022

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Аютая, можеш да хванеш влак (мисля 3- та класа беше около 20 тхб, т,е. под левче), а да се върнете с минибусчета (60-80 бата- 3-4 лева). Ние на гарата си неахме един тук-тук и обикаляхме с него из храмовете, защото в противен случай е изключено да ги видиш за ден, просто са на големи разстояния. Наема беше около 200-300 бата. Заредете се със снимки и покажете на шофера, какво искате да видите, и оттам натам- дръжте се... 

За Банкок- в общи линии всичко е накуп, изключение на Изумрудения Буда. В Двореца, без дреха покриваща раменете и коленете- няма да ви пуснат, така че имайте впредвид. Добре е рано сутринта, още при отварянето да сте там, не само заради множеството хора, а и заради горещините. В града има удобно метро, такситата са ок, ако са с пуснати броячи, така че, казвайки адреса, задължително предупреждавайте да се пускат. Ще "удряте на камък" понякога, но в противен случай ще ви излезе "солено". От двореца, можете да си хванете фериботче и да "преплувате" реката, и да се насладите на Ват Арум. Препоръчвам изкачването му- гледката (ако смога не е потопил всичко) е страхотна.

За Као Лак- само добри отзиви съм чувала/чела, така че и аз бих го избрала пред Пукет, освен ако не сте тръгнали на един специален вид туризъм:) Мнение "от първа ръка", не мога да изкажа. Ние бяхме на Кох Тао, ама поне половин ден ви е пътя до там- самолет+фери.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

С едно не мога да се съглася - два дни за мен са крайно недостатъчни за Банкок  :)

То един ден заминава само в модерния град.

Сред забележителностите май пропуснахме Golden Mount.

 

Според мен няма нужда от такси -  MTR + метрото са напълно достатъчни.  Цената на билета е според броя на спирките.

По реката ползвайте редовните корабчета , а не туристическите.

Билетчето e само 15 бата .

Такси може да се наложи само до Дон Муанг , откъдето са low cost полетите,

 

Ако решите да не сте на Као Сан и отседнете в модерния град препоръчвам горещо това място :

 

http://www.ibis.com/gb/booking/room-dates.shtml

 

Намира се точно до спирката на МТR с който пък се стига до летището и до реката с корабчетата за двореца , Wat Arun и т.н. Това е и стъргалото на Банкок с многото  молове , безброй заведения , red light districts наблизо , пазарите до полунощ и какво ли не  :)

 

Жоро е казал , но се пазете от всякакви тук-туци дето ще ви возят почти без пари -ще ви загубят ценно време по разни бижутерски магазини , магазини за костюми и прочие номера за да си изкарат комисионна. Просто ги игнорирайте - в Тайланд не са чак толкова досадни. Също пазете се от всякакви "тур. агенти" които ще ви кажат , че примерно в храма има служба в момента и ще предложат да ви разведат някъде през това време , или пък ще ви предлагат жп, автобусни и прочие билети със съответната комисионна . Обикалят дори около касите на жп гарата и ловят наивници  ;)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Обаче има страхотни шивашки ателиета, особено за мъже!  Но колкото и да протестирате, някой тук-тук все пак ще Ви заведе до такова място.  Срещу всеки курс им дават купон за отстъпка за гориво. Виждал съм отзад на паркинга на голям магазин малка портативна бензиностанция дори! По тоя начин компенсират ниските тарифи.  Моето мнение е пък - Не му се сърдете, а разгледайте за 4-5 минути - може да се окаже интересно...някой разнася после 4 седмици един костюм ;)

Не си губете времето чак толкова за Анкор  - един ден път, един ден разглеждане на големия кръг и един за връщане стигат. В СиемРеп спахме ето тук - http://www.momguesthouse.com/ - запазихме го през букинга  а го място платихме с карта. Чисто, прохладно място, пълно с немско говорящи бели. Плаващите селища ги пропуснахме - първо че нямаше толкова вода и второ, тук-тук на разведе из подобно място в Сием Реп на връщане от Анкор. А и в Камбоджа ще се нагледата на подобни (за мен фаворит си остава храма Bayon - един символ на историческото развитие на кхмерската ..цивилизация)

 

Обаче както каза Stenk - много за кратко. Банкок като отправна точка и друг път може да доразгледате ,както някои ще правят на 15-19януари, затова отделете повече време за другите места. 

 

Остана и да летите на 14ти януари от София !?!?!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние спахме в хотел близо до стария град, не беше луксозен,  но локацията беше много добра. Но най-хубавата изненада се оказа ресторанта на последния етаж, от който се виждаше като на длан двореца и храма на изумрудения Буда, реката, уат Арун, абе целия стар град добре осветен, а и небостъргачите на новия. Затова препоръчвам някой следобед да се качите там за залез и нощна гледка към забележителностите, всички са осветени. Сега остава да открия и името на хотела, защото вчера не успях.  :blush:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Тайланд е.... всичко

и див купон, и много ярки цветове и миризми, страхотни плажове, много култура, много мизерия, милиони туристи и невероятното усещане за свобода.

 

За Банкок има много какво да се каже. Например за спане ние избрахме - http://www.bangkokpatio.com/ апартамент под наем. За група от 5 човека беше евтино и луксозно. За храна задължително на улицата. Невероятна е кухнята. 

За разглеждане има много и за всеки вкус, аз ще споделя най-запомнящото се. Например тайландците говорят страховит английски, понеже са много горди със своята азбука и език, на въпроса как приготвяте кафето отговорът е Yes, или на въпроса каква е разликата между тези риби отговорът е OK. Поради милионите туристи там в теб виждат само $ - Фарланг /по мой превод "голям бял глупак"/ по тази причина те лъжат майсторски. Нас например ни убедиха че Буда дворецът е затворен в Неделя само и само ни повозят с лодка, оказа се че не е затварял последните 6 години нито ден. 
Няма смисъл да се бориш с тая индустрия, майстори са, ще поискаш да те заведат в еди кой си музей, но пътьом Тук-Тукът ще ви заведе в магазин за бижута и шивашка кооперация за вълнени костюми. Andaman_sea_Bangkok5798.JPGТова е забавното всъщност, пазариш се докрай и се кефиш докрай. За таксита искаш да е по таксиметър, а не цена. За корабчета ти писаха по-горе  сам пъблик транспорт. За разните зли забележителности само официалните инфо центрове, иначе около тях всеки е готов да ти продаде златния Буда на супер цена.
Нас местния водач от каучсърфинга ни заведе в бар Саксофон. Страхотно прекарване беше, две сърцати групи ни разбиха от рок и джаз, питиетата бяха на чудесни цени.
Другото готино нещо си е нощния базар. Andaman_sea_Bangkok5968.JPGТам имаш възможност да  пазариш като осъден на смърт за 10 долара супер "оригинален" Патек Филип  или нещо от сорта. Всякакви лапмички, джаджи и пр. Аз си купих 6 фокуса от които единият още е загадка за мен.
Трябва да се опита супата Том ка Гай и хилядите пресни и адски люти морски дарове.

Просто се наслаждавате

Редактирано от bay_kolio
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

На мен би беше харесал и т.н. плаващ пазар - много цветно и живописно (ако харесваш пазари по принцип):

 

https://www.google.bg/search?q=floating+market+bangkok&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-GiHUtLdJYnEswa_3oCACw&ved=0CDAQsAQ&biw=1600&bih=729

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

С едно не мога да се съглася - два дни за мен са крайно недостатъчни за Банкок  :)

То един ден заминава само в модерния град.

Сред забележителностите май пропуснахме Golden Mount.

 

Според мен няма нужда от такси -  MTR + метрото са напълно достатъчни.  Цената на билета е според броя на спирките.

Че кой говори, че два дни в Банкок били достатъчни? С това, мисля, сме единодушни:)

А относно такситата- зависи колко човека са в една кола. А, тъй като ние бяхме 4- ма, то в много случаи ни излизаше по- евтино да сме с този превоз. Не коментираме, че няма изкачване/слизане по стълбите, търсене на удобната спирка... Мисълта ми е, че такситата не са скъпи, но в час пик- абсолютно за препоръчване е метрото... задръстванията са... няма такива

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Общо взето качи ли се човек в тук-тук, почти сигурна му е допълнителната разходка  из магазини и шивашки цехове (100% сигурност ако го вземе от као сан роуд и подобни туристически райони). Такситата са малко по-сигурни, но да, задължително трябва да пускат метъра. А ваучерите за гориво съм чел, че също са сърцераздирателна история за пред туристите, а тук-туците си взимат жив кеш. Бях чел на времето разказ на местен чужденец там, който си имал познат тук-тукаджия и един ден го качил да го разходи из всички магазини, после си разделили прихода. 

 

В интерес на истината, не смятам че има нужда от таксита и тук-туци като цяло в Банкок. Ние карахме само на MRT (метро) и корабчетата, останалото ходене, но пък обичаме да ходим, може би не е за всеки :)

 

Въобще, ако се избягва допълнителния транспорт и сте категорични на тия хора, които ви "помагат" като ви казват че дадена атракция е затворена няма да имате проблеми. В противен случай се пускайте по течението, може да е приключение, важното е поне да знаете в какво се забърквате :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

В интерес на истината, не смятам че има нужда от таксита и тук-туци като цяло в Банкок. Ние карахме само на MRT (метро) и корабчетата, останалото ходене, но пък обичаме да ходим, може би не е за всеки :)

 

Въобще, ако се избягва допълнителния транспорт и сте категорични на тия хора, които ви "помагат" като ви казват че дадена атракция е затворена няма да имате проблеми. В противен случай се пускайте по течението, може да е приключение, важното е поне да знаете в какво се забърквате :)

 

Мерси, Жоро!

Четейки съветите и разказите  на всички предни до тук, точно вече се чудех дали изобщо е възможно човек да се придвижва из Банкок без да е задължително да ползва тук-тук или такси. Добре, че Жоро ме изпревари като отговори, иначе щях да питам направо. :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Още малко инфо. Ето доста приятна карта, която успях да намеря на метрото, което да се вижда в перспектива спрямо реката. 

 

bts mrt bangkok.jpg

 

Вляво около реката, където пише Wat Phra Kaeo, това е генерално стария град - двореца, храмовете, Изумрудения Буда и т.н. Сега, ще излъжа за имената на конкретните храмове, но генерално се ходи с лодка в тоя район или пеша. 

 

Siam Centre, където се пресичат жълатата и зелената линия, пък общо взето е идеалния център с моловете и т.н. Това е зона супер добре покрита от MRT транспорта.

 

Единственото тегаво е как да стигнеш от Стария Град до Новия. Има май разни автобуси, но не съм сигурен как работят. По google maps SIam Centre до Grand Palace е малко по-малко от 5км и около 1 час пеша. Може да е проблемно за някой хора. Но тук номера е, че не сте задължени да ги правите двете в един ден. Стария град е компактен и се разглежда спокойно сам по себе си, новия е по-разпръснат, но пък и транспорта там е доста по-удобен. И така...

 

Естествено, ако окъснеете някъде може да си е проблем, но говорим, че в общия случай таксита не са необходими. Ама то на мен таксита никъде не са ми необходими обикновено, изключая от/до летището по нощите :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Изобщо не ми се наложи да ползвам такси , а направихме много прилични обиколки на стария и новия град.

 

Между другото такситата за моя изненада са доста по-модерни от тези в Хонконг при все , че са все Тойоти.

След като се прибрах направих разни проучвания и се оказа , че средният доход на човек с образование в Банкок и като цяло стандарта на тази класа хора е по-висок спрямо София ... изобщо Банкок разби доста мои представи. Това си е бъдещ азиатски тигър  :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря сърдечно, знаех си, че няма да оставете магеланец в дълго умуване. Ше летим на 15 от София и сега програмата ми става по- ясна. Ще заложим на Као Лак и Националния парк- тъкмо ще има какво да допълня към картината за Тайланд, която вие направихте:) И със сигурност - максимално време за Банкок. Георги, благодаря и уточненията при сухопътно преминаване на границата и за транспортната схема:) изобщо. Ние страстно обичаме да ходим..нямам търпение:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ама аз нищо не съм написал за сухоземното пресичане :)

 

Значи ето кратка версия: държавната автобусна компания изпълнява маршрута с ЕДИН автобус. Т.е. кара ви до границата, там правите каквото правите, същия автобус после ви закарва до Сием Реп. Билети за автобуса може да се купят от тук: http://www.thaiticketmajor.com

 

Алтернативните сухоземни методи са забавни. По начало, другите компании би трябвало да ви оставят на един автобус и да ви поемат с друг от другата страна на границата. Шоуто започва като наближите границата на няколко км. Качва се един пич да ви иска паспортите, за визата, като за целта ще събира по 40-50 долара на човек, въпреки че официалната цена на пункта е 20. Това е възможно да се случи и с горепосочения директен автобус, за това и препоръчах e-visaта, не че ако сте достатъчно упорити няма да се справите. 

 

После се почват допълнителни транспорти за последните няколко км, след като автобуса ви зарязва в нищото, и ако случайно минете границата, същата работа от другата страна, където пък ви е поемат разни тук-тукаджии и таксита, които ви карат на някъв държавен терминал с надценени автобуси, или пък таксита, в които се качват странни хора заедно с вас. Абе един голям цирк е цялото нещо, но подозирам, че искате да го гледате по-скоро отстрани, от колкото да сте директни участници. Не само заради финансовия риск, но не е и много сигурно. 

 

Иначе директния автобус тръгва от сравнително неудобна автогара, но мисля, че удобството и спокойствието си заслужават. Ако запазите автобус от Као Сан Роуд е почти гарантирана резачка.

 

Ето повече инфо за ситуацията с границата между Камбоджа и Тайланд, зоните където се разполагат таксита, прекупвачи и т.н.: http://en.wikivoyage.org/wiki/Poipet

 

А това са два разказа за пътуванията с този автобус и процедурите, които се минават, както и ментетата, които издават визи ПРЕДИ камбоджанската граница. Абе як купон е, значи събират ти паспорта, влизаш в сградичка, която пише уж Cambodia Immigration и изглежда представително, някой пич търчи през задната врата до истинския официален граничен пункт, там поставят визите и се връща обратно да ги даде, като взима поне 20-30 долара отгоре на виза. Доста сладък бизнес е имайки предвид, че толкова е някъде месечната надница на много камбоджанци...

 

http://bangkok.coconuts.co/2013/05/06/coconuts-test-drives-new-bangkok-cambodia-bus-service

http://www.hobohop.com/hobotips/hobotip-6-bangkok-to-siem-reap-direct-bus-and-cambodia-visa

 

Разбира се, може да провериш и цените на полетите на Air Asia как са, автобуса струва 750 бата, 17-18 евро. 

 

П.С. Смених заглавието на темата да включва и Камбоджа, че има информация и за това

 

П.С.2. Да не забравите да си вземете Тайландска виза за 2 влизания в страната, ако ще ходите до Камбоджа!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте и от мене,

 

освен Сием Реап ние решихме, че ще е хубаво и да се отдели 1 ден за Пном Пен. Цената на Air Asia от Пном Пен до Бангкок е 41 евро с включено ядене. Иначе Air Asia мисля, че нямат директен полет от Сием Реап до Бангкок, а само от Куала Лумпур.

 

До идеалания център на Банкок аз съм стигал от нашия хотел Tango Vibrant с редовен градски автобус, но това си изисква търпение и търпимост.

 

Хайде до скоро, ще се виждаме в района - много сме, силни сме!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Valley, кога ще пътувате? Идеята за Пном Пен е чудесна и аз много се колебая. Вероятно ще се спрем на вариант Банкок- Сием Реап с автобус/ направо си искам да го преживея това пътуване:)след като прочетох разказите, които Георги предложи/ . От там до Пном Пен  и от там до Банкок със самолет. Не намирам такава цена с Air Asia за нашите дати, но..

 

Ей сега, ако вече си имахме по какво да се разпознаем щеше да е чудесно да се поздравим навъртайки се около някой храм, например:)

Връзка към коментар

Valley, кога ще пътувате? Идеята за Пном Пен е чудесна и аз много се колебая. Вероятно ще се спрем на вариант Банкок- Сием Реап с автобус/ направо си искам да го преживея това пътуване :)след като прочетох разказите, които Георги предложи/ . От там до Пном Пен  и от там до Банкок със самолет. Не намирам такава цена с Air Asia за нашите дати, но..

 

Ей сега, ако вече си имахме по какво да се разпознаем щеше да е чудесно да се поздравим навъртайки се около някой храм, например :)

 

За Пном Пен има 2 начина, по които можеш да прекараш един ден. Единия е в историята от периода на червените кхмери. Затвора Tuol Sleng и Killing Fields. Но там определено не е за всеки, всичко е много-много-много натурално, на мен историята ми е интересна и посетихме затвора, но предупреждение със сигурност е необходимо. 

 

Естествено, улица Georgi Dimitrov е задължителна :)

 

Алтернативното е будистките храмове и разходката по брега на реката, да видите весели голи камбоджанчета как подскачат и си играят и се радват като невидели. Малко ти вкарва в перспектива клишето, че парите не са всичко :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.