Прескочи до съдържание

Италия през април


Stanimir_81

Препоръчани мнения

Здравейте на всички!

Кратко време съм тук, но отзивчивостта на хората много ми допада, затова реших да споделя за нашите априлски мечти:)

Между Великден и майските празници се очертават едни чудесни 10 дни, които решихме да използваме за обиколка на Италия - ботуша, там където кракът ми не е стъпвал.

Общо-взето маршуртът, който чертаем е подобен на този, който жена ми мина преди 3 г., и който аз пропуснах за малко, а именно: София-Венеция (оттам рентакар)-Верона-Милано-Геноа (или Болоня)-Флоренция-Сан Марино-Рим,Ватикана-Неапол, и пътьом Помпей(Везувий) и Пиза.

На първо място се сблъсквам с не толкова евтини самолетни билети, но като че ли офертата не е толкова лоша,. При все, че ще трябва да се върнем до Венеция, за да летим обратно до София; т.е. - невъзможно е да се върнем от по-южно летище, тъй като това оксъпява неимоверно полета.

Дали да очаквам към края на месеца евентуално някакви промоции, какви са вашите наблюдения? Или вече дори съм закъснял?

На следващо място - рента кара за тези ок. 10 дни ми излиза 340 евро, и то от Ауто еуропа, които в Сицилия, напр., предлагат коли на двойно по-евтина цена.

На трето място ще попивам всякакви ваши идеи и допълнения към и във маршрута, вкл. и някой плаж хубав, ако се сетите, въпреки че края на април малко ме съмнява да става за плаж;)

 

Все още сме на ранен етап и структурираме пътуването, разбира се, възможни са и известни промени.... Също така  би ми се искало да чуя ваши отзиви за Бари и Синята пещера край Капри.

 

Благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз само да кажа, че направо е грехота да слезете до Неапол и да не отидете до Соренто, Амалфи, Позитано...Засега от всичко видяно в Италия, сърцето ми остана там...

В Капри бяхме само за ден и за жалост пещерата беше затворена заради прилив. Така че някога пак...

За Помпей и Везувий, тъй като сте го предвидили пътьом имайте предвид, че ако ще се качвате на вулкана трябва да е до обяд /да сте там по-рано, мисля докъм 14 часа последно вземаха/. Отделно че поне 4-5 часа ще ви отидат из камънаците.

Тези места обаче, които си изброил според мен е малко трудно да се видят за това време, аз бих отхвърлила половината за друг път. :)

Връзка към мнение

Здравей, Станимире, поставили сте си една много амбициозна задача. Дано да я осъществите. Вярвам, че много пъти ще посещавате Ботуша. Няма ли обаче да Ви дойде малко нанагорно с програмата? :)

 

В линка ти изпращам официалните празници в Италия за 2014 г., а тогава италианците здраво празнуват, от което цените стават височки. Отделно, вижте кога е католическият Великден и къде по картата на Италия ще сте, защото тогава е лудница. Великден там (ит. Pascua) е на 20 април 2014, като след него почват още празници:

http://www.utelio.it/festivita-2014.php  

 

А и, без да те познавам като шофьор, рентакар в Неапол - този чудовищен врящ котел...

Връзка към мнение

Ако е първо пътуване по тези места и искате да опознаете градовете, а не просто да преминавате от там, струва ми се, че програмата е невъзможна. За Рим са ви неоходими поне 3 дни (минимум), за Венеция 2-3 дни с островите, Флоренция също поне 2 дни и като сложим и пътя си става мисия невъзможна.

Аз бих разделила местата на две пътувания ( едно - северна Италия и Тоскана и друго Умбрия с Рим и надолу Неапол и местата, които Тони е посочила като Позитано, Соренто и Амалфи), като бих включила някои от по-малките градчета из Тоскана и Умбрия, които са невероятни.

За отправна точка бих избрала и някое от местата до които летят нискотарифните компании, а не Венеция. Уиз спряха полетите до там и това ще оскъпи пътуването, ако отправната точка ви е Венеция. Периодът, който сте избрали ще бъде скъп от към цена на самолетни билети. Тази година мисля, че великденските празници са общи и това означава висока цена.

При избор между Геноа и Болония бих избрала второто. Разбира се това е само мое мнение.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

И аз мисля, че програмата е твърде амбициозна. Сигурно можете да минете покрай всичките тези красиви места, но после дори и на снимките ще се чудите къде е снимано.

Италия е прекрасна, отделете време да и се насладите, но това едва ли ще стане като препускате от забележителност/град към зебележителност/град.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз ще кажа само, че градове като Рим и Флоренция "изтощават" емоционално. Човек поема красотите, докато в един момент не може повече - просто блокира.  Флоренция ми дойде в повече след Рим, същото ми се случи и при първо посещение на Ватиканските музеи, след 3 прекарани часа, просто трябваше да си тръгна, имах чувството, че ще полудея. 

 

Не съм ходила в Сицилия, но доколкото хора са цитирали цени, разбирам, че в северна Италия е доста по-скъпо.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И аз се присъединявам към мнението, че така структурирана екскурзията ще добиете само много повърхностна представа за Италия. Почти във всяка област на Италия има множество страхотни места : селца, градове, природни дадености, дворци, градини. Затова по-пълноценно би било обиколка на една-две области за 10 дни.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Невъзможна програма. Нека обаче започнем по ред. Защо ти е полет до Венеция и после рент-а-кар? Това е хубаво на Италия до Рим, че е напълно достъпна с кола от България. Бих те посъветвал да тръгнеш от София с личната си кола (освен ако нямаш такава и се налага да наемаш на място), да преспиш в Любляна (един чудесен град), на следващия ден да отседнеш в Местре за поне две вечери, за да видите Венеция. После да тръгнете на юг в посока Равена, където да останете една вечер. Следват Римини и нощувка в прекрасния Сан Марино. После един живописен преход през Апенините и ето ни в ренесансовата столица на Европа. Според мен Флоренция изисква минимум четири нощувки (оптимално пет), за да се добие представа от града и в два от дните да се направят съответните обиколки на Тоскана - един ден за Сиена и Сан Джиминяно и още един ден за Пиза и Лука. Някъде тук май се изчерпват и планираните от теб дни за обиколка, значи следва връщане към България, този път с нощувка в Загреб...

 

Остави за друг път Рим и всичко на юг от Рим - Помпей, амалфийски залив, Капри и т.н. с връщане с ферибот през Бари (с цел да се посети Алберобело с известните трули) и посещение на Метеора в Гърция...

 

Северна Италия остави за накрая. Реално погледнато няма какво да правиш в Милано след като видиш катедралата и шедьовъра на Леонардо, но осъзнавам, че така или иначе това може да бъде казано едва след като човек посети "модната" столица на Европа. Езерата са друга бира, а северозападната част на Италия (Торино и Генуа) още по-различна бира, която може да бъде оставена да отлежава на този етап...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Охо, благодаря за отзивите:)

Смятате, че за 10-12 дни тези около седем  - действително големи - населени места са много. Истината е, че все още не е направена програмата, но със сигурност ще го имам предвид.

 

Знам, че Великденските ни съвпадат, както и, че 1-и май е международен ден на труда и се празнува по целия свят. Явно и затова цените ми идват като цяло малко по-високи.... а още не съм почнал да търся хотели: ):):)

 

Относно метеорологичните условия - би трябвало да очаквам сравнително хубаво време, да?

Връзка към мнение

Това е хубаво на Италия до Рим, че е напълно достъпна с кола от България. Бих те посъветвал да тръгнеш от София с личната си кола

Привет, имам кола, да! Трябва да смятам обаче колко ще ми излезе....казваш, няма да загубя много време в път?

По принцип Сиена и Сан Джиминяно също са в списъка....:)

Връзка към мнение

Привет, имам кола, да! Трябва да смятам обаче колко ще ми излезе....казваш, няма да загубя много време в път?

 

 

:Мога да ти кажа с приблизителна точност колко ще ти излезе отиване и връщане до Венеция с кола. Става дума за 2300 км. Не знам с каква кола си, но да приемем, че ще се вместиш в среден разход от 7 л./100 км. Това прави 161 литра. На отиване е ясно. Пълниш догоре в София. Следва ново зареждане на OMV "Ruma", това е на около 30 км. преди сръбско-хърватската граница. В Хърватия не зареждаш, правиш го на последната бензиностанция OMV преди словенско-италианската граница. Цената на бензина в България и Сърбия е обикновено на почти еднаква цена, докато в Словения е дори по-евтин. Да приемем, че струва средно по 2,60 лв. за 1 литър. На практика ще дадеш около 420 лева за бензин. Отделно имаш магистрални такси в Сърбия, Хърватия и Италия плюс винетка в Словения. Общо това прави около 100 евро. Или като цяло отсечката София - Венеция в двете посоки ще ти излезе 315 евро. Ако сте двама души, това при по 160 евро на човек. Смятам една съвсем прилична сума. Най-важното е, че те освобождава от необходимост да плащаш излишни пари за рент-а-кар. Да, вярно, "забавя" пътуването с два дни, но в крайна сметка виждате още два чудесни места - Любляна и Загреб. Естествено, трябва да се предвидят и разходи за нощувки, но има и евтини варианти. Ако имаш въпроси, питай...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравей,

Ако сте със самолет в крайна сметка и последната ви дестинация е Венеция, е много лесно отиването с влак до Бергамо. Италианските железници имат много добри промоции, говоря от собствен опит: миналата година отиването от Венеция до летището в Бергамо ни излезе с жена ми не повече от 17 евро на човек: 9 евро за Frecciabianca-та до Бреша, 5 евро за регионален влак Бреша-Бергамо и автобус от гарата на Бергамо до летището (2 евро и нещо).

Не знам обаче дали Уиз не преместиха тази година полета от Бергамо за рано сутринта.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Италия е страната, която според мен трябва да се посещава на части. Толкова много красота наведнъж пренасища. Аз също споделям мнението да се коригира маршрутът. Ако се спрете на северна Италия вариантът с кола от София е удачен. Два пъти съм го минавала, като единия път беше директно София - Удине за около 12 часа. Удине е на 100 км. от Венеция. Предимството да обикаляш с кола регионите е ясно. Можеш да нощуваш в селски хотел, винарна, къща... При първото ми пътуване спахме в хотел в село във винарски район между Венеция и Верона, което много ми хареса - Soave. Тоскана - също с кола. Но Рим, Флоренция и Венеция с едно посещение и то набързо, не могат да се оценят. Това са градове-музеи, за които се иска време. Обмислете си пак маршрута и си оставете време да попиете от регионите, където минете. Където и да е - "завиждам" ви, че тепърва ще я откривате. :) 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, приятели пътешественици!

Да Ви информирам как върви програмата за нашето планирано пътуване до Италия.

       Припомням,ч е бяхме планували пътуване със самолет и рентакр, но впоследствие съветът и информацията от Duke и другите колеги се оказа достатъчна, за да предпочетем кола. Освен това решихме нощувките да са 12  на брой, поради което съставихме още по-амбициозна програма, от която отпадна само Милано и Генуа, а именно: София – Любляна (нощувка)– Верона – Болоня (нощувка) –Флоренция (нощувка) – Сан Джиминяно-Сиена (нощувка) – Пиза-Рим (3 нощувки) – Неапол-Взувий-Капри (нощувка) – Бари (нощувка) – Сан Марино (нощувка) – Венеция (нощувка) – Загерб (нощувка) – София.

 

Сядайки обаче конкретно да съставяме маршрута  вече ми стана ясно, че  са прекалено много и местата, и километрите. Доколкото за първата сериозна отсечка (София-Любляна), да речем, че адреналинът ще ни държи, то за финалния преход – Неапол-Бари-Сан Марино-Венеция (дотук близо 1200 км) – Загреб – София…… ми се видя тежко; поради което се спряхме на този, маааалко по-оптимизиран  вариант:

София – Любляна (нощувка) – Верона – Болоня (нощувка) –Флоренция (нощувка) – Сан Джиминяно-Сиена (нощувка) – Пиза-Рим (3 нощувки) – Неапол-Взувий-Капри (нощувка) – Рим (нощувка) – Венеция (2 нощувки) – Загреб (нощувка) – София.

Т.е. – освен Милано, Торино и Генуа, отпаднаха още Бари и Сан Марино.

Бих искал предложения и съвет за следното: както се вижда малко е разводен „финала преди Финала“, а именно: Рим-Неапол. След трите нощувки в Рим искаме да видим Везувий, Херкулан, пещерата Капри, а ако остане време и самия Неапол. Всичко това в ден,в  който вероятно към обяд ще тръгнем от Рим. Планирано е нощувка в (или около!?) Неапол, и на другата вечер отново нощувка в Рим, след която тръгваме за Венеция.  

Убеден съм, че маршрутът ще ви се стори амбициозен, но съм отворен към всякакви предложения към този вариант: )

Отделно - съвсем на път след Любляна се оказва и пещерата Постойна, която през април е отворена на всеки два часа, и ако някой е бил моля да сподели как е изживяването.

 

 Благодаря.

Редактирано от Stanimir_81
Връзка към мнение

До Капри ако отивате от Неапол с ферито то тръгва в определени часове и ще ви изяде време. От там час го смятай, помня, че ние го хванахме в 9??? зарана и стигнахме в 10 почти. После връщането следобяд пак час, а до пещерата и изобщо на място сложи още 3 часа. Ако искате да видите Фаральоните сложи още час. Та денят отишъл.

Везувий трябва да сте долу до 13 часа, след това не правят изкачването и отнема от начало до край около  4 часа.

Без да става въпрос за амбиция ти е нужен ден за Везувий, късен следобед в Неапол и нощувка и почти още ден на Капри пак го сметни до късен следобед.

Редактирано от Тони
Връзка към мнение

Тони, именно така смятах и аз - Около обяд  пристигане до везувии, въпреки че имах информация, че изкачването е по-малко от 4 часа; а на другия ден капри и вечерта нощувка в Рим

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

От Рим на юг режете маршрута, а за Южна Италия може да видиш съседната тема с кемпера. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз мисля, че е кощунство да стигнеш до Неапол и да не видиш Помпей и Амалфийското крайбрежие. В този смисъл или преработи още веднъж маршрута като включиш поне две нощувки в този район, или просто отрежи Южна Италия от плановете за сметка на едно връщане от Рим през Сан Марино и Венеция. За Постойна ви трябват няколко часа...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 

Duke, Херкулан или Помпей, кое препоръчваш? И ако съм две нощувки в района на Неапол (четох, че с личен автомобил не са ти препоръчали да бъдеш, а аз ще бъда с личен), после ще изглежда ще имам бая път до Венеция...

Връзка към мнение

За първо посещение в района препоръчвам Помпей, макар, че Херкулан е далеч по-запазен. От Неапол до Венеция ще пътуваш около осем часа изцяло по магистрала. Проблем е отсечката между Флоренция и Болоня, защото е планински и все още магистралата не е разширена навсякъде, което способства за образуване на задръствания и сериозни колони. А, защо не обсъдите вариант на прибиране от Неапол през Бари с ферибот до Игуменица? Така ще можете да видите трулите на Алборобело и Метеора в Гърция на път за София...

Връзка към мнение

Защото ще пропоуснем Венеция, инак - знам, че си фен на фериботното връщане: )

Бих искал да попитам - тъй като се вижда, че ще се нощува на различни места, как да пусна във форума запитване за всеки от градовете в Италия, в които ще бъдем?

Не за друго, не че нямам огромен избор от хотели в интернет, но ето напр. сега попаднах на мнението на wasserman, в което ти благодари за препоръчан хотел не във Флоренция, а в Signа........

Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Привет отново!

Дължа извинение за голямото отсъствие, но обещавам да се реванширам (ако има желаещи) с един пътепис за точно тази екскурзия, която направихме април 2014, по-конкретно от 22 април до 03 май,  през: Любляна, Верона, Болоня, Флоренция, Пиза, Сиена, Соренто, Амалфи-Позитано, Везувий, Еркулано, Наполи, Помпей, Перуджа, Рим, Ватиакана, Венеция, София.

Благодаря на всички ви за неоценимата помощ тогава – без вас нямаше да успеем с всичко набелязано. Разбира се, оставихме много и за другия път: ))

До уикенда качвам пътеписа, дано не съм забравил как: ))

Редактирано от Stanimir_81
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Здравейте!

Публикувах пътеписа, http://magelanci.com/patepisi/article/191-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F/ , не знам дали е станало нещо: )

Има онформация за цените на всички обекти, които посещавахме питайте, ако съм пропуснал нещо.

 

Инфо за горивото няма д аслагам, в съзнание съм, че с оглед спада на цените на петрола в световен мащаб, едва ли ще е актуално; за сметка на това - тол таксите:

Сърбия - 20 евро

Хърватска - 16 евро

Любяна - месечена винетка - 30 евро (има седмичени - за 15), ако забравите да купите - ще плащате тол такси;

На влизане в Италия: Тревизо - Верона - 20 евро ( за 4 часа във Верона - паркинг 8 евро);

Верона - Болоня - тол такса - 10 евро (плюс 9 евро обществен паркинг пред хотела за 1 нощувка)

Болоня - Флоренция - 6 евро тол такса

Пиза - Сеина - 6,50, и 3 евро паркинг в Пиза

Сиена - Соренто - 30 евро магистрални такси

Соренто - Еркулано - Неапол - Соренто -11 евро плюс 3 евро пакринг в Неапол, за 2 часа

Соренто - Помпей - Рим- 14, 60 евро такси, плюс 4 евро паркинг в Неапол за 3 часа

Рим -Перужда -  Венеция - 26,50 евро  такси

от Венеция до границата на Италия, посока Словения  10,50 евро

Хърватска - 17 евро този път

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.