Прескочи до съдържание

"Разделно" купуване на билети от нискотарифните при пътуване с прекачване - заслужава ли си?


Препоръчани мнения

От известно време се опитвам да прилагам една схема при търсене на билети с нискотарифните, когато се отнася за полети с прекачване. Засега без успех, тъй като не мога да се реша и да убедя сам себе си, че това ще работи. Тя няма как да не е минавала през главата и на други магеланци, тъй като е в посока на общия дух на форума за тотално минимизиране на разходите. Та идеята е следната:

"Въоръжен" с великата или великия :) Azuon (а сигурно и без нея може), а после и с много търпение и здрави нерви, да купувам само този билет от двата или трите (зависи от броя прекачвания) по направлението, който в момента е най-евтин. С други думи, следейки историята и правейки някакви елементарни анализи, да купиш в най-долната точка от графиката. Тук обаче се появяват едни много въпроси, които силно разколебават подобна тактика. Да речем, другият билет дали няма да се качи драстично и да обезсмисли първоначалното добро вложение? А дали пък няма да се изчерпят билетите за следващия полет и така да си останеш на летището за прекачване? :) След закупуването на билета с почти нулева, да я наречем, стойност няма ли да се появи по-изгоден вариант като цяло с прекачване в друга точка? Тогава купеният вече билет се превръща в препъникамък към по-ниската цена. Струва ли си рискът и нервите при тази игра с късмета или е по-добре да се купува в пакет? Може ли да се получи обратен ефект и ... с твоите камъни по твоята глава? Да не говорим за отмяна или промяна в часовете на полети, но това би трябвало да си е риск и при пакетното пазарене на билети с прекачване. Дори и днес има подобна възможност - с т.н. намаления на wizz от 20% купуваш единия билет, като си наясно с възможните прекачвания до крайната дестинация, а после чакаш евентуално да падне цената и на другия полет с друга авиокомпания. Интересно ми е какво мислят по-опитните магеланци по този въпрос... Заслужава ли си?...

Връзка към мнение

Ами при положение, че не можеш да си сигурен как ще се движат цените (предполагам, че не си правил статистика за всякакви полети, които не включват България, примерно Лондон - Тенерифе), винаги има риск. Има ли някъде статистики за цените по маршрути?

Оттам нататък, зависи доколко си хазартна натура :-)

Аз бих купувал така само гледайки цените в момента, без да правя предположения.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ами аз почти винаги купувам така билетите когато съм с прекачване. Ако ме устройва в момента цената на всичките ги купувам, ама това много рядко се случва. На последното ми пътуване цената София-Бергамо доста време държеше около 150 лева на посока, като нямаше никакви индикации, че ще пада. А за мен тази цена до Бергамо си е истинско кощунство! Това беше последния от 4-те билета необходим за пътуването ми, обаче аз тъпо и упорито си чаках и все пак го купих на 40 лева :). Друг път ми се е случвало да преценя, че цената няма накъде да падне повече и да купя билета, а тя още на следващия ден наистина падне. Лично аз съм на мнение, че от цялата работа винаги ние сме прецаканите, но в много от случаите съм била удовлетворена от постигнатите резултати :) .

Редактирано от Зани
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

rik4o, ще ти дам един малко по-различен пример от личната ми практика, който обаче може да ти даде отговор и на твоя въпрос

В края на миналата пролет реших, че ще ходя на Карнавала на о. Мадейра, който 2014-та се пада в края на февруари и началото на март (27.02-05.03). От София директни полети до там няма, и най-удобния и лесен маршрут е с прекачване на Гатуик, всички полети с easyjet. Да, обаче в края на април разписанието на easy беше обявено само до края на февруари 2014.

Имах две опции: 1. да изчакам още един месец докато излезе и пролетно-лятното за 2014, и да купя направо четирите отсечки с една резервация, като спестя от таксата за резервация на easy. Но да рискувам цените за отиването да се вдигнат дотогава; и 2. Да купя веднага отиването, а след месец и нещо като излезе другото разписание, да купя и двете отсечки за връщането. Като така ще трябва да платя два пъти таксата за резервация, но пък ще спестя, ако цените за отиването в този период скочат (все пак е празничен период, а и от Англия се пътува целогодишно към всякакви острови, особено тези по-близките като Мадейра, Канарите и Средиземноморските).

Избрах втория вариант, и въпреки че се наложи да платя втори път таксата за резервация, се оказа, че съм избрал правилния вариант, защото в това време цените за отиването скочиха повече, отколкото е таксата.

Моят личен извод е: Ако съм готов да платя цената за билет, която виждам в момента за конкретна дестинация и време на пътуване - купувам, без значение дали може да падне след време, или да скочи. Но ако ми се струва нереално висока, вместо да чакам, и да си пиля нервите дни наред в очакване да се понижи, или дали пък няма да скочи, просто преминавам на план В, и търся друга комбинация от полети, авиокомпании и летища, които да ми дадат пак същия краен резултат, но с по-ниска цена.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

И аз си мисля, че в твоя случай прекалено много се заиграваш :) Естествено, ако може да се направи някакво обосновано предположение, то си заслужава да се купуват на стъпки, но иначе неисгурността в каква посока ще тръгне даден билет е предостатъчна, ако е само един, какво остава ако решиш да включиш и комбинации. 

 

Има логика естествено, ако да речем билета е 10 евро уиз + 90 раян, може да си купиш тоя от уиз и да видиш дали раян няма да падне, да рискуваш един вид. Билета на Уиз е ясно, че само нагоре ще върви. Но ако са 50 уиз + 50 раян си е живо тото какво ще стане

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз си мисля, че в твоя случай прекалено много се заиграваш :)Естествено, ако може да се направи някакво обосновано предположение, то си заслужава да се купуват на стъпки, но иначе неисгурността в каква посока ще тръгне даден билет е предостатъчна, ако е само един, какво остава ако решиш да включиш и комбинации. 

 

Има логика естествено, ако да речем билета е 10 евро уиз + 90 раян, може да си купиш тоя от уиз и да видиш дали раян няма да падне, да рискуваш един вид. Билета на Уиз е ясно, че само нагоре ще върви. Но ако са 50 уиз + 50 раян си е живо тото какво ще стане

 

Естествено е засега, като новак, да се "заигравам" повече.  Това ще мине. Все пак нещата трябва да се разучават систематично и в дълбочина, доколкото е възможно.

 

По-интересното е, че схемата проработи вече. Даже преди да започна темата, имах някакъв резултат, но реших да не избързвам и да не насочвам разговора в една или друга посока и така да предопределя в някакава степен и отговорите в нея. 

Първият закупен билет беше на цена 10 евро. Точно както казваш, Георги. Беше ясно, че това е дъното, т.е. сме в най-долната точка от графиката. И предприех първата стъпка и ги купих. В момента цената им е 40. За трима това прави почти 100 евро, които си заслужаваха риска. Междувременно и вторият билет по направлението падна малко (докато със задоволство гледах как първият върви само нагоре :)) и така се получи сравнително приемлива за мен обща цена за двата полета. Особени терзания и нерви нямаше. Все пак си вложил едва по 10 евро, какво толкова. Е, постепенно тези 10 евро повлякоха и други разходи - хотели, шатъли и рискът взе да се увеличава, но не е нещо драматично и в крайна сметка нещата си дойдоха на мястото.

И като казах приемлива за мен цена, да цитирам мнението на wilks:

 

rik4o, ...

Моят личен извод е: Ако съм готов да платя цената за билет, която виждам в момента за конкретна дестинация и време на пътуване - купувам, без значение дали може да падне след време, или да скочи. Но ако ми се струва нереално висока, вместо да чакам, и да си пиля нервите дни наред в очакване да се понижи, или дали пък няма да скочи, просто преминавам на план В, и търся друга комбинация от полети, авиокомпании и летища, които да ми дадат пак същия краен резултат, но с по-ниска цена.

 

Ето това, мисля, е казано най-точно и постепенно се оформя и като мой принцип: Да си убеден, че това е твоят билет и твоята цена и точно сега си готов да го купиш! Сигурно сте го усещали и вие тоя момент. Тук не става въпрос за хазарт, нито за тънки сметки, още по-малко пък за спонтанно решение, а в същото време е далеч от едно безотговорно и непремерено действие, каквото аз въобще не харесвам. Премислено е - според теб самия и за теб е най-оптималното в този момент и затова ти е ценно.

 

А иначе има и друга гледна точка по въпроса, която споделям изцяло, и поздравявам Зани за позитивното мислене, което демонстрира. Все пак трябва и да внимаваме, да не започнем да се възприемаме много насериозно:

 

...Лично аз съм на мнение, че от цялата работа винаги ние сме прецаканите, но в много от случаите съм била удовлетворена от постигнатите резултати :) .

 

И това също се доказа при първия ми експеримент с "разделно"-то купуване на билети. Нали ви бях писал за едната опасност - да не се появи друга комбинация от прекачвания, която с времето да се окаже под цената на вече избраната. Е, появи се! Не с много, но беше и все още е по-евтина.

И какво от това?! Аз се считам за победител в тази игра с авиокомпаниите, включваща падежи и качвания на цени, блъфиране, дезинформация, скрити такси и застраховки и пр. "улеснения", с които "удостояват" своите бъдещи клиенти. Защото какво друго, ако не дезинформация е, когато една фирма превозвач в сайта си декларира, че остават 2 билета на определена цена (райънер), и 2 часа по-късно сваля цената с примерно 20 евро и обявява за продажба 10 (десет!) билета. Ще кажете, пазарен принцип - търсене-предлагане. Може и така да е, не знам.

 

Така че, Зани, ние сме от прецаканите, на които обаче хич не им пука за това, тъй като са си изиграли правилно картите или поне са направили опит да не бъдат прецакани. Един вид, интИлЕгентно са ни прецакали, с усилие, със зор, така да се каже... :)

 

В крайна сметка, изглежда зависи от нагласата на всеки от нас, от това как възприема цялата тая галимация с подготовката на едно пътуване.

Едни дори не се замислят какво и как ще се случва, звънят на първата туристическа агенция, вземат тестето с кредитни карти и отпътуват. Може даже и да не знаят къде и защо отиват. Такива няма между нас.

Други са наясно, че цялата тая работа хич не е лека, но чакай! - нека някой друг да организира всичко около пътуването, почивката, уикенда и т.н, защото аз не мога и не знам как. 

Трети пък са друга бира. Нали всички сте чували това: "Еееей, абе къде пак ги намери тия евтини почивки и билети, бре...?" или "Как така за толкова пари, пък и толкова надалеч и за толкова много дни? Ние за такива далечни дестинации не можем и да си мислим и да си мечтаем даже!". Е, ние пък можем. И накрая: "Другият път да свиркаш, ей! Хе-хе, че и ние искаме да дойдем". И после не идват - "Пералнята се развали, извикали сме майстор за ремонт на кухнята, няма отпуск...." И тия ги няма тук, във форума. 

И май останаха онези, които могат и да си помислят, и да си помечтаят за далечното, отдавна чакано пътуване в незнайна посока, че даже и да си поразмърдат туй-онуй и сами да си го организират, с кеф и... както им е кеф! Е това май вече сме ние! :)

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

То от съвсем практически насочена тема, стана философска :)

 

По практическата част - добра работа, но е важно да не правим генерални изводи от един случай. Факт, е че човек като вложи малко усилия нещата се получават де :) Мисля си, че съвсем груба насока би била следната - знаем, че билетите на изи като цяло са колкото по-рано, толкова по-евтино. Тези на Уиз и Раян са около 2 месеца преди полета като дъно, особено в ниския сезон, когато трябва да се целим в подобни комбинации така и така. Та леко обосновано предположение е като изберем точната комбинация, ако има отсечка на изи да я купим веднага, а може да почакаме на тази на уиз. Нещо такова. Но при всички положения си иска сериозен анализ на статистическа дата, докато може да имаме някаква степен сигурност. 

 

По философската ти част...мисля, че тук ги има от всички изброени от теб типажи :) Но са най-речовити точно тия, които обичаме най-много да ръчкаме.  Което е супер, така градим авторитет, че отговорите на по-лесните въпроси, които са мнозинство са точни и адекватни :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

...Но при всички положения си иска сериозен анализ на статистическа дата, докато може да имаме някаква степен сигурност....

 

 

статистически данни ;)

 

А, ми то това е за магеланския тълковен речник.  :- ))))

Прехвърлям го веднага.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.