Прескочи до съдържание

Предложение за малка промяна във форума

Препоръчани мнения

Здравейте,

Забелязах лек пропуск в избора на посетени държави във форума. Защо Турция я има при държавите от Европа само? Тъй като аз съм ходил в Турция в Азиатската и част и за това се сетих за това. И без това по-голямата й част (97%) се намира в Азия. Няма ли вариант държавата да я има в избора и за Европа и за Азия? 

Ако сте го обсъждали вече или темата не е на мястото си, моля за извинение! :)

Редактирано от Христиан
Връзка към коментар

Ми то не е съвсем вярно, Анкара е столицата на Турция и е в Азия. Ама по някаква причина традиционно Турция се води в Европа навсякъде, където трябва да се избере само един континент. То и Кипър се води в Европа, въпреки че е далечко.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Да, имаме няколко държави, които висят в два континента. Избора в кой да се класират не е правен на база на някой строг регламент, а по-скоро как е "прието", колкото и субективно да е това. Грузия, Турция все ги бутат в Европа, например по европейски футболни първенства и други спортни събития. Израел също го бутат, но за тях пък съм избрал Азия, защото вече са прекално далече за да са Европа :)

Да не говорим, и че има проблеми кое точно е държава, кое не е, в един момент става адския главобол, който е повече усилия от колкото реална полза. 

Връзка към коментар

А какво да кажем за Израел, които са включени в квалификациите за участие на Европейското първенство по футбол? Кое точно им е европейското на тях? Географско разположение ли, религия ли, кое?  <_< Между другото горното се отнася и за Казахстан и Азербайджан.

И ако по някаква парадоксална причина наивно приемем, че Израел е в Европа, защо по същата "логика" съседните му държави Сирия, Ливан и Йордания са оставени извън?!

Може да ми е слаба паметта, но аз нямам спомен като бях в 4-ти клас, в часовете по география да съм учил или чел в учебника, или в друг справочник след това, че Израел е европейска държава.

Кипър исторически, политически и лингвистично винаги е бил свързан с Европа. Израел, освен финансово, не виждам какво друго го свързва с континента.
Има един много точен термин за такава политика, но ще се въздържа да го употребя във форума...

За причисляването на Турция към Европа (за ЕС изобщо да не отварям дума), мнението ми също е категорично. Особено след последната натегната ситуация с превозвачите по общата ни границата, и неоосманистката политика на правителството в момента.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Политиката, на което и да е правителство няма нищо общо с начина, по който си разпределяме държавите тук. Като съм правил форума, така съм ги преценил. Ако бях служил Турция в Азия щеше да го има абсолютно идентичния въпрос с обратен знак. А сега е късно за промени, защото не съм сигурен как ще се отрази на Атласа, където информацията се дърпа от тези попълнени поленца. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Предложение: Възможно ли е в анонса на последните мнения на заглавната страница на сайта да излиза не повече от ЕДНО мнение от чатърската секция? Благодаря! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз пък си мисля, че по-важното е. че конкретната държава присъства в списъка, а вече дали е класифицирана в Европа, в Азия или и двете не е болка за умиране.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

А какво да кажем за Израел, които са включени в квалификациите за участие на Европейското първенство по футбол? Кое точно им е европейското на тях? Географско разположение ли, религия ли, кое?  <_< Между другото горното се отнася и за Казахстан и Азербайджан.

И ако по някаква парадоксална причина наивно приемем, че Израел е в Европа, защо по същата "логика" съседните му държави Сирия, Ливан и Йордания са оставени извън?!

Може да ми е слаба паметта, но аз нямам спомен като бях в 4-ти клас, в часовете по география да съм учил или чел в учебника, или в друг справочник след това, че Израел е европейска държава.

Кипър исторически, политически и лингвистично винаги е бил свързан с Европа. Израел, освен финансово, не виждам какво друго го свързва с континента.

Има един много точен термин за такава политика, но ще се въздържа да го употребя във форума...

За причисляването на Турция към Европа (за ЕС изобщо да не отварям дума), мнението ми също е категорично. Особено след последната натегната ситуация с превозвачите по общата ни границата, и неоосманистката политика на правителството в момента.

Участието на Израел в квалификациите за Европейско първенство по футбол е направено само и изключително по политически съображения. Доколкото си спомням, преди време всички арабски държави бяха обявили, че няма да играят с Израел, ако се падне в тяхната група, и по тази причина ФИФА реши да премести Израел в европейските квалификации. Това донякъде е правилно, защото си представям какво би станало, когато Израел гостува например на Сирия, или нещо от сорта. Иначе си прав, нищо европейско няма в държавата :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

В интерес на истината, по-рано Израел играеха в зона Океания, чак после се набутаха в Европа. Относно Казахстан и Азербайджан - и двете май имаха области, които попадат в географските граници на Европа. Специално за Казахстан съм почти сигурен. По-скоро ми е интересен статутът на Кипър?!?

Връзка към коментар

В интерес на истината, по-рано Израел играеха в зона Океания, чак после се набутаха в Европа. Относно Казахстан и Азербайджан - и двете май имаха области, които попадат в географските граници на Европа. Специално за Казахстан съм почти сигурен. По-скоро ми е интересен статутът на Кипър?!?

Кипър все пак е в ЕС, така че мисля няма спор, че е в Европа....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Предложение: Възможно ли е в анонса на последните мнения на заглавната страница на сайта да излиза не повече от ЕДНО мнение от чатърската секция? Благодаря! 

Не може, може чатърската съвсем да се скрие. Но ти искаш това, друг иска онова, става сложно. Просто си цъкай на "Ново съдържание" и си свиркай :)

Следващата голяма промяна ще е тотален редизайн на заглавната страница, където на форумите като цяло ще с е обърне по-голямо внимание, но да видим кога ще е. 

Връзка към коментар

Че то ЕС си е икономическо образувание, а не толкова географско...  :unsure:

Всяка европейска  държава, която зачита ценностите, посочени в член 2, и се ангажира да ги насърчава, може да поиска да членува в Съюза. (Консолидиран текст на договора за ЕС, чл. 49).

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не може, може чатърската съвсем да се скрие. Но ти искаш това, друг иска онова, става сложно. Просто си цъкай на "Ново съдържание" и си свиркай :)

Ами леко е неприятно и несериозно да влезеш в ПЪТЕШЕСТВЕНИЧЕСКИ форум и повече от половината анонсирани форумни теми на заглавната му страница да са някакви чатърщини, щото примерно някой скучаещ в работно време си убива времето, като пише наред в чатърските теми. Някой да не се припознае и да се засегне сега ;) 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Всяка европейска  държава, която зачита ценностите, посочени в член 2, и се ангажира да ги насърчава, може да поиска да членува в Съюза. (Консолидиран текст на договора за ЕС, чл. 49).

Да, ама се оказва, че чисто географски е по-скоро в Азия:

- Cyprus is physiographically entirely in Southwest Asia but has strong historical and sociopolitical connections with Europe (мразя да цитирам викито, ама ми харесва как са го формулирали)

Cyprus is geographically in Western Asia (or the Near East), though politically and culturally it is considered as being in Europe (още една хубава формулировка от първия ми попаднал сайт след 14-секундно браузване в гуглето)

Същите неща се казват и за Армения. Докато Азербайджан и Казахстан са трансконтинентални, защото имат области, които попадат географските граници на Европа. 

Всъщност има ли твърдо установени граници на континентите?  

Връзка към коментар

Е, никъде не се споменава как се дефинира 'европейски'. Това е било изтъкнато като основание за членство:

Cyprus’ geographical position, the deep-lying bonds which, for two thousand years, have located the island at the very font of European culture and civilization, the intensity of the European influence apparent in the values shared by the people of Cyprus and in the conduct of the cultural, political and social life of its citizens, the wealth of its contacts of every kind with the Community, all these confer on Cyprus, beyond all doubt, its European identity and character and confirm its vocation to belong to the Community.

http://www.yale.edu/macmillan/pier/resources/lessons/case_study.htm

Връзка към коментар

И географски Кипър е част от континента Европа, поне според енциклопедия Британика.

Предложени са карти с континенталните граници, наложени спрямо политическите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами леко е неприятно и несериозно да влезеш в ПЪТЕШЕСТВЕНИЧЕСКИ форум и повече от половината анонсирани форумни теми на заглавната му страница да са някакви чатърщини, щото примерно някой скучаещ в работно време си убива времето, като пише наред в чатърските теми. Някой да не се припознае и да се засегне сега ;)

Ще затворя едното око за лекия ти намек, да не се караме :) Но може би имаш право, "Общи приказки" ще го махна да не излиза в последните 10 теми. Учудвам се иначе колко много хора минават през това малко блокче на заглавната страница...

Относно европейските и неевропейските държави, едва ли ще се правят промени. И Атласа и други неща са вече взаимосвързани и една промяна на държава ще доведе вероятно до верижни проблеми. Но иначе си действайте по темата, ако искате ще ви я отделя някъде :)

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Чудех се аз защо изчезнали ъпдейтите вдясно от тая част на форума.

Точно пък ти да се оплакваш от чатърски, флудърски и разводнени теми си е изключително лицемерно като вземем предвид миналата ти история от други форуми.

Връзка към коментар

Чудех се аз защо изчезнали ъпдейтите вдясно от тая част на форума.

Точно пък ти да се оплакваш от чатърски, флудърски и разводнени теми си е изключително лицемерно като вземем предвид миналата ти история от други форуми.

В случая се съгласих, макар и неохотно. Нямам си на идея защо това малко блокче е толкова популярно като порта за достъп до сайта, но ако е така е изключително ценно място и трябва по-отговорно да се грижим за него. Проблема се надявам да отпадне съвсем скоро, когаот на блокчето ще бъде дадено повече място да диша, съответно общите дискусии най-вероятно ще се върнат. 

За кой колко голям флудър бил се доуточнете на лично, имаме тъмни петна в историята си всички :)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.