Прескочи до съдържание

Ривиерата и Барселона


Kikiriki

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

И ние сме замислили пътуване до Барселона с преминаване през Френската Ривиера  с кола за 11 дни като ни се иска да разгледаме Ница,Кан,Антиб,Марсилия и евентуално Монтпелие.Не открих тема за Ривиерата и затова искам да попитам някой правил ли е такъв маршрут?Много се чудя как да разпределя дните като задължително отделяме 3 дни на Барселона.Изкушавам се да прибавя и Сарагоса, но само ако остане време.Моля за съвет!

Връзка към коментар

Здравейте,

Аз живея отскоро в Ница, бил съм преди години в Барселона, бих се радвал да ви помогна :) 

На Ривиерата отделете си ден поне за Монако - има какво да се види и да се прави, най-добре го съчетайте с Ница, понеже нощувките там са доста солени. Оттам Ница за два дни е дотатъчно, разходете се в стария град, на пристанището, по плажната ивица (Променад дез-Англе) пешеходната зона на площад Масена. Не си струва да правите плаж тук, плажът е отвратителен (камънаци), за това пък в околностите има хубави скътани плажчета (на Ез и Вилфранш сюр Мер). Можете да отидете до Грас от Ница казват че е хубаво, аз все още не съм бил.

В Антиб задължително посетете делфинариума има шоу с китове много е интересно. Там също има по-хубави плажове, както и в Сен Жуан ле-Пен. 

В Кан, La Croisette, там където се провежда фестивалът, но не познавам добре града.

Нататък може да спрете в Тулон или Иер, както и по пътя за Марсилия има много малко китни курортчета,където да си струва да останете, поне за деня - Санари сюр Мер, Сен Тропе, Фрежус и Сен Рафаел.

Но по-нататък не познавам региона също. Ако мога да съм ви от полза за околностите на Ница питайте.

Поздрави, Калоян

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хайде магеланци помагайте!Този маршрут е доста популярен - сигурна съм,че ще ми дадете добри насоки как да разпределя времето и съответно нощувките :):rolleyes:

 

 

Аз съм правил Френската Ривиера и Барселона по няколко пъти, но не с кола и не двете заедно, затова и чакам други да ти отговорят.

 

Много накратко - в Барселона аз бих си оставил 3 нощувки (в краен случай 2, ако няма как). Там има много неща за разглеждане, много хора от форума са ходили и съм сигурен, че ще ти дадат много информация, ако се сетя нещо допълнително, ще ти пиша.

 

Френската Ривиера - аз съм я обходил м-у Кан и Монако (включително) като съм спал в Ница при приятелка, няколко пъти съм ходил и на круиз. Има много удобен влак по крайбрежието (не съм сигурен дали да го ползвате или да си ходите с колата, не знам как стои въпроса с паркиране, ориентиране и пр.) Та този влак минава на чести интервали и спира на всички места по крайбрежието - аз съм ходил в Монако, Beaulieu-sur-Mer (може да спрете за малко), над него на върха на скалите има много интересно средновековно село - Eze Village (страхотна панорамна гледка от високо), после идва нещо, което на мен ми е много любимо - Villefranche-sur-Mer (изключителна атмосфера, много красив залив, интересна крепост), самата Ница, после Cagnes-sur-Mer, Антиб, м-у Антиб и следващото селище (Juan-les-Pins) има един много красив полуостров Cap d'Antibes (аз го минах пеша по крайбрежието един път), следва Кан, по-нататък не съм ходил.

 

Това е последователността ако се тръгва от Монако на запад, може да си прибавите и други места - Марсилия, Сен-Тропе и каквото се сетите, района е изключително красив, което ме е карало да се връщам там много пъти.

 

Едно момче (Калоян), което живее в Ница се регистрита скоро, така, че той ще е най-добрият източник на информация. За преспиване нямам информация, винаги отсядам при приятелки в Ница или съм бил на круиз.

 

П. П. Ето, Калоян е писал заедно с мен...

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря много за подробния отговор!В интерес на истината за Тулон се чудех , но не знаех дали си заслужава, тъй като не е сред популярните по Френската Ривиера.А за нощувки около Монако/Ница можеш ли да ме посъветваш, тъй като доколкото виждам там цените са доста сериозни?

Връзка към коментар

Сега работя в един хотел Кириад в Ница, ако ми кажеш дати мога да проверя за цени, межди 65 и 85 евро за двойна стая през сезона без закуски (но не си и струва 12 евро за закуска при положение, че отсреща в хлебарничката ще си вземете кроасани за 80 цента). 

Връзка към коментар

Fly Traveler, благодаря!Най-вероятно ще си ползваме колата - ще проучим предварително за паркингите.За влак си мислех единствено от Барселона до Сарагоса (ако въобще остане време), че като гледам Ривиерата извън най-посещаваните места има още доста какво да предложи :).

Връзка към коментар

Имам едно въпросче към Калоян: Седмичната карта за транспорт в Ница какъв вид транспорт включва?

В Ница има само автобуси и един трамвай, картата е валидна за тях. За междуградските не е, но билетче до Ментон, Антиб и Монако струва 1,50 евро. 

Връзка към коментар

В Ница има само автобуси и един трамвай, картата е валидна за тях. За междуградските не е, но билетче до Ментон, Антиб и Монако струва 1,50 евро. 

От поста ти разбирам, че не важи за автобус №100 например? Никъде в сайта им не го видях това...

Връзка към коментар

Kaloyan,а с паркирането трудно ли е по всички тези места, които ми препоръча?Къде мога да намеря предварителна информация, за да не се лутаме и да губим време на място?

Връзка към коментар

Паркирането е трудно, особено през сезона. Плаща се на час на улицата, но рядко се срещат места. Има публични паркинги, но нямам представа колко струват на ден. Най-добре е да оставите колата особено в големите градове (Ница, Марсилия) и да се движите пеша или с градския транспорт. Трамваят в Ница е евтин (1,50 евро), чест и удобен и ще ви спести много нерви с паркинга. 

Връзка към коментар

Здравей!

За френското крайбрежие бих ти предложила Ница като изходна точка за две еднодневни екскурзии с кола:

1/ Ница - Villfranche-sur-Mer - Eze - Monaco - Menton. Връщане в Ница и разходка в стария град или каквото и както ви харесва.

2/ Ница - Saint-Paul-de-Vence /"кацнало градче/ - Antibes или Cannes - плаж в Saint Rafael или Sainte Maxime. Grasse е прекрасно място, не бих го пропуснала.

Любимата ми уличка в стария град на Ница е rue de la Prefecture - множество готини заведения и свеж народ.

 

После бих се отправила директно към Прованс. Изборът там е голям - има тема за Прованс, погледни я. Резерватът Камарг /Camargue/ е едно от двете западноевропейски местенца, където могат да се видят красиви птици, мигриращи от Африка, коне и пр.

 

После бих се отправила към Лангедок, за да видя поне две неща /това може и на връщане/:

1/ Канал дю миди /най-добре в Beziers/, но може да се види и по пътя Sete - Agde - Narbonne - Homps - Carcassonne

2/ Катарските места и градове - Beziers, Narbonne, Carcassonne

 

По пътя за Барселона може да минете през Cadaques - чудно място, селото и къщата на Дали. За къщата се иска предварителна резервация. После Empuriabrava за отмора - новата испанска Венеция. За Хирона - както си прецените, хубаво е.

 

Повечето от изброените места съм ги минавала с кола. Паркирането е повсеместен проблем, но без кола пък няма да можеш да видиш "кацналите" градчета и много други прекрасни места по трасето.

В Марсилия внимавайте за кражби от всякакъв тип.

Успех!

Редактирано от royak
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 и ние планираме да посетим Лазурния бряг , но с друга схема на транспорт . по тази причина не съм разучавала паркинги и придвижване с кола . правя си обаче папка със записки и сайтове , които биха били полезни . намерих все пак няколко копирани мнения от нета , които могат да те ориентират :

Малко цифрички мога да споделя, предполагам би било полезно : паркинг - 26Е/24ч. , 75Е/6дни, 2 шезлонга + чадър на плажа в Ница - 38Е, закуска за трима - средно 40Е, вечеря - според зависи, но около 100 - 120Е, магистралните такси (минахме София -  Хърватска - Словения - Италия - Франция и обратно) около 200Е. (източник: Shantal от bg-mamma)

 

Паркингите са м/у 1,30-2€/h, най-скъпо беше в Кан- 3,20за първия 4ас, после 2,80 и за следващите 4асове по 2€.
От St. Maxime do St Tropez стояхме в адско задръстване,
в извън сезона   , а са само 11км- препоръчвам да се ходи с корабче. 
(източник: Azalee от bg-mamma)

 

Големи тапи се получават на няколко места особено ако стане някоя катастрофа е ад.

Ако имате кола, пак ти препоръ4вам м/у Ст. Максим и Ст. Тропе да взeмете кораб4е. Разстоянието е само 14km, но задръстванията са огромни; на нас ни отне 2h. (източник: malkata от bg-mamma)

 

ето и сайт за паркингите в Ница :

 

http://en.nicetourisme.com/parking

 

ако решите да оставите колата на паркинг и да ползвате обществения транспорт (това по мое мнение ще ви спести време и грижи , м.б. дори пари ) ето сайт на автобусите с цени на билети и карти :

http://www.lignesdazur.com/tarif/?rub_code=7&thm_id=1032

 

регионалните влакове :

http://www.ter-sncf.com/Regions/paca/Fr/Se_deplacer_en_TER/Avant_mon_voyage/Recherche_d_itineraires/Default.aspx?region=paca

 

не съм разучавала последния сайт  , защото за сега мисля ,че ще ползваме автобусите .

 

и малко мнения за сравнение между ползването на автобуси и влакове :

 

Автобуса и влака на практика имат еднакъв маршрут и се наслаждавате на крайбрежието като с влак е доста по-бързо и малко по-скъпо. С градски автобус от Ница цената е само 1.50 евро до всички изброени от мен места , но до Кан се пътува за около 2 часа спрямо 30 минути с влака ...
Общо взето за отдалечените места с влака е 2-3 пъти по-скъпо , но се стига 2-3 пъти по-бързо.

Билетчето струва 1.50 евро и може да се купи на място в автобуса. (източник: malkata от bg-mamma)

 

идеи за добри плажове :

 много ми харесаха плажовете на Кап Ферат и на Cap d'Antibes- малки, закътани, с палми и разни други дървета наоколо. Имаха и душове и тоалетни. Някои бяха с фин пясък, други с по-едър, а дори и с камъни. А около Марсилия такова място се оказа Касис- малко, китно и много зелено.(източник: Azalee от bg-mamma)

 

хубавия плаж на ривиерата Pampelonne - страхотен пясък и кристално чисто море. За пръв път имах честа да плажувам на фона на няколко десетки луксозни яхти (източник: Stelitka от bg-mamma)

 

Абсолютно по цялата плажна извица се редуват обществени и платени плажове.
Обществените не са забутани някъде в ъгъла както е у нас и водната ивица е обща - тоест може да плуваш дори във водата пред частните плаживе , защото загражденията са само на пясъка. 


В Ница няма пясъчни плажове и морето е по-бурно ,  защото заливът е по-открит.
Най-близките пясъчни  са във Вилфранш и Кап Фера.
В Монте Карло , Ез и Ментон също има хубави обществени плажове.
В Кан е страхотно , но  е доста пренаселено.
(източник: malkata от bg-mamma)

 

и този  , който съм набелязала , но не съм проверила как се пише на френски . нещо не мога да копна снимката , за да покажа .

Иначе има  и малки закътани плажчета като този на Кап Д'ай които намирам за много красиви.(източник: malkata от bg-mamma)

 

 

ако решите да отидете до Монако с влак , това може да ви е от полза :

Влака спира на 5 мин пеша от Казино Монте Карло. Да се вземе карта на Монако от спирката на влака или от информацията срещу казиното на спирката на автобусите.Страхотен плаж с палми на Монте Карло - спирка Японската градина на автобус номер 6 - 2 евро билетче.Преминава се градината и спортната палада и се стига на плажа. (източник: Stelitka от bg-mamma)

 

още не съм систематизирала достатъчно добре информацията , която ще ми е нужна за нашето пътуване . като го направя ще отворя нова тема .

мога да дам линкове към 2 аквапарка и океанографския музей в Монако , природен парк в близост до Ница , снимки на градчетата в околността .

 

така или иначе , тук вече са ти дали мнения за местата , които е добре да видите .

за малкото време с което разполагате ( и при нас ще е така ) ,  мисля че е не е добра идея да се затваряте в музеи (а такива има доста, естествено). по-добре да напълните очи с гледки , да усетите атмосферата на това място .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Редактирано от Георги
добавени източници
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хайде магеланци помагайте!Този маршрут е доста популярен - сигурна съм,че ще ми дадете добри насоки как да разпределя времето и съответно нощувките :):rolleyes:

А за Марсилия можеш ли да дадеш идея, какво е най-препоръчително за ден престой?

 

Опс, извинявам се. Това беше въпрос към Калоян.

Редактирано от Petkan
Връзка към коментар

Хе хе някой от болднатите в червено цитати са мои други на прителката ми при мамите :) Моят съвет е за цялата обиколка между Ментон и Кан да изберете като база за нощувка Ница. За тия всичките места аз бих отделил поне 5 нощувки там. Всяка година ходя лятото , но на плаж в самата Ница съм бил общо три пъти :) То е безмислено при толкова хубави плажове наоколо. Самата Ница я обичам вечер за разходки по променадата , по главната и ресторантчетата в стария град.За млади хора лятото има музикални фестивали . В Ез пък си имат и средновековен такъв ..Карта за една седмица струва само 15 евро . Не важи за автобуси 100 и 200 ...преди години важеше и за тях.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Нашата изходна точка пък беше Кан. И спахме в Кириад. Немога да кажа, че средата на юни беше пренаселоно или е имало много хора, дори напротив. Това, което ще вмъкна обаче е за плажовете, излкючвам плажните ивици, които са пред хотелите, там наиситна цените са баснословни, но като цяло няма вход за плаж в района на Кан / или поне нямаше преди 3-4 години/ знам, че са свободни зони. Плажа беше тесен, пясъчен.

Освен Грас, който е приятно градче, аз ще ви препоръчам да минете и през Венс / Vence/:

post-21-0-54791800-1394448490_thumb.jpg

Всъщност ако искате да усетите най-добре този район ви препоръчвам да не използвате магистралата. Беше особено скъпа, а пък красотата на ривиерата остава скрита.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Точно така , никаква магистрала !!! Навсякъде дори и в Монако има обществени плажове с душове и тоалетни само , че май месец не става за плажуване. Сезона за къпане съвпада с този на Черноморието. Между Кан и Ментон единствените плажове със ситен пясък са тези на Кан. Ако искате хубав пясък трябва да търсите на юг към Сен Тропе.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

 

И ние сме замислили пътуване до Барселона с преминаване през Френската Ривиера  с кола за 11 дни като ни се иска да разгледаме Ница,Кан,Антиб,Марсилия и евентуално Монтпелие.Не открих тема за Ривиерата и затова искам да попитам някой правил ли е такъв маршрут?Много се чудя как да разпределя дните като задължително отделяме 3 дни на Барселона.Изкушавам се да прибавя и Сарагоса, но само ако остане време.Моля за съвет!

 

Пътуването е от България нали ?

Преди няколко години правихме подобен трип като в тази си част, аз лично предпочетох Сан Ремо. Имаше удобни паркинги и съответно служеше за база при еднодневните пътувания до Монако. Цени на хотелите определено бяха по-ниски. А в самото Монако публичните паркинги са просто с идеална локация.

Следваше Ница. За нея Калоян и другите са ти подсказали.

Кан не ми допадна особено, но да се отбиеш за час-два и да погледаш петанг си заслужава :). По-интересни са малките градчета по крайбрежието, ако имаш време не пропускай.

Марсилия спокойно можеш да пропуснеш, но не и Монпелие - за мен един от най-интересните градове по френската Ривиера.

Ние през Барселона и до Валенсия стигнахме, но програмата беше ден за ден (20-тина дена). Набелязахме маршрута и всяка вечер резервирахме хотел (понакога същия) за следващата. Получи се много интересно.

Пожелавам хубаво време и безбушонни пътища (bouchon, фр. - тапа)

Връзка към коментар

Чак сега забелязвам тази тема, но веднага искам да попитам, това пътуване с кола от България ли ще бъде организирано? Защото ако е така и трябва да с вместите в 11 дни, както е посочено в условието, имам лоша новина за вас. Четири от тези 11 дни ще ви отнеме само пътуването от София до Френската Ривиера и обратно. Напълно споделям и казаното по-горе, че ако стигнеш до Ривиера с кола е недопустимо да се лишиш от гледките край пътя за сметка на оградените с високи мантинели магистрали. Това пък от своя страна означава поне два пъти по-бавно придвижване с чести стопове за снимка. Като цяло препоръчвам или удължаване на времетраенето на пътешествието с поне една седмица, или категорично задраскване на испанската отсечка от плановете...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.