Прескочи до съдържание

До Италия с автомобил


Duke

Препоръчани мнения

До Италия с автомобил

 

Италия е сравнително близка и удобна дестинация за пътуване с автомобил от България. Разстоянието от София до най-близко разположения италиански град Триест е точно 1000 км.

 

Оптимален маршрут за придвижване: София-Калотина-Ниш-Белград-Загреб-Любляна-Триест.

 

Препоръчително е тази отсечка да бъде разделена на две с преспиване в Загреб или Любляна. Това се налага поради преминаването на три гранични пункта: българо-сръбски, сръбско-хърватски и хърватско-словенски. Между Словения и Италия няма граничен пункт, а този между Хърватска и Словения предстои да бъде премахнат след влизането на Хърватска в рамките на ЕС. В зависимост от сезона е възможно струпване на автомобили на всеки един от граничните пунктове, като особено сериозен трафик и традиционно забавяне се получава на сръбско-хърватския ГПП.

 

Освен стандартното оборудване на лекия автомобил за пътуване в чужбина, силно препоръчително е наличието на "зелена карта" към застрахователната полица "Гражданска отговорност".

 

Магистрални такси и винетки:

 

Сърбия: магистрални такси в отсечките Ниш-Белград и Белград-Шид

Хърватска: магистрални такси в отсечките Липовац-Загреб и Загреб-Брегана

Словения: винетка

Италия: магистрални такси

 

Препоръчително е навсякъде магистралните такси да бъдат заплащани с кредитна карта, за да не се калкулират загуби от курсови разлики.

 

Особености на шофиране в Италия:

 

натоварено движение в северната част на страната с чести задръствания по основните магистрали, особено в районите на големите градове; магистралите са в отлично състояние, снабдени със светлинни информационни системи за следене на трафика и допълнителна информация за участъците в ремонт; шофира се бързо, често с превишена скорост, но скоростта се контролира стриктно и експерименти в тази посока не са препоръчителни; стандартните европейски правила на поведение при шофиране по магистрала са валидни и тук, като например преминаване в свободна лява лента, за да се освободи място на включващ се в магистралата автомобил;

 

шофирането в градовете се характеризира със спазване на правилата в северната част на страната и частичното им игнориране в южните райони, които изискват повишено внимание на водача; почти навсякъде в градовете паркирането в централните зони се осъществява на специално обособени платени паркинги или чрез почасово заплащане на улични автомати; особено внимание следва да се обърне на части от централни райони на някои градове, които изискват специално разрешително за влизане, като например Флоренция;

 

по правило горивото е по-евтино в градовете и бензиностанциите на самообслужване и най-скъпо на бензиностанции разположени по протежение на магистралите; навсякъде се приемат кредитни карти и плащания в брой.

 

EDIT: Забравих да добавя, че наличието на GPS за придвижване в страната и особено в градовете е абсолютно задължително условие за успех на начинанието!

Редактирано от Duke
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Дюк е написал почти всичко за....северна Италия и трафика там.Само да спомена,който пътува за първи път до Италия с кола да не си прави сметка ,че ще се движи средно с 140км/ч.Това за бясното каране в Италия е легенда от минали времена.Първо трафика по магистралите е много натоварен.Триест- Милано магистрала Номер 3,Болоня- Милано номер 1,да не говорим за Милано -Торино.Отделно има и много камери по пътя.Средната цена на 100 км магистрала е около 6-7 евро,като има и места на които се плащат и тунелите.Има и тъй наречените скоростни пътища,(двулентови и двупосочни).Те са безплатни.

Италианците поне за мен са едни от най-добрите шофьори.Просто са предвидими,не може да се видиш рязка смяна на лента,обратни завои,засичане и т.н.Ако видиш кола на магистралата в Италия ,която не може да си намери място,по "закон" е кола с Холандска или Белгийска регистрация:-)Отделно са много толерантни.(Това се отнася за Северна Италия).

Паркирането си е проблем във всеки град било и той да е 5-6000 човека.Но за сметка на това навсякъде има места за платен паркинг.По улиците има маркировка която подсказва дали е платено,колко може да остане колата и т.н.Внимавайте там където е маркирано с жълт и син цвят.Примерната глоба за половин час" просрочие"  е около 25 евро.Освен фиш на чистачката,ти снимат и колата с номера.Та ако решиш да не плащаш ,може и след 1-2 години да получите "честитка" и в Бг ,но с доста по голяма сума.Глобите може да платите във всяка поща,банка,или местната общинска служба.Подземният паркинг е най-скъп ,но може да се паркира и на улицата.За всеки по голям град има карта с цените на отделните паркинг места,както и информация за безплатни места и часове.Така ,че  всеки може да си направи добре сметката и да не се дават излишни пари.Всеки сам от Интернет може да си провери как стоят нещата с паркирането в даден град.

Всеки може да си провери и цените на билетите  за музеи,работно време ,както и да си спести чакане по опашки.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

И още нещо което би било полезно за пътуващите за първи път с кола в Италия.

Таксите не се събират от човек ,както е в Сърбия,Хърватска ,а плащането е на самообслужване.Т.е трябва да имате или монети или дребни банкноти.Лесно е плащането,въпреки че в първият момент човек се притеснява.Никой на опашката зад вас няма да ви подвиква,ако се забавите или не се справите.

Може да се плаща и кредитна карта .И с тези с които набирате код и с тези които само докосвате монитора със сумата.Лично аз не го практикувам ,защото там е мястото са сканиране на данни!!!!Имам вече двама познати ,на които са копирани данните на магистрала в Италия(но това може да се случи и на всяко друго место).

Ако пък случайно нямате пари в брой,блокирана ви е кредитната карта или просто нямате достатъчно пари,на самата бариера може да слезете и да се свържете с оператор(има нещо подобно на домофон) и да му обясните проблема.След като му обясните,ще ви пуснат бележка с дължимата сума ,която трябва да бъде платена в едноседмичен срок и ще вдигната бариерата да преминете.

На бележката написана сумата която дължите,има номера на колата и модела,както и номера(Ай бана) на сметката по която трябва да пуснете парите.Има и споменати местата на които може да платите(поща,еди коя си банка,банкомат и т.н).

Ако ви се случи на бензиностанция(селф сервиз) да платите на машината и колонката да не ви пусне по някаква причина гориво,запазете задължително бележката,и с нея на друга бензиностанция(от същата верига-примерно ШЕЛ) заредете гориво .В първият момент е притеснително,но като го направи човек вижда колко е просто:-)

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Много благодаря за изключително полезната информация! Наистина целият този форум помага много! 

Duke, Тъй като Хърватска вече е член на ЕС, да разбирам ли, че границата със Словения е отпаднала?

Редактирано от Stanimir_81
Връзка към мнение

Тъй като Хърватска вече е член на ЕС, да разбирам ли, че границата със Словения е отпаднала?

Имаш предвид граничен контрол ли? Той  не зависи от членството в ЕС, а от членството в Шенген. Хърватия все още не е член на Шенген, така че граничният контрол не следва да е отпаднал.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ок, прав си, да. Е, няма да отпадне скоро: )

Има контрол,но обикновено или  само хърватите или само словенците проверяват.Пак се чака,а ако хванеш и преселението на гастербайтерите не ти мърда поне половин час висене:-)

И не забравяйте словенската винетка:,която се купува от един бял фургон непосредствено след КПП-то-))Глобата е 250 евро!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някои връзки, които съм събирал преди пътуване с кола в Италия:

 

Сайт за магистралите в Италия - има полезно инфо, напр. състояние на трафика в реално време, информация за ремонти, бензиностанции, метеоинформация, уебкамери, търсене и планиране на маршрути  ...
Все още е само на италиански, но подготвят и английската версия.

 

Паркопедия - полезен сайт с интерактивни карти с местоположение, работно време и цени на обществени и частни паркинги в градовете на Италия

 

Още един сайт с богата информация за пътуващите с кола в Италия

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Към чудесното описание на маршрута от Duke искам да добавя, че има няколко опции за инатлиите нежелаещи да плащат магистрални такси, което разбира се означава значително по-бавно придвижване.

- Сърбия - само магистралите са платени и то на отсечки;

- Хърватска - също магистралите са платени пак на отсечки;

- Словения - особеността е, че има винетка, но за разлика от България, тя се отнася за магистралните участъци. Избягването им, дава възможност за законно безплатно преминаване. Ето карта на платените/безплатните пътища от DARS - институцията, която отговаря изобщо за пътищата в Словения;

- Италия - отново слизането от магистралите намалява цената за километър и увеличава времето за придвижване.

 

Лично аз предпочитам да ползвам магистрали и горното е само за обогатяване на картината.

Връзка към мнение

- Италия - отново слизането от магистралите намалява цената за километър и увеличава времето за придвижване.

 

Слизането от магистралите в Италия е упражнение за напреднали. Италия е прекрасна страна, която обикновено не виждаме профучавайки между безкрайните мантинели и ограждения покрай магистралите. Слизайки от магистралите и придвижвайки се по първокласната републиканска мрежа, изведнъж започваш да усещаш Италия, започваш да осъзнаваш магията на тази страна и да разбираш що за манталитет носят тези колоритни хора. Горещо препоръчвам придвижване в Италия извън магистралите. Необходимо е обаче да се подчертае, че този начин на пътуване е минимум два пъти по-бавен от стандартното придвижване по магистралите. Също така за мен е спорно дали слизането от магистралите води до по-ниска цена на придвижване. Вярно, високите магистрални такси отпадат, но разстоянията се увеличават, средната скорост спада драстично, не са редки и внезапните задръствания, а всичко това води до увеличени разходи за бензин и загуба на време, което в крайна сметка означава повече нощувки по време на пътешествието...

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

С две ръце подкрепям Дюк. Магистралите са им с едни високи бетони, ако не си с камион нищичко ни мож види.
А ние последно бяхме с LPG и установихме, че толовете са 50% от горивото. Другото вярно е, че точен час на пристигане не можеш да спазиш по този начин и евентуално влизане в Рим по тъмно за първи път си е голем купон.
Но горещо препоръчвам извън магистралите, с по-кратки дневни маршрути, защото винаги се откриват чудесни места, които си заслужават. Знам, че не е лесно когато имаш много "големи" цели, но сега си давам сметка, че редките за съжаление, случаи когато сме го правили са оставили най-интересните картини в съзнанието.
Относно избягването на Словенската винетка е напълно възможно, но това спестява само 6 евро, защото повече се плаща за Хърватската магистрала. Обаче пък Хърватските магистрали са перфектни.   

А Южна Италия има зашеметителни пътчета ако пътуването стига до там, изкушавам се да сложа две три картинки

 

PICT5241.JPGPICT5225.JPGPICT5205.JPG

 

В южна Италия обаче майсторството на шофьорите пада драстично. В Неапол съм гледал паркираните на улицата коли са 9 от 10 яко остъргани.

Абе успех ти желая, дано сме те вдъхновили

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Здравейте, драги пътешественици!

Предстои ми скоро да пътувам през прекрасната Италия. За съжаление няма да имам време за туристическа отбивка :( Интересува ме, някой дали е пътувал с автомобил до Ливорно? Притесненията са ми, че трябва да гоня ферибот и се чудя, колко часа да си предвидя за пътуване до Ливорно. По viamichelin-а ми дава средно път (от София) около 17 часа. Чудя се, дали с малка почивка (4-6 часа) по пътя, ще успеем ли да се вмъкнем в 24-28 часа максимум :unsure: . Преминаването през Италия ще е през нощта.

Благодарско и на добър път на всички магеланци!

Връзка към мнение

Ще успееш!Но,

зависи от шофьора,зависи и от колата:-))

Не е невъзможно,София-Болоня сме го взимали за 14ч...,но извън натоварения сезон,без дъжд,без ремонти по дефилето на река Нишава в Сърбия.Без спиране от полицаи.И ранно тръгване от София ,в 5 сутринта.

Болоня-Ливорно го дават около 2 ч и половина ,така че ще успееш.

Магистралата към Триест-Венеция-Болоня си е натоварена нон-стоп.Тирове има и в 12ч през нощта и в 5 сутринта.Най-тегаво е на магистралата в Хърватска.Там се заспива от скука и равен път.

Ще ви трябва и повечко дискове с хард-рок,лукчета и къси кафета.

Успех.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Двама шофьори ли сте или един? Че така 24 часа с малка почивка за един шофьор ми се вижда опасно.

Иначе ако може да увеличите времето малко, по-добре, ако пристигнете по-рано ще разгледате Пиза, Лука, няма да скучаете...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря  ви за отговорите. Бяхме планували нощувка  около Любляна, но се оказа, че следобедният ферибот е напълно зает. По принуда резервирахме сутрешен, та ще ни бъде доста тегаво. Фериботът е едва в 8 часа и това не дава възможност да разгледаме околностите :( Ще изместим тръгването по-рано, за да можем да разполагаме с повече време за междинна почивка, че и мен доста ме притеснява липсата на достатъчно сън. Имаме пит в дълго шофиране, но това си е сериозно разстояние.

Още веднъж, благодаря!

Връзка към мнение

Ако сте двама шофьори може и без нощувка, стига да не ви се доспива много вечерта - две 4 часови смени за всеки

ViaMIchelin е с доста точни врмена - с малко по спортно каране (10 км над ограничението)може да спестите 1 час.

 

Най-неприятната част от пътя са първите 2 часа - до Ниш, нататък през Сърбия Хърватия и Словения пътя е песен. "Забавната" част започва 20-на километра след Триест до Флоренция, особено от Болня до Флоренция където по магистралата се изпреварват тирове (трилентова е поне) и е доста натоварено, ама наистина натоварено. Тогава започва и умората да става най-голяма

Ако има нощувка или по-скоро подремване трябва да е някъде в Италия - например в Болоня и с ранно тръгване към 4.30 за 8 ще сте в Ливорно

До Любляна са около 10 часа.

Връзка към мнение

Благодаря за съветите. До Словения ми е ясно. Но Италия доста ме притеснява. Затова наистина ще заложим на по-голяма почивка по пътя.До около 10-12 часа път с малки почивки става, но повече си е направо рисковано. Живот и здраве, има време, за да преначертем плана :)

Успешна седмица на всички!

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Здравейте,

имам два  въпроса свързани с преминаването през Сърбия и Хърватска. Може ли да се плаща на бензиностанциите с евро или се плаща само с динари и куни?  Как според вас е по-добре да се плаща - с евро, с  местната валута или с ВИЗА Електрон? Аз си мисля, че с ВИЗА ще е най-добре, но все пак ми се иска да чуя и мнения на хора, които имат по-голям опит в пътуването по тази дестинация...:)

Поздрави и усмихнато лято...:)

Връзка към мнение

Аз плащам с кредитна карта, иначе приемат евро (или приемаха) последно като съм плащала по този начин. В Хърватска нямаше проблеми с еврото, че и връщаха такова, Сърбия някъде беше с едни чендж бюра... дето накраят си оставаш един наръч динари, като ресто, без да си ги искал ... това преди 2-3 години, при последните пътувания плащам само с карта.

Връзка към мнение

Преди седмица писах по тази тема.Бях два дена в Сърбия,ходихме почти до унгарската граница,една нощувка в Белград,хранене в ресторанти,толтакси и т.н.Всичко само на кредитна карта,динари не съм и виждал.За Хърватска мисля,че е още по-добре.

По-важното е да знаеш за ремонтите преди Ниш.Пътят е затворен от 9-11часа и от 14-16 часа местно време.

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Да,здравейте Магеланци!И аз се радвам,че днес попаднах тук,по повод предстоящо пътуване до Италия,защото искам с автомобил.Та въпросът ми е-как е по-изгодно-през Гърция с ферибота,или през Сърбия,Хърватия и ....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Марштутът главно зависи от това до коя част на Италия ще се  пътува. На второ място е стилът (практиката) на шофиране. 

Редактирано от epetkov
редакция
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.