Прескочи до съдържание

Задължителни тестери за алкохол във Франция


Oshko

Препоръчани мнения

http://www.vinetki.eu/francia-vinetki-putni-taksi.html

Излиза, че трябва всеки да си купи свой тестер, дори и да е с БГ регистрация, иначе глоба.

Някой купувал и е? Къде се продават? Колко струва?

Изобщо тази 'странност' вярна ли е?

Връзка към мнение

Да трябва да имаш, ако не се лъжа две бройки. В Белгия ги продават в аптеките на по високи цени отколкото във Франция. Мъжът ми ги държи в колата в случай, че има/ме/ път на там. Имат и изискване за светло-отразителни жилетки за пътниците и шофьора.

Връзка към мнение

Миналата година в друг форум, през август месец стана въпрос за тези дрегери за алкохол и една дама живееща и шофираща в Париж даде следния отговор:

 

Не е задължително да имате дрегер, особено ако сте с чужд номер icon_smile.gif
Дори за френските автомобили не е наказуемо да нямат.
 

Малко стана като разказ, но дамата не пише тук.

Връзка към мнение

В сайта по-горе пише, че глоби не се налагат до 1 Март 2013, така че сигурно това инфо е било вярно, когато го е казала, но е любопитно дали сега продължава да е така или вече се спазва.

Редактирано от Oshko
Връзка към мнение

Подвеждаща информаця. Независимо от регистрацията на колата е задържително да ги имаш. Правят проверки за наличието им и не е задължително да те тестват при проверката да ли си пил, а само дали ги имаш с теб в колата /особено при дневна проверка/.

Преди години, са ни спирали за рутинна праверка и карат наред - имаш ли това, покажи аптечка, какво има в нея, къде е пожарогасителя.

Връзка към мнение

В сайта по-голе пише, че глоби не се налагат до 1 Март 2013, така че сигурно това инфо е било вярно, когато го е казала, но е л'бопитно дали сега продължава да е така или вече се спазва.

Имаше преходен период, докато се снабдят шофьорите с тестери. Спомням си, че тук в Белгия беше много коментирана тема, когато казаха, че във Франция се въвеждат - на всички събирания - алкохолните тестери във Франция, къде да купим, колко струват, откога.

Връзка към мнение

Сега набрах в гугъл на нидерландски и ми излиза информация в пресата към дата 26/02/2013, че министъра на вътрешните работи на Франция финално решил, че не е задължително повече да има тестери в колата и не се налагат глоби ако нямаш.

 

Ще потърся повече инфо по въпроса. Опасни са франсетата.

 

Това преведох от страницата на Министерството на Вършнити работи на Белгия, секцията ‘Съвети за пътуване, по държави за Франция’:

 

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/europa/frankrijk/ra_frankrijk.jsp?referer=tcm:314-70707-64

Транспорт

 

Безопасност / информация за пътищата

 

Задължение за притежание на алкохолен тестер на борда на моторно-превозното средство

От първи юли 2012 всеки возач на моторно-превозното средство /сухопътно/, с изключение на мотопеди, е задължен да притежава един химичен или електронен тестер на борда на неговото/нейното превозно средство /декрет 2012-284 от 28 февруари 2012/.

 

Препоръчително е да има два тестера за алкохол на борда: един за да конролира самия себе си при случай и един неупотребяван екземпляр в случай на контрол да се покаже на службите на реда.

 

Притежанието на един тестер за алкохол остава задължително от 1 март 2013, но не-притежанието на такъв няма да се наказва повече. /Декрет  n° 2013-180 от 28 февруари 2013, изменящ член R. 233-1 на Закона за пътищата/

Редактирано от zon
Връзка към мнение

Eто какво ми отговориха в Tripadvisor:

It exists in law, but there's no penalty for not having any. Some of us have never bought one, in fact I've never ever seen one in our local garages, supermarkets etc

Връзка към мнение

Мъжът ми ги купи в Белгия.

 

Гложди ме само един въпрос - ако те спрат за проверка и нямаш тестер, няма да ти наложат глоба, а дали ще те накарат да платиш за пробата. Не ми се струва редно да те карат да плащаш.

Връзка към мнение

Продължих да разпитвам за тези дрегери и ето какво ми писа живееща в Париж дама(ник Роца). Ще я цитирам с нейно разрешение:

за индивидуалните етилотестове епопеята беше дълга и мъчителна. Първо беше задължително да имаш един, после станаха два, после отложиха глобите във времето, защото тестовете изчезнаха от пазара  icon_biggrin.gif. Според декрета от 01 март 2013 година, в Закона за движение по пътищата бе записано, че "всеки водач трябва да има етилотест в колата си", но пък липсата му няма да се санкционира. Тоест, мярката е пожелателна, но не и задължителна.

Ето и официалния правителствен сайт по въпроса: http://www.securite-routiere.gouv.fr/connaitre-les-regles/le-vehicule/ethylotest

 Всъщност, според закона трябва да имаш етилотест в колата, но ако те проверят и нямаш (защото, примерно си го използвал, преди да седнеш зад волана), нямат право да те глобят.

 

Надявам се, че ще е от полза.

Връзка към мнение

Обобщено:

 

Съгласно Закона, притежанието на тестер/и/ на борда е задължително, но липсата му/им не се санкционира - няма глоби.

 

Дори ако при проверка нямате употребен химичен тестер - няма глоба.

 

-----------------------------------------

 

Вчера четох матерали на френски по въпроса - декрета и статия, в която се цитира становището на Агенцията по сигурността на пътищата /от линка на Роца/ и коментара на журналиста каква е ползата и прозрачността от закон, според който притежанието е задължително, но при нарушение няма наказание. Хипотезата е, че въпреки, че няма наказание, все пак шофьорите, когато са употребили алкохол и не са сигурни, могат да се тестват сами и ако теста е положителен, да се приберат пеша, т.е. има превантивна функция.

 

В Белгия химични тестери се продават на много места - супермеркети, аптеки и гаражи. Мъжът ми ги е купил от гараж, по 1 € бройката. Химичните тестери имат срок на годност.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.