Прескочи до съдържание

Полуостров Касандра - Халкидики

Препоръчани мнения

Здравейте приятели,

След около 2 седмици ще ходим с кола до Касандра, Халкидики. Знам , че тук има доста познавачи на района, така, че ще ви помоля за малко съвети и препоръки, тъй като не съм бил натам. Става въпрос за хубави плажове, китни селца, кръчми, изгреви и залези... Ще бъдем за 6 дни и ми се иска да пообиколим наоколо, така да се каже всеки ден - различен плаж и таверна.

За Ситония тук прочетох доста неща, но не и за Касандра (може и да не съм ги открил)

Благодаря предварително.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И Afitos и Siviri разполагат с чудесни плажове и доволно количество хотели и таверни. Щом сте с кола, няма да имаш проблем ежедневно да си в различно селце на плаж. Само температурата на водата не съм сигурен дали ще ти се понрави по това време.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз заминавам в събота и ще съм на Касандра,осем дена.Зелена карта не ти трябва.За магистралите ще ти пиша от там или като се върна,поне информацията ще е супер прясна. ;) Трябва да ми кажеш от къде ще минаваш,защото пътищата ни може да нямат нищо общо и таксите за магистралите да са различни.Ние ще сме в Полихроно.Иначе има подобна тема и можеш да я разгледаш.Има доста инфо в нея:http://magelanci.com/topic/192-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B8/?hl=%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B8

П.П.Видях,че вече си прегледал темата,която не е конкретно за Ситония. :)  :)  :)

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Зависи от кой КПП ще минеш.

Ако е през Кулата, магистралата до Солун не е 100% готова има един два участъка дето са обикновен път и такса няма.

Малко преди Атина има отбивка надясно за Халкидики, от там следиш знаците в един момент се разделят за Касандра и Ситония.

Ако минаваш през другото КПП (Маказа) след Комотини започва магистрала до Ставрос и там се плаща на 2-3 места по 2.5 до 3 евро не помня точно. После е обикновен път до Халкидики.За Гърция не е необходима зелена карта, а само валидна застраховка ГО.

Дано съм бил полезен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Щом имаш гражданска отговорност - зелена карта не ти е необходима за Гърция. Ето по-дълго обяснение от Капитал.

Магистралата от Серес до Солун е безплатна, а до Касандра по спомени е удобен четирилентов път, стигащ до Nea Moudania (което е преди полуострова), също безплатен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Благодаря ви. Ще минавам през Кулата. На отиване мисля да се отбия за около час в Сидорокастро. Дали някой е ходил там и има ли нещо за разглеждане - да кажем крепост ,както е името му. Отдавна съм му хвърлил мерак и искам сега да го посетя. А на връщане мисля да се отбия до езерото Керкини. За там какво ще кажете - коя част е най-атрактивна.Надявам се да го обиколя цялото, но все пак къде е най-интересно за наблюдение на птици, лодки, хапване...

Редактирано от ruwenzogy
Връзка към коментар

Малко преди Атина има отбивка надясно за Халкидики, от там следиш знаците в един момент се разделят за Касандра и Ситония.

Солун, Атина е далече. За по-просто след магистралата се гони Серес, като се наближи Солун се следват отбивките за Macedonia (летището) и  Halkidiki или Nea Moudania. При Nea Moudania има пътен възел, след който магистралата свършва - направо е за Касандра, надясно през детелината е за Ситония.

На връщане трябва да се внимава като се кара по околовръстното на Солун да не се влезе в града, защото там е един 10 км булевард, на който е забранен обратния завой и доста хора сме се прецаквали  :mad: 

GPS-ите имат навика на такива възли да говорят глупости от сорта "излезте от магистралата и влезте на магистралата"

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Миналата година за Великден ходих с кола под наем. От офиса настояха да взема зелена карта, защото понякога гърците правили проблеми, въпреки че не е нужна.  Друг е въпросът, че на връщане, преди София установих, че  книжката ми е била вкъщи през цялото време. А стигнах и до Метеора... Късмет, че не ме спряха никъде.

А на Касандра сме били на почивка в Ханиоти, приятно селце с хубави кръчмета на площадчето.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря ви. Ще минавам през Кулата. На отиване мисля да се отбия за около час в Сидорокастро. Дали някой е ходил там и има ли нещо за разглеждане - да кажем крепост ,както е името му. Отдавна съм му хвърлил мерак и искам сега да го посетя. А на връщане мисля да се отбия до езерото Керкини. За там какво ще кажете - коя част е най-атрактивна.Надявам се да го обиколя цялото, но все пак къде е най-интересно за наблюдение на птици, лодки, хапване...

Беше дъждовен Великден и напълно импровизирано посещение на Керкини. За жалост помня колко беше красиво и странно, но не и откъде, защо и как сме си наели лодка. Даже нямам снимки, за да събудя някакви полезни спомени. Имаше прекрасно козе сирене, мляко и тн, но таверна не. Смятам да го опресня през юни това място, пак неподготвена, но ти ще ме изпревариш. Планирах да отида с 7-8 човека и да наемем една от лодките за колкото ми поискат. Все пак последните години има организирани еднодневни разходки до там и трябва да има информация из нета. Приятно изкарване!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Я си вземи зелената карта, че после да не те заболи главата.

Подкрепям!

Не може да си вземе,защото застрахователните компании(поне в тези,които аз проверих) не издават вече зелени карти за Гърция.Проверено днеска. ;)  ;)  ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Добре де, зелената карта не се ли получава когато си платиш застраховката? И важи за ЕС+Турция и Балканите, без Косово. Какво значение има къде ще ходиш? Поне така беше преди 2-3 години. Ако стане произшествие как доказваш, че имаш застраховка?

Връзка към коментар

Добре де, зелената карта не се ли получава когато си платиш застраховката? И важи за ЕС+Турция и Балканите, без Косово. Какво значение има къде ще ходиш? Поне така беше преди 2-3 години. Ако стане произшествие как доказваш, че имаш застраховка?

Вече не нужно да имаш зелена карта за страните от ЕС.За Турция обаче ти трябва задължително и ти я искат още на границата, без нея не може да влезеш в страната.Как доказваш?И аз това попитах при положение,че застрахователните полици са на кирилица?!?Как ще докажа,че всичко ми е валидно например в Гърция?Отговора бе,че щом сме в ЕС,застрахователните полици важат за цялата територия на съюза+Швейцария и др.(да не ги изброявам сега)и няма нужда от зелени карти,а и нали имаме застрахователен стикер с номер на предното стъкло.Така,че давайте смело без зелена карта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На мен не са ми търсили зелена карта никога, а Гърция си я употребявам постоянно от април до октомври. Не е и задължителна. Друг е въпроса, че при една евентуална щета, не се знае накъде ще тръгне разговора....Не може да ти откаже застрахователя добавка на залена карта към застраховката (мисля). Друг е въпроса срещу колко.

Относно маршрута - не си го причинявай това с Кулата през Петрич...Карай през Разлог-Банско-Гоце Делчев, а пътьом ти препоръчвам 2 уникални пещери - Ангитис и Алистрати. Верно, удължават пътя, но няма да съжаляваш.

За Касандра - Сивири е мястото. Много готин плаж и ресторантчета. Ако духа вятър, на 6-7 км, от другата страна е Калитея. Там ще е равно моренцето. Особено в южната му част има един страхотен безлюден плаж, намира се след последния хотел в града (Калитея).

Препоръчвам и плажа/яхтеното пристанище с кръчметата на Сани Резорт също.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Подкрепям за Алистрати, страхотна пещера е.

Сани има много хубав плаж, но е и доста пълен и не се сещам за друго място, на което си плащам шезлонг, на Халкидики. Пак си ходя веднъж годишно де. 

Къде планирате да нощувате, за да предложим плажове в близост?

Връзка към коментар

Не може да си вземе,защото застрахователните компании(поне в тези,които аз проверих) не издават вече зелени карти за Гърция.Проверено днеска. ;)  ;)  ;)

Зелената карта се купува със самата застраховка. Ако се вземе без, има дребен шрифт, с който се съгласяваш да не излизаш извън България с този автомобил. Ако ти се рискува за 40 лв. годишно, нямам нищо против. Аз не поемам този риск и не съветвам другите да го правят.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Не са, даже след всеки тунел си има знак за изключване. 

Аз често съм карал на дневни светлини и никой не ми е дал знак, че нещо не е в ред. А с полицаите според мен за това няма да имаш никакви проблеми. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Пътя през Кулата е в ремонт и има отбивка от главния път и се минава през Петрич. Там се обикаля около 20км. Това е само вметка към написаното по-горе.

Не сме видели да карат със запалени светлини през деня.

Зелена карта или други документи за колата не са ни искали на границата. Дори на паспортите обърнаха минимално внимание и на влизане и на излизане. 

Магистралата е ок, като изключиш непрекъснатите ограничения на скоростта, които са между 50-90км. Да, има един участък, който е в ремонт, но той е след Серес (посока Солун).

Отбивката за Халкидики е доста преди да влезеш в Солун, така че немисля че ще я проспуснеш или че няма да я видиш. ;) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Новите автомобили автоматично включват светлините със стартиране на двигателя, така че и в Гърция може да се кара на фарове.

Другото по-важно е, че снощи по една от тв казаха за случай на сериозна глоба (~900 евро) при липса на големия талон у вас. Така че носете си големите талони при пътуване в Гърция.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Новите автомобили автоматично включват светлините със стартиране на двигателя, така че и в Гърция може да се кара на фарове.

Другото по-важно е, че снощи по една от тв казаха за случай на сериозна глоба (~900 евро) при липса на големия талон у вас. Така че носете си големите талони при пътуване в Гърция.

На новите коли това се променя от бордовия компютър.  :P

А за талоните - дали все пак не става дума за товарни автомобили?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.