Прескочи до съдържание

До Милано...., а назад? или Накъдето ми/ни видят очите из Европа


rik4o

Препоръчани мнения

До Милано,...а назад?

Хе-хе, първият ми пътепис в магеланци.ком може да се казва и така, в чест на великия пътеписец и човек Алеко. И неслучайно, а и не на шега. Защото положението на този етап е такова:

 

-          Очакванията са за едно скромно (даже клонящо към бюджетно) и нережисирано докрай, но желано пътешествие из Италия и/или Европа.

 

-          Още тук да уточня нещо важно – каквото и да предложите като дестинации в Европа, ще се обсъжда сериозно в семейния съвет по простата причина, че почти със сигурност няма да сме го посещавали. Много малко са местата в Европа, където сме били, да се надяваме, за сега.

 

-          Летим (семейството) на 22.07. за Бергамо. Воден от огромното си желание за пътешествие, от офертата на Wizz „2 за 1“ и от олимпийския принцип: „Барабар Петко с мъжете“ смело и малко безотговорно купих 3 еднопосочни билета до Милано за скромната сума от 55 лв. Вече писах в друга тема за това. Дотук добре, ама..то това се оказа по-лесното, защото нито имам намерение да оставаме там, колкото и да ми се иска, нито пък, пак да кажа, да се връщаме пеша. :) (Сега вече оценявам на мой гръб  забележката на колежката по повод напъните ми да помогна на друг магеланец да си намери евтини билети).

 

-          Вероятно още същия ден ще разгледаме Бергамо, за което четох доста приятни неща тук, после в Милано – „Тайната вечеря“ и пр. Въпросът ми не е за Милано и околностите, а за обратния път, но той да се разбира също като посещение и обиколка пътьом на други градове в Италия, дори на други държави, с тенденция към прибиране в София. Възможно е и прибиране през близките летища на Балканите, стига да има подходящи полети на разумни цени. Макар че ...после?

 

 

-          Като време да се поберем в рамките на седмицата, т.е. кацането в София или близките летища е добре да бъде до 27.07.(неделя). Трябва в понеделник със свежи сили да дадем нужното за разцвета на „Швейцария-та“ на Балканите.

 

-          За предпочитане даже е връщане в събота – по традиция си оставяме ден за релакс преди „Трудний понеделник“. От друга страна, няма да откажа изкушаваща оферта за прибиране, която да заеме и понеделника, т.е. проблемът не е чак толкова сериозен.

-От трета страна, не е изключено и да минимизираме това пътешествие до 2-3 дни. Всичко зависи от предложенията за обратния път. Винаги могат да бъдат повторени и потретени дестинациите, в които ни е "останало сърцето". Така че имате свободата да прекроявате всичко, освен датата 22.07., която пък е доста специална в семейния ни календар и на нея е посветено въпросното "джиткане" из Европата! :)

 

-          Като казах Швейцария, се сетих, че тя не е много далече от Милано, едни езера и хоп, там сме, нали? Но как? И после пак – накъде?

 

 

Помагайте. Накратко:

 

3-ма пътешественици, които са „всеядни“ що се отнася до Европа, пък и въобще, тъй като не са пътували (все още) на 22.07. ще бъдат на летище Орио... Искат да видят всичко и да идат навсякъде, без обаче да нарушат съществено семейния бюджет - знам, разтегливо понятие е (справка по-горе, цената на билетите до Милано). За да има и за следващото магеланстване! ;)

Дотук – най-първоначално нахвърляното е:

 

-         високоскоростен влак (да видим туй чудо, дето лети с 300 км/ч вози ли леко и меко) в някоя от посоките – Болоня, Торино, Венеция, Рим... А после? Има вариант, примерно, Болоня – София, но билетите дали ще паднат от високоевровите според мен сега нива от около 100 евро (89,99, да сме точни).

 

-          гледах и варианти през Бари-Игуменица. До Бари се намират евтини полети от някои италиански летища, и то точно в периода, който ме интересува. Обичам много Гърция и прибирането оттам би ми доставило удоволствие, но.... Снощи се сблъсках със сериозни цени на билети за пешеходци за ферибота – 250 евро за трима, че и повече. Реших, че нещо греша!? Така ли е? Пък и после – без кола...?

 

-          24.07. – полет до Братислава за 20 евро на човек. Оставяме Италия и за следващите, да се надяваме скоро, пъти. А после...? Видях някакви автобуси за по 100 лв. на човек, при това с нощни трансфери, които не са по вкуса ми....

 

-          езерата на север от Милано (чудесна тема има тук!) и после...? Освен пак обратно до Милано, Бергамо – София. Не е ли излишно въртене в кръг и разхищение на време и пари.

 

-          А, дали пък да не взема , по примера на стотиците знайни и незнайни автоджамбази, да съчетая полезното с приятното и да си купя най-очуканата и евтина „италианка“ (кола, не жена, жена си имам ;)) и да се приберем с нея. Май ще ми излезе най-евтино. Пък ще си направим и чудесна автоекскурзия из Европа. :)

 

Та, доста неясно, мъгливо и леееко объркано ми е на тоя етап.

 

 

Вярно, всъщност в това е и огромният чар и кеф – тепърва ще си чертая стратегии, направления, планове къде да отидем и какво да видим. И как да се приберем... Обаче помагайте и вие, ...защото си е друго така, по магелански! ;)

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Къде гледате календара на Ла Скала? Дали има представление на 22.07. и следващите?

 

Тази таблица при мен  е празна, поне за юли? Закриват сезона лятото?

 

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Здравей Rik4o,

Не знам дали ще ти бъде много полезна за пътуването, но аз със сигурност съм силно заинтригувана от бъдещия ти пътепис :) .

Ходила съм до Милано и определено не е моят италиански град, но е чудесна отправна точка до езерото Комо и до Швейцария. Езерото Комо е страхотна красота, заслужава си краткото влаково пътуване. За Швейцария само суперлативи също. На твое място щях да разгледам какви полети има от летището в Бергамо, да се ориентирам за цените и дестинациите и така да си избера следващото място.

Дори и Словакия да избереш, ще видиш, че няма да съжаляваш. А от Братислава Виена е на 40 мин. с автобуса ;)

Редактирано от desislavna
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

С огледна това, че имаш само пет дни не мисля, че може съвсем да се развихри фантазията :)

 

Избора е или да заминете на север или на юг. На север може да се приберете от Женева към Букурещ, пак с Уиз, към 90 евро са билетите. Отделен въпрос вече транспорта до там как ще го уредите и дали семейния бюджет няма да ближе рани за месеци напред :)

 

На юг може да се метнете до Рим. Там също билета е 90 евро, но гледай с България Ер, а не с Уиз, които са по-скъпи в момента :)

 

Разтягайки радиуса повече рискувате, ама нищичко да не видите за тия пет дни. Комбинацията с Рим е единственото полуразумно нещо, а тук съм сигурен, че италианските експерти, ще препоръчат въобще да не слизаш до там - 2 дена по езерата, още някой друг ден във Флоренция, те само за Северна Италия не ти стигат дните :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

http://www.teatroallascala.org/en/season/calendar/calendar.html?anno=2014&mese=7

Като гледам последното представление е на 21ви . :(

Явно Ла Скала остава за другия път, преди 22-ри юли, че и с по-дебел портфейл. Като гледам са останали по-скъпичките билети. Поне дали ще може да се надникне вътре?

Връзка към мнение

...На юг може да се метнете до Рим. Там също билета е 90 евро, но гледай с България Ер, а не с Уиз, които са по-скъпи в момента :)

Мислех си за Рим и се изкушавам от едно по-дълго пътуване с влак-стрела (30-40 евро), после Рим-Букурещ, да речем. Но дори и на мен ми се струва прекалено разтегнато - Северна Италия и Рим в едно. Няма да има време. Ще отпада тоя вариант, ясно е.

Връзка към мнение

Явно Ла Скала остава за другия път, преди 22-ри юли, че и с по-дебел портфейл. Като гледам са останали по-скъпичките билети. Поне дали ще може да се надникне вътре?

Би трябвало да може. Пише, че може да се види залата стига да няма репетиции или представления. 6 евро е входа.

http://www.teatroallascala.org/en/discover/museum/visit.html

А когато решите да ходите на някоя постановка е добре да видите кога пускат билетите и бързичко да купите от по-евтините, които са горе в галериите. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Миланото бих го пропуснал, без да се замислям. Рим е безумие да се комбинира в такава екскурзия. Тъй че езерата, а защо не една обиколка на Доломитите? Лятото са приказни. Имат страхотни велоалеи и може да си правите уникални дневни преходи. Значи, от Бергамо се хваща регионалния влак за Тоблах (имаше 1-2 прекачвания). Оттам автобус през Кортина до Калацо ди Кадоре и оттам другия регионален за Тревизо/Венеция. Жалко, че розовите маршрутки спряха полетите до Тревизо, иначе щеше да си пасне чудесно. Тъй че от Тревизо вариантите са два - до Болоня и оттам Уиз, или през Верона, Лаго ди Гарда и обратно в Бергамо. 

 

От Братислава е тегаво връщането с автобуса - 16 часа нощен преход с гастърбайтери мрънкалници.

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

"Розовите маршрутки" :) летят от Тревизо до Букурещ на подобни цени, а и до Тимишоара по-евтино, но май вече става много неудобно прибирането. Това, ако случайно искаш и на идване да посетиш нещо пътьом :)

Връзка към мнение

Трудна задача. Отиваш в Северна Италия. Там е скъпо. Това във връзка с бюджетното пътуване. Моето предложение е да се ограничиш с Бергамо и Милано. Това са 2-3 дни. След това препоръчвам с регионалните влакове за по 9 евро на човек да се преместите във Венеция. Отседнете в Местре, защото е по-евтино. После от Тревизо се връщате в Букурещ. За мен това цялото нещо може да се осъществи в рамките на 5-7 дни. Така ще отметнеш тази част от Италия...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Миланото бих го пропуснал, без да се замислям. Рим е безумие да се комбинира в такава екскурзия. Тъй че езерата, а защо не една обиколка на Доломитите? Лятото са приказни. Имат страхотни велоалеи и може да си правите уникални дневни преходи. Значи, от Бергамо се хваща регионалния влак за Тоблах (имаше 1-2 прекачвания). Оттам автобус през Кортина до Калацо ди Кадоре и оттам другия регионален за Тревизо/Венеция. Жалко, че розовите маршрутки спряха полетите до Тревизо, иначе щеше да си пасне чудесно. Тъй че от Тревизо вариантите са два - до Болоня и оттам Уиз, или през Верона, Лаго ди Гарда и обратно в Бергамо. 

 

От Братислава е тегаво връщането с автобуса - 16 часа нощен преход с гастърбайтери мрънкалници.

 

Милано тоя път мисля да не го пропускам, защото ще стане втори път да прелитам над него, и ми става неудобно, чак такова безразличие към него, не бива. :) Намислил съм да спим в едно градче близо до Милано - Crema. В airbnb открих прекрасен апартамент, който има чудесни отзиви и добра цена. В коментарите казват, че в това градче можем да усетим истинската, автентичната Италия с архитектура, "манджи" и пр. Има и добри връзки с Милано. Е, ще отидат час и половина в път с автобус до метрото, но пък за къде да бързам - ще разглеждаме Ако някой е бил в Crema, да сподели впечатления.

Това засега ми стига + Бергамо изцяло, чак до горе :) (по примера на Duke - също полезно инфо има в темата му!). После май посоката ще е на запад. Категорично отпада Рим.

Meidj, заинтригува ме с Доломитите и може да ги добавя към маршрута. Благодаря! Те нали се комбинират с езерата? А и там ще има какво да се снима като природа в планината.

И Братислава отпада. Абе искаше ми се да видим и Виена за ден-два, но оттам няма прибиране. Така че - друг път.

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Много пъти е ставало дума за ферито Бари-Игуменица. Ползвал съм го, но с отделна каюта. Цената беше много висока, но е за предпочитане пред алтернативата да пътуваш с "интересна" компания. В твоя случай този вариант спада към графата "безсмислена авантюра". Ненужно пътуване от север на юг, за да видиш един принципно непретенциозен италиански град. После скъп ферибот, за да се озовеш в част от Гърция, където без кола си загубен. Нещо не ми се връзва упражнението...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Бари -Игуменица мисля, че също не ти е вариант. Такива са цените, доколкото знам, че и по-скъпи даже. После трябва да се прибирате с автобус, така че още повече време ще загубиш и малко ще остане за гледане и разходки.

 

ПС С Дюк сме писали едновремено, но това е и моето мнение

Редактирано от Бръмбар
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Трудна задача. Отиваш в Северна Италия. Там е скъпо. Това във връзка с бюджетното пътуване. Моето предложение е да се ограничиш с Бергамо и Милано. Това са 2-3 дни. След това препоръчвам с регионалните влакове за по 9 евро на човек да се преместите във Венеция. Отседнете в Местре, защото е по-евтино. После от Тревизо се връщате в Букурещ. За мен това цялото нещо може да се осъществи в рамките на 5-7 дни. Така ще отметнеш тази част от Италия...

Във вашата ситуация аз бих избрала точно посочения от Дюк маршрут, но бих включила и Верона. За Милано 1 ден като за първи път. Не се впускайте надолу, защото ще прекарате времето основно в път. За високоскоростните влакове, за да вземете на добра цена билет, е необходимо закупуване на билетите веднага след като ги пуснат. Иначе цените ще излязат солени. Освен всичко друго вземи пред вид, че тогава е лято и това значи непосилни жеги. За това те съветвам да не слизате надолу.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Дай да уточним нещо важно все пак... Моето предложение се базира на изходните данни, които си посочил. Поради липсата на време и защото става дума за първо пътуване до Италия, някак Бари не ми стои добре в програмата. Още повече пък връщане с ферибот през Игуменица и Северна Гърция без наличието на кола в уравнението. Иначе, ако трябва да бъда честен Бари е интересен град, който е твърде различен от останалата част на Италия. Това се дължи, разбира се, най-вече на географското му положение. В близост до Бари се намира и Алборобело с прочутите си трули. Така че нека не задраскваме с лека ръка, който и да е град, особено град в Италия. Същото мога да кажа и за гръцката част на подобен маршрут. Калабака и манастирите в Метеора са задължителна дестинация за посещение, поне за мен...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Според мене, ако държиш да ти излезе по-евтино, определи как/откъде ще се прибереш и програмата после. В Северна Италия има толкова интересни места, че всякакви варианти работят

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

... Освен всичко друго вземи пред вид, че тогава е лято и това значи непосилни жеги....

Жегата ще е нежелания, но неизбежен спътник, но пък тя може би ще ни насочи към планинските и езерните райони на север. Точно така, не се бях сетил, че на юг не е удачно не само поради разстоянията, но и поради жегата.

И покрай твоя коментар, mililia, се сещам за нещо, което подочухме и обсъждаме. Имало период от годината, когато посещението на Венеция се помрачавало от непоносима смрад, вероятно идваща от каналите. Доколко има нещо вярно и кога е това?

Връзка към мнение

И покрай твоя коментар, mililia, се сещам за нещо, което подочухме и обсъждаме. Имало период от годината, когато посещението на Венеция се помрачавало от непоносима смрад, вероятно идваща от каналите. Доколко има нещо вярно и кога е това?

Чак непоносима смрад не е, но пък не е приятно. Не съм попадала в такъв период, но мисля, че е късно лято и есента. Свързано е със застоялата вода по каналите. През зимата и пролетта вали има приливи и отливи и водата се движи, но към есента е друго.

Юли месец ще е добре, не се притеснявай от това.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В края на септември не беше чак толкова непоносимо! На места имаше неприятен полъх, но това не най-яркият ми спомен от Венеция и определено не е помрачило с нищо престоя ми там :-)!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Била съм там януари, август, септември и октомври и никога не съм усещала смрад, а аз обичайно усещам такава ако има. Единствено в някои по-затлачени канали, на супер забити места ми е полъхвало, но не и там, където се мотат хора.

Така че-смело! :);)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.