Прескочи до съдържание

Строежа на самолета - прогрес и хронология


Георги

Препоръчани мнения

Така, ето историята до тук. На 13 март, като се замисля доста отдавна беше, имах рожден ден. Верните магеланци ми спретнаха подарък, който ми беше връчен на една сбирка, мисля че две седмици по-късно. 

 

Ето какво представлява подаръка, един от любимите ми самолети в пластмасов вариант:

 

IMG_20140522_165421.jpg

 

В интерес на истината не е първият подобен подарък, предишните два завършиха неуспешно. Първият беше един Eurofighter Typhoon, който беше за последно ниво експерт, а аз бях абсолютен новобранец. Изминаха няколко месеца лепене - на чаркове и на пръсти, псуване, когато дребните частички някъде се заврат и какво ли още не. Беше почти завършен и готов за поставяне на лепенките но прогреса се прекрати със заминаването ми за Австралия като поверих самолета на моя верен приятел Светльо. На връщане бях информиран, че машината е претърпяла инцидент по време на полет и единия колесник май малко липсва, а другия се държи на магия. В крайна сметка се отказах да ремонтирам. 

 

Втория случай е с един А320 на Lufthansa. И него почти го сглобих и тръгнах да го боядисвам като се оказа, че това не ми е силната част. И това е много голямо подценяване на ситуацията, защото по принцип лепенето на малки чаркове не ми е силната част, чисто и просто съм си кьопав в ръцете. 

 

Трети опит сега ще имам с този Blackbird, дано да е за щастие. Смятам в тази тема да коментирам периодично и успехите и провалите!

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Започваме с разопаковане

 

IMG_20140522_165341.jpg

 

На пръв поглед нещата не изглеждат трагични, повечето части са големи и да се надяваме, че ще замине повече лепило за тяхното слепване, а не за пръстите ми!

 

За съжаление изглежда, че в началото е най-голямото предизвикателство - седалките и ръчките в кабината, сигурно най-миниатюрните частици. Хоп, първа капка лепило... хм, доста е щедра. Следвам двете половинки на седалката и доста голяма капка стърчи между тях, трябва да я премахна. 

 

Опитвам с розова салфетка, получава се донякъде, но власинки от салфетката остават на седалката и залепват плътно за нея. За капак лепилото май разтваря боята и гърба на седалката заприличва на доста сериозна мацаница. Повдигам рамене и си казвам, че тази част така и така не е много видима, така че няма да се впрягам. Тоя лаф, че еди коя си част не е много видима явно ще ми се превърне в мантра за напред. 

 

Понеже не разполагам с професионална работилница се сдобивам с две подръчни средства, с които да чистя допълнителното лепило - закопчалка от пликче за хляб и салфетка, надявам се да свършат работа. 

 

IMG_20140522_172917.jpg

 

Двете седалки са залепени, идва момента на три супер миниатюрни чарка - двете ръчки на катапулта и едната за управлението, всичките с дължина 2-3мм. Уф. Ето ги на снимката, не знам дали се различава мащаба:

 

IMG_20140522_172045.jpg

 

Успявам да залепя ръчките криво ляво с три пъти повече лепило, от колкото трябва. Междувременно изпускам едната седалка на пода, след като си я връщам откривам, че след салфетката вече имам и малко прах полепнала по нея, какво да се прави. Залепвам двете седалки за коритото на кабината без особени премеждия. 

 

Идва ред да залепя ръчката за управление. Хванал съм я с една пинцета и с треперещи пръсти, които биха докарали истеричен пристъп от смях на всеки часовникар, се опитвам да я пласирам в отредената за целта дупка. Ето я ръчката стисната здраво между пинцетата, премигвам, хоп и вече я няма. Оглеждам пода, никакъв шанс да я открия. Нали помните какво ви казах: "тая част така и така не е много видима".

 

Ето ги в крайна сметка двете седалки поставени в коритото, нали не си личи, че липсва ръчка за управление?

 

IMG_20140522_173532.jpg

 

Стига ми май толкова за днес, стъпки от 1-6 според инструкцията са готови. До 51 има време. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако може на първо време да обърнеш снимката, защото ако четеш и инструкциите за сглобяване на обратно, може и този път нещата да не се получат докрай... :P

 

Няма кой да се занимава, с телефона щракам, каквото е такова :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Виж к'во - въобще не ни минават тия лафове "тая част не е много видима".

Когато го завършиш ще минем на пълна и подробна инспекция с лупа и ще проверяваме всеки чарк , до последния бутон на пулта за управление. И само нещо да липсва, или да е накриво - мисли му!!! :P

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Да не говорим ако не е успял да се справи и с цветовете... Пребоядисване до последно и туй то!

ПС. Водиш си записки или си си отворил и лекциите от университета за подсказки при сглобяването? :)

Редактирано от Polina
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Да не говорим ако не е успял да се справи и с цветовете... Пребоядисване до последно и туй то!

ПС. Водиш си записки или си си отворил и лекциите от университета за подсказки при сглобяването? :)

 

Силно казано записки, по-скоро драсканици, от време на време си драскам на листче като си мисля нещо. Гледам да го сглобявам на бял фон, че съвсем не мога да намеря чарколяците иначе :)

Връзка към коментар

За 2 месеца стъпки от 1-6. С това темпо ще получиш следващия самолет, а този няма да е готов. :) И, Поли, изложили сме се с подаръка, частите са големи и не са за ниво Експерт. За другият път да знаем. :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Това е то стелт-технологията - да ги намираш трудно :biggrin:

 

Всъщност на Blackbird-а хубавото му е, че съвсем не се е занимавал със стелт и такива чудесии и без това предшества стелт технологията. При него номера е друг - ако засече ракети изстреляни по него просто забързва и ги избягва :)

 

В петък забравих да кача лекия прогрес, че се занимавах със забилия сървър. 

 

Имаше малко прозрачни частички за залепване - такива са разни лампички, отворите за камерите на пода на самолета и т.н. Първата такава лампичка е много малка и кръгла и с треперещи пръсти с пинцетата я насочих към правилното и място. Същата магия като вчера - мигнах и изведнъж я няма! Айде пак залягай на пода да търсиш, като тоя път задачата е много по-сложна от колкото със загубената ръчка вчера - първо лампичката е прозрачна, второ е кръгла и може да се търколи където и да е. 

 

Гледам като ястреб по пода и по едно време хоп - загубената ръчка от вчера! Супер бонус. Ентусиазирах се и се опулих още по-старателно, след кратко търсене намерих и лампичката. Т.е. за сега се движим при 0 загубени чарка. Ето я малката кръгла подла лампичка, вижда се в задната част на самолета.

 

IMG_20140523_105014.jpg

 

Иначе се оказа, че лепилото не само разяжда черната боя, а и пластмасата като цяло. И ако цапнеш на прозорчето малко лепило, в последствие става замъглено. Е какво да се прави, разузнавателните снимки от моя Blackbird явно ще са извън фокус...

 

IMG_20140523_105400.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Не знам дали тези средства от бита са приети за официални помощни в света на авиомоделистите, но на мен ми свършиха добра работа...

 

attachicon.gifIMG_20140526_140841.jpg

 

Основател, ти имаш някакъв фетиш към щипките...

 

664340_10151110278827965_206421317_o.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

В конструирането на всеки нов самолет един от паметните моменти, е когато може да застане сам на колесници. Днес беше този момент и за моя Blackbird. Съвпадна със момента и на пълното структурно завършване на машинката. Пропуснах да ви разкажа за 1-2 междинни стъпки, не бяха от значение.

 

Всички части са по местата си, само една от ръчките за отваряне на люка на пилота отпред му падна в кабината и не можах да я извадя, ще се справи и без нея да излезе от самолета, надявам се. 

 

И така, остават само лепенките. Чудя се дали ще са най-голямото предизвикателство...

 

blackbird.jpg

 

Да, самолета нарочно е сниман под крив ъгъл и е малко тъмничко и гледам да не се вижда добре...

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

В  Джепето дали ще успеят да направят писта  толкова бързо :biggrin:

Бе по-голям проблем ще е паркирането, не толкова пистата..

Там широки места все ще се намерят, я пред НС, Ал. Невски или Орлов мост..

Връзка към коментар

Мда, спомням си и аз преди 6-7 години като сглобявах един Ф-14, че и аз имах проблем с това лепилото как разтваря малко пластмасата. Иначе на мен най-големият зор ми бяха лепенките по него. Май като гледам и без боя ще минеш. Липсата на боички отчитаме за моя грешка, тъй като като го взимах реших да не го отварям. Само изрично питах човека дали частите са черни, че ако не бяха ... нали, най-лесно щеше да е да вземеш кофа и да го топнеш целия :) 

 

Ама добре изглежда, аз още в магазина се зачудих дали да не си взема и един за мен, ама още го мисля, щото като сложа черния самолет на черните шкафове и ще си е направо стелт ...

 

Трябва да видя дали нямам някъде снимки от моя самолет, защото точно както оригиналния си събрат отдавна беше "снет от въоръжение" :)

Връзка към коментар

Абе "добре изглежда" е силно казано, пак да потретя, че не го снимам отблизо точно за да не се личи как се е разтичало лепилото, къде съм си лепнал отпечатъка и т.н. :)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.