Прескочи до съдържание

Гамбия, Сенегал и още нещо


Kaloyan89

Препоръчани мнения

След по-малко от две седмици заминавам за Западна Африка, където ще прекатам повече от три месеца. С наближаването на заминаването ми, все повече се вълнувам и реших да пусна тема относно пътуването, установяването, подготовката, със снимки, инфо и всичко, което се сетите, по примера на Childish в Гватемалската тема. Дано да ви е интересно и да се мотивира някой друг да тръгне натам (въпреки, че дъждовният сезон не е най-подходящото време). 

И така за Гамбия - бивша английска колония, изцяло обградена от Сенегал, с преобладаващо мюсюлманско население е една от най-развитите страни в Западна Африка. Разполижена от двете страни на едноименната река. Най-малката страна на континента, с население 1 800 000 души и столица Банджул. 

Страната има сигурна репутация. много скандинавски и британски туристи, най-вече жени в трета възраст, търсещи да избягат от самотата и сивотата на европейското си ежедневие чрез ласките на местни младежи, често 20, 30 и повече години по-млади от тях. За последните, това е добър начин да избягат от мизерията и да си осигурят дрешки, телефони, ресторанти, дом и други подобни удоволствия, някога дори и виза за Европа. 

Страната, за разлика от много други в Африка е богата на един от най-ценните ресурси, водата и затова икономиката е базирана на земеделието, риболова, както и туризма. 

За Гамбия казват, че е една от най-подходящите държави за първо ходене в Африка, тъй като има добра инфраструктура за туристи, лесно достъпна и малко опасна. Хората били мили, но често имало много досадни т.нар, bumsters, които ви се залепват и докато не си купите това, което предлагат не ви оставят на мира. Има много хотели, разположени на Атлантическия бряг, някои от които и 4 и 5 звездни по международните стандарти, прекрасни плажове, африканска и колониална архитектура, динамични пазари, природни резервати, птици, крокодили и хипопотами, както и исторически крепости, свързани с търговията на роби. 

Откъдето и да тръгнете по земя, ще стигнете до сенегалската граница, на юг в размирния, но и много красив регион Казаманс (които от време на време се бунтуват за незавизимост), на Север към М'бур и Дакар. 

За моите приготовления: купих си билет Барселона - Банджул с Гамбия бърд за 120 долара(!), еднопосочен, след което си взех Банджул - Дакар за 80 щ.д., и Дакар - Ница през Барселона с Vueling за около 240 евро, все еднопосочни.

Ваксинирах се за следните неща: жълта треска, задължителна за визата; хепатит А; бяс, полиомиелит, тетанус, дифтерия и коклюш, тифоидна треска, менингит С копие от жълтата книжка, паспорта, 2 снимки, удостоверение за постоянен адрес и пощенски запис за 80 евро кандидатствах за многократна виза в посолството им в Париж, по пощата, за една седмица ми върнаха паспорта с визата вътре, валидна 3 месеца. За българи знам, че е компетентно посолството им в Брюксел. 

Ваксини+виза+пощенски разходи - паспорта с препоръчано писмо с обратна разписка - около 350 евро. Отделно е антималарийната профилактика. Реших да си взема доксициклин отново, а не скъпия маларон, понеже за три месеца щеше да излезе доста солено. Други лекарства: количество широкоспектърни антибиотици, имодиум, лекарства за повръщане, за главоболие, за сън, парацетамол, антисептик. От африканските форуми съветват да си носите ваши си чисти спринцовки и игли, превръзки и лепенки, както и презервативи от Европа, по-сигурни били. 

За комарите: комарник с инсектицид за леглото и прозорците, всякакви спрейове и репеленти.

Широки, естествени дрехи, с дълги ръкави и крачоли (против комарите и насекомите отново) дълги чорапи. 

До тук съм с приготовленията. Резервирах си хотел до работата за първата седмица, 170 евро седем нощувки със закуски и климатик на самия плаж в предградието на Банджул, Фаджара. На място ще търся по-подходящо място за дългосрочно пребиваване. 

Ето и малко снимчици от уики :) нямам търпение да си направя мои :)



 

post-1318-0-34550000-1401789579_thumb.jpg

post-1318-0-08723200-1401789593_thumb.jpg

post-1318-0-60601400-1401789606_thumb.jpg

post-1318-0-18150900-1401789622_thumb.png

  • Харесвам 21
Връзка към коментар

Сигурно звучи стресиращо, но стара френска поговорка гласи "По-добре да предотвратиш, отколкото да лекуваш". Изискванията за три месеца престой и допир с местното население (какъвто е моят случай) и  две седмици ваканция в хотел са различни :) Аз пътувам в дъждовния сезон, когато няма много туристи и е пълно с комари, а с малария, денга и други тропически болести шега не бива. През сухия сезон и за кратък престой от време, основно в туристическите дестинации няма нужда от всичко това, Гамбия е една от най-сигурните държави в региона. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Освен посоченото по-долу, цветово дрехите трябва да бъдат светли. Тук в Центъра по паразитология дават този съвет, защото тъмните дрехи също привличали комарите. Ти вече може и да го знаеш, тъй като си пътувал из Африка, но все пак реших да ти го кажа.

Широки, естествени дрехи, с дълги ръкави и крачоли (против комарите и насекомите отново) дълги чорапи. 



 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Калояне, ще те питам нещо, защото ми е любопитно, но ако въпросът ми е твърде личен просто не ми отговаряй.

 

Останах с впечатление, че изучаваш нещо свързано с туризма и че работиш в тази отрасъл. Щом няма да си в хотел в Гамбия и ще имаш връзка с местното население, каква точно е връзката с туризма? Просто женско любопитство. :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Интересно как се предвиждат презервативи за 3 месеца напред. Имам предвид като бройка. На база някаква статистика или как? Пък има и статистическа грешка...  :)  Ох, влязох в размисъл.  :lol:

Иначе звучи страхотно, ще следя темата и снимките. 

  • Харесвам 7
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Off Topic:

Както имаше един виц, ако нямаш постоянно гадже, пакетче от 3 (събота, неделя и един за всеки случай), ако имаш гадже пакет от 7 (по един на ден), ако си женен - 12 (януари, февруари...)

  • Харесвам 10
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Калояне, ще те питам нещо, защото ми е любопитно, но ако въпросът ми е твърде личен просто не ми отговаряй.

 

Останах с впечатление, че изучаваш нещо свързано с туризма и че работиш в тази отрасъл. Щом няма да си в хотел в Гамбия и ще имаш връзка с местното население, каква точно е връзката с туризма? Просто женско любопитство. :)

 

Калоян доколкото аз пък разбрах само заработва в сферата на туризма (на рецепцията на хотели) докато учи, но всъщност учи международно право или нещо подобно и там ще стажува :) .

 

Ей разнищхме го момчето, даже и бройката на презеративите, които ще му трябват :lol:

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Хахах разсмяхте ме от сърце. 

Що се отнася до презервативите: тъй като Гамбия е туристическа дестинация за секс туризъм, просто предавам какво съм прочел из трип адвайзър, лоунли планет и т.н. :) Аз съм обвързан и ще съм там по работа, така че няма да ми трябват много. 

Относно с какво ще се занимавам, ще съм на стаж в една доста сериозна организация, която работи в сферата на развитието в бедните страни, правата на човека, гражданското общество, демокрация. Също се занимава с инфраструктурни проекти, здравеопазване, образование, равенство между половете, достъп до публични услуги - гражданско състояние, правосъдие, здраве, училище и т.н. 

За туризма, студентската ми работа е рецепционист в хотел от няколко години, преди това съм бил мияч на чинии (когато не говорех френски добре), после помощник готвач и отваряч на стриди и морски дарове :) Завършил съм бакалавърска степен политически науки със специалност международни отношения, после магистратура по международно публично право и сега специализирам сътрудничество за развитие, хуманитарна дейност. От там и страстта ми към Африка :) Но двете са свързани, туризмът е фактор за развитие и вкарване на валута в развиващия се свят, създава заетост и работни места, а тези, които пътуват прилагат на практика международните отношения. 

  • Харесвам 21
  • Браво 3
Връзка към коментар

Kaloyan89, желая ти страхотни преживявания и никакви болести! С голямо удоволствие ще гледам гледам снимки и ще чета разказите! И работата, и пътуването изглеждат много интересно!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Калояне, сърдечно благодаря, че задоволи женското ми любопитство. :) 

 

 

Желая ти страхотно тримесечно пътешествие и незабравими спомени от Африка.

 

Също ще следя темата с интерес.

Спечели ме с твърдението, че това е една от "най-подходящите държави за първо ходене в Африка, тъй като има добра инфраструктура за туристи, лесно достъпна и малко опасна". Предчувствам, че ще ми се наложи рано или късно отново да ходя до Африка и Гамбия ми изглежда добър вариант.  

Разказвай за всичко, пък ние отново ще проявяваме любопитство за неща, дето хич не ни влизат в работата ;) . Ама, то тук си станахме близки и като едно семейство, та всичко ни вълнува. :P 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Изглеждаш много добре подготвен като познания, ваксини, типове лекарства, дрехи. Сигурен съм, че ще имаш главозамайващо пътешествие. Ще следя с интерес развитието.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря на всички за пожеланията, ще ви държа в течение как протича престоя ми там. Имам въпроси относно Сенегал, виждам че 2-ма съфорумци са били преди мен, ако четат това, моля да се манифестират. :) 

Поздрави от мен (вече броя дните на обратно) 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да се похваля, че вече много се вълнувам - довечера тръгвам от Ница за Барселона, багажът е стегнат, жълтата книжка е приготвена и неделя сутрин излитам за Банджул! Наистина вече нямам търпение а и малко ми е шубе вече, тръпката преди всяко пътуване :) 

 

post-1318-0-37506000-1402646543_thumb.jpg

  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Пристигнах в Банджул със супер комфортен 5 часов полет от Барселона, купен на скромната цена от 124 долара. Екипажът и пилотите на Гамбия бърд са немци, което ме успокои. На летището всичко мина спокойно, удариха ми печат за 30 дни и понеже имаше голяма опашка един от персонала ми взе куфара, въпреки протестиранията ми (бяхме десетина бели в целия самолет) и го преведе пред всички останали и ме заведе при шофьор на такси. Казах му, че не ми трябва понеже имам резервиран трансфер. Поиска бакшиш за услугата - дадох му 50 евро цента и му казах че са ми последните като се извиних. Шофьорът на таксито беше много мил с мен изчака 20 минути на мухабет докато дойде трансфера от хотела ми, заведе ме на банкомат и дори се отдалечи за да си набера кода. Даде ми номера си. Дойде истинското такси и ме закара в хотела, leybato hotel. Стая с баня и климатик, на самия плаж, ресторант много приятно място, но малко запуснато на цена от 22€ на вечер. Вечерта имаше 5 спирания на тока, а трансформаторът работеше само за ресторанта. Нямам фенер, легнах си в 21 часа след като се изкъпах със студена вода. Това е засега след малко ще кача и снимки (в телефона ми са, а пиша от айпада). Хубаво място и много дружелюбни хора. Поздрави от мен

  • Харесвам 21
Връзка към коментар

Ако имаш проблеми със скоростта на нета може да ги оразмеряваш малко снимките с външна програма (напр. irfanview: http://www.irfanview.com/) преди да ги качиш :)

Връзка към коментар

Благодаря но съм от айпада и ми е трудно малко. В Африка се иска търпение :-))

 

Днес бяхме в обедната почивка в много приятно местенце, the village, където се събира цялата дипломатическа общност и чужденци, безделни съпруги на посланици и разни бизнесмени. Евтино, вкусно и хубаво местенце с всякакви кафенета и ресторанти, дори френска буланжерия (сладкарница) държана от ливанци. Отпред бяха паркирани джиповете на Европейската комисия, ООН, Уницеф, американското и либийското посолство, министерство на финансите на гамбия. Отбран народ с една дума...

post-1318-0-49159800-1403035058_thumb.jpg

post-1318-0-08424100-1403035086_thumb.jpg

post-1318-0-56743000-1403035112_thumb.jpg

 

Утре заминавам на терен извън столицата и смятам ще бъде по интересно :-)) поздрави

  • Харесвам 18
Връзка към коментар

Връщам се от едно селце до сенегалската граница. Откривахме съвместен проект на ЕС, Световната продоволствена програма и FAO - доставка на тонове тор за борба с глада и подобряване на земеделската реколта. Имаше речи, песни и танци а по пътя пресякохме река Гамбия с ферибот. 36 градуса жега и прахоляк но беше хубаво. Хората бяха щастливи и доволни, благодарни за помощта.

post-1318-0-75274200-1403109443_thumb.jpg

post-1318-0-93560000-1403109536_thumb.jpg

post-1318-0-87043600-1403109669_thumb.jpg

post-1318-0-06672800-1403109809_thumb.jpg

  • Харесвам 19
Връзка към коментар

Здравейте от мен. Вече седмица съм тук, търся си квартира. Супер скъпо е, ако искате нормални условия - апартамент с климатик и интернет е около 500€ на месец минимум, един доста луксозен ми предложиха за 850! Като се има предвид че токът спира през два часа и хотелите хич не искат да пускат генераторите през деня хич не ми се дават толкова пари за стая с климатик и пак да ми е горещо... Гамбия е втората страна в света по скъпота на електричеството според шефката ми. Та след малко отивам да обикалям гест хаузовете дано имам късмет, че тези цени хич не са ми в бюджета. Един местен срещу малка комисионна ще дойде с мен да спазари нещо да видим... Но днес е ден за чистене преди Рамадана, така че всичко е затворено до 13 часа.

 

Иначе тук е супер, много мили и дружелюбни хора, приятелски настроени и изобщо нямам никакво чувство за несигурност когато се движа по улицата. Едно момче на плажа ме попита как ми е африканското име, казах му че си нямам и той ме кръсти Бубакар - Боб.

 

Банджул е много странен град, състои се от централна част, отделена от другите, където е централизирана администрацията, полицията и армията, и отделно предградия, отделени от самия Банджул - Серакунда, Фаджара, Кололи, Бакау, Кейп поинт и др. Туристическата част е в Сенегамбия, още не съм ходил нататък понеже се установявам, но изглежда има много барове, хотели, ресторанти и дискотеки.

 

В Серакунда има голям пазар, който е пълна лудница, не се намира всичко сравнително изгодно. Не е хубаво да се ходи сам там, има много джебчии.

 

Ето още малко снимки, жалко че не съм на ваканция, със сигурност щях да съм видял повече неща досега. Ето малко гледки от Банджул, докато успея да обиколя повече. Плажовете са супер, пясъкът е бял и ситен, а водата много топла (не съм очаквал от Атлантическия океан).

 

post-1318-0-04483700-1403349843_thumb.jpgpost-1318-0-83079800-1403350144_thumb.jpg Пазарът в Серакунда

 

post-1318-0-94061700-1403350248_thumb.jpg една от основните пътни артерии - Кайраба авеню (т.нар. пайплайн роуд). Има и хайуей, който е също толкова натоварен. :-)

 

post-1318-0-95472500-1403350338_thumb.jpg стандард чартър банк на единствения светофар в града

 

post-1318-0-30333400-1403350439_thumb.jpg апартамента за 850€ на месец

 

post-1318-0-42413000-1403350485_thumb.jpgpost-1318-0-71794100-1403350525_thumb.jpg още малко снимки на хотела ми на самия плаж. Платих 155€ за седмица със закуска. Приятно местенце с малко занемарени, но чисти стаи и на супер място.

  • Харесвам 23
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

В обедната почивка на най-прекрасното място, не само в Банджул, но може би в цяла Западна Африка. Скъпо е, но е близо до офиса ми, а тази обстановка си заслужава. Прекрасната Ngala Lodge, 5 звезди по всички стандарти.

post-1318-0-10771500-1404310715_thumb.jpg

post-1318-0-15162100-1404310784_thumb.jpg

post-1318-0-91775900-1404310844_thumb.jpg

post-1318-0-67468900-1404310915_thumb.jpg

post-1318-0-87176200-1404310952_thumb.jpg

post-1318-0-88260900-1404310998_thumb.jpg

post-1318-0-18652700-1404311049_thumb.jpg

  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.