Прескочи до съдържание

Санторини


zaharieva175

Препоръчани мнения

Няма лошо там... всичко е хубаво. Обикаляйте си основно плажовете - черния, червения.

Може до Акротири да отидете, ако ви се разхожда и до Калдерата. Панорами и романтика- това е. :) .

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Права е Полина, няма лошо там. Посетете вулкана и задължително вижте залеза на слънцето / илио василема/ от градчето Ия ако не бъркам, но така или иначе няма как да ги пропуснете.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Санторини е прекрасно и с АТВ под наем може да се обикаля цялото. Столицата Фира, Ия, Имеровигли, както и местенцата във вътрешността на острова, са част от възможнота програма. Има черен, бял и червен плаж, но на Санторини не се ходи заради плажа, а заради красотата на гледките.

 

Жоре, не само вулкан има там, но и легендите говорят, че Санторини, това е изгубената Атлантида. Освен това е силно земетръсна зона. Аз бях смаяна, когато разбрах, че преди последното опустошително земетресение на острова, някъде 50-те години на миналия век, е липсвало електричество и за транспорт се е използвало магарето. След като островът е бил изцяло разрушен от земетресението е било решено първо да се изгради летище, за да може при изригване на вулкана или друго земетресение, хората да бъдат изтеглени бързо от острова, а след това и на пътища, за да може да започне строителството на сгради. Само за около 40 год. след това мястото е превърнато в рай. Не съм била нито на Малдивите, нито на Сейшелите, но си мисля, че близо до нас има кътче, което им съперничи и не са необходими много средства, за да се стигне до там. Задължителна част от програмата на острова трябва да бъде разходка по изгрев и залез по калдерата. Гледките са незабравими. За мен това е най-романтичното място.

 

Вулканът е действащ и учените казват, че с наличната техника могат да предвидят действието на вулкана за година напред. Не могат обаче да предвидят земетресенията, който могат да предизвикат изригване на вулкана. Докато обикалях острова имах странно усещане, че днес мястото е рай, а утре може и да го няма. Всички казват, че там се строи с идеята, че нещата няма да са вечни. Не мога да си представя колко скъпи са застраховките там.

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Хей, благодаря много за интересната информация. 5 дни ще съм там и мисля да обиколя навсякъде. И без това не съм точно най-плажния човек на света :) АТВ е страхотна идея, знаеш ли как се движат цените за наем?

 

Колкото до красотата - съвсем наскоро отнякъде ми попадна класация за най-райските острови в света. И Санторини беше на първо място...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Първото изригване на вулкана, което е било през 1450 пр.н.е. е образувало сегашната Калдера и това унищожава минойската цивилизация, дори засяга о.Крит. Акротири, което споменах в началото е музей със запазени останки от тогава и се намира в западната част на острова. Ние бяхме 12 дни там и честно казано изобщо не ми се тръгваше.. Гледайте залеза и от Оя, и от Тира, и от Имеровигли, но ако имате възможност идете до най-западната точка на острова, там има само един фар... ще видите залеза от друга страна. Не толкова комерсиализирана.Събират се доста хора, но в никакъв случай не е като в Оя.

 

Църквата в Пиргос:

post-21-0-09492200-1409209759_thumb.jpg

Емпорио:

post-21-0-43776000-1409209769_thumb.jpg

Залез - Оя (нарочно не е мелницата, за да ви покажа и друга гледна точка :) ):

post-21-0-65772300-1409209776_thumb.jpg

и всичко останало...

Фиростефани, прословутата църква, която доста често я виждаме по разни реклами.

post-21-0-56532100-1409209845_thumb.jpgpost-21-0-45716700-1409209813_thumb.jpg

post-21-0-25070800-1409210500_thumb.jpg

тълпите туристи, които чакат залеза, за да направят своя най-добър фотос:

post-21-0-09517700-1409210476_thumb.jpg

поглед на Сантори от ферибота:

Оя:

post-21-0-42380700-1409209868_thumb.jpg

 

post-21-0-77043200-1409209856_thumb.jpg

 

Истината е, че острова ви оставя безмълвни...

Редактирано от Polina
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Едни познати скоро се върнаха от Санторини и бяха очаровани от острова. И те са обикаляли с АТВ целия остров, който бил толкова малък, че без проблем може няколко пъти да се обиколи. Цената на АТВ-то, която ми казаха беше доста малко, но трябва да ги питам пак точно колко е.

Иначе, аз не се бях замисляла, че на острова няма прясна вода и трябва примерно да си купи човек минерална, за да не си мие зъбите със солена вода :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Малко и от мен - хубаво е да идете до манастира "Пророк Илия", това е най-високата точка на острова и има страхотна гледка. Плажовете не ми допаднаха изобщо, то са камънаци, то е чудо. Залеза в Ия - просто задължителен! Освен Тира и Ия, много ми хареса и Пиргос. Островът наистина е райско местенце :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз бях на острова преди около 3-4 години и не знам доколко цените на АТВ са се запазили, но тогава бяха 20 евро.

Нямам спомен течащата вода от чешмата да е била солена и със сигурност съм се къпала и мила само с течаща вода. Иначе в Санторини минералната вода беше най-скъпа в сравнение с останалите острови по Цикладите. Спомням си, че на Миконос, където всичко е невероятно скъпо литър вода беше 50 цента, а на Санторини стигаше до 1.50 евро. Въпреки, че Санторини е най-посещавания цикладски остров от туристите е запазил поносими цени в сравнение с Миконос.

Според мен на Цикладите трябва да се ходи с ферибот и последователно да се обикалят остров по остров като за последно се остави Санторини. Всеки остров има своя красота, но Санторини е черешката на тортата.

Спомням си, че ние пътувахме от Парос до Санторини с ферибота, който имаше повече от 2 часа закъснение. Когато островът започна да се забелязва в далечината персоналът на ферибота помоли всички да отидат пред изхода на ферибота, за да започне почистването му и да могат да не се бавят много при отплаването. На изхода беше трюма, където стояха автомобилите и всички се струпахме в гаража, а там беше абсолютна тъмница. При пристигането започнаха да отварят бавно изхода на фирибота и първото, което се успяхме да видим бяха едни невероятни камънаци и пустош. Виждайки гледката се ужасих и през главата ми мина мисълта, че така би следвало да изглежда Диарбекир и се питах как ли са се чувствали затворниците, които са били изпращани на каторга в пустощта. След излизането и изкачването на острова се влюбих в него и през цялото си пребиваване там си мислех, че раят би следвало да изглежда по този начин.

Задължително опитайте десертното вино Винсанто и посетете някоя от избите. Вярно, че са малко туристически, но пък са направени на такова място, че гледките от тях са невероятни. Слезте на старото пристанище с лифта и се изкачете на магаренце. А за допълнителна настройка изгледайте романтичното филмче "Целувки от Гърция".

Жоре, благородно ти завиждам за това пътуване и че ти предстои да видиш толкова красота. След завръщането ми от Цикладите и най-вече Санторини бях ужасно разочарована от снимките си. За пръв път това, което бях видяла на живо беше много по красиво от запечатаното на снимките, поради което избягвам да качвам снимки от там.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Странно, но досега не знаех, че има вулкан на Санторини.

 

Задължително го вписвам в програмата :)

Санторини е вулканичен остров,образувал се е при изригване ,станало около 1400г пр н.е.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Жоре, благородно ти завиждам за това пътуване и че ти предстои да видиш толкова красота. 

 

А аз се вълнувам двойно понеже за първи път ще ходя там + ще си празнувам и рождения ден на острова.

 

Получих информацията :) АТВ-то през юни месец тази година е било 15 евро за един ден и за бензин е дадено още около 10 евро

 

Благодаря, звучи напълно приемливо. Мисля, че ще се възползвам :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А аз се вълнувам двойно понеже за първи път ще ходя там + ще си празнувам и рождения ден на острова.

Прекрасен избор! Ще бъде незабравим рожден ден, сигурна съм !

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Малко и от мен - хубаво е да идете до манастира "Пророк Илия", това е най-високата точка на острова и има страхотна гледка. Плажовете не ми допаднаха изобщо, то са камънаци, то е чудо.

 

Ооооо, има изцяло пясъчен плаж, който се намира в близост до летището и поради тази причина не е посещаван от много туристи. Непрекъснатия шум от двигателите е доста смущаващ, но самия плаж никак небеше лош, дори в морето нямаше камъни и постепенно дори ставаше дълбоко. Монолитос мисля, че се казваше.

Друго място за посещение, не лошо разбира се и с хубави гледки, това е древната Тира / Ancient Thera./, намира се на върха на една скала, която разделя Периса от Камари. Има и пешеходен маршрут, но незнам дали си падате по катерене в пустошта и в жега..

Да не забравите да се повозите на някое магаре или поне да слезете до пристанището на Тира по стълбите.. около 1000 май бяха..., не, не.. после да не съм и прочела или чула, че сте ползвали лифта.. :rolleyes:

 

Да, да, да.. и аз малко им завиждам на заминаващите за там.. -_-

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

А аз се вълнувам двойно понеже за първи път ще ходя там + ще си празнувам и рождения ден на острова.

 

 

Благодаря, звучи напълно приемливо. Мисля, че ще се възползвам :)

 

А аз се вълнувам двойно понеже за първи път ще ходя там + ще си празнувам и рождения ден на острова.

 

 

Благодаря, звучи напълно приемливо. Мисля, че ще се възполз

 

А аз се вълнувам двойно понеже за първи път ще ходя там + ще си празнувам и рождения ден на острова.

 

 

Благодаря, звучи напълно приемливо. Мисля, че ще се възползвам :)

 

Може да се окажем по едно и също време на Санторини

:)

Връзка към коментар

Ооооо, има изцяло пясъчен плаж, който се намира в близост до летището и поради тази причина не е посещаван от много туристи. Непрекъснатия шум от двигателите е доста смущаващ, но самия плаж никак небеше лош, дори в морето нямаше камъни и постепенно дори ставаше дълбоко. Монолитос мисля, че се казваше.

Друго място за посещение, не лошо разбира се и с хубави гледки, това е древната Тира / Ancient Thera./, намира се на върха на една скала, която разделя Периса от Камари. Има и пешеходен маршрут, но незнам дали си падате по катерене в пустошта и в жега..

Да не забравите да се повозите на някое магаре или поне да слезете до пристанището на Тира по стълбите.. около 1000 май бяха..., не, не.. после да не съм и прочела или чула, че сте ползвали лифта.. :rolleyes:

 

Да, да, да.. и аз малко им завиждам на заминаващите за там.. -_-

 

Не бях чувала за този плаж, но е добре да се знае за следващия път :)

Връзка към коментар

zaharieva175, ти кога точно ще си там? Аз съм от 20 до 25 септември.

 

Да не забравите да се повозите на някое магаре или поне да слезете до пристанището на Тира по стълбите.. около 1000 май бяха..., не, не.. после да не съм и прочела или чула, че сте ползвали лифта.. :rolleyes:

 

Ее сега, искаш да ни измъчваш ли? 1000 стълби е грубо  :lol: Иначе магарето надали ще се пропусне...

Връзка към коментар

Ее сега, искаш да ни измъчваш ли? 1000 стълби е грубо  :lol: Иначе магарето надали ще се пропусне...

Според мен по малкия ти проблем е бройката на стълбите, защото можеш и да слезеш по стълбите. По неприятни са магарешките фашкии, по които се налага да ходиш :lol:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

zaharieva175, ти кога точно ще си там? Аз съм от 20 до 25 септември.

 

 

Ее сега, искаш да ни измъчваш ли? 1000 стълби е грубо  :lol: Иначе магарето надали ще се пропусне...

 

Ще ти напомня, че преди това имаш едно ходене в Северна Корея заедно със знамето. :P :P :P Та първо да ви видим, че сте се върнали живи и здрави с Ники и че не са ви арестували за развяване на лозунги... :), a после Санторини! :)

 

Е, около 1000 мисля че бяха.., ма те не са баш кат наште стълби.., но са си стълби. :)

А магаретата, ех магаренцата... ето така чакат, в случая на Amoudi Bay за клиенти:

post-21-0-10785400-1409224250_thumb.jpg

а някой може ли да ми каже колко горе-долу излиза пътя до Санторини, предполагам че летите до там :)

Ние ходихме с нашта си кола и ферибота от Пирея :) Голям кеф е!

Редактирано от Polina
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

На мен ми предлагаха тази оферта до Санторини: 

 

(моля не пускайте оферти от български тур. агенции във форума, благодаря)

Но аз предпочитам сама да си организирам всичко. Вие с коя авиокомпания ще летите? или всички ходят с кола?

Редактирано от neuromancer
махнат линк към тур. агенция
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.