Прескочи до съдържание

Монтенегро....така де, Черна гора

Пантелей пътник

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Тази нощ се върнах от Черна гора. Многоооо е красива тази страна. Останах с много добри впечатления и е ясно, че ще се ходи пак :) Реших да сложа малко цени и други неща, които открих, защото може да са в полза на някой в бъдеще:

- пътуване през Сърбия зимно време до Будва - 13 часа (пътищата са почистени и има снегорини, които минават постоянно)

- бензин отиване и връщане - 200лв.

- документи: лична карта на пътуващите и зелена карта за колата за Черна гора (за Сърбия зелена карта не трябва)

- такса магистрала в Сърбия от Ниш до Pojata - 190 сръбски динара

- такса тунел Sozina в Черна гора - 2.5€ в посока

- корабче в Perast до остров Gospa od Skrpjela - 5€ отиване и връщане; на острова има жена, която безплатно и много интересно разказва историята му; музей -1€ (да се има предвид, че като се събере група с хора за музея, църквата се затваря за около 20мин., след което отново е отворена за други посетители)

- безплатна карта на крепостта в Котор може да се вземе от главния вход

- вечеря в Будва: основно ядене около 10€, салата 2-4€, бира 1.5€, вино 1л 10€, десерт 2€

- кафе в заведение на плажа - 1.5€, кока кола и сок в заведение на плажа - 2.5€

- the biggest zip line in Europe при Каньона на река Тара е 20€ на човек, но може да се смъкне до 10€

- портокалите от дърветата се ядат и са вкусни

- хората в Черна гора са супер гостоприемни и добронамерени

Дано да съм била полезна на някой :)

Сетих се още няколко неща:

- във всички заведения се пуши

- глобата за привишена скорост е от 60 до 150€, като ти взимат документите и ти трябва да отидеш до пощата на най-близкия град да платиш, и след това да се върнеш и вземеш документите (не знам колко е истина, но така ни казаха полицаите, които ни спряха; не знам какво става ако е събота и дали пощите работят; ние предпочетохме друг вариант и "доброволно се разделихме" с 20€)

Редактирано от Nati
  • Харесвам 12
  • 2 месеца по-късно ...

Nati,какъв ви беше маршрута и как са пътищата защото и аз съм замислил нещо такова за Великден!Предварително благодаря!Може ли да се кара нощно време според теб?

Редактирано от ivoz
  • Харесвам 1
Публикувано:

Страхотна идея! Много е яко там, няма да съжалявате. Маршрутът ни беше: София - Пирот - Ниш - Крушевац - Кральово - Нови пазар - Rozaje - Mojkovac - Подгорица - Misici - Petrovac - Будва. Пътят е лош само около и в София, иначе беше много добре, даже идеален. Тесен е, кара се бавно, има и завои, но е добре като настилка. Ние пътувахме в големия сняг и студ, тръгнахме в 2 часа през нощта и въпреки всичко нямаше никакви проблеми. Даже е по-добре нощно време, защото така ще имаш време през деня да си починеш и да се разходиш, а и границата се минава за няколко минути.

Много е красива природата навсякъде и има уникални градчета, като Perast. Хората са супер добронамерени.

На нас толкова ни хареса, че сигурно тази година на море ще сме там :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Много е красива природата навсякъде и има уникални градчета, като Perast. Хората са супер добронамерени.

На нас толкова ни хареса, че сигурно тази година на море ще сме там :)

И на нас първото ходене до Черна гора беше през зимата (даже за Нова година) и толкова ни хареса, че се върнахме през лятото пак :-)

Публикувано:

То иначе ние бяхме за много малко време и посетихме само Будва, Пераст и Котор. Следващият път на всяка цена ще стигнем и до Дубровник :)

Публикувано:

заразно е, да :) за рождения си ден през юли с още 3 приятелки ще идем до черна гора. базирани сме в котор, 4 нощувки, стария град в апартамент и ще карам през косово и албания. не мога да се сдържа да не мина по новата магистрала. 

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...

Докладвам инфо от Великден-2015 г. Черна гора-Адриатика,Дубровник,Босна&Херцеговина,Сърбия,София! Многоооо е красива тази Черна гора.Останахме с много добри впечатления и е ясно, че ще се ходи пак :) Пътя е тесен, кара се бавно, има и завои, но е добре като настилка.Лош е само около 45 км.от Черногорската граница до Беране!Уникални 4 дни,1900 км.,2 коли с нощен преход тръгване в 22,00 ч. и пристигане сутринта около 8,00 ч.в Подгорица по маршрут София-Крушевац-Кралево(там няма табели и на Т-образното кръстовище се кара направо)-Рашка-Нови пазар-Беране-Мойковац-Подгорица!Там заредихме гориво и разгледахме манастира в старата столица Цетине!След това разгледахме Будва-стария град и обектите вътре!Котор е уникален,не случайно е под закрилата на Unesko!Там задължително трябва да се отдели цял ден защото са около 60 обекта,а човек трябва да се качи и на крепостната стена която е много висока но пък за сметка на това гледката е зашеметяваща!Безплатна карта на крепостта в Котор както е споделила и Nati може да се вземе от главния вход в ляво ! Гид не ни липсваше защото имаше група на Bulgaria travel,респективно обстойна безплатна беседа ;):)Корабче в Perast до остров Gospa od Skrpjela - 5€ отиване и връщане; на острова има жена, която безплатно и много интересно разказва историята му; музей -1€ (да се има предвид, че като се събере група с хора за музея, църквата се затваря за около 20мин., след което отново е отворена за други посетители)Първа нощувка в Perast точно срещу островчетата и там където акустира лодката за тях!Двойна стая-15 euro!Голям апартамент с изглед към залива за 2+2 деца(5 и 10г.)-30 euro!2 ден : Сутринта ранно ставане и Дубровник,а там отново туристическа група от България  и супер местен гид на бг.език(Croatia за разлика от Bulgaria си имат закон за туризма и е абсолютно забранено да развяваш бг.флаг,както правех аз,а камо ли да изнасяш беседа на група-глобата е около 1000 euro)!За Дубровник каквото и да се каже ще е малко,даже е малко преекспонирано в сравнение с Котор но най-важното : това е абсолютно нов град тъй като по времето на войната е бил сринат и после бързо възстановен!Автентични са само зидовете !Даже покривите си личат че са красиви кафяво-червени на около 25 г.,колкото са минали от войната (евала на хърватите-така се прави туризъм.А сега цените са в небесата!)Късния след обед-водопада Кравице-супер красив и си заслужава всеки мл.diesel до там и вечеря и спане в Благай (на 10-ина км.от Мостар)при изворите на река Буна!-двойна стая-20 euro,тройка-25 euro(50 BAM)! Нашия ,,стар'' хазяин ни посрещна с голяма радост и съвет да вечеряме в първия ресторант до дервишкия манастир!3 ден : романтична закуска до реката и отново късметлии!Среща в манастира, но този път с друга туристическа група от България идващи от Сараево!Благодарности на тяхната млада но много готина,надъхана водачка(забравих и името)!После ,,с тях'' до Почитель-крепостта и Мостар(ние бяхме ходили) със старата чаршия и с уникалния мост-за мен вече НЕ стар,защото по време на последната война със Сърбия е бил разрушен и отново възстановен благодарение най вече на Unesko!Но това не означава че не ни харесва!Напротив , на мен ми е от любимите!Даже ме е яд че си бях приготвил и катинара,но го забравих в колата :( Междугорие го пропуснахме по съвет на водачката,тъй като е било красиво но много стръмно!Привечер разглеждане на музея в Ябланица за битката при Неретва и разрушения мост и спане в Сараево в хотелски комплекс с бензиностанция ВМ (братя Муич) ,отново с туристическата група ;) 4 ден : Разглеждане на Сараево и късния следобед-към София с разглеждане на манастира Добрун,моста Мехмет Паша Соколович-във Вишеград и Дрвен град на Кустурица-ние сме ходили там!Неприятния спомен-на изхода от Сараево,успоредно на р.Миляцка забранен десен завой посока Вишеград,изнудване-заплаха от страна на босненските куки за глоба от Х 100 BAM за кола (50 euro) трябваща да се плати в пощата се разделихме доброволно с 2 Х 10 euro ,,на ръка''( за двете коли )!Както каза хазяина в Благай - ,,балканска работа'' , ,,Balkanika TV'' !Но това не успя да помрачи доброто настроение и готините спомени от това готино пътешествие !!!

Редактирано от cck
Редактирани имената на агенциите
  • Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.