Прескочи до съдържание

Няколко дни в Камбоджа


vesi

Препоръчани мнения

Здравей, T.E.Lawrence:) За да не оспамваме темата- моля дай препоръки за Камбоджа (3 дни Сием Реп и 1 1/2 за Пном Пен), че май ще е част от следващото пътуване:)

Връзка към мнение

T.E.Lawrence, добре дошъл/а :)

 

 

Благодаря за посрещането. :)

 

 

 

Здравей, T.E.Lawrence:) За да не оспамваме темата- моля дай препоръки за Камбоджа (3 дни Сием Реп и 1 1/2 за Пном Пен), че май ще е част от следващото пътуване :)

 

Здравей, Веси, храмовете са стотици и трудно се разглеждат  иза повече от седмица, бих ти препоръчал:

 

1 ден - близките храмове - около старата столица Angor Thom комплекса (храмът с лицата Bayon, пирамидалният Baphuon и др. в комплекса),  Angkor Wat, Ta Prohm - храмът от филма "Томб Райдър" с преплетените в зидовете дървета и коренища, за съжаление си губи чара все повече всяка година, нареждат камъните "красиво" като конструктор лего, асфалтират, секат дървета.

+ които храмове си харесате/успеете да видите около тях.

- ще ви предложат вероятно Phnom Bakheng да наблюдавате залеза - полуразрушен храм на един хълм, където водят всички организирани групи. Пълчища от хора правят километрични опашки, често не успяват да влезат всички навреме за залеза. Самият залез е обикновен залез над поле, нищо особено.

 

2. ден - Banteay Srei ( "женският " храм - srei на камбоджански е момиче) Малък, но уникално красив и детайлен. Ще минете покрай разни други храмове, който си харесате, просто казвате на шофьора да спре. (задължително се разберете с него, че ще спирате по пътя, да не го използва като аргумент, че е извън споразумението и да иска повече пари накрая на деня) На същия път е и музеят на противопехотните мини, ако се интересувате. Историята на създателя на музея е много интересна.

 

3.Beng Mealea - отдалечен храм, но хубав, отново с преплетени коренища из зидовете и ако имате късмет, дори може да сте сами. ( преди него по пътя има една група от храмове (roluos group), може да се отбиете, ако тръгнете рано. На връщане се отбивате в kompong phluk - с лодка покрай наколни жилища, потопена мангрова гора и наблюдавате залеза от лодката в езерото Тонле Сап. Отказвайте скамаджийските псевдогидове, които ще се пробват да се качват на лодката на абордаж. :) Също и схемата да купите храни на десеторни цени на място, които да оставите на "нуждаещи" се деца.

 

Има още много други интересни неща ,но само за три дни бих избрал тези.

 

Пном Пен:

 

1 ден: Националният музей, двореца, Сребърната пагода.Следобед - Полетата на смъртта/затвора Toul Sleng (S-21). Не са за всеки, много е депресиращо, преценете дали искате да отидете, на мен ми беше интересно.

1/2 ден: central market - има всичко дънки ,паяци, дрънкулки - интересно е да се види и сувенири 

Редактирано от T.E.Lawrence
  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Тъй като нашето пътуване наближава, съответно и организацията напредва, та да попитам- искам да погледам типични кхмерски танци (не театър на сенките). Къде? Четох, че по разни заведения предлагат подобна опция, обаче можете ли да предложите нещо "от първа ръка", изпитано, дет се казва:)

Връзка към мнение

Намерих списък :) с места за за традиционните им танци

http://www.canbypublications.com/siemreap/srothersr.htm

дано ти свърши работа.

Предполагам за такова нещо говориш (извинявам се за лошото качество на снимките)?

341_cambodia_siem reap.jpg

344_cambodia_siem reap.jpg

345_cambodia_siem reap.jpg

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние гледахме такова представление в един огромен ресторант в Сием Риеп.Мога да се поровя в снимките, за дам името. Там има вечеря на бюфет, ама трябва предварителна резервация, че всички ги водят там.Според мен, може и да се пропусне. Лично мнение.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Подобно:) А ти къде ги гледа?

В хотела. Имаше новогодишни представления. Не е особено впечатляващо и да не останеш разочарована, ако специално го търсиш. Все пак музиката е на живо и за завършек на някоя вечер е ОК :)

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

След няколко дни в Сием Реп, бих си позволила да включа и още няколко местенца, които на мен лично, ми допаднаха:

- Roluos Temples,  и по- специално Bakong и Preah Ko. Храмовете са едни от най- старите и е доста приятно местенце, а и на мен ми беше интересно да видя от къде е тръгнало всичко:) Малко извън града са, но ако се връщате от Beng Mealea, са лека отбивка от пътя. Ние бяхме там по време на залеза и ми хареса (ама, то коя гледка по това време над тези храмове не е страхотна). Всъщност, това, което най- много ме впечатли, са едни макети на по- известните храмове, които се намират от другата страна на пътя, минаваш пред храма Bakong. Интересно е да ги видиш "в цялост" :)

- Kbai Spean- всъщност това не е точно храм, а изображения по камъните на реката. Намира се извън Сием Реп, и има известно ходене в джунглата- половин, един час:) , но пътеката е ясно очертана и вариант да се изгубите- няма. 

Като недостатък на целият ни престой в Сием Реп, отчитам единствено времето:)

Всъщност на нас ни трябваше цял ден за Banteay Srei,  Kbai Spean,  Beng Mealea и  Roluos Temples, ама честно, не си давахме много зор, че (да знаете) март е тоооооплооооо :)

- Тези, горните, са за през деня, а вечер- Pub Street:) За пиещите бира- 0,50 $ за наливната, а има и кана (2л) за 2 $.

- Кхмерският масаж, който ми направиха, беше и-зу-ми-те-лен. Ама, само аз се "облажих" :)

- Питах за заведение, в което да погледаме традиционни танци:) Бяхте ме отказали, ама още първият път, качвайки се на тук-тука, бяхме "спазарени" да "се насладим на най- невероятното шоу"... Недейте, не струва... То, едни моми, с едни рибарски кошници като наизлязоха и стъпват, стъпват, ама толкова бавно, че можеш да отидеш до бара, да си напълниш чинията и когато се върнеш, те да са на втората стъпка... евентуално. Е, в интерес на истината, имаше и един танц (един !!!), който ми хареса:)

 

Пътят Сием Реп- Пном Пен е... е нещо като коларски път (ама не толкова равен), с преминаващи по него камиони, автобуси и разни непознати превозни средства, вдигащи прахоляк, ама толкова прахоляк, че... (тук, не мога да опиша- беден ми е речника за това чудо). За наша радост, избрахме превозното средство да е автобус (15$- най- луксозния). 340 км за 7 часа, като шофЕра беше луд (!!!) и такова нещо като дупки (по- скоро ями), не го впечатляваше. Не мога да си представя това изживяване с микробус.

 

Пном Пен- около реката е пълно с просяци и наркоманчета, силно агресивни, така че не препоръчвам. Заслужава си, обаче да се отиде заради пазаруването. Central Market, Russian Market- чудни за дрешколяци (маркови, за тез, които държат) и сувенири.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.