Прескочи до съдържание

Остров Борнео и държавата Бруней


AlexandraKo

Препоръчани мнения

Освен  със самолет и автобус, може и по море - тук е описано. И все пак, най-удобно си е със самолет - не е толкова скъпо и си там за 45 минути, и двата други варианта си отнемат по цял ден.

Връзка към мнение
преди 3 часа, Guinness каза:

Няма много информация за Борнео, а изглежда един прекрасен остров. Някой може ли да разкаже малко повече относно някой от тези националните паркове: https://www.insightguides.com/inspire-me/blog/best-national-parks-in-sabah-and-sarawak ? Има ли такива, които са изкачвали Mount Kinabalu? 

От Кота Кинабалу до Бруней само със самолет ли се ходи? Интересува ме също така дали през октомври времето е подходящо за там?

Ние бяхме в Бако, като спахме в самия парк, което е голям плюс. Ставаш сутрин преди да са дошли туристите, които идват за дневни турове и навсякъде си заобиколен от маймуни, включително и дългоноси. Има и диви прасета, които са станали доста питомни, защото се мотаят около лоджовете и търсят храна. Змии, крокодили, гущери, въобще влечуги всякакви. И откъм флора е много приятно. Има трекинг маршрути - от километър до 20 километра, ние направихме 4, като останахме много доволни.

Ходихме и в Кинабалу Нешънъл Парк, където има много висок въжен мост. Минахме го и имахме супер приключение, по средата на моста срещу нас се движеше една голяма змия. И тъй като на мен ми е много неприятно да съм на големи височини, предпочетох някак да се размина със змията, отколкото да вися във въздуха. Ангел също мина след мен, и след това затвориха моста. Но си беше много вълнуващо.

 

Относно придвижването - ние летяхме от Куала Лумпур до Мири. И после от Мири до Бруней с автобус - бяхме само ние двамата и още 2 души в автобуса. От Бруней отидохме в Кота Кинабалу. И от КК летяхме до Кучинг.

 

Ако ще ходите в Бруней, не си взимайте предварително тур за мангровите гори и дългоносите маймуни. Ние си взехме някакъв с уговорки, който струваше 60 долара, иначе ги предлагат по над 100 долара. Направихме тура и на следващия ден пак решихме да отидем, разговорихме се с едно хлапе на кея, и му платихме 20 долара, които то си взе за него - и така, и хлапето доволно, и ние доволни. Качи ни на лодката и си говорихме с момчето, и си обикаляхме няколко часа из мангровите гори, страшни снимки на дългоноси маймуни направихме.

Бяхме в Бруней по време на националния им празник, та видяхме и султана, които приветстваше нацията на един стадион. Иначе Бандар Сери Бегаван e доста скучно място, но ние заради празника останахме 4 дни, та се сляхме доста с местните.

 

Редактирано от Здравко Ангел
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Борнео e разпределен в три държави.Малайзия (Sabah и Sarawak), Индонезия и Бруней.Само в Индонезия не съм била.

Sabah -ходила съм в града Кота Кинабалу(Kota Kinabalu) не съм ходила до парка съответно не съм катерила върха.Винаги пътуваме с дъщеря ми и тогава беше 5годишна сметнах ме че не сме във форма да предприемем това изкачване и се отказах ме.Тогава говорим за преди около 4 години мп жеше ако искаш да се изкатериш до към средата и да слезеш или спиш там и на следващия ден да продължиш.Или при много добра физическа форма за един ден катерене и слизане. Града Кота Кинабало е на океана така че е предчочита дестинация има много хотели но мога да кажа ,за тогава преди 4 години СУПЕР СКУКА .Бяхме там за една нова година хотелите бяха до дупка пълни и то най вече с Корейци.Аз харесвам Малайзия но не бих се върнала там ако не реша да качвам върха.

 

Sarawak главния град е Kuching в превод града на котките.Не е голям град бяхме за няколко дена и ми допадна Ходихме до националния парк Бако (до там стигнах ме с градски транспорт +лодка) можеш да отидеш за един ден има различни маршрути всеки е отбелязам с табелка и горе долу за колко време.Има възможност за спане там.През града минава река Sarawak ,ако вземете такси лотка можете да отидете от другата страна на брега и да ядете месна храна и да пробвате местния Layer cake,цветни и вкусни.Ако оцелите сезона може да видите  гигантското  цвете Rafflesia.За съжеление не беше сезона.
 

Бруней. Бяхме в столицата Bandar Seri Begawan .бяхме там за  5 дена първите два в града като едия ден направих ме тур започна с месна закуска след това отидохме  Ulu Temburong National Park.спуснах ме се по реката с кану после  се катерих по едни метални конструкции на който  му викат canopy  walkway и като се качиш най горе се откроява една невероятна гледка.Качих се само аз ,мъжа ми остана с дъщетя ни долу  тя беше може би на около 3,4 години .Имаше също организиран обяд в гората валяни проливен дъжд но си изкарахме страхотно.Другите дни ги прекарахме в един дворец на брега на морето 
The Empire Hotel & Country Club. Вътре в хотела има един невероятен ресторант с морска храна .Друг много интересен факт когато султана на Бруней има рожден ден са отворени вратите на двореца за посещение всеки който иска може да влезе, казват че и с подарък си тръгваш.За съжаление не оцелихме рожденият  ден на султана.На мен лично ми хареса в Бруней,няма много неща за гледане и много хора пишат да бъде пропусната тази дестинация.Така както си го бяхме организирали си прекарах ме страхотно
 Снимките са от Бруней,Бако национален парк,Kuching layer cake

 

IMG_20150719_184803.jpg

IMG_20150510_191225.jpg

IMG_20150430_200254.jpg

Редактирано от Nevena
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.