Прескочи до съдържание

Милано и околностите за няколко дни в края на януари


Asya

Препоръчани мнения

Здравейте, банда!

 

От доста време ми се въртеше в главата идеята да видя изложбата на Марк Шагал в Милано, която приключва на 2 февруари тази година. 

Намалението на Уиз отпреди няколко дни ми дойде много добре в това отношение и сега трима човека имаме билети за Милано и обратно в периода 28.01 - 01.02. 

Големият въпрос е какво да правим в Милано (или извън него) в този период. Всички сме били преди това там, някои от нас са ходили до Комо и Верона, други до Генуа и Венеция. 

В главата ми се върти нещо за Швейцария, но къде по-точно и какво ще се радвам вие да предложите. Лугано, Люцерн, Женева, Цюрих? Какво си струва да се види в края на януари? Как препоръчвате да се случва транспорта: влак или наемане на кола? 

А може и да не е Швейцария. Бил ли е някой към австрийските градчета, които са близо до границата с Италия? Препоръчително ли е ходене в този период там? 

И така. 

 

Мерси много на всички за мненията и препоръките :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз също взех билети за Милано, но за 13.03 - 16.03 и всякакви идеи ще са ми от полза. Много би ми се искало и на мен да се отклоним към Швейцария. Г*з път да види. :lol:  

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Големият въпрос е какво да правим в Милано (или извън него) в този период. Всички сме били преди това там, някои от нас са ходили до Комо и Верона, други до Генуа и Венеция. 

 

Има вариант за градове като Пиаченца, Парма, Модена в отсечката Милано - Болоня.

 

Друг маршрут е в посока Торино и областта Пиемонт.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Задължително отделете поне един ден за Бергамо - Чита Алта и Чита Баса. 

Аз съм от феновете на Милано, но мисля че сега със сигурност няма да ви хареса там. Градът се подготвя за ЕХРО 2015 и навсякъде се ремонтира. Щом сте почитатели на изкуството ще ви препоръчам едно място, което дори много от местните не знаят. На площада с паметника на Леонардо Да Винчи, сградата точно срещу изхода на галерията Виторио Емануеле е собственост на някаква банкова институция. От едната страна има приятно кафене /ъгъла до Ла Скала/, а другият вход е на фондация, която има много хубава колекция от картини. Безплатно е и е много приятно място. На първия етаж се намира съвременно изкуство /малко трудно разбираемо за мен/, но на горния етаж има доста картини на импресионисти. Много от картините пресъздават кадри от стария Милано и бихте могли да разпознаете много от местата или да видите как са изглеждали преди доста години. Вътре в сградата е изключително приятно. Звучи тиха класическа музика, а самата сграда само по себе си е произведение на изкуството. Чадъри и якета задължително се оставят на гардироб.

Подгответе се за дъжд. Дано времето да е хубаво, но сега е дъждовния период за града.

Другото нещо, което бих посетила е Верона. Няма смисъл да ви пиша какво има там, градът е чудесен. До този момент не съм чула да не е харесал на някой. Ако питате мен пропуснете къщата на Жулиета и не си губете времето с тази абсолютно измислена атракция. Посетете музея на крепостта и се разходете из града. Има чудесни църкви.

Комо градчето и езерото също са може да посетите, ако времето е хубаво. Ако не вали и денят е слънчев можете да отидете до там. Разгледайте Дуомото, качете се до Брунате и се разходете. 

За 4 дни това.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте, банда!

Големият въпрос е какво да правим в Милано (или извън него) в този период. Всички сме били преди това там, някои от нас са ходили до Комо и Верона, други до Генуа и Венеция.

Ако вече сте ходили до езерото Комо,  този път може да отидете до Гарда или Маджоре

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

+1 за галерията на площад "Ла Скала". Много спокойно и отморяващо място след "лудницата" на Милано - център. Ето това е сайтът с информация, адреси, телефони и малко от колекцията -

http://www.gallerieditalia.com/en/piazza-scala/il-percorso-espositivo/i-palazzi/gallerie-di-piazza-scala-il-complesso-architettonico

 

А през зимата е добре дошло да се посети.

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря на всички за включванията и предложенията. Това за малко известната картинна галерия ще се направи със сигурност! 

На групата ни се хареса идеята за Бернина Експрес, който зимата се наричал Бернина Панорама. Според вас има ли смисъл да се прави отиване/връщане в един ден или си струва да се остане за една (бюджетна) нощувка някъде в Швейцария по маршрута на влака?

Връзка към коментар

Бюджетна нощувка по маршрута на Бернина през зимата е доста условно понятие...

Тя и цената на Бернина не е съвсем бюджетна, но ... практиката показва, че бюджета е разтегливо понятие. :)

Връзка към коментар

Аз съм правила за един ден и то през зимата Милано-Сейнт Мориц-Милано и не мисля, че е нещо натоварващо.

Доколкото си спомням схемата беше с ранно ставане сутринта (около 6), влак Милано-Тирано и от Тирано на влака за Сейнт Мориц. По спомени цената беше около 30 евро отиване и връщане. В Сейнт Мориц имахме 3-4 часа за разходка, което според мен е напълно достатъчно за обхождане на селото, обиколка на магазините (много е скъпо) и хапване/ пийване на гряно вино :)

 

П.С. Инсбрук е невероятен град!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Тъкмо и аз се чудех има ли такова нещо като евтина нощувка в Швейцария  :rolleyes:

 

( и продължавам донкихотовско-сизифовски да се противопоставям на използването на термина "бюджетен",

който според мен неправилно (може би под влияние на английския) измества българската дума "евтин"  ;)  
продължава също така и борбата с тавтологичните словосъчетания  "евтини цени" и "скъпи цени" ;) )
Извинявам се лингвистичния офтопик :)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

И на мен не ми се вярваше, но в каучсърфинг има поне двайсетина (20) човека, които като постоянно местожителство са посочили St Moritz и статусът им е "accepting guests". Освен да ги питам дали ни искат  :lol:

Инсбрук е чудесен, няколко пъти съм го виждала през лятото. Искам нещо ново! :)

Впрочем, пътуването ми с влак между Инсбрук и Милано преди няколко години беше наистина много много красиво. Невероятни гледки. Ако и Бернина е нещо подобно, ще си струва отвсякъде. Само малко да ни се изчисти концепцията какво точно искаме. :)

Редактирано от Asya
Връзка към коментар

От доста време ми се въртеше в главата идеята да видя изложбата на Марк Шагал в Милано

 

Милано има сериозна колекция произведения на изкуството. Пинакотека ди Брера http://en.wikipedia.org/wiki/Pinacoteca_di_Brera и Амброзиана http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187849-d243392-Reviews-Ambrosiana_Library_Picture_Gallery_Biblioteca_Pinacoteca_Ambrosiana-Milan_Lombardy.html

 

Списък с музеи в Милано http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_museums_in_Milan

 

Има и стойностни църкви. Не е само "Главната". Виж тази например в романски стил от 11 век http://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_of_Sant%27Ambrogio.

 

Заключение: Милано е град в Италия, следователно има вкусна храна, изкуство и стойностни църкви. Е има и други неща  B)

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Някой има ли общи впечатления от Цюрих и от Женева. Сигурна съм, че и двете места си заслужават да се посетят, но кое бихте препоръчали? Времето ни е малко и трябва да се ограничим с едно от тях.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ходил съм и в двата швейцарски града. За мен определено Женева е по-приятния град. По-непретенциозен, по-живописен, по-лежерен...по-френски :)

 

Ето малко снимки от 2011-та, колкото за обща представа

post-72-0-09636300-1421285050_thumb.jpgpost-72-0-45449200-1421285113_thumb.jpgpost-72-0-95606200-1421285134_thumb.jpgpost-72-0-99773500-1421285165_thumb.jpgpost-72-0-05017500-1421285597_thumb.jpgpost-72-0-91670000-1421285199_thumb.jpgpost-72-0-66159200-1421285225_thumb.jpg

Разходката край езерото надвечер е задължителна. За предпочитане с бутилка вино и приятна компания. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Не виждам нито един валиден сравнителен признак между Цюрих и Женева. Двата града нямат нищо общо помежду си с изключение на това, че се намират в една и съща страна. От друга страна обаче се намират в различни части на страната - немска и френска, което на практика означава, че дори и по този признак няма как да бъдат сравнени...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ако ви е интересно, мога да ви разкажа как ни се оформи плана за пътуването след няколко дни: пристигаме на 28 сутринта в Бергамо и оттам тръгваме с кола за Сейнт Мориц (този превоз го намерихме в BlaBlaCar). Там се настаняваме, разходка, не знам все още точно какво ще правим, ще видим на място. На следващия ден на 29 вече с Бернина се връщаме обратно в Милано. Следват два дни културен туризъм, като може да отидем до Бергамо с оглед разходка в старата му част (виждам, че доста го препоръчвате). 

 

Междувременно, един от хората се отказа да пътува, така че ако на някой му се занимава със смяна на името на билета, да каже. Билетът го подаряваме. 

 

Хубава седмица на всички.

Редактирано от Asya
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Приятно изкарване, чакаме снимки! :)

....(този превоз го намерихме в BlaBlaCar).....

Би ли споделила повече впечатления, ако сте ползвали и друг път този тип услуга?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.