Прескочи до съдържание

С туроператор или самостоятелно в Рим?


iStamatov

Препоръчани мнения

Здравейте, Магеланци. 

Разрових се във форума и намирам за удачно тук да хвърля въпроса си, понеже съм човек на хаоса направо ще стрелям.

С по-добрата ми половинка решихме да посетим Вечният град, идните седмици. Въпросът ми е, за или против ползването на туроператорски услуги. В момента съм пред сключване на договор с една от големите компании ( няма да казвам име, за да не се получи фенонема скрита реклама ). 

Плюсовете са, че не се занимаваш с бумащините и , че големите туроператори се радват на голям наплив от хора, съотвено получават по-големи отстъпки в хотелите, от друга страна, при наличието на сайтове като booking всичко изглежда много лесно и бързо. Най-вече ме интересува финансово, кое решение е по-рентабилно ? 

Благодаря Ви предварително. 

Връзка към мнение

Отделих въпроса, че наистина съвсем хаотично беше сложен  :)

Иначе, лично мнение по въпроса - самостоятелно може да си изберете най-удобните за вас дати, хотели, както и най-изгодните ценово полети и дати за нощувки. Туроператорите имат договори с няколко хотела, и не е ясно дали са най-изгодните. А пък пакетите са с предварително зададени дати. За популярни и лесни дестинации в цивилизацията, и с удобен транспорт като Рим, не бих се и замислял дали ми е по-изгодно сам или не, направо заминавам сам  :)

Евентуално за ол-инклузив хотел, където имат договори, пакет полет+хотел до екзотична дестинация, сафари и прочие може и да проверя какво ще ми предложи туроператора, но най-вероятно бих се пробвал и сам и бих избрал което повече ми харесва, не само като цена, а и според какво се предлага. Тоест, "бумащината" ще я мина така или иначе. Освен това туроператора може и да има отстъпки, но си начислява такса за услугата, а он-лайн през определени портали също може да се намерят отстъпки, така че не може да се каже "винаги това е по-евтино"

 

Тъй като не знам какво ти предлагат от туроператора, просто пробвай да навържеш същото нещо самостоятелно и виж какво излиза финансово. Просто като упражнение, ако искаш. Аз бих се изненадал, ако излезе по-евтино с туроператор.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Бонджорно, синьор Стаматов. На въпроса с туроператор или не - зависи от много неща... :)

 

В родината идат дълги априлски и майски празници, мнозина ще тръгнат на път. Многократно в този форум сме разглеждали плюсовете и минусите на (само)организираното пътуване. Много  самоорганизирани пътешественици са започнали кариерата си с организирани екскурзии, а и сега ги ползват, ако цената е добра. Защо не.

 

Рим е особен, Рим е специален. Рим е за десетки посещения. Рим много лесно се самоорганизира, така че отваряйте сайтове за самолетни билети и, да кажем, горепосочения "booking", организирайте си трансфер летище-Рим-летище, купете си карта за градски транспорт (защо не и пакета "Рома пас") и всичко е готово.

 

От друга страна, в България има 3-5 големи туроператори, специализирали международен туризъм, по-малките агенции, имайки качеството на агенти, продават техните пакети, най-често без оскъпяване. Пазете се от неизвестни малки фирми, предлагащи Рим, защото не се знае какъв буламач ще ви предложат.

 

В момента водещите туроператори предлагат Рим в автобусен вариант за празниците и под 600 лв. Но и тук има много плюсове и минуси. Важното е да си отговорите на въпроса как искате Рим и на каква цена. Питайте жената да вас какво иска... :)

 

Преди време започнах Рим с туроператор, сега си вадя кредитната карта няколко месеца по-рано и пътувам самоорганизирано със самолет. Buon viaggio!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мен, да се ползва туроператор има смисъл, само , когато няма директен достъп до съответното място. Например - до Сицилия пътуваме  София-Рим, Рим-Катания/Палермо. Губи се време и цената на пътуването се увеличава. Когато може, ползвам чартърите на туроператорите - за това лято го направих, като взех пакет - пътуване+апартамент за двама. И си ми излезе много прилична цена, по- ниска, отколкото, ако го бях направила сама в същия апартамент поради цената на самолетните билети.

За Рим, обаче, си има нескъпи полети, а там не е никак трудно човек да се оправи. Ако ви е за пръв път, качвате се на туристическите автобуси / имат основна спирка пред площада на Сан Пиетро/, правите едно кръгче за ориентация и после слизате където ви е харесало.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към мнение

РИМ ми беше прощъпулника, първото самоорганизирано пътуване зад граница. Тогава си направих труда да сравня това, което аз изхарчих с това, което ми предлагаха. Чертата показа-платих по-скъпи самолетни билети , тъй като ги купих в последния момент, на редовна авиокомпания. Хотела ми беше по-евтин, а на прекрасно място, 4звезди, изключително добър. Те предлагаха хотели, които са далеч от всичко и доста по-неприятни. Местата, които посетихме-почти всичко възможно, в пъти повече и по-евтино от екскурзията. Тотала-излезе ни с около 100евро по-евтино, в по-хубав хотел с по-богата програма. Ако сега тръгвам,ще ми излезе наполовина. Препоръчвам он-лайн регистриране за Ватикана, също и рома пас или он лайн за влизане в Колизеума. Църквата Сан Клементе с останките на св.Кирил за един българин е задължителна, както и хълма с паметника на Капитан Петко войвода. Усещането е страхотно. Кампо ди фиоре пазарчето също, ако обичате такива работи, ние навсякъде по света обикаляме пазарите. Другите неща са си обичайните. За Палатинския хълм си вземете някакъв пътеводител, там няма дори табели. Идете и до Малтийското посолство да погледнете през ключалката. Уникална гледка. Боже, пак ми се ходи в Рим, а Октомври бях за 1 ден, но не стига... А испанските стълби или по-скоро фонтана на Бернини пред тях е доста пострадал безвъзвратно от ултраси.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Здравейте, Магеланци. 

Разрових се във форума и намирам за удачно тук да хвърля въпроса си, понеже съм човек на хаоса направо ще стрелям.

С по-добрата ми половинка решихме да посетим Вечният град, идните седмици. Въпросът ми е, за или против ползването на туроператорски услуги. В момента съм пред сключване на договор с една от големите компании ( няма да казвам име, за да не се получи фенонема скрита реклама ). 

Плюсовете са, че не се занимаваш с бумащините и , че големите туроператори се радват на голям наплив от хора, съотвено получават по-големи отстъпки в хотелите, от друга страна, при наличието на сайтове като booking всичко изглежда много лесно и бързо. Най-вече ме интересува финансово, кое решение е по-рентабилно ? 

Благодаря Ви предварително. 

 

Ако някога сте пътували самостоятелно, изборът е ясен - пак самостоятелно.

 

Ако не сте - прочетете тук, има достатъчно писано, питайте, и ... давайте самостоятелно. Няма нищо по-вдъхновяващо от това сам да си прокараш пътя на ново, непознато място.

 

Вероятността да платите повече е минимална. И дори ако това стане - кеф цена няма!

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

За мен няма никакво съмнение-самоорганизирано е единствения отговор. Бях в Рим миналата седмица с приятелки. Благодарение на иформацията във форума направих избор на подходящ хотел (Serendipity) и изготвих програма за 3 дни.  Всички останаха много доволни. Те пътуваха за пръв път без да ползват агенция и оцениха предимствата на самоорганизираното пътуване- изключително нисък бюджет 260 лв. полети + 4 нощувки. Този избор е личен и трябва да си мотивиран по някакъв начин за да го направиш. Както се казва винаги има първи път. Пожелавам незабравими моменти в Рим независимо от избора! :) 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ох, Рим, сладък Рим. Апатамент между Ватикана и Сан Анджело за 4ма на съвсем прилична цена. Шматкане из улиците, търсене на църкви и площади. Ядене на сладолед, седнали на бордюра. Скитане из Трастевере, нощни снимки и много, много вино вечер.  Нашият Рим си беше съвсем римски ....

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Големите отстъпки, ако ги има, са за точно определени хотели, които не винаги са най-удобните. Особено автобусните екскурзии често нощувките са в покрайнините или дори извън града, съответно всеки ден те трансферират до центъра с автобуса. Избора на хотели също ще е прилично ограничен, сравни колко опции предлагат агенциите, виж колко възможности има и в booking.com, airbnb и т.н.

 

Повечето от нас са открили огромните предимства на самоорганизинирането, което далеч надминава финансовия аспект. За кратка екскурзия, сравнително близо до България, до разработена дестинация разликата в цената ще е малка, в едната или другата посока. Но се замисли за всички ограничения, които ти налага агенцията и свободата, която губиш. 

 

Нека бумащината не ти изглежда стряскащо, мисля, че за под 60 секунди мога да резервирам всичко необходимо за ваканция в Рим. (полети на Wizz Air, хотел с рейтинг над 8 в bookig, roma pass за транспорта и музеите, terravission за трансфера и си готов) Отделен е въпроса, че често предпочитаме да четем с часове само за да настроим някой фин детайл, точно както ни се харесва, било то за да спестим пари, да изберем по-добра локация и т.н.. Тук в подфорума за Италия имаме доста хора, с невероятен опит и многобройни пътувания до Италия, използвай ги и задавай каквито въпроси намериш за добре :)

 

Името на агенцията не може да споменаваш, но съвсем спокойно може да пуснеш програмата и/или хотела, цената и хората тук да си кажат критичното мнение дали е ок или има проблеми :)

 

Въпроса ти е относително по-общ и нека стои тук за сега, но ако дискусията стане по-италианска ще я пренасочим в съответния подфорум. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За пореден път съм в Рим и естествено самоорганизирана. Помня го първото ми посещение-отново аз си го организирах. Изключително лесна е организацията за този град, а и тук във форума има много добри познавачи на Рим, които ще окажат безценна помощ!

Агенцията за мен е оправдана в някаква степен, ако не сте пътували извън България и не знаете език, но с помощ от тук и тези неща са пренебрежими!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Преди 14 месеца направихме първото си самоорганизирано пътуване точно до Рим. Преди това сме имали пътувания с кола, но не ги броя, защото друг се е грижил за колата и детайлите по транспорта.

 

Това е прекрасен начин да се започне пътуване самоорганизирано - град, много информация, едно място за спане, уреден транспорт.

 

Оттам апетитът идва с яденето и трудността на организация се качва. Приеми, че тази крачка ти отваря вратите към места, които никоя агенция не може да ти предложи адекватно (освен всички други предимства, които са изброени по-горе).

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

iStamatov, ако разгледаш пътеводителя http://magelanci.com/topic/1911-рим-магелански-пътеводител/ не виждам причина да отидеш организирано. Много магеланци могат да ти помогнат с организирането. Масово посещавана дестинация, а тук гарантирано може да получиш съвети, които туристическата агенция се съмнявам, че ще ти ги осигури. Като например по-автентични места за хранене, нетрадиционни забележителности и др. А и да не забравяме, че Рим е любимият град на магеланци в една не отдавна състояла се класация, така че си попаднал на подходящото място.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Еха, за пръв път в роден форум виждам такава благост, кротост, знания и искрено желание да споделиш знанията си. Браво!

 

Което, братя и сестри, ме подсеща, че в един средносрочен план може да се помисли за Първата международна магеланска среща. Като ще е гарга, рошава да е. Като ще е среща, да е в Рим.

 

Има кой да намери самолетните билети.

 

Искам лекция от Боян за Пантеона пред Пантеона, почваме от пиаца Ротонда! Бояне?! :)

Аз пък бих бил щастлив вие да ме разведете из вашия Рим, да видя кое ви е харесало.

 

Щом биде проведена пловдивската среща, римската ще е по-лесна. Avanti popolo! Напред, народе!

 

Поли, Капитане, к`во става с рекапитулацията от пловдивската среща. Скатавате с отчета, струва ми се... :lol:

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Aми към този момент, преди априлското поскъпване, за двама със самолет платено всичко без - трансфер, летище - хотел, който видях, че е на приемлива цена с бусчета и влак и 3 нощувки 3 звезден хотел, точно срещу Термини, цената е около 1300 лв за двама.Горе Георги е написал и за ограниченията, които ти налагат от туроператора, в тази оферта, хубавото е, че просто ти намират  хотел и ти дават 2 билета, оттам си сам. Ще направя днес най-омразното за мен и ще седна да смятам. По-късно ще кача и другата сума, сега с отстъпките на wizz, а и дано бъда полезен и на бъдещите магеланци. Благодаря на всички за изчерпателните отговори ! 

Редактирано от iStamatov
Връзка към мнение

и на мен Рим ми беше първото самостоятелно организирано пътуване и препоръчвам с две ръце. Няма как туроператор да ти предложи това, което можеш да видиш сам, като сам си определяш времето и темпото :) А и не мисля, че за тази дестинация с агенция ще ви излезе по-евтино :)

Връзка към мнение

Aми към този момент, преди априлското поскъпване, за двама със самолет платено всичко без - трансфер, летище - хотел, който видях, че е на приемлива цена с бусчета и влак и 3 нощувки 3 звезден хотел, точно срещу Термини, цената е около 1300 лв за двама.Горе Георги е написал и за ограниченията, които ти налагат от туроператора, в тази оферта, хубавото е, че просто ти намират  хотел и ти дават 2 билета, оттам си сам. Ще направя днес най-омразното за мен и ще седна да смятам. По-късно ще кача и другата сума, сега с отстъпките на wizz, а и дано бъда полезен и на бъдещите магеланци. Благодаря на всички за изчерпателните отговори ! 

Съвет - намери си самолетен билет за желаните от теб дати. Гледам например Wizz 16-21.04 за 200лв (без багаж).

 

Уточни периода, вземи билетите и започвай да четеш темите за Рим за настаняване, програма и съвети.

 

За офертата - ако билетите са 400лв за 2ма, остават 300лв на нощувка в тризвезден хотел срещу Термини (не е най-доброто място в Рим). Влез в booking.com и виж същия или подобни хотели в същия район (а такива има много според мен).

 

Сам си направи сметката дали някой няма да изкара доста добри пари от теб и дали не можеш с минимум усилия да си ги спестиш.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Всъщност, както Георги написал любезно името мога да не споменавам, но мога да напиша офертата : 

599 лв, на човек. Sofia - Rome - Sofia с Wizz air, 3 нощувки в хотел + закузка, летищни такси, застраховка. 

Мацката от агенцията любезно ми обясни, че хотела е 20 мин пеша от Колизеума. 

Връзка към мнение

Интересно как ти оферират цени с Уиз, те може да се променят всеки момент. Или са закупени предварително и ти сменят името?

Връзка към мнение

Интересно как ти оферират цени с Уиз, те може да се променят всеки момент. Или са закупени предварително и ти сменят името?

Нямам никаква идея, възможно е да имат уговорки с компанията ... 

Връзка към мнение

Всъщност, както Георги написал любезно името мога да не споменавам, но мога да напиша офертата : 

599 лв, на човек. Sofia - Rome - Sofia с Wizz air, 3 нощувки в хотел + закузка, летищни такси, застраховка. 

Мацката от агенцията любезно ми обясни, че хотела е 20 мин пеша от Колизеума. 

Не знам дали става въпрос за същата фирма, но съм ползвал няколко пъти услугите им.Хотелите им са прилични и на удобни места,имаш право на избор от няколко хотела.Полетите не са само с Wizz.Излизат малко по-скъпо отколкото ако си организираш сам нещата,НО ако решиш днес ,че искаш след 10 дена да заминеш едва ли има по-евтин вариант.

Прозвуча като реклама,ако трябва изтрийте го.

Редактирано от traveler
Връзка към мнение

Хм, синьор Стаматов, в туризма офертите се дават в писмен вид (лично аз чета и последната запетайка), та ако имаш офертата, я я копирай тук, да я разнищим. Мацката от агенцията най-вероятно ич не е била в хотела. Време е да го видим и него, хубавеца - хотела.

 

За тази цена чекиран багаж отделно ще се плаща.

 

Има агенции, които купуват, да кажем 10-20 билета като група, и малко преди полета изпращат поименния списък на авиопревозвача.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Интересно как ти оферират цени с Уиз, те може да се променят всеки момент. Или са закупени предварително и ти сменят името?

 

Подозирам, че офертата е валидна в момента на подписване, ако се променят цените сигурно сменят и цената. Другия вариант е да са си купили седалки в самолета, много агенции продават до Дубай например. 

 

Всъщност, както Георги написал любезно името мога да не споменавам, но мога да напиша офертата : 

599 лв, на човек. Sofia - Rome - Sofia с Wizz air, 3 нощувки в хотел + закузка, летищни такси, застраховка. 

Мацката от агенцията любезно ми обясни, че хотела е 20 мин пеша от Колизеума. 

 

Офертата е само хотел и самолет и не включва дори трансфер? И от каква бумащина те е страх тогава, тези неща се запазват сам за минути. Не знам кой е хотела, не знам кои са датите, но съм сигурен, че ако сам си ги резервираш цената ще е поне със 100 лева по-ниска, ма поне! На други по-евтини дати и по-различен хотел може и до 200 по-евтино да стане!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

хотел на 20 минути от Колизеума ми звучи точно до Термини :) не че има лошо, и ние бяхме в хостел там, но за 4 нощувки за двама цената не беше като тази на агенцията :) 1200 лв за двама ми се струват безумно много :huh:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Eто хотелите : 

Siracusa 3*, Lazio 3*

 

Fiamma 3*

 

Marc Antonio**

за Siracusa знам със сигурност, че е точно срещу Термини. 

Цените се сменят постоянно, особено сега когато започва сезони за часове се вдигат, към края на месеца дори поскъпват с по 100 лв . 

Връзка към мнение

Голяма веселба с тези хотели, много ми хареса "Сиракуза", на ул. "Марсала", един от италианския трипадвайзър пише за него: "Добре дошли в ада", има и други весели рецензии. Обективността изисква да споменем, че италианците доста мрънкат за качеството на хотела. Ние, българите, мрънкаме доста по-малко. Субективно усещане.

 

Когато е възможно, прикачи офертата, да й се порадваме, да я разчепкаме. :)

Редактирано от maialearrosto
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.