Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Да отсрамим малко американската бира :)

Ето тази (новогодишен магелански подарък с чашата) е странна, но ми допадна.

Hazelnut Brown Nectar | Rogue Ales

91 точки по скалата на Beer Advocate

attachicon.gifIMG_3232.jpg

За бирата не знам,но чашата е много готина :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В центъра на унгарската столица, но с бири от съседната Австрия и вече не съвсем съседната им Чехия. Е, то Чехия, Словакия, Чехословакия - и сега не е изключено човек да ги обърка. Важно е после много пъти да се извини за грешката.  :)

 

Сигурно има и по-хубави австрийски бири от тази, която се оказа не много добър избор:

 

post-735-0-06551300-1486559502_thumb.jpg

 

Krušovice Světlé обаче е "друга бира". :)

 

post-735-0-68374100-1486559588_thumb.jpg

 

В процеса на пивоваренето saaz hops си е свършил перфектно задачата и се е получила бира с чудесен вкус, цвят и аромат.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Представям ви най-доброто кафе/бар за пиене на бира в света за 2016 година (за 2017 е на второ място, на първо е един ресторант), според RateBeer https://www.ratebeer.com/places/top-rated/ :  In de Verzekering tegen de Grote Dorst, Eizeringen, Belgium  (В застраховка срещу голямата жажда)

 

http://www.flanderstoday.eu/living/de-verzekering-tegen-de-grote-dorst-voted-best-bar-belgium?utm_campaign=living&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=bestbar2016

 

 

post-937-0-66046000-1487526140_thumb.jpg

post-937-0-70632900-1487526155_thumb.jpg

post-937-0-47574800-1487526173_thumb.jpg

post-937-0-61700500-1487526200_thumb.jpg

post-937-0-21896400-1487526217_thumb.jpg

post-937-0-27323200-1487526245_thumb.jpg

post-937-0-66953600-1487526266_thumb.jpg

post-937-0-08248100-1487526283_thumb.jpg

post-937-0-37339400-1487526297_thumb.jpg

  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Южноафриканската колекция, януари-февруари 2017

 

post-247-0-38107500-1487526123_thumb.jpg

Намибийският бранд е един от най-популярните в Южна Африка и със сигурност не ми е за първи път да го опитвам. Тук важна е комбинацията с логото на любимото ми заведение в Претория. Да ги събера на едно място е задължителен летен ритуал.

 

post-247-0-20544800-1487526140_thumb.jpg

Изборът ми в Къщата на бирите в Сентюриън

 

post-247-0-44270100-1487526134_thumb.jpg

На брай в усамотена хижа в планината Сидърбърг

 

post-247-0-76711200-1487526124_thumb.jpg

Зебрата в инийското ресторантче на Дънкли скуеър край Градската градина (Company Gardens) в Кейптаун. Подозирам, че собственика индиец са го изселили от Дърбан заради некадърността му да готви къри. Но с подбора на крафт бири се е справил

 

post-247-0-00231900-1487526130_thumb.jpg 

Кейптаун: Rick's Café Americain - стилно тематично заведение с марокански уклон по филма Казабланка. Бирата не е мароканска, а представя един от вече утвърдените южноафрикански крафт бири брандове от град Дарлинг.

 

post-247-0-81429000-1487526142_thumb.jpg

Ето това вече е ново за мене - Steam Lager в съвременна фирмена бирария/еспресо бар на Сейнт Джорджис Мол - централната пешеходна търговска улица в Кейптаун

 

  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Представям ви най-доброто кафе/бар за пиене на бира в света за 2016 година (за 2017 е на второ място, на първо е един ресторант), според RateBeer https://www.ratebeer.com/places/top-rated/ :  In de Verzekering tegen de Grote Dorst, Eizeringen, Belgium  (В застраховка срещу голямата жажда)

Преди време в тукашния сутрешен блок имаше репортаж точно за него. Много ми хареса... за следващото ходене накъм Белгия :)

 

(аз напоследък съм по-скоро на винена вълна, бирата е само обикновена Леффе в палачинките и яхнията :lol:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Trappist Westvleteren Blond 6 & Westvleteren 12, in cafe In de Vrede, Sint-Sixtusabdij Westvleteren

 

Westvleteren 12 вече няколко пъти е била обявявана за най-добра бира в света.

 

От всички белгийски бири, едва шест имат правото да носят наименовението "trappist": Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Само тези шест бири се пивоварят вътре в трапист-абатства. Разпознавате ги по трапист-логото им.

 

http://sintsixtus.be/

http://www.indevrede.be/trappisten.php?lang=en

 

 

post-937-0-07832600-1488054433_thumb.jpg

post-937-0-40403600-1488054447_thumb.jpg

post-937-0-81881600-1488054475.jpg

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Zon, даваш ми страхотна идея за пътуване - обикаляне по трапистки пивоварни ;)!

(любимите ми белгийски бири са Westmalle dubbel и Gulden draak)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Zon, даваш ми страхотна идея за пътуване - обикаляне по трапистки пивоварни ;)!

(любимите ми белгийски бири са Westmalle dubbel и Gulden draak)

Роца, не всички са достъпни за публика. Например Орвал може да се посети музейна част, представяща продуктите и процеса на производство, както и руините. Има и магазин, където може да се закупи бира и други продукти, произведени в абатството. Абатството, където са монасите не е достъпно. Има кафене-ресторант до абатството, където се сервира бира Орвал.

Абаството в Шиме може да се посети в определени часове: двора, църквата, гробищитето, ограничено някои помещения. Има отделен център- музей, представящ пивоваренето на бирата, производството на сирене, има магазин и кафе-ресторант.

Westvleteren абатството не е достъпно за публика, има кафене-ресторант и магазин до него.

Rochefort и Westmalle абатствата и пивоварните също не са достъпни. До Westmalle има кафене с трапист-бири.

 

Отделно много пивоварни в Белгия не предлагат достъп на публика. Някои имат ден на отворените врати един път в годината.

Някои пивоварни имат посетителски центрове-музеи и кафенета за индивидуални посещения и групи, други предлагат само организирани групови посещения с голям брой хора по предварителна заявка.

Има и малки микро-пивоварни, които могат да бъдат индивидуално посетени и предлагат дегустация и консумация.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Сигурно се повтарям, но имам чувството, че през последните години квотите за производство на трапистки бири са увеличени драстично. Не знам дали това е повлияло на качеството на бирите, но някак е нелогично в почти всеки магазин в Белгия и/или Холандия да можеш да си купиш свободно Orval или Westmalle. Ясно че споменавам може би двете "мейнстрийм" трапистки бири, но все пак...

Връзка към коментар

Сигурно се повтарям, но имам чувството, че през последните години квотите за производство на трапистки бири са увеличени драстично. Не знам дали това е повлияло на качеството на бирите, но някак е нелогично в почти всеки магазин в Белгия и/или Холандия да можеш да си купиш свободно Orval или Westmalle. Ясно че споменавам може би двете "мейнстрийм" трапистки бири, но все пак...

Всички имат увеличен капацитет. Rochefort също се е продава от години в супермаркетите. Westvleteren не се продават в магазини или супермаркети, само от магазина в кафенето до абатството или от пункта за продажба в абатството по предварителна заявка в ограничено количество на човек за всеки три месеца (цените са по ниски от тези в магазина, там също има ограничение за количеството). В кафенета и ресторанти из страната също не се предлага, но и има изключения. Например в кафенето към музея на хмела в Poperinge се сервира бира от абатството Sint-Sixtus. 2012 имат износ за САЩ, една бира westvleteren 12 е на цена 25 UDS, трябвали са им средства за реновиране. През 2011 в сътрудничество с една верига супермаркети и списания, дават право на закупуване срещи бон от списание и на цена от 25 евро на пакет от 6 бутилки с две чаши. Пуснати са продажба 93000 пакета. Производството на Westvleteren на година е 1.400.000 бутилки.

 

Абатствата използват получените средства от производството на бира и други продукти за реновиране на абатствата, но главно за финансиране на благотворителни дейности и помощ за хора в нужда и неравностойно положение.

 

Личното ми мнение и вкус е, че Wetvleteren blond и Westvleteren 12 (Westvleteren 8 не опитах) са наистина много добри бири, специално Westvleteren 12.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Няма снимка, но е тематично :)

 

Възможни неизправности при употребата на бира и начини за отстраняването им

Неизправност: Вкусът на бирата не се усеща, изчезнало е чувството на наслада. Халбата е прозрачна и светла.
Причина: Халбата е празна.
Начин за отстраняване: Да се намери някой, който да купи още бира.

Неизправност: Вкусът на бирата не се усеща, изчезнало е чувството на наслада. Ризата е мокра от яката надолу.
Причина: Устата не е отворена или халбата се поднася неправилно към устата.
Начин за отстраняване: Необходими са редовни тренировки пред огледалото.

Неизправност: Краката са студени и мокри.
Причина: Неправилно положение на халбата.
Начин за отстраняване: Да се поставя халбата така, че пяната да е насочена към тавана.

Неизправност: Краката са топли и мокри.
Причина: Недостатъчен контрол над пикочния мехур.
Начин за отстраняване: Да се застане около куче с каишка. След няколко минути да се поиска от стопанина му бира за обезщетение.

Неизправност: Подът се разминава.
Причина: Гледате пода през дъното на празната халба.
Начин за отстраняване: Да се намери някой, който да купи още бира.

Неизправност: Подът се клати.
Причина: Неустойчиво място за сядане, без облегалка.
Начин за отстраняване: Да се постави под сакото метла с дръжката надолу, за да се създаде допълнителна опора.

Неизправност: Подът се движи.
Причина: Носят ви.
Начин за отстраняване: Ако носенето не е към друга бирария, да се вика помощ. За обезщетение да се иска бира.

Неизправност: Луминесцентни лампи на стената.
Причина: Паднали сте по гръб.
Начин за отстраняване: Да се помоли някой да ви постави в седнало положение.

Неизправност: Нищо не се вижда, в устата си имате счупена цигара.
Причина: Паднали сте по корем.
Начин за отстраняване: Виж по-горе.

Неизправност: Наоколо бързо се стъмнява.
Причина: Бирарията затваря.
Начин за отстраняване: Да се разбере от хората наоколо къде се намира най-близката работеща бирария.

Неизправност: Събуждате се в мокро, студено и твърдо легло.
Причина: Паднали сте в канавка.
Начин за отстраняване: Да се пита за часа някой минувач. Ако бирарията е отворена, да се отиде там. Ако не, да се продължи спането.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Охладена с лед бира и мезета във Виетнам, април 2016г. С удоволствие бих се върнал да хапна и пийна там, цялото семейство учудващо се разминахме без стомашно-чревни разстройства.

Местната бира ми хареса и не съм протестирал срещу леда в халбата, просто се придържах към тамошния табиет ;)

 

post-7788-0-51460800-1488472317_thumb.jpg

 

post-7788-0-23997900-1488472334_thumb.jpg

 

post-7788-0-45794800-1488472201_thumb.jpg

 

post-7788-0-37868400-1488472256_thumb.jpg

 

Щом заведението предлага подобен ''деликатес'' изобщо не се двоумих.

 

post-7788-0-65114400-1488472390_thumb.jpg

 

Пъдпъдъче зародишче, детето си хареса варени яйчица и като почна да ги бели се учуди, че вътре имало пиленце, аз спасих положението, имаше вкус на пилешко дробче ;)

 

post-7788-0-51855100-1488472452_thumb.jpg

 

Речни охлюви и Сингапурска ''Тайгър'' бира

 

post-7788-0-88651300-1488473823_thumb.jpg

 

post-7788-0-71890400-1488473826_thumb.jpg

 

Това беше много вкусно - пикантни, цепнати надлъжно кокоши крачета, пекнати на скара на дървени въглища

 

post-7788-0-06902700-1488473825_thumb.jpg

 

post-7788-0-31712600-1488474134_thumb.jpg

 

Раци-плувци 

 

post-7788-0-75155600-1488473825_thumb.jpg

 

Миг колебание ;)

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.