Прескочи до съдържание

Лансароте


AlexandraKo

Препоръчани мнения

Канарските острови много ми харесват. Била съм на всички на почивка, само на Ланзароте - не. С фери за един ден прескочихме от Фуерте, но то не се брои. :) Тази година априлско-майско по празниците си го организирах там.

Пътувахме София-Мадрид с Бг Еър, полет в 6.45, после, в 11.15 - Иберия за Ланзароте.

Цената на билетите излезе около 230 евро на човек. Рент-а-кар взвхме от Ауто Райзен, за 9 дни 132 евро, Сеат Толедо.

През този сайт букнах ето, тази вила:

 

http://www.agnitravel.com/Travel/Lanzarote/Casita_Uno/index.asp

 

За 9 нощувки излезе малко под 900 евро. Вилата отговаря точно на описанието, много е хубава, чисто, оборудвана с абсолютно всичко, което си трябва в една къща. Печка, микровълнова, кана за топла вода, машина за кафе, тостер, пералня, голям хладилник, място за простиране с щипки, дъска и ютия за гладене.Има си басейн,шезлонги около басейна, всякакви хавлии, водата се подгрява и пречиства. Сега няма нужда от затопляне, че си е горещо, но ни питаха дали искаме. До плажа са няколко метра, наблизо има  много магазини и  ресторанти. Много сме близо до летището и до столицата Аресифе.

Тихо, спокойно място, идеално за почивка. Има добър интернет, телевизия, ама не мога да кажа каква, че не гледаме. Не остава време. :huh:

Вилата има 3 спални и две бани-тоалетни. Идеално място за две семейства с деца, могат и 6 дущи да се сместят - в трите спални има легла като за 6 души.

За вилата платих сумата, която излиза в сайта + по 5 евро на човек пълна застраховка срещу повреждане на нещо в имота.

Фирмата, която стопанисва имота е английска, платих на два пъти - 30% при резервацията и 70% месец преди настаняването. Първото плащане го направих през сайта, с кредитна карта и без комисионна. Второто - по банка, за което ме одрънкаха 49 евро в УКБулбанк, вече се оплаках. :mad:

Дестина дни преди пътуването от фирмата ми изпратиха мейл с точни указания - как да стигнем до къщата и къде ще бъде оставен ключът. В резултат на което много лесно се ориентирахме.

Държа да похваля организацията на тази фирма, за пръв път ползвам този сайт и малко се притеснявах дали всичко ще е наред. Но на всичките ми въпроси / а аз питам, ли питам, обичам да ми е изяснен и най-дребният детайл/ отговаряха тутакси. На два пъти говорих и по телефона с тях. Офисът се оказа базиран в някакво градче Райд, в Англия, много любезни, казвам си само номера на резервацията и веднага отговарят на всякаквите ми питания. :)

Малко за храната и пиенето.

Водата на чешмата не се пие, купуваме от магазина. Имаме си един любим магазин - Супер Дино /голяма верига са, като Метро/ с едно динозавърче на емблемата. Продава се всичко, на добри цени и нааааай-вече - голям избор от риби-миби и всякакви морски вкуснотии.

Например - килограм октопод е под 8 евро. Три дни само това ядем - на скара, на салата . На двора имаме барбекю, дето може да се опече всичко.

Следващите три дни сме предвидили за риба тон и кралски скариди.

Много по-добре се изхранваме така, отколкото по ресторантите, за много по-малко пари и с много по-качествена храна.

Има страхотни бели вина - местното е Малвазия. На мен ми идва лееееко кисело, но има други испански вина, които много ми харесват.

Така че, като за пръв опит с вила на Ланзароте го отчитам като супер успешен, ще има и втори за догодина. :)

До тук описах настаняването. Не слагам снимки - в сайта има достатъчно и са реални.

В следващия пост ще започна описване на разглеждането на острова.

Кацаме:

post-1504-0-48602100-1430461340_thumb.jpg

 

 

  • Харесвам 23
Връзка към коментар

И да си починеш добре,да си готова за следващите пътешествия.Завиждам ти за риби-миби,хапни една риба тон и заради мен :)  :)

Не цяла риба тон разбира се ;)  ;)

Редактирано от traveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Георги Матеев

Да си изкараш яко! Жалко, че за малко се разминаваме с теб - аз кацам на Канарските острови на 22 Май.

 

А следващият път, когато имаш да пращаш пари по банка - ползвай Transferwise. Преводът на 630 евро щеше да ти струва едва 6 лева.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Супер е вилата, изкарали сте добре както се вижда. От белите вина там има освен сухи и полусухи, не съм уцелвал киесело, но явно има.

AlexandraKo била си на всичките 7 острова ли????

Връзка към коментар

Супер е вилата, изкарали сте добре както се вижда. От белите вина там има освен сухи и полусухи, не съм уцелвал киесело, но явно има.

AlexandraKo била си на всичките 7 острова ли????

Дааа, на даже на някои по няколко пъти. Най-много на Тенерифе.

 

Eх Александра, чудничка тази вила! Приятна почивка и още и нови знания и впечатления

Да, направо е страхотна вилата. И е на много хубаво място - океанът е на 100 метра, магазини и кръчми - тоже.

Ама ние не ходим по кръчмите, ами си готвим. По-нагоре казах - три дни - само октоподи и салати с риба тон. От утре само риба тон - на скара и големи скариди. Днес се сетих, че откакто сме дошли, вода не съм пила. Само бяло вино и джин-тоник.

А, да кажа за цените:/около/

1л Гордънс - 10

1л Биййфитър - 11

1л Бомбай сапфир - 13

Бяло вино - от 3 до колкото иска човек. Има и под 3 Е, ама е за готвене.

 

Да си изкараш яко! Жалко, че за малко се разминаваме с теб - аз кацам на Канарските острови на 22 Май.

 

А следващият път, когато имаш да пращаш пари по банка - ползвай Transferwise. Преводът на 630 евро щеше да ти струва едва 6 лева.

Да, де, ама не знаех. Другият път първо ще питам. Това са 5 кила октопод :blush: Да се пукнеш от яд ;)

На 8, 9 10 сме в Мадрид.

 

Нареждам се с възклицания и аз! :) чудничко е! Приятна почивка и чакам снимки!

Имам проблем - нали си купих нов апарат. И допълнителна карта-памет - 128 гб. Оказа се, че не мога да сваля от нея на компа, вероятно му иде много голяма. Ще слагам от една друга, като се прибера - повече. Но и ще разказвам поред. :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Абе я снимай поне един кацащ самолет там, че Ланзароте е известен малко като европейския Ст. Мартен. Да сме доволни и тия със самолетния фетиш :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ако имаш възможност отиди в северната част на острова да видиш Mirador del Río. Според мен там е най-красивата гледка на Лансароте, направо спира дъха. Вижда се съседното островче La Graciosa оттам.
Ти си била на всичките без Лансароте, а аз само на Лансароте :D.

Редактирано от Gruntax
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

AlexandraKo, ако обичаш ром, пробвай Artemi 7 годишен. Да не се бърка с Arehucas 7 годишния. И двата ги правят в Гран Канария, но Артемито е много е по-добър, на нивото на Карибските 5-7 годинишни.

Ареукаса е много по-разпространен, но е доста по-кофти като качество. Цените са им идентични.

Хубавите местни бели вина са от 10 евро нагоре.

 

Понеже стана дума за водата, че не ставала за пиене не е вярно. Просто е много безвкусна, понеже е обезсолена океанска. Дори в сайта на Лансароте си го пише.

http://www.turismolanzarote.com/llegar-a-la-isla

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Ланзароте - ден първи.

Най-източният от Канарските острови е Ланзароте, най-близко до Африка - на 125 км. Размери - 60 на 15 км, четвърти по големина. 213 км брегова ивица, с повече от 10 км прекрасни бели пясъчни плажове. И на тази неголяма територия са се сместили цели 300 вулкана. :unsure: :unsure: :unsure:
Едно нещо има, което всеки си спомня след като е посетил острова и това е уникалният му цвят. Аз лично никъде другаде не съм видяла  такива невероятни контрасти каквито има тук. Тъмните нюанси на лавата се открояват на фона на златните пясъчни плажове и смарагдови води. Лансароте дължи тази си природа на вулканичните изригвания през 17-ти и 18-ти век. Освен, че е обявен за биосферен резерват от UNESCO през 1993 г. островът е и световен лидер в естествената архитектура, където традицията и съвремието се преплитат, за да дадат най-доброто от себе си. Седемте Центъра на изкуството, културата и туризма - творби на известния художник Сезар Манрике (César Manrique) са пръснати из Лансароте и са пример в това отношение.

От предишното ми ходене на Ланзароте знаех за Цезар Манрике и бях прочела всичко за него.

Изумителна личност, роден на острова през 1919 година. В испанската гражданска война се бие като доброволец на страната на Франко. След войната следва в университета в Ла Лагуна архитектура, но след две години го напуска, премества се в Мадрид, където се дипломира в школата Сан Фернандо  като преподавател по изкуство и живопис. През 1964 година отива в Америка, където негов приятел го представя на Рокфелер, който харесва творчествотот му и му става меценат. Манрике прави няколко много успешни изложби в престижната галерия "Catherine Viviano". В САЩ остава само няколко години и се завръща на Ланзароте. Негови близки приятели са били Пикасо и Хуан Миро. Когато се върнал на острова, губернатор станал негов приятел от детинство -Хосе Рамирес. Никой не интересувал до тогава от лансеротците. Жените там било прието да имат по няколко мъже :) Единият се справял със задълженията в креватЯ, другият - готвел, третият възпитавал децата, а четвъртият прислужвал. Островът бил едно забравено от Бог място. Ако не бил Манрике, вероятно щеше да е така и до днес. Талантлив художник, поет, скулптор и архитект, той си поставил за цел да превърне острова в център на културата, изкуството и туризма. И успял, според мен, с помощта на своя приятел - губернатора. :) Никъде из острова няма да видите рекламни плакати, което е негова заслуга. Всички здания не могат да са по-високи от 4 етажа, а грозни къщи да се строят е изобщо збранено.

Негова заслуга е и това, че селцата са удивително красиви - с бели къщички, във всяко селце вратите са в еднакъв цвят, който те избират - син, зелен или червен. А  задължителната бяла боя е подарък от правителството. :rolleyes: Цезар Манрике помагал на хората в проектирането и изпълнението на домовете им, често безплатно и безкористно. Местните хора го обичали, уважавали и наричали по име. Той просто бил един от тях.

След преустройството на острова натам се запътили тълпи от туристи. И Манрике създал градини, курорти, хотели, просторно и светло летище, което по-0скоро прилича на ботаническа градина. Създал правило - при раждането на детенце родителите да засаждат по една палма. Днес тук има истинска долина на хилядите палми, която в голяма степен е подобрила микроклимата на острова.

Извън всичко, което е направил за острова, Манрике има 7 проекта, удивително красиви и невероятни като идея и изпълнение.

Аз ще започна с това, което на мен ми хареса най-много:

Домът на Цезар Манрике - днес Фондация Цезар Манрике. В Таро де Таиче художникът купил пустинно поле, покрито с лава и в петте въздушни мехура, образувани по естествен начин, сътворил своята невероятна къща. Територията е много голяма , два етажа по около 1700 кв.м, 1200 кв.м градини и 2000 кв м паркинг.

Входът е 8 евро, а удоволствието от видяното просто няма цена. :rolleyes:Всичко е пипнато и изпипано до най-дребния детайл, хем просто, хем невероятно оригинално и красиво.

 

post-1504-0-07326100-1430504616_thumb.jpg

 

post-1504-0-36160000-1430505803_thumb.jpg

 

 Тази скулптура носи името  „Енергията на пирамидата” и е част от цяла серия скулптури посветени на вятъра. Всъщност цялата конструкция от пирамидата нагоре се върти от вятъра. Останалите са разположени на различни места из острова, невроятно красиви и ефирни.

Снимки от къщата:

 

post-1504-0-13405900-1430511995_thumb.jpg

post-1504-0-78414300-1430512393_thumb.jpg

post-1504-0-22491100-1430513010_thumb.jpg

post-1504-0-64395800-1430513428_thumb.jpg

 

post-1504-0-85091300-1430514023_thumb.jpg

 

post-1504-0-62408200-1430514348_thumb.jpg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Александра, с твоят начин на пътуване да проучваш всички до най-малката подробност, включително и историческите факти, можеш да водиш групи с туристи. Ако ти писне от стоматологията, пробвай :) .

 

Ще следя разказите ти с интерес. 

Ако може малко снимки и на вечерята риби-миби и другите вкусотии...

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

AlexandraKo, ако обичаш ром, пробвай Artemi 7 годишен. Да не се бърка с Arehucas 7 годишния. И двата ги правят в Гран Канария, но Артемито е много е по-добър, на нивото на Карибските 5-7 годинишни.

Ареукаса е много по-разпространен, но е доста по-кофти като качество. Цените са им идентични.

Хубавите местни бели вина са от 10 евро нагоре.

 

Понеже стана дума за водата, че не ставала за пиене не е вярно. Просто е много безвкусна, понеже е обезсолена океанска. Дори в сайта на Лансароте си го пише.

http://www.turismolanzarote.com/llegar-a-la-isla

Не, не обичам ром и не съм се интересувала, но ще се загледам. :) Водата знам, че е обезсолена, ама много мирише на хлор, та е гадно.

Връзка към коментар

Освен  тази къща,  Ц.Манрике през 1989година си построява друга, в градчето Heria, където живее. А всичко в старата остава за фондацията. В новата къща той си е живял до последно, но общо - малко време, защото загива трагично при пътен инцидент на метри от фондацията на 73 години. За разлика от къщата посред лавата, новата е в плодородна долина, с много палми наоколо. Пътят до там е невероятно красив, вие се високо в планината и на най- високата част има мирадор със спиращи дъха гледки чак до океана.

 

post-1504-0-96886800-1430552197_thumb.jpg

post-1504-0-76863700-1430551535_thumb.jpg

 

Входът за втората къща струва 10 е, но с билета от фондацията има намаление от 3е истава 7.

В началото пропуснах да кажа, че при обиколката на центровете е хубаво да се купи комбиниран билет, който включва 6 обекта:

Мирадор дел Рио

Хамеос дел аква

Гуева де лос вердес

Вулканът Тиманфая

Кактусовите градини

Крепостта Сан Хосе

Така билетът струва 30е, спестяват се 15е и паркингите са навсякъде безплатни. Ако се купува отделно билет за някъде, се плаща и паркинг.

Билетите за фондацията и къщата на Манрике не влизат в тази цена. Там двата с намалението са 15е.

Къщата в Ерия е оставена в този вид, в който я е ползвал самият Манрике - с неговите вещи, дрехи, парфюми, книги и спомени. Страхотно местенце за отдих е градината с красив басейн. Огромно ателие в самостоятелна сграда, в което още витае духът на художника.

И като всички гении, Манрике също не е бил особено щастлив в личния си живот.

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

 %D1%86%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8C-1.j

 

jug_fundacion02.jpg

jug_tahiche.jpg

jug_mblanca.jpg

 

Манрике е роден наблизо до Аресифе, в семейството на търговски представител. Има сестра близначка и още един брат и една сестра. Всички са още живи. Самият той е имал една голяма любов в живота си / странно, но няма много информация за нея/. Живели са заедно почти 20 години и тя умира от рак. Той много трудно преживява нейната смърт /около 1963 година/ и се отдава нацяло на своята мисия. Да направи любимия си остров невероятно място. По негово предложение е подадена заявка островът да бъде включен в списъка на Юнеско. По зала ирония на съдбата, това става след неговата смът.

А по мое мнение, той е успял напълно в мисисята си. До сега сме обиколили острова няколко пъти. Видях само една сграда в Аресифе - висок, стъклен хотел, който изобщо не се вписва в ландшафта.

А тези снимки са на негови вятърни "играчки", които са на всякъде из острова.

Снимките взех от нета, че не мога да свалям от моите. :angry: Като се върна, ще добавя.

Следващото място, на което ще ви заведа е Мирадор дел Рио.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 7
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Александра, с твоят начин на пътуване да проучваш всички до най-малката подробност, включително и историческите факти, можеш да водиш групи с туристи. Ако ти писне от стоматологията, пробвай :) .

 

Ще следя разказите ти с интерес. 

Ако може малко снимки и на вечерята риби-миби и другите вкусотии...

Днес обядвахме на двора до басейна ето, това: /октопод, салата от радикио и рукола, червено чилийско грозде, бяло вино и джин-тоник/ Диджестив - по 20 мл Бейлис. ;) ;) ;)

 

post-1504-0-90999200-1430573746_thumb.jpg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Днес обядвахме на двора до басейна ето, това: /октопод, салата от радикио и рукола, червено чилийско грозде, бяло вино и джин-тоник/ Диджестив - по 20 мл Бейлис. ;) ;) ;)

 

attachicon.gifP1010145.JPG

 

Евалла! :)

Връзка към коментар

Абе я снимай поне един кацащ самолет там, че Ланзароте е известен малко като европейския Ст. Мартен. Да сме доволни и тия със самолетния фетиш :)

Днеска клекнах пред къщи, специално за теб да дебна и съм ти снимала  и излитащи, и кацащи:

Ако ти хареса, ще ти снимам още. Мога и от къщи :) Най-интересното е, че сме съвсеееем до летището, а не е шумно :rolleyes:

post-1504-0-63216300-1430591113_thumb.jpg

post-1504-0-69339700-1430591868_thumb.jpg

post-1504-0-76199300-1430592237_thumb.jpg

post-1504-0-26430700-1430592645_thumb.jpg

post-1504-0-32931000-1430593039_thumb.jpg

post-1504-0-11791500-1430593904_thumb.jpg

post-1504-0-92723000-1430594310_thumb.jpg

post-1504-0-16730100-1430594700_thumb.jpg

]post-1504-0-21348200-1430598678_thumb.jpg

]post-1504-0-65278000-1430594986_thumb.jpg

post-1504-0-54737400-1430598203_thumb.jpg

post-1504-0-16466500-1430599266_thumb.jpg

post-1504-0-82265900-1430599569_thumb.jpg

post-1504-0-42915800-1430599964_thumb.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Малко се отплеснах заради  Жорко и самолетите, дето тука са на корем ;)

Мирадор дел Рио - бивша военна база.  на около 480 метра над морска височина, префасонирана от Цезар Манрике в невероятно място  с прекрасна панорама към пролива Дел Рио . На севрозапад - архипелагът Chinijo  с островите  Мантана Клара, Алегранца и Грациоза.  На мирадора има кафененце с много хубава панорама. Отварят в 10 часа. Горещо го препоръчвам - гледките са невероятни. :)А по пътя за там също има много красиви гледки - лозови насаждения с характерното за острова дъговидно ограждане от вулканични камъни или кактуси, защитени по същия начин от ветровете. Не зная защо, но много бавно качвам снимки :blush: Иначе нетът е бърз. За това, сега ще има по-малко снимки, като се върна, ще кача много. Аз до тук съм направила около 1000, то всичко е интересно. :)

post-1504-0-94153000-1430601434_thumb.jpg

post-1504-0-03956300-1430602608_thumb.jpg

post-1504-0-36083300-1430603093_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Я, самолет на Balkan Holidays

Ми, к.вото минА ;) Хич и не съм видяла, познавам само Райъните и Изиджет. Имаше едни със зелени коремчета, които не ги знам. Май някакъв Монарх. :blink: Общо - летят си сини, зелени, червени и оранжеви ;) Но много са красиви като идват от далече - първо се се вижда една сребърна точица, която блести силно, после расте, расте  се вижда, че е голямата птица. :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.