Прескочи до съдържание

дневник Римини и околността


Mary

Препоръчани мнения

Пускам тази тема за да дам някои подробности за пътуването ни  до Римини, Равена, Сан Марино, Урбино и Песаро, докато не съм ги забравила.

 

Има неща, които съм писала и в други теми, но ще се опитам да направя някакво обобщение тук.

 

Летахме с полет до Болоня. След което трябваше да се придвижим до Римини с влак.

 

Пристигайки на летището има два начина да стигнете до гарата – с шатъл-автобус(цена на билета 6 евро на човек) или с такси – на летището имаше поставена табела пред стоянката на такситата, че цената до ц.гара е между  15 и 17 евро. Понеже ние бяхме двама, то се качихме на шатъла.

 

Спирката на шатъла на летището е  като излезете и тръгвате надясно. Ето го мястото на картата - вижда се изхода, спирката и самия автобус.

Ето спирката на шатъла и пред гарата - автобусът точно е тръгнал от спирката.

 

Цената на билетите за влак до Римини е различна и зависи от типа влак, който искате да ползвате.

 

Аз бях купила предварително билети за  Интерсити.

 

Цената на билетите и времето за придвижване са:

 

- Регионален влак – цената  на билета е 9,50 евро и се движи около един час и половина - няма нужда от предварително закупуване на билети, но не забравяйте да ги валидирате преди да се качите във влака.

 

- Интерсити - цената на билета е променлива и започва от 9 евро и стига до 15,50 евро, като времето за придвижване е малко повече от час. Тези влакове са с определени места и нямат нужда от валидиране.

 

- Скоростните влакове също са с променлива цена – започват от  9 евро и стигат до 20 евро – стигат за около 50 минути. За тях също не трябва валидиране - в билета е посочен точния влак, вагон и място.

 

Предварителното купуване на билети може да има както предимства, така и недостатъци – ако всичко с полета е наред и пристигнете навреме, то това са спестени пари, но ако полета ви закъснее, то презаверката на билетите, купени по най-ниската тарифа е сложно, даже и невъзможно понякога(особено за скоростните влакове).  Който не иска да купува предварително билет и не иска да дава големи суми за влак, то може да ползава регионален влак - пътува малко по-дълго от другите влакове и понякога два пъти по-евтино.

 

Ние кацнахме навреме, съответно си хванахме влака и пристигнахме по разписание в Римини.

 

Понеже хотела ни се намираше на брега на морето, то трябваше да се предвижим до там. Моите предварителни проучвания показваха кратко разстояние от гарата, но не бях предвидила, че от гарата се излиза само в едната посока.

Сега ще дам малко по-подробно описание за заобикалянето на гарата.

 

Гарата е разположена „с гръб“ към морето и на нас ни се наложи да я заобиколим, което ме изненада, защото има изход от гарата само в посока напред. Ще дам и малко по-подробно обяснение, ако искате да отидете от гарата към плажа пеша.

Ето една схема:

Rimini1.png

 

Излизайки от гарата сте в т.Х, от там можете да тръгнете надясно(червената линия на схемата) и вървите до светофара и след това завивате надясно, минавате през подлеза и продължавате в посоката, която искате. Можете и да тръгнете и в другата посока(синята линия на схемата).

 

Разбира се, пред гарата спират и много автобуси, които можете да ползвате в желаната посока.

 

Ние бяхме резервирали стая в хотел на брега на морето за една седмица, като плановете ни включваха време за плаж и време за разходки в околността.

 

Сега ще кажа няколко думи за плажа на Римини. Огромен е(прочетох някъде, че е 15 км.), пясъчен, с много чадъри и шезлонги и по-малко място за тези, които искат да плажуват без да ползват такива. Интересното за мен беше, че шезлонгите са разположени успоредно на брега и морето, а не с гледка към морето. Чадърите започват от поне 20м. от брега и в тази зона можеш да сложиш само шезлонг, а на някои места там са разположени лодки и т.н.

 

P6252169.JPG

 

P6241947.JPG

 

На нас в цената на стаята ни влизаше ползването на чадър+2 шезлонга и затова не разбрах каква е цената им, ако трябва да ги плащаш.

 

Плажа е много чист и добре поддържан. Разделен е на различни части(Bagno). Нашия хотел си имаше собствено Bagno . Има такива, които са на повече хотели, както и такива за случайни посетители. Всяко Bagno  си има отговорник за реда, чистотата, настаняването на шезлонгите и т.н. Плажовете наистина са много добре уредени – има дори и машини за надуване на пояси, лодки, топки и т.н. Има чешма, на която можеш да си измиеш пясъка от краката, както и душове. На края на всяко Bagno   има площадка за волейбол.

 

На плажа има ресторанти и барчета, където можеш да обядваш или да пиеш по питие.

 

Вечерно време на някои от барчетата се събират хора, пускат музика или свири група и танцуваш на плажа под звездите.

 

Естествено можеш да наемете водни колелета, лодки, сърфове и т.н.  морски забавления.

 

Морето е с плавен подстъп и спокойно може да плажуват деца. Водата е по-солена от водата в Черно море, но не е от най-солените. Водорасли не видях, има миди, които водата изхвърля понякога в голямо количество на брега. Сутрин с камиони с глебла ги премахват от плажа.

 

По цял ден по плажа обикалят продавачи на какво ли не, но не са досадни и нахални. Спокойно е на плажа – можеш да си оставиш багажа и да отидеш да обядваш или да влезеш  в морето и т.н.

 

Стига толкова за плажа.

 

Града Римини

 

За наш срам ще кажа, че само си правихме разходки из града без да влезем в нито една забележителност – просто излизахме по-късно вечер ...

 

Карта на интересните места в стария град:

 

Rimini-monuments.png

 

Ето и още няколко полезни карти:

 

Rimini.pdf

 

Rimini-centro.pdf

 

rimini-riccione-2013.pdf

 

И малко снимки от града:

 

P6190181.JPG

 

P6190196.JPG

 

P6190201.JPG

 

P6190209.JPG

 

P6190223.JPG

 

P6190228.JPG

 

P6190241.JPG

 

P6190250.JPG

 

P6190253.JPG

 

 

Какво и къде да ядем – ресторанти има в изобилие – цените са сравнително прилични на повечето места. Пицата и пастата са от 7-8-9-10 евро, а основното ядене около 15-16-20 евро.

 

Порциите в повечето случаи са доста големи.

 

Ще спомена само едно заведение, което се отличи измежду всички посетени от нас:

Chi Burdlaz Rimini 

Освен интериора, много ни допадна и кухнята. Съжалявам, че не повторихме там, но искахме всеки ден да пробваме нещо различно, но ... това е заведението, което препоръчвам измежду всички.

 

Ето какво хапнахме там, в приятната компания на моя приятелка, живееща в Италия:

 

P6221294.JPG

 

P6221296.JPG

 

P6221297.JPG

 

P6221298.JPG

 

За тези, които предпочитат да си купят нещо от супермаркета – също има възможности. Основно срещахме такива от веригата Conad.

 

Припомням сайта, на който можете винаги да потърсите магазин за всеки италиански град и от всяка верига - можете да промените както града, така и веригата магазини.

 

Това беше за Римини от мен, а утре ще продължа с Равена.

 

  • Харесвам 24
Връзка към мнение
Георги Матеев

Опаааа, някой  сервира пътуването ми до Сан Марино.

Благодарности! :thankyou:

 

Взе ми го от пръстите :)

 

Голямо благодаря и от мен, ще ми спестиш доста ровене!  :wub:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Може да се присламча в твойта тема и да напишша нещо за друг чуден курорт на 23 км от Римини - Чезенатико. Все се каня и все не пиша, много съм несериозна. А Сан Марино ми е любим!

Редактирано от clete
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Сантарканджело ди Романя също е уникално градче,там селца нямало. Стига се с градски автобус-билет зона 2, който може да се хване от автогарата пред жп. гарата. На мен ми хареса и Италия в миниатюри.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сантарканджело ди Романя също е уникално градче,там селца нямало. Стига се с градски автобус-билет зона 2, който може да се хване от автогарата пред жп. гарата. На мен ми хареса и Италия в миниатюри.

Може да разкажете и нещо повече, да покажете и снимки. :)

 

Аз лично имам планове из този район за поне още 10 дни. :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ами снимките са ми в лаптопа,който не работи за съжаление. Отдавна беше, но по памет Сантарканджело е родно място на папа Павел V, но това е за гордост на местните. Градчето има уникална стара част,където времето е спряло преди няколко века. Къщите са обсипани в цветя, а по арките между къщите на улицата има полилеи, което ме шокира, но беше много шик- по италиански. Пътя с автобуса мисля беше около 40 мин. от Римини, а билета беше към 2.0-2.20 евро. Много е лесно за организация. Сан Марино е хубаво, но твърде комерсиално за моя вкус, а и навсякъде се надбягваш с нахални рускини. От там за спомен се купува Лимончело, били го измислили те. А сега за господата- ако се прибирате от Сан Марино към Римини с Бонели бъс може да слезете на спирка Доган, веднага след минаване от Сан Марино в Италия. Там е музея на Ферари Маранело Росо. За мен беше голяма скука, за мъжа ми не. Входа е скъпичък, експонатите не се пипат. Освен Италия в миниатюри има още няколко атракционни парка наблизо и все хубави. Това е, като се сетя още нещо ще пиша.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

 

Пристигайки на летището има два начина да стигнете до гарата – с шатъл-автобус(цена на билета 6 евро на човек) или с такси – на летището имаше поставена табела пред стоянката на такситата, че цената до ц.гара е между  15 и 17 евро. Понеже ние бяхме двама, то се качихме на шатъла.

 

 

На които не му се набутва със скъпи трансфери летище - град - летище, може да ползва следните варианти: :)

 

 

Bus 54 goes towards the west suburbs of Bologna, and will get you on to the 'main' routes. Another bus stop is about 10 minutes walk from the airport (bus stop name: Birra - other side of the elevated motorway, follow the road out of the airport, turn right at the first roundabout and straight through the second roundabout) and you can board bus 81 and 91 which have an end stop at Bologna Central Train Station. Bus tickets are valid for 60 minutes travel and cost €1,5. Go to the website of the local bus company, ATC, and you will find maps that show all routes including the airport.

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

На които не му се набутва със скъпи трансфери летище - град - летище, може да ползва следните варианти: :)

Да, наистина има и този вариант, но поне аз когато съм с багаж, предпочитам директен автобус.

Ще извадя маршрутите и разписанията и на тези автобуси по-късно, за да ги има като вариант!

Редактирано от Mary
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Всъщност, ако Hollywood има тази информация - маршрутите, мястото където можеш да смениш автобусите и разписанията им, моля да ги качи - така ще е по-лесно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Римини не е нищо особено, но наистина плажа е огромен и добре уреден, въпреки, че съпругата ми като морско момиче категорично отказа да се изкъпе в морето именно заради прекалено урбанизираната среда...

 

Равена е приказна и очаквам с интерес впечатленията на Mary, а колкото до Сан Марино, там нещата са ясни и надали има човек, който да не е впечатлен от това място...

 

А, ето това:

 

От там за спомен се купува Лимончело, били го измислили те.

 

разбира се не отговаря на истината по отношение на Сан Марино и никак не е препоръчително да бъде споменавано в присъствието на жител на някое от градчетата разположени в Амалфийския залив и по-специално Соренто, което се слави като мястото където за първи път е произведена тази напитка...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Подготвям магелански пътеводител за Емилия-Романя, но след 2 седмици ще го пусна. След като се върна да са ми пресни впечатленията. Сега не ми се пише подробно, но да вариантът с градския транспорт от спирка Birra в Болоня го има, но този автобус 54 е през един час. Едва ли може да се разчита и затова вариантът е около 1 км пеша от летището карта и оттам се хваща 81 и 91 автобус.

 

И Mary да знаеш, че няма да подмина написаното от теб. :)

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Подготвям магелански пътеводител за Емилия-Романя, но след 2 седмици ще го пусна. След като се върна да са ми пресни впечатленията. Сега не ми се пише подробно, но да вариантът с градския транспорт от спирка Birra в Болоня го има, но този автобус 54 е през един час. Едва ли може да се разчита и затова вариантът е около 1 км пеша от летището карта и оттам се хваща 81 и 91 автобус.

 

И Mary да знаеш, че няма да подмина написаното от теб. :)

Точно на тази спирка съм виждала доста пъти туристи с раници. 

За мен е изключено да се мотая с куфара до там. :(

 

Е, Spqr, като ще пишеш пътеводител, аз защо се моря. :lol:

Ако искаш да синхронизираме нещата за да не пишем два пъти едно и също.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Нямам претенции за историята на Лимончелото, не съм била в южна Италия, така ни убеждава в магазина, от който купихме. Това са капани за туристи. То и среброто им уж уникално, а го има по китайските сайтове. Важното е да останат хубави спомени.

Връзка към мнение

Всъщност, ако Hollywood има тази информация - маршрутите, мястото където можеш да смениш автобусите и разписанията им, моля да ги качи - така ще е по-лесно.

Има отговарящи за италия. Само споделих.

Редактирано от Hollywood
Връзка към мнение

Е, Spqr, като ще пишеш пътеводител, аз защо се моря. :lol:

Ако искаш да синхронизираме нещата за да не пишем два пъти едно и също.

 

Споделяш впечатленията ти. Пътеводителят ще е по-общ за региона. Така че има смилсъл от отделни теми. Аз лично с интерес чета писанията ти.

 

За Равена приключих с подготовката. "Гръмна ми главата". Така че не се "мори" по организационните въпроси. Определено Равена е град, който е невъзможно да бъде видян за един ден. Ферара също е голяма работа. Но всичко по реда си. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Споделяш впечатленията ти. Пътеводителят ще е по-общ за региона. Така че има смилсъл от отделни теми. Аз лично с интерес чета писанията ти.

 

За Равена приключих с подготовката. "Гръмна ми главата". Така че не се "мори" по организационните въпроси. Определено Равена е град, който е невъзможно да бъде видян за един ден. Ферара също е голяма работа. Но всичко по реда си. 

 

Аз днес я подкарах Равена, но ще гледам да я приключа без много да се мотая. :)

За един ден е изключено да се видят спокойно дори основните неща там, но по-добре малко, отколкото хич.

Аз лично ще се явявам на поправителен точно в Равена. :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Продължавам с Равена :)

 

Много, много ми хареса там. Отчитам две неща, които попречиха на пълноценното изживяване -  недостатъчното време - изобщо не е препоръчително да се отдели само едни ден на Равена и лошото време(валя ни доста пъти през този ден). Задължително ще отида пак там след време!

 

Сега ще дам подробности по пътуването ни.

 

Няколко думи за придвижването до там:

 

Пътувахме с регионален влак от Римини – цена на билета 4,60 евро, времето за пътуване – около 1 час.

От Болоня също има регионални влакове с цена на билета – 7,10 евро и време за придвижване между 1 час и 1 час и 20 минути.

Ние решихме първо да слезем на Класе и да разгледаме Сант Аполинаре Ин Класе.

 

Пътувайки от Болоня също е възможно първо да отидете до Класе, но за някои влакове трябва прекачване. Има и такива, с които директно можте да слезете на Класе – просто проверете предварително.

 

Купихме си Romagna Visit Card – цената е 12 евро - за да се активира картата е необходимо да изпратите sms на посочения в картата номер. Включени са доста обекти в цялата област. 

 

ravenna4.png

ravenna5.png

 

Както предполагам знаете, най-богатото наследство на мозайки в света, запазено в базиликите и баптисериите  е в Равена. Заради тяхната уникалност, осем паметници на Равена са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Ето една карта на основните забележителности в Равена, която съм направила и скрийн от картата, на който липсва само Сант Аполинаре ин Класе:

ravenna7.png

ravenna8.png

 

И така ние ... започнахме с Класе.

Ето маршрута от гарата в Класе  до Сант Аполинаре Ин Класе

ravenna1.png

 

Ако решите от там да си купите Romagna Visit Card, то можете да го направите от намиращото се наблизо туристическо информационно бюро: 

ravenna2.png

 

Базиликата Сант Аполинаре Ин Класе е много красива.

Украсена с най-късните равенски мозайки от средата на VI век, от които са запазени само тези в апсидата. Останалите мозайки са били създадени през втората половина на VII и в IX век.

 

Централно място тук заема мозайката с необичайна за византийското изкуство сцена - Преображение Господне. В нея Исус Христос е олицетворен с кръст, украсен със скъпоценни камъни и разположен в тъмносин  кръг, обсипан със златни звезди. 

Над кръста е изписан акронима ΙΧΘΥC, по раменета на кръста гръцките букви Α и Ω, а в подножието на кръста латинския надпис SALUS MUNDI - «Спасител на света». 

P6200321.JPG

 

Присъстващите апостоли са изобразени като овце, а в центъра е разположен Св.Аполинарий

P6200343.JPG

 

Високо в облаците е благославящата божия десница и полуфигури на пророците Моисей и Илия.

P6200341.JPG

 

Освен показаните на снимките мозайки има и други много красиви. Идете и ги вижте! :)

 

Много ми хареса тази базилика. В околността цари спокойствие и тишина, а вътре се крият невероятно красиви мозайки.

 

След като разгледахме Сант Аполинаре ин Класе се насочихме към Равена. Използвахме автобус №4, който хванахме от тази спирка

 

Разписанието  - Ravenna-Linea-4.pdf

Карта на транспорта - Ravenna-Bus-2013.pdf

 

 

Понеже поста стана доста дълъг, ще продължа с останалите забележителности в друг пост. :)

Аз май не мога да пиша кратичко... :(

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Ееее, Мари! Защо досега не си писала :) . Чудесно разказваш, продължавай все така обширно, а не кратичко.

Много е интересно и полезно написаното.

Запали ме за юнско море догодина... пак ми изгоря Португалия... :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сакън, недей кратичко. Идеално е така пространно и напоително :) Върна ме на това прекрасно място Равена. Duke обясняваше, че е подценена от туристическа гледна точка и си е прав. Хората не предполагат, че това е едно от най-прекрасните италиански кътчета (Равена - Римини - Сан Марино).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Продължавам с Равена.

 

Най-напред влезнахме в Basilica di San Francesco.  Построена върху останки от стари храмове. На мен ми беше интересна криптата там - на пода има древни мозайки, както и един надпис. Намира се под нивото на морската вода и пода е залят с вода, където плуват различни риби, а хората хвърлят монети.

По принцип помещението е тъмно и за да се освети трябва да пуснете монета.

Когато търсех информация за обектите в Равена на доста места прочетох, че подовете на много от тях са повдигнати с различни височини - доста се зачудих какво е наложило това, но ето тук в тази крипта поличух своето обяснение.

Няколко снимки: 

 

P6200375.JPG

 

P6200379.JPG

 

P6200380.JPG

 

P6200382.JPG

 

После проверихме къде е погребан Данте - след като сме виждали празната гробница във Флоренция, трябваше да видим и истинската.

Интересна е историята с тленните останки на Данте.

Многократно са били изравяни и скривани - за последен път през Втората световна война, когато са били погребани близо до сегашната гробница(до днес там е останала могилка, покрита с бръшлян и възпоменателен надпис).

 

P6200394.JPG

 

P6200393.JPG

 

P6200395.JPG

 

Следващото място, където отидохме е la Cripta Rasponi e i Giardini Pensili del Palazzo della Provincia. Това е интересна съвкупност от сгради и малък двор с фонтан в него, и панорамна градина, от която се открива поглед към базиликата San Francesco и площада пред нея.  Сегашната сграда е построена през 1925-1928г., върху останките от дворец от 17-ти век. Криптата е най-старата част от комплекса, като най-интересното там е пода, който е пренесен от църквата Chiesa di San Severo (Classe), която датира от 6-ти век. Пода е украсен с декоративни фигури и животни. 

 

P6200414.JPG

 

P6200419.JPG

 

P6200438.JPG

 

P6200435.JPG

 

P6200440.JPG

 

Следва продължение...

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Продължавам с Равена. :)

 

В нашия маршрут следваше Battistero Neoniano, известен като Battistero degli Ortodossi - Баптистерият на православните . Прекрасен е! Хубавото е, че има столчета вътре и можеш да седнеш и да се наслаждаваш на красотата!

 

Баптисерият е преустроен през ХІ век, когато подът на сградата е повдигнат с 3 метра. През XVI век е извършено ново преустройство, но са останали и оригинални детайли като амвона, направен от цяло парче мрамор, престол от VI век, както и бронзовия кръст, който е свален от покрива на сградата. 

 

Вътрешността на баптистерия е богато украсена с мозайки. Тематиката е за Небесния Йерусалим. Мозайката под купола изобразява сцената "Кръщението на Исус Христос".

В центъра на мозайката е разположена композиция със самото кръщение, включващо образите на Исус Христос, Йоан Кръстител, както и стилизиран образ на Река Йордан, представена като мъж, държащ кърпа. Около централната композиция са разположени фигурите на дванадесетте апостоли. Те са показани в цял ръст, облечени с бели и златни дрехи, носещи корони в ръце.

 

P6200446.JPG

 

P6200462.JPG

 

P6200448.JPG

 

P6200484.JPG

 

P6200485.JPG

 

P6200486.JPG

 

P6200482.JPG

 

Тук искам да кажа, че самата Равена е очарователно градче, запазило духа си. Освен с историческите сгради и обекти, Равена е изпълнена със заведения и магазини, джелатерии и барове.

Няколко снимки от града:

 

P6200501.JPG

 

P6200505.JPG

 

P6200511.JPG

 

P6200514.JPG

 

P6200515.JPG

 

Следва продължение...

  • Харесвам 16
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.