Прескочи до съдържание

Оризови шедьоври в Инакадате, Япония - препоръка


Добри

Препоръчани мнения

До преди десетина години районът на Аомори в северна Япония нямаше никакъв туристически ресурс. Най-ценното, което притежаваше, бяха едни стари наследствени оризови полета на 2000 години край селцето Инакадате, на 700 км. северно от Токио. Хорицата от край време там разбират от ориз, имат безброй видове, цветове, вкусове. И в един хубав момент усетът за красиво и предприемчивият дух на японеца просто не се сдържаха и сътвориха чудо. В едно с желанието на страната да развие туристически региона, се инвестираха време, пари и най-вече креативност, и се измислиха ей тези невероятни гигантски картини "Танбо аато", направени от различни цветове естествено растящ ориз. Организираха ежегоден фестивал и надпревара, а в съседство има красив храм и удобна тераса за наблюдение на фигурите. Стръковете са основно зелен, кафяв, черен, жълт, бял, червен и кремав. Ефектът е наистина поразителен и едва може да се предположи, че това е нормално растящ цветен ориз. Гледайки от монитора, човек първо добива впечатлението, че е снимка от Фотошоп, пльосната за ефект, а то всъщност не е. Сюжетите варират от класически сцени на самурая Наое Канецугу, Наполеон на кон, сцени от митология, Хокусай, будизъм или традиционни майко-гейши, до светски картини като сцена от "Отнесени от вихъра", Мерилин Монро с вдигната пола, Star Wars, детски картини от манга и много други. За кратко време фигурите и фестивалът добиха такава популярност, че вече съперничат на класическите туристически места в Япония като Киото, Никко, Камакура, Хирошима, Химеджи... Съветвам всеки, който планира посещение на Япония за повече от 10 дена и ходи на север към Хоккайдо и горещите извори Юнокава Онсен (с прочутите маймуни), да отдели време и да ги види. Периодът за гледане на Танбоо аато е от 1 юни до към 12 октомври.

 

e4842daf.jpg?65fa20

 

Tanbo_art_in_Inakadate_2012_A.jpg

 

rice-art-samurai.jpg

 

IMG_2974.JPG

 

star-wars-art-japanese-village-rice-padd

 

Michinoeki_Inakadate_012.jpg

 

Napoleon_of_rice_field_art.JPG

 

 

  • Харесвам 29
Връзка към мнение

Като гледам тази красота, май си заслужава да се отскочи до Япония още веднъж ( в този период) То иначе държавата е невероятна и всичко там е страхотно (най-вече хората и организацията на живота).И без това не бях тогава, ето ти повод да видим всички невидени още неща (на север)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Напълно съгласен, да, определено има доста впечатляващи неща на север, не само снежните замъци в Саппоро или маймуните при изворите Онсен. Развиха визуалните форми и изкуства като популярен туризъм в региона. Оризовата хартия пък, която се произвежда от полетата, отива за един друг фестивал -  "Небута Мацури" в самото градче Аомори (близо до Инакадате) в юли месец. Напиши Nebuta Matsuri festival в Гугъл и дай на изображения да видиш за какви чудесии става въпрос. Вадят се едни мега огромни плаващи фенери под формата на възстановки на японски битки и митос - то не са песни, танци, мантри, музики...фестивал, който идва от един стар шинтоистки "Вечерта на седмият" - дълга история за божества:

 

imag0200.jpg

 

ZCnS1Em.jpg

 

img_414775_51140171_0.jpg

 

nebuta_matsuri.jpg

Редактирано от Бай Добри
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.