Прескочи до съдържание

Визи и посещение на непризнати като държава територии - Приднестровие (ПМР), Северен Кипър и др.


Препоръчани мнения

Хубав ресурс, но бих предложил да се разшири и с държавите където може да се пътува с лична карта плюс различните признати, полупризнати и непризнати независими територии. Допълнително може да се добави и колонка за транзитни визи. За САЩ например съм чувал, че трябва транзитна виза дори ако продължиш със същия самолет без да излизаш от него. В Китай обаче въпреки че има визов режим може да спрете за 72 часа в някой от големите им градове и да ги разгледате без виза.

 

Ето моите добавки:

 

Приднестровска молдовска република (ПМР) (Приднестровие, Транснистрия) - Републиката официално не е призната от никого, но де факто съществува и я пазат руски танкове. Официално визи няма и всеки свободно може да влиза, но де факто на границата се получава следното: Като видят, че си чужденец ти искат входна такса, която при нас беше 100 евро на човек или 800 евро за 8 души. Когато извадих разпечатка от сайта на републиката, че такава такса няма граничарят малко омекна и свали мизата на общо 400 евро. Аз обаче обърнах темата на дружбата между братските народи от бившия съветски блок и му казах, че сме бедни и не можем да платим повече от общо 50 евро. Граничарят се почеса малко по главата и прие, но ми каза да оставя парите скрити в паспорта. Като ни върнаха паспортите парите естествено липсваха :)

Това беше 2007-ма година. Ако някои има по нова информация, нека да я сподели.

 

Севернокипърска турска република (Призната е само от Турция). Влизането става без проблем, но трябва да имате документ с вас. Ако добре си спомням в Никозия пускаха и с лични карти, но нека някой да потвърди тази информация.

 

Георги Матеев може да добави инфо и за Гренландия. Това което прочетох на бързо в интернет е, че не са част от Шенген и въпреки това при полетите от Европа няма паспортна проверка.

 

За транзит с лична карта бих добавил летището в Истанбул, но с уговорката, че при проблем с полетите няма да ви позволят да напуснете зоната за транзит.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Транснистрия/Приднестровието 2014/2015 - безплатно и ако сте за един ден ви дават една бележка без да попълвате нищо. Ако ше нощувате, попълвате формуляр и после се регистрирате в милицията. Много лесно и културно, изглежда се опитват да изчеткат имиджа си. Освен това към българи в бившия ссср отношението е винаги ОК, поне моят опит това показва.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

В Севернокипърска турска република наистина се влиза само с лична карта. Печат се слага на хвърчащо бяло листче формат А5, което е за многократна употреба и се пази и за бъдещи преминавания.

Връзка към мнение

В Севернокипърска турска република наистина се влиза само с лична карта. Печат се слага на хвърчащо бяло листче формат А5, което е за многократна употреба и се пази и за бъдещи преминавания.

Явно е на случаен принцип, защото на мен не ми сложиха печат, а исках, та си останах без бялото листче.

Връзка към мнение

Яничка,пиша само през телефон и не мога да кача документа. Аз не съм минавала, февруари живот и здраве, но моя мъж има заветното бяло листче.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Само да добавя за протокола...Севернокипърската турска република е призната освен от Турция още и от Нахичеванската автономна република, която де юре е част от Азербайджан, но самият Азербайджан не признава СКТР. 

И понеже стана дума за Нахичеванската република - по информация от миналата година там за българи нещата стояха така - влизане с предварително издадена азерска виза, по въздух, или по земя през Иран, защото граничният пункт между Турция и Нахичеван не допускаше преминаване на българи (най-вероятно и разни други) 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Някой беше споменал, че може с лична карта във френските отвъдокеански територии. 

 

Изглежда отскоро и в Молдова може само с лични карти: http://www.moldova.org/the-eu-citizens-will-be-able-to-enter-moldova-with-the-id-card/

 

Интересно дали важи и за влизане в Приднестровието. 

 

Иначе до Кишинев има редовни маршрутки от Букурещ, а наскоро бях мернал и някаква директна линия от България, ако не ми изневерява паметта.

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

   Да си актуализирам информацията за Нахичеван. Вече може да се преминава граничният пункт между Турция и Нахичеван от български граждани с лично МПС. Нужно е както и преди да притежавате предварително издадена азерска виза, за която също има някои новости отпреди година може би. Първият вариант е да си я извадите от някое азерско посолство (например това в София) като независимо дали е еднократна или многократна цената и е 35 евро. За целта се попълва визова анкета, към която се прилагат две снимки и покана от местна организация или частно лице, която е минала през не знам си кое си азерско министерство за одобрение, както и хотелски резервации и самолетни билети, за тези, които ще ходят по въздух! Втората опция е е-виза, която се вади за 14 дни и е с валидност 30 дни. Струва 20 $. Попълва се визова анкета, сканира се актуална снимка, свързвате се с някоя лицензирана към министерство на туризма агенция в Баку, която ще ви е един вид гарант и ще внесе документите ви в онова горното министерство. Агенцията, с която аз се свързах пари не ми поиска, искаха единствено да си харесам хотел, но да ми го резервират те, демек да вземат някаква комисионна за резервацията предполагам. Визата се получава в PDF формат, разпечатва се и се представя при влизане на границата. А, да...знам, че в този форум хората пътуващи с дву/четириколесен транспорт са пренебрежимо малко, но все пак - при кандидатстване за виза се вписва МПС-то, с което ще се пътува - рег. номер и номер на талона, тоест по някакъв начин визата и МПС-то са обвързани! Не съм наясно какво следва ако в последния момент смените МПС-то или решите да си хванете самолета - ще ли е валидна визита или не ще и въобще как се процедира при подобен казус! 

    П.п. Естествено, все още го има и варианта за вадене на азерска виза от някоя агенция в София - примерно ХХХ травел, но подозирам, че цената ще е далеч над въпросните 20 долара за е-виза или 35 евро за "истинска" такава!

Редактирано от forry
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.