Прескочи до съдържание

Пътят на солта: от Ница до Торино през Алпите


royak

Препоръчани мнения

Здравейте!

Доста отдавна не съм се появявала във форума поради здравословни причини. Обаче отново пътувам - значи съм здрава!

Древният път на солта свързва Ница и Вентимиля с Торино. Славен, труден и парадоксален път, който векове наред е бил достъпен само за мулета и пешаци. Странни работи са се случвали през всички сезони - човек да дели мръвка с вълк през зимата; разбойници да нападат керваните; алхимици да разнищват тайни /заселили се там заради солта/; еретици да се крият в пещери в скалите; пищен барок да покрие каменните фасади на църквите...

Центърът на пътя е в Тенда (Танд на френски език). Там товарните животни били сменяни с други и продължавали към Кунео и Торино.

Отидох в Тенда, защото пиша книга за внучката на нашия цар Иван Асен II - Евдокия Ласкарина Асенина, а тя е живяла по тези места доста години. Била омъжена за граф от Вентимиля. Пък неговата фамилия се изселила в непристъпните местенца по пътя на солта заради постоянните териториални заплахи от Генуа и Прованс. Нещо като графство в изгнание.

Ница, Соспел, Брей-сюр-Роя, Саорж, Фонтан, Брига, Тенда, Лимоне Пиемонте, Вернанте, Кунео, Торино. Една дива история между Франция и Италия. Място за планинари, алпинисти, авантюристи, офроуд маняци и други странни птици.  

Няколко снимки от трасето:

 

post-786-0-17537700-1445184998_thumb.jpg

пътят на солта, успоредно на река Роя

 

post-786-0-31413300-1445185080_thumb.jpg

Саорж

 

post-786-0-62675600-1445185155_thumb.jpg

Ла Бриг

 

post-786-0-85725700-1445185239_thumb.jpg

Тенда; църквата е платена само от един човек - Онорато Ласкарис - правнук на Евдокия Ласкарис. Такъв случай по време на "стария режим" във Франция нямало /макар тогава Тенда да не е била френска.../

 

post-786-0-29474900-1445185392_thumb.jpg

Тенда

 

post-786-0-44694100-1445185701_thumb.jpg

Лимоне Пиемонте - град, който също е свързан с Ласкарис. Намира се в Италия, точно след прохода Тенда. Уникалното на този град е, че стените на къщите са изписани със сцени от "Пинокио". Първите "murales" били изрисувани през 1989 г.

 

Много интересен маршрут, ще разказвам подробно по-нататък.

Бъдете здрави!

Редактирано от royak
  • Харесвам 23
Връзка към коментар

Mary, обиколките ги приключих вече - Турция, Унгария, Малта, Италия, Франция, Испания и Португалия. Книгата обаче тепърва я пиша и няма да е готова скоро. Но пък когато стане, първо на вас ще кажа!

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравей royak, това което пишеш е много интересно. Любопитна съм да прочета повече и ще очаквам книгата ти с нетърпение. Местата, които си показалa са красиви и вероятно ще е предизвикателство да се мине по този път. Бъди здрава и пиши! :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей royak, това което пишеш е много интересно. Любопитна съм да прочета повече и ще очаквам книгата ти с нетърпение. Местата, които си показалa са красиви и вероятно ще е предизвикателство да се мине по този път. Бъди здрава и пиши! :)

 

Да, наистина е много интересно! Пътят на солта е много вълнуващ, намира се между Прованс, Генуа и Торино. В този широк триъгълник има изобилие от местенца, където фамилията Ласкарис е била доминираща. Но в частта "Италия и Франция" описвам както "големия", така и множество по-малки "триъгълници". Самото пътуване по Пътя на солта - от Ница до Торино или от Вентимиля до Торино си е приключение дори и днес! :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

А Залцбург как се връзва в историята? Там хълмовете от сол се превръщали в злато от тарикати йезуити. С внучката сигурно няма връзка ама със солта сигурно има.

 

Алхимията върви със солта явно. Съкровищата често са крити пък там, където е имало магнезий. Магнезий-злато-царски престиж.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.