Прескочи до съдържание

Япония и Южна Корея - в какъв ред?


lan

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

обмислям пътуване в Япония и Южна Корея и се чудя има ли значение в какъв ред ще бъдат посетени: България->Япония->Южна Корея->България или България->Южна Корея->Япония->България.

 

Какви са предимствата и недостатъците на всеки вариант? 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ще е странно , но и на мен ще е интересно да чуя отговор на такъв въпрос ?

Аз бих се водил единствено от цената .

Връзка към мнение

Вчера един мой познат купи билет на катарците софия-сеул  сеул-токио  токио-софия по 1 седмица в сеул и токио 

цена точно 550 евро април месец .

Връзка към мнение

По-удачно ми се вижда София-Сеул после Сеул-Осака и връщане Токио-София.

Между Корея и Япония има и лоу кост възможности.

И зависи от времето и климата , както е казал Оги.

Да напомня , че сакурата е в края на март / началото на април и в нета има актуалните прогнози за 2016 по градове.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И задължително обърнете внимание на JR Pass. Само за 220 евро имаш достъп до повечето скоростни и останали влакове в рамките на 7 дни. Това позволява да стигнете до много места в максимален комфорт.

Връзка към мнение

Говорим за първата половина на април. Цената на самолетния билет и в двата варианта на практика е една и съща, като варианта София - Сеул, Токио - София има по-малък престой в Доха.

 

Въпросът възникна, защото организираните екскурзии посещават първо Япония, а след това  Южна Корея.

Връзка към мнение

Тогава почни от Япония за да хванеш сакурата.

Твърде вероятно обаче цените на хотелите вече да са доста надути за места като Киото.

Връзка към мнение

Според мен (субективно) е по-добре първо Кореа и после Япония. Кореа ще те подготви на азиатска вълна, хем си приличат, хем са много различни. Кореа е като бедния братовчед. След Япония ще ти се види по-неугледна, отколкото е всъщност и няма да можеш да я оцениш по достойнство. Пак казвам - субективно.

А сакури има много видове и различни места за гледане - едно от най-звестните - планината Йошино цъфти средата-края на Април.

Хотелите са мъка, обаче има квартири, хостели, airbnb-та които са уникални.

За вътрешни полети Peach air имат най-добри оферти. Края на април-началото на май е златната седмица и билети и хотели се плащат само в злато :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

И аз мисля, че редът е по удачно да е Южна Корея и после Япония. Направих обратното и някак десерта идва в началото, което не е проблем, но обърква леко възприятията :) За връзките виж и Vanilla Air (http://www.vanilla-air.com/en/)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Като човек живял в Република Корея само бих потвърдил казаното в последните 2 поста. Съветвам те да започнеш с Корея и след това да се прехвърлиш към Япония. В противен случай рискуваш впечатленията ти от Корея да бъдат неправомерно разколебани към негативна посока.

 

Република Корея сама по себе си е едно абсолютно чудо. Затисната като сандвич, в желязна схватка между двете велики империи на Изтока - Япония и Китай, тя от векове е вечна кървава арена на окупации, завоевания и войни. Република Корея извървява немислим път, от срината от войната кална, оризова плантация, територия без никакви природни богатства или сграда по-висока от човешки ръст, от една от най-неразвитите и бедни държави в света до прозвището "Тигъра на Азия" и членство в Г-20 за по-малко от 60 години. Това е едно от най-изумителните икономически чудеса на нашето съвремие. И въпреки всичко Корея пред Япония е като окаяно гаврошче. Затова и моят съвет е, започни от Корея. В противен случай след Япония Корея ще ти се стори като посредствено провинциално селище, а корейците определено не заслужават това. Най-малкото затова, което са постигнали за 50-60 години.

 

Аз лично им се покланям и им се възхищавам, защото могат да са за урок на всеки. Особено на нас. Те имат много сходна история с нашата -  на ужасни кървави завоевания (главно от японците), оставили им жестоки следи в паметта. Дори по територия сме абсолютно идентични (не и по население). Само че корейците са съумяли да превърнат пасивната си "омраза" от историческото бреме и несправедливости в изключително мощен катализатор на стремежа им за развитие, доказване, реабилитация. Корейците не правят никого на сапун и шампоан, не тракат с ножове и мечове, не са "ракиени патриоти", както обичаме да се изказваме за нас самите. Тяхната философия е различна. Няма никога да забравя какво ми каза моят корейски професор в университета за японците, което напълно отговаря на тяхната философия. След като 2-3 пъти се озърташе на една и друга страна да види дали сме само двамата ми каза:

 

"Господи, мразим ги, толкова силно ги мразим и им завиждахме, само като гледахме как богато и охолно живеят, че нищо друго не ни минаваше през акъла, никаква друга цел и амбиция, само тази как да ги настигнем и да ги разминем, да станем и ние богати и развити".

Някои биха сложили ударението на думата мразя, аз бих сложил ударението на смисъла: "ще направим всичко, дори немислимото, за да ги стигнем и разминем". Само си представете какъв силен мотиватор е това, за икономически и технологичен възход и стремеж. И вярвам, че един ден наистина ще го сторят. В някои аспекти Корея вече изпреварва Япония (говорим с технологичен аспект). Това само по себе си е наистина чудо.

 

Ех, как и ние така не завидяхме на някого, та не тръгнахме да го гоним, за да го разминем... А само седим, мрънкаме, оплакваме се и сочим с пръст кой за коя беда ни е отговорен.

Редактирано от UL1914
  • Харесвам 31
  • Браво 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички за съветите!

 

Вече сме щастливи собственици на 2 билета София - Сеул, Токио - София от 1 до 17 април. По-късно ще мислим как да разпределим дните и дали да летим от Корея до Япония или да ползваме ферибота от Бусан (Пусан).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря на всички за съветите!

 

Вече сме щастливи собственици на 2 билета София - Сеул, Токио - София от 1 до 17 април. По-късно ще мислим как да разпределим дните и дали да летим от Корея до Япония или да ползваме ферибота от Бусан (Пусан).

Според мен летете с Peach air, безсмислено е да се губи време с ферибота. А и имаха корейците един гаден инцидент с много загинали и се коментираше, че фериботите се нуждаят от по-строг контрол.

 

UL1914 много хубав пост, много ми беше интересно да те чета. И много вярно за българите. То при нас май не е омраза даже, ами оправдание. Като чуя за планът "Ран-Ът" дето ни е виновен за всичко и ми призлява.

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Доколкото виждам Peach air имат полети, Сеул-Осака или Окинава и Бусан - Осака, но не и директно Сеул/Бусан - Токио. Vanilla air, също не летят в момента от/до Корея, ако не се лъжа преди време летяха. P.S. Сайта на Jeju air отваря ли ви се, при мен не ?

Редактирано от edbloom
Връзка към мнение

Да, имат полети директно само до Осака, но това е дори предимство, според мен. Всичко интересно е около Осака - Киото, Нара, Химеджи та и Хирошима. Ако се ползва пас - ей каде е и Фукуока. После шинкансен до Токио и излитане към София.

 

А може и без JR pass, да се вземе Кинтецу пасс и да се разгледат Осака-Киото-Нара и да се отиде и до Нагоя (Кинтецу уайд покрива) и от там нощен автобус. Варианти бол!

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Горещо препоръчвам, ако така или иначе се слиза до Пусан (или Бусан както го наричаме ние), да обмислиш посещение и на остров Джеджу, който често е споменаван като азиатския Хавай. И те уверявам, "титлата" не се внушава само от маркетингови подбуди. Джеджу е един от най-полулярните азиатски дестинации за медени месеци в последните години. Малък вулканичен остров с чудо-приказна природа. Можеш да стигнеш до него лесно с ферибот или самолет от Пусан/Сеул. Цените не са непосилни, но имаш ли ден или два, определено бих препоръчал.

 

Пусан също е страшно интересно място, с хубави плажове, добър нощен живот. И много различно от Сеул или останалата част на страната, като дух и заряд на самите хора, но това по-скоро можеш да го усетиш само ако си живял в Корея. Самите хора са много по-разкрепостени, свободомислещи, свежи бих казал. Причината отново е в историята. Пусан остава на практика единственият незавладян и неокупиран град от червената армия на СССР, Китай и КНДР по време на Корейската война. Когато севернокорейската армия започва войната, нападайки изненадващо Юга и прехвърляйки се отвъд 38-ият паралел, тя само за няколко седмици успява да завладее целият корейски полуостров, без Пусан. Там на помощ на Юга се притичат американците и предвождани от генерал Дъглъс Маккартър корейците обръщат войната. Така на практика Пусан никога не е попадал в ръцете на Червената армия. Няма смисъл да обяснявам каква травма предизвиква всеки спомен за войната у всеки кореец, затова смятам е донякъде обяснимо защо хората в Пусан изглеждат видимо... различни. Доста по-интернационални, освободени и общителни, което създава една много приятна атмосфера, особено лятото, нощно време, по плажовете и баровете. Там за първи и единствен път в цяла Корея група местни младежи най-охотно и без традиционния срамежлив свян при вида на група шумни чуждестранни младежи (ние) решиха директно да дойдат при нас, да ни заговорят, да седнем да си пием и смеем заедно. Да ти се случи такова нещо в Корея е равносилно като вероятност на това да се наредиш на опашка пред барачка за цаца в Китен зад английската кралица.

 

В Пусан можеш да срещнеш и много повече чужденци отколкото в Сеул, нищо че в Сеул е половината население на страната. В Пусан е една от най-големите (ако не и най-голямата) корабостроителница в света и няма да е чудно ако срещнеш и българи, има доста. Българите са известни кадри в областта на корабостроенето и поради катрастрофата на варненската корабостроителница една не малка група хора оттам пребивават именно в Бусан.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Горещо препоръчвам, ако така или иначе се слиза до Пусан (или Бусан както го наричаме ние), да обмислиш посещение и на остров Джеджу, който често е споменаван като азиатския Хавай. И те уверявам, "титлата" не се внушава само от маркетингови подбуди. Джеджу е един от най-полулярните азиатски дестинации за медени месеци в последните години. Малък вулканичен остров с чудо-приказна природа. Можеш да стигнеш до него лесно с ферибот или самолет от Пусан/Сеул. Цените не са непосилни, но имаш ли ден или два, определено бих препоръчал.

 

 

Наскоро, обикаляйки света с google maps, го забелязах този остров и ми влезе в списъка с дестинации :)

Доколкото разбирам си го посетил и ще съм благодарен на малко по-подробна информация от първа ръка. Въпросите ми са от типа на кога би било най-подходящо да се отиде, къде е добре да се отседне, какво да се види и прави и грубо колко време да се отдели

 

Благодаря предварително :)

Връзка към мнение

С удоволствие!

 

Първо, не бих препоръчал да прекосиш половиния свят, за да видиш изрично и само Джеджу. Да, страхотно място е, да, би изкарал страхотна и пълноценна почивка, но за мен би било единствено рационален избор ако го комбинираш с някое пътуване из района (Филипини, Корея, Япония). Принципно ако се пътува до Корея и трябва да се избира втора точка след Сеул, бих посъветвал да се посети Джеджу пред Пусан. Да, Пусан също е интересно място, но е просто един типичен мегаполис. Докато Джеджу е нещо съвсем различно, екзотично и коренно противоположно на Сеул. Т.е със само две места в Корея ще получиш доста широка и разнообразна палитра от изживявания и разнообразие.

 

Мястото е страхотно, защото съчетава в себе си абсолютно всичко, за което би могъл да се сетиш, че ти трябва по време на една почивка. Островът е вулканичен - можеш да посетиш огромния му застинал кратер. Има чудесни пещери, древни загадъчни статуи от древни цивилизации (от типа на тези на Великденския остров, но в много по-умален мащаб). Има също страхотни водопади, приказни и спокойни плажове, прекрасни условия за треккинг (най-високата точка на острова е почти 2000 метра), условия за гмуркане, за голф, за каране на велосипед, та да стигнем до барове, ресторанти и шопинг в град Джеджу.

 

Най-хубавото време да се посети според мен е около края на май-юни, когато всичко е зелено и разцъфнало, а водата вече се е затоплила и е идеална за плажуване. Аз лично прекарах там 4 дни и ми беше повече от достатъчно да се насладя на почти всички активности от тези, които изброих (без голф и гмуркане), без по никакъв начин да бързам и прескачам да видя и едното и да направя и другото. На доста спокоен ход времето беше достатъчно за всичко. Относно местата за спане не мога да дам много информация, ние си бяхме запазили изключително евтино хотелче - корейски стил, или иначе казано една огромна празна стая с хубав ламинат и подово отопление и се спи в спални чували на земята :))) Да, корейците обожават да спят на земята и не им е изрично важно да има легла. Имат доста хотели (в Пусан спяхме в същия), в който хотелската стая представлява огромна празна стая с по две бани и тоалетни в двата ъгъла, а в самата стая могат да спят до 20 човека наредени един до друг (с прилично пространство помежду си). Тъй като ние бяхме весела студентска група от 10-12 човека си беше едно от най-страхотните преживявания евър. :))) Една от вечерите решихме да си поръчаме в хотелската стая храна и алкохол по телефона от някакво местно ресторантче (да, и това е напълно възможно) и беше супер. Наредени в центъра на стаятата в кръг 12 човека, пусната музика, весели приказки и смъртоносно отровно-люта корейска храна за 12 човека, която от обаждането за поръчване до пристигането в стаята отне на ресторанта по-малко от 20 минути. Това е малко двуполюсно чувство, всъщност. От една страна радваш се, защото си гладен, от друга страна обаче не ти се струва нормално някой да сготви храна за 12 човека и да я донесе от някъде си за... 20 минути общо. Оживяхме де. Явно или наистина е било храна или организмите ни са преборили тихомълком някоя и друга покосяваща бактерия и са я лишили от възможността да ни прави в болница. Макар че и там ходихме, но това е друга история и няма общо с храната или острова. Удавихме лютото корейско с големи дози суджу и всичко завърши благополучно.

 

Нормални хотели има колкото си пожелаеш и всякакъв ценови клас, така че не мисля, че ще имаш проблем да намериш нещо подходящо.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

А можеш ли да препоръчаш хубав плаж и място за спокойна семейна почивка от 3-4 дена на Джеджу? И ако дадеш и някое линкче за хотел или гест хауз - просто като пример, за ориентир, много би ми било от полза. Не държа на лукс, даже държа да не е лукс (не изтрайвам другите посетители, които са характерни за този тип хотели).

Началото на Май става ли за плуване?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.