Прескочи до съдържание

пътеводител Кансай (Киото, Осака, Нара и наоколо)


samuraika

Препоръчани мнения

Подробности, относно Япония, можете да намерите в темата - Япония - магелански пътеводител

 

Киото

 

Историческата столица на Япония, елегантен и елитарен, Киото е изненадващо голям град с няколко линии на метро и железници, както и добре развита автобусна мрежа. Придвижването из града няма да ви бъде проблем, по-скоро огромният брой забележителности ще ви затрудни. Още с пристигането си не пропускайте да се отбиете в големият информационен център на модерната и красива гара Киото! Там има ерудиран и опитен пресонал, който ще ви направи подробен план и маршрут според вашите параметри - време и желани за посещение обекти. Ще ви снабдят с карти, брошури и дори ще ви дадат съвет за ресторанти и сувенири. Услугата е безплатна и изключително полезна.

Най-общо Киото може да се раздели на две - по протежението на двете си известни планини - Higashiyama  и Arashiyama. В средата са Императорският дворец (с предварително записване) и замъкът Ниджо (по-интересният).

На север от Киото се намира езерото Бива (във висок сезон там може да откриете по-бюджетни нощувки). Префектура Киото стига чак до Японско море и на север от града е много живописна и пасторална. Аманохашидате е едно от трите най-красиви природни забележителности в Япония.

На юг, извън самото Киото са храмът Фушими Инари Тайша и град Уджи, известен със зеления си чай и красивият Бйодоин с павилиона на феникса, изобразен на гърба на монетите от 10 йени.

Още по на юг се пада

 

Нара

 

Първата столица на Япония. Самият град Нара е компактен, зелен и лесен за обиклки с колело. Често посещаван за ден като странична екскурзия от Киото, но всъщност много богат на история и забележителности (някои от които разпръснати из префектурата). Големият парк в Нара е известен със сърните си - пратеници на боговете и символ на града. На изток са големите храмове Тодайджи (изкачете се до Нигацудо), Касуга Тайша и Кофукуджи, както и Националният исторически музей.  На запад са дворецът Хейджо и храмовете Якушиджи и Тошодайджи. На юг от централната улица е разположен старият град - Нарамачи - с много малки музейчета, реставрирани къщи, галерии, ресторантчета и интересни магазини за сувенири.

Макар самият град Нара да е малък, префектура Нара е доста обширна и с най-голям брой ЮНЕСКО паметници. Храмът Хорюджи (по линията свързваща Осака с Нара) е най-старата дървена постройка в света, а музеят пази някои от най-ценните артефакти на страната (като първата маслена картина в света, например). Планината Йошино е най-красивото и известно място за съзерцаване на сакура в Япония с над 30 000 дръвчета и множество разпръснати по хълма храмове. Многобройни екопътеки и поклоннически пътища опасват планинската верига, която се спуска от източната част на град Нара и преминава през цялата префектура за да завие на запад и се опре в океана. В тази планинска верига, на границата между двете префектури (Нара и Уакаяма) се намира и свещенната планина Коя.

 

Осака

 

Пъстър, динамичен и много приветлив мегаполис с едни от най-откритите и дружелюбни хора в Япония. Има поговорка, която казва, че токиецът ще даде последните си пари за обувки, киотецът - за дрехи, а осакчанинът - по ресторанти. Както и в Токио, така и тук има кръгова JR линия, която позволява да се видят най-интересните места. В Oсака ключовите гари са две - на север това е Осака/Умеда (това са няколко гари обединени на подземно ниво, звучи сложно и си е така, но е много интересно и красиво под земята) - която дава връзките с Киото, Кобе и страната и , на юг - Тенноджи/Абенобаши (съжалявам, пак са две в едно) която е хъб за летището, Уакаяма и Коясан. Дотомбори е лакомото сърце на Осака. Там са основните ресторанти на редица вериги, известни в цялата страна. Ще ви изненада мултикултурният облик на това място - можете да хапнете къри, приготвено от индийци, да опитате дундурма (с всичките му салтанати и мурафети, приготвена от турчин), много барове с интернационална аудитория и въобще световната шарения на едно място ще ви впечатли. Разбира се с характерен японски привкус. Умеда Скай Билдинг е една от основните забележителности на града - интересна от подземния до последния си етаж. Най-новата наблюдателница, обаче, е на другия край на града, на върха на най-високата сграда в Япония (Tokyo Skytree е най-високата кула), а именно Абено Харукас. Осака си има всичко - история и забавления, няма да изброявам всички забележителности, а ще кажа само, че недалечните Химеджи и Окаяма също заслужават внимание!

С голямото си международно летище, централно местоположение и добри транспортни връзки, Осака е идеално място за отправна база за разглеждане на цялата страна. С JR Pass от Осака бихте могли да си правите еднодневни екскурзии от Токио до Фукуока. Японската нискотарифна компания Peach също е базирана в Осака.

 

around_kansai01.gif

Ако имате JR пас добре е да знаете, че шинкансена не спира на гара Осака,  а на Шиносака - те са съседни, една гара разстояние, просто Шиносака е от другата страна на реката. Шинкансена се движи по собствено трасе и гарите му са съобразени освен с удобствата на пътниците също и с терена. Множество линии и влакове свързват двете гари, но ако решите да изберете Осака за отправна точка за разглеждане на региона по-добре изберете хотел в района на Шиносака.

Няколко видове регионални пасове ще улеснят транспорта ви. Kintetsu Rail Pass ще ви даде неограничен достъп до линиите на най-голямата частна жп компания в региона (за един, два или пет дни). С него лесно покривате Осака, Киото, Нара и Нагоя. За Кобе ви трябва малко доплащане от 400 йени (за използването на участък от Ханкю линията). Отново пасът е привилегия само за чуждестранни туристи, но може да се купи и на место в Япония (Кансай Летището, Гара Намба) а не задължително от чужбина.

Osaka Amazing Pass е друг препоръчителен регионален пас за желаещите да разгледат самата Осака. За 3000 йени (26 долара) получавате двудневен достъп до всички видове градски транспорт и безплатен вход за 28 забележителности, между които Умеда Скай и Наниуа-но-ю (онсен). Купува се на летището, необходимо е да покажете паспорта си с печат на туист.

 

 

Безплатно, но приятно

 

В Киото

 

Този по принцип скъп град си има своите скришни, интересни и напълно безплатни местенца също. Едно от най-интересните (особенно ако сте с деца) е Kyoto Disaster Prevention Center. На две спирки южно от гара Киото в този център ще може да пробвате различни симулатори и да научите интересни неща за различни бедствени ситуации. Звучи страшновато, но е много информативно. Nanzenji е красив храм, далеч от основните тълпи, както и Хейан джингу. Но разходките ще са ви най-приятни тук - Гион с мистериозните гейко и маико, Философската пътека, бамбуковата горичка в Арашияма и алеята Понточо с малките си кръчмички - всичко ще ви пренесе в отминали времена за без пари.

 

В Осака

 

Хем много, хем интересни, безплатните музеи на Осака са основание да добавите някой и друг ден към плановете си. Като например Музеят на Нудълите или на Такояки (топките с октопод) или музеят на Сънтори Ямазаки (резервации са необходими). Ако сте в настроение за градини - храмът Сумийоши тайша (красива градина и елегантна сграда) и Шитенноджи - един от най-старите храмове в Япония. В подземният етаж на Умеда Скай ще откриете мини репродукция на Япония от 30те години на миналия век.

 

В Нара

 

Много малки музейчета в красиво реставрирани къщи из старият град Нарамачи са на разположение на туристите безплатно, като например Музеят на Механичните Играчки. Новият информационен център в Нара предлага ежедневна програма от безплатни атракции - от икебана и чаена церемония до екскурзии в покрайнините на префектурата. Разходките из огромният парк с много красиво оформени кътчета и външната част на Касуга Тайша с пететажната си пагода са също хем безплатни хем приятни. Безплатна за чужденци е градината Йошики ен - малка но изящна. Музеят Окумура се намира близо до градината и е едно много приятно и интересно местенце за половинчасова почивка. Освен безплатните кафе и чай, информационно бюро и красива панорамна тераса, тук ще можете да изпробвате симулатор на земетресения и да научите повече за антиземетръсните системи на небостъргачите.

Редактирано от Mary
  • Харесвам 28
  • Браво 1
Връзка към мнение

Отново искам да изкажа благодарности на samuraika и да ви подканя от нейно име, да давате предложения, какво още искате да се включи в пътеводителя!  :)

Връзка към мнение
  • 7 години по-късно ...

@samuraika, случайно да можеш да ми кажеш къде в този регион бихме могли да видим летящи катерици - следва да има Japanese dwarf flying squirrel and Japanese giant flying squirrel? Питам не точно за тур или парк, по-скоро очаквам да обитават градинки и паркове със стари дървета и местните да знаят и да водят там децата си например. E, може и в парк с тур, ако няма в градовете.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 7.10.2023 г. в 15:33, Lindt каза:

@samuraika, случайно да можеш да ми кажеш къде в този регион бихме могли да видим летящи катерици - следва да има Japanese dwarf flying squirrel and Japanese giant flying squirrel? Питам не точно за тур или парк, по-скоро очаквам да обитават градинки и паркове със стари дървета и местните да знаят и да водят там децата си например. E, може и в парк с тур, ако няма в градовете.

Наистина нямам ни най-малка представа. Тези катерици са нощни животни и "летят" нощем. Живеят по горите - Нагано, промерно. Не са като катеричките в Борисовата градина и си трябва сериозен зоолог и познавач да ви води. Има турове, предполагам, но сигурни ли сте, че това ви се прави?

Връзка към мнение
преди 7 часа, samuraika каза:

Наистина нямам ни най-малка представа. Тези катерици са нощни животни и "летят" нощем. Живеят по горите - Нагано, промерно. Не са като катеричките в Борисовата градина и си трябва сериозен зоолог и познавач да ви води. Има турове, предполагам, но сигурни ли сте, че това ви се прави?

Ние няма да ходим до Токио. Ще разгледаме Киото и попътно Осака и Нара, но интересите ни предполагат по-скоро да проучим тур за нощни катерици, отколкото друго на големия остров. После ще ходим на море 🙂

В Европа има по-гористи, диви паркове и реки, пресичащи градовете, покрай което тези места са естествен хабитат на характерни за местността животни. Туристите не винаги знаят, но местните си водят децата да им покажат лалугер, нутрия, елен, ленивец, маймунка, летяща лисица, птици... Предположих, че в Япония също има такива части, но може би подценявам мегаполисите или тези катерички търсят некомпроментирана от хората територия.

 

Връзка към мнение

Скромното ми лично мнение е, че ако не ви е попътна, в Осака нямате кой знае какво да правите. Кулата, в която повече ме впечатли уникално вкусното окономияки (заведението беше едно супер невзрачно и в подножието на кулата) и Дотомбори, кварталче за 2 часа разходка, задължително вечер.

Киото е топ, може би 2-3 дена, Нара също - един ден, не повече, ама ако ще гоните катериците, не знам. Аз яздих сърнички😀.

Интересно ще ми е мнението ви за сушито в Япония.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 18 минути , Sun4o каза:

Скромното ми лично мнение е, че ако не ви е попътна, в Осака нямате кой знае какво да правите. Кулата, в която повече ме впечатли уникално вкусното окономияки (заведението беше едно супер невзрачно и в подножието на кулата) и Дотомбори, кварталче за 2 часа разходка, задължително вечер.

Киото е топ, може би 2-3 дена, Нара също - един ден, не повече, ама ако ще гоните катериците, не знам. Аз яздих сърнички😀.

Интересно ще ми е мнението ви за сушито в Япония.

Попътна ни е Осака, че няма полети до Киото. А ние ще идваме от Корея. Сушито се надявам да ми хареса, че ми е притегателна сила. 

Връзка към мнение

По скромното ми мнение, сушито в Япония е класи над това, което се среща във Франция (което пък е по-добро от това у нас 😉).

Но, колко сме различни хората - на мен Осака ми хареса повече от Киото. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

На мен също Осака повече ми хареса от Киото. Всъщност Киото най-малко ми хареса може би заради това, че не е устроен като мегаполитен град, а трябва да събере туристи, колкото са и жителите му. Така си мисля🙂 Моята подредба на големите, популярни за първо ходене, градове е Йокохама, Осака, Токио, Киото.

Друго, все се каня и забравям да напиша - не си носете чадъри 🙂. Навсякъде по магазини и хотели има служебни. Вземаш, ползваш и оставяш, където ти е удобно. Много добре измислено. Така например в метрото не се налага  да изпитваш неудобствата на мокрия чадър.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 2 часа, Sun4o каза:

Скромното ми лично мнение е, че ако не ви е попътна, в Осака нямате кой знае какво да правите. Кулата, в която повече ме впечатли уникално вкусното окономияки (заведението беше едно супер невзрачно и в подножието на кулата) и Дотомбори, кварталче за 2 часа разходка, задължително вечер.

Киото е топ, може би 2-3 дена, Нара също - един ден, не повече, ама ако ще гоните катериците, не знам. Аз яздих сърнички😀.

Интересно ще ми е мнението ви за сушито в Япония.

В Осака има много неща за правене поне според моите разбирания. Има много хубав аквариум, голямо виенско колело от където може да видите целият град. Да не говорим за безбройните капанчета за храна. Осака е много подходяща за кулинарен туризъм.

Относно сушито, след като опитах в един суши бар на рибният пазар в Токио установих, че в България никъде не предлагат суши  🙂 Беше невероятно вкусно и по начина по който се топеше рибата по езика. Сушито според мен е задължително да се опита в Япония. 

Връзка към мнение
преди 2 часа, Lindt каза:

Искам плахо да вметна, че ме интересуваха конкретно японските ендемични животни в Кансай.

Ще следя с интерес.

Има едно животинче, тануки - японски енот/ракун, което съм гледала в любителско видео , че излиза привечер дори и в Токио.  Явно като мексиканските си събратя и то е всеядно и ако се престраши да се покаже, става любимец на хората и се показва винаги , когато е гладно. Филмчето беше за Токио мисля, но защо да го няма и в Осака? Пращам снимка, че има някаква игра и излиза тя, а не природния продукт 🙂 

tanuki01_960.jpg

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 19 часа, Lindt каза:

Ние няма да ходим до Токио. Ще разгледаме Киото и попътно Осака и Нара, но интересите ни предполагат по-скоро да проучим тур за нощни катерици, отколкото друго на големия остров. После ще ходим на море 🙂

В Европа има по-гористи, диви паркове и реки, пресичащи градовете, покрай което тези места са естествен хабитат на характерни за местността животни. Туристите не винаги знаят, но местните си водят децата да им покажат лалугер, нутрия, елен, ленивец, маймунка, летяща лисица, птици... Предположих, че в Япония също има такива части, но може би подценявам мегаполисите или тези катерички търсят некомпроментирана от хората територия.

 

Токио, мегаполисите и т.н. нямат нищо общо, в случая. Само отбелязах, че катерицта, както и тануки са нощни животни. Съотетно трябва да се гледат нощем и трябва да си познавач за да откриеш животното. Колкото и да има паркове в Европа, съгласи се че има животни с характерен хабитат и ще е трудно да се види край София къдроглав пеликан. Тануки, виж, са се научили да живеят в градовете и можеш да ги видиш нощем из улиците да ровят в боклука. В нашия квартал има лисици и диви прасета, а боклука ми го навестява японски лалугер - и той нощем действа, пакостникът му. Приемам гости 🙂

Националните паркове са като резервати и има много какво да се види.

https://www.japan.travel/national-parks/plan-your-visit/guides-and-stories/wildlife-in-japans-national-parks/

 

Сушито в Япония е като пицата в Неапол. 🙂

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.