Прескочи до съдържание

Новогодишна Флорида - Маями и околията


cck

Препоръчани мнения

Отварям си темичка за тазгодишните новогодишни пътуваници.
В случая до САЩ, а ако имаме късмет и време и още нещо из района. Ще се пробвам да е на живо доколкото мога :)
 
От вчера до днес и пътя до тук:
 
Визи и мизи
Визи извадихме още през май. Дадоха десетгодишни туристически. Проблем нямаше, представихме всичкото документ, с което можехме да се представим. Консулът (млада дама) свери какво и къде искаме да видим, попита няколко въпроса и каза ОК.
 
Билетите ги целих около Нова година (вече добра стара традиция) с Катар Еъруейс. Идеята беше да хвана бизнес класа 2 билета за цената на 1. София - Маями. Тъкмо статус да вдигна в тяхната програма. Е не се получи. Промото излезе едва вчера (мерси Makler-е, следващия път).
Така, че Turkish, в икономето :) от София до Истанбул (1ч.) и после IST - MIA (13 ч.)
И така три часа по-рано на Ататюрк за проверките за щатско. Имат си отделна система, онлайн чекин - йок. Служител задава въпроси от вида "сами ли си опаковахте багажа?" и "какво точно мислите да правите там" :) Осветлихме се, признахме всичко - туристи, Маями бийч, малката Хавана, Кенеди спейс център, Евърглейдс, Кий уест и т.н. Едва след това дават бордна карта. Пробвахме и лоунджа (най-накрая Дайнърсите влязоха в употреба) и марш към следващата предгейтова проверка. И тя специална. Делят ни на случаен принцип за претърсване на багажа. Случайния принцип определи и двама ни да ни огледат качествено. Не се сърдя, въпреки, че съм се обръснал прилежно и би трябвало да влизам в критериите за нормално изглеждащ. То турски екип проверява, та знам ли кое изгрежда нормално :) И комшиите казаха ОК.
 
Натоварихме се на трите седмици (777-800) без вестници от сергийката с безплатни такива. Мило ми става всеки път като пътувам с Туркиш - 201x година, а те си долюбват печатните издания. Няма лошо :) Манджата и ентертеймънта като за 13 часов полет бяха абсолютно на ниво. Гледките също. Минахме близо до Гренландия  и Северна Канада, а аз си мислех, че ще цепим по екватора.
IMG_0089.JPG
IMG_0090.JPG
 
Привечер кацнахме в Маями.
IMG_0094.JPG
 
Пак проверки, но ние си знаем де - Homeland Security. Тъкмо бях изгледал Питър Куин (Homeland, сериал) в ролята на Хитмен 47 и някак естествено ми идваше. Тук опашката просто беше голяма. Отвориха хората още гишета и след два часа успешно хванахме шатълчето за хотела :)
А той е на мега спотърско местенце - баш по дължина на летището. Върви ми напоследък на такива - Фаро (Португалия), Камари (Санторини, Гърция) и сега MIA.
 
Ето кадри:

IMG_0100.JPG

IMG_0113.JPG

  • Харесвам 37
Връзка към коментар

Ще чета с интерес пътешествието ви из Флорида. Предполагам, че на Key West ще ви хареса най-много. Честито Рождество и приятно изкарване!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Викаш, с визи-мизи стана лесно :rolleyes: Завижд, завижжжжжд ;) Догодина ще взема и аз да се пробвам отново.

Весели празници, да сте живи и здрави и все на хубави места по света! И аз като Флай чакам продължението и чат - пат си се кискам, като се сетя, как си се обръснал прилежно :yahoo:

Връзка към коментар
Промото излезе едва вчера (мерси Makler-е, следващия път).

 

Ех аз пък си помислих, че като г-н Матеев директно ще букнеш един катарец докато си на път.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

​Няколко дни по-късно, отново в Маями за кратко, да взема да си продължа разказа за флоридските приключения.

 

Едно от нещата, направи ли ми силно впечатление тук е езика - испанския :)
Предполагам ходилите ще кажат "абе, ти не знаеш ли, че е там се говори предимно испански?".
Е знам, но някак си не очаквах, че точно пък в Щатите ще ми трябва испански. Но си трябва.
И в бензиностанцията и на щанда в магазина това е водещия език. Викат някой да помага с "инглезето",
По една или друга причина попадахме все на хора, които освен "сори" и "тенкю" нямат повече думички от официалния английски. Не ми пречи, ще зубрим испански щом трябва :)

 

Понеже бяхме и на гости тези дни, разчитаме и на преводач. Директно на български.
Рокси е кубинка, понастоящем американка, с добър български (женена в България и живяла няколко години в софийска каса).
То като се омъжиш за нашенец и ти се налага да се мъчиш с Ш, Щ, Ж, Ъ и други непонятни звуци. Е справя се идеално, а четенето и идва една идея по-лесно.
Тя беше нашия учител в кубинските манджи и гид в развеждането по местните гостоприемни семейства. А кубинците готвят страхотно.

Задължителен елемент в играта е congri (черен боб и ориз) и е заместител на хляба. Без конгри не се сяда на масата.
Друго интересно предястие, а може и като гарнитура е chicharo (смачкан грах, може с боб и подправки).
Chicharron e  друго - пържено свинско или по-скоро пържена свинска кожа, подправки пък вътре може и да има свинско, пилешко или пък пуешко.
Yucca (прилича на ряпа) е популярен зеленчук в Латинска Америка. Кубинците го готвят с лук и подправки.

IMG_0118.jpg

Следващо добро попадение от местната кухня е tamales (царевица, чесън, лук и чушки сготвени и увити в царевичния кочан)
За десерт си правят torticas de moron (видове бисквитки), макар че до него много трудно се достига.

Част от прекрасните гозби на Мария. Gracias Maria
IMG_0125.jpg

IMG_0458.jpg

А за следващия ден е предвидено градинско парти на друго място и ще припалят този достолепен уред, за да уважим и американския стил на готвене на месо.
IMG_0114.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Кий уест

Най-южната точка на Щатите, факт известен и на нас :). Пътят дотам минава през магистрала №1 - свързвайки отделните острови и островчета. Повечето от тях се намират в защитената зона на биорезерватите Everglades. Територия населена с пеликани и мангрови гори. Тук таме и някой крокодил.
IMG_0160.jpg

IMG_0163.jpg

IMG_0169.jpg

 

Не липсват и населени зони с прилежно наредени къщички и яхти.
IMG_0291.jpg

IMG_0293.jpg

IMG_0294.jpg

Красиво е, особено докато си яхнал Мустанга (V6, 3.8L), кръстих го Джери (Jerry).
А Джери ръмжи или пък цвили изключително енергично и приятно за ухото, което пък е обратното за джоба. Бензинът е евтин и се продава на галон! Твърдението, по-скоро ни обърква сравнителните представи за това колко точно струва и колко точно харчи. В добавка, плащането с кредитни карти спомага съвсем да загубим представа колко аджебе яде Джери. Но пък си има gauge mode (режим за "разбирачи") - показващ параметри като температура на отделните цилиндри в двигателя, в случай че ви интересува.

IMG_0136.jpg

IMG_0280.jpg

IMG_0157.jpg

От няколкото автомобила сменени по време на това коледно-новогодишно приключение забелязах някои особености на тяхното разбиране за оборудване. Първа и най-дразнеща е неправдата между двете предни седалки. Шофьорската се регулира по височина, а тази на пътника до него - не. Ако стоите до шофьора сте във видимо по-ниска позиция. Не знам пестят ли, какво ли? Но се повдигаш за да надничаш през предния джам. И на Джери (модел 2015) беше така. Другият вариант е аз да съм ситен европеец :) Но не... проверих и на другите возила... има си разлика между двете седалки.
За червените мигачи отзад ясно - виждали сме нов внос от Щатско, дето трябва да има трансформиране по изискванията на КАТ. Ръчните скорости сигурно са забранени за производство, може и със закон :). Но има и друго - шофьорското огледало е увеличаващо. Това определено е малко объркващо. Ей докато навикна колко точно са близо тези от съседната лента и че е различно близо от тези в дясното платно. Пък навън влажно, а вътре климатик. Няма такъв конденз по всички сръкла. А те не е като да не бързат да си запълнят 70-те мили ограничение. Има и въздушно следене (airborn surveilance) - за него Георги подробно обясни що за странна птица е. Остава Хорейшио да се покаже отнякъде.
Нещо и за бензина. Никъде не видях 95 или 98. И дизела е малко ползван. Ниското октаново число явно е в синхрон с по-ниския волтаж и различния херцаж. Бе американска ме работа - мили, пинти, температури по Фаренхайт, куортъри (25 цента нацяло)... Няма лошо, навикваме им :)
С разни спирки за почивка, без "стейт полис" да ни направи забележка се пласирахме скоропостижно в Кий късно следобяд.

IMG_0287.jpg

  • Харесвам 18
Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...

Продължавам с разказа [две години по-късно]...

На 1/12/2016 в 14:40, cck каза:

се пласирахме скоропостижно в Кий късно следобяд.

И така прилежно настанени в някакъв Бест Уестърн [малък хотел на франчайз към веригата], където ни посрещна собственика - бивш военен. Рапортувахме от къде сме - какво сме и ни проводи до стаята. А тя оборудвана като за отбор юнаци - двойният креват се е мултиплицирал в два двойни, банята и тя удвоена с две мивки, две тоалетни... Само микровълновата печка беше една :)  Абе на широко се разгъват почиващите американци идвайки в курортната си област.

Метнахме куфарчетата, оставихме Джери да дреме на паркинга и се отправихме на разходка.

IMG_0179.jpg

 

IMG_0177.jpg

 

Първа, задължителна и неотменима точка е Souternmost point of continental USA - сиреч една камбана от където до Куба били 90 мили. Пред въпросната камбана имаше дори опашка за снимки, та решихме да дойдем и на следващия ден, пък дано е по-спокойно.

 

IMG_0183.jpg

 

Като стана въпрос за стълпотворението от туристи се сетих и друго. Вечерта сядаме в някакво заведение за вечеря. Стоим си кротко, пием си бирички, оглеждаме околността и минувачите и си коментираме. А основна коментарна тема са наднормените килограми на почти всеки минаващ по улицата. Сериозно, за час се изсипаха огромна върволица хора и такива под 100 кг. [на око] бяха рядкост. Имаше и екземпляри, които може би бяха и над 150 кг. пък и високи. А също и деца - и те закръглени стабилно. Имах чувството, че съм някакъв лилипут в страната на Гъливерите.

Сутринта - населението се беше или преродило, или изпокрило, но със сигурност сменило. Ставаме рано към 7 [явно джетлага се е отразил някак] и излизаме навън да търсим кафе, капучино или нещо различно от american cofe-то в хотела. На улицата търчат в спортни одежди разни батковци и каки, други младежчета колело карат, има и споруващи с ролери, също трениращи по разни съоръжения на улицата. И всички са фини и елегантни и във форма та чак да се депресираш. Къде се бяха скрили онези от вчера идея нямам :)

 

Следва...

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Това с леглата е страшен цирк - биват twin, full, queen и king (по ред на нарастване), Twin е стандартно легло. Queen е към 150 см широко, а king е почти квадратно...

Бензинът е доста по-евтин - при цена от около 2.70 долара за галон, това е еквивалентно на 58 евро цента за литър..

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 минути , akair каза:

Бензинът е доста по-евтин - при цена от около 2.70 долара за галон, това е еквивалентно на 58 евро цента за литър..

Така е. Просто тогава беше първи сблъсък с галони, мили и сметки преди данъци. Тая година бях, ехеее, вече обръгнал - даже и с колата под наем се справих героично ориентирайки се в застраховки, такси и др. additional services :) Ама това тазгодишното ще е писание за друг път.

---

 

Иначе Кий Уест е "перлата" в короната от островчета свързани с магистрала.

За да не е сух разказа ето сутрешната най-южна точка:

IMG_0202.jpg

 

От там се вижда и

Battery 231 [бялата уголемена топка за голф], което всъшност са военни съоръжения част от Fort Zachary Taylor.

IMG_0206.jpg

 

Фортът пък е част от по-голямата военоморска база:

IMG_0209.jpg

 

А така и така съм подхванал шофьорската тема - на последната снимчица е уловен знака със стоп за цялото кръстовище, при което се разбирате негласно кой е с предимство. Отначало ми беше странен, но после се навиква. Както и със заповедната форма в американския английски по всякакви знаци :)

 

IMG_0215.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 2/14/2018 в 16:58, cck каза:

Следва...

Продължавам си разходката из Кий Уест.

Островът е от големите [дълъг 6 и половина и широк 1,5 км. Стъргалото се нарича Duval Street [ок. 2 км.]
В периода преди Колониалната епоха Кий Уест е обитаван от племената Калуша. Европейците стъпват за пръв път през 1521 и Флорида става испанска колония [Cayo Hueso] с риболовно селище и източници на вода.
През 1763 г., Великобритания поема контрола над Флорида и общността от испанци е преместена в Хавана.
Двадесет години по-късно, Флорида отново е испанска, без да се населва. Островът е използван от рибари от Куба и от британците, а след обявяването на независимостта и присъединяването на щата към САЩ, той остава тяхна територия [сламката от wiki].

 

И модерните постройки в по-голямата си част са дървени и ниски. Боядисани във всички цветове на дъгата.
Усещането е за спокойно, подредено и топло местенце. Новогодишната украса изглежда някак нереална :)

IMG_0180.jpg

 

IMG_0244.jpg

 

IMG_0194.jpg

 

IMG_0221.jpg

 

Ето как всъшност се изгражда къща:

IMG_0208.jpg

 

И понеже иде реч за испанската жилка, една каса превърната в хотел - The Southernmost [of course] House :)

IMG_0197.jpg

IMG_0198.jpg

IMG_0199.jpg

 

Друга интересна къща е тази на Eduardo H. Gato House (a.k.a. Mercedes Hospital) с дворът около нея:

IMG_0196.jpg

 

Разбира се, може би най-известната каса е тази на Ърнест Хемингуей, живял в нея от 1931 до 1939 [wiki].

IMG_0226.jpg

IMG_0227.jpg

IMG_0229.jpg

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
На 2/14/2018 в 18:05, cck каза:

Както и със заповедната форма в американския английски по всякакви знаци

Е това имам предвид - с по една дума и без място за интерпретации [горния знак].

Макар че за долния знак можеха да бъдат и в по-простия вариант 08:00 - 00:00 ч.

IMG_0236.jpg

 

преди 52 минути , AlexandraKo каза:

сск, всеки път ме усмихваш с това:” Маями и околията”:rofl:

Ами то, колкото и да са развита държава и все да са в новините [с добро или лошо], хората си живеят техния си живот в квартала. И някак отделните общности доста се отличават - японски квартал, китайски квартал, в конкретния маямски случай - малката Хавана. Абе интересно е :)

---

 

Та бях започнал за известните къщи в Кий Уест. Ето най-старата от 1829 - разбирай, дървото си е оригиналното под десетките слоеве боя, което пък си е повод за гордост на общината/щата:

IMG_0263.jpg

IMG_0264.jpg

IMG_0265.jpg

 

Друга интересна къща е тази на благотворителния дамски клуб [The Key West Woman’s Club (KWWC)]

IMG_0240.jpg

 

Както и старото кино Strand Theater [от 1920], транформирано ту в магазин, ту в аптека, а понастоящем пак магазин, но със запазена фасада, мраморни стълбища и дървени подове.

IMG_0237.jpg

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Във връзка със старите къщи, внимание заслужава един стар бар - първи или последен [в зависимост от гледната точка] на щатска магистрала 1:

IMG_0235.jpg

 

А тя магистралата е довлекла всякакви странни возила:

IMG_0230.jpg

IMG_0275.jpg

 

и други твари :)

IMG_0272.jpg

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.