Прескочи до съдържание

Цикладите – началото на Септември 2016

Гост

Препоръчани мнения

Привет-мривет :) Да пусна една програмка за разфасоване, моля :) С три под-точки:

1.  Въпрос: Някой спал ли е на аерогара Атина или дали има евентуално информация кое, какво и защо? Пет часа като нищо ще ги изкарам там, само дано няма някакви рестрикции - и дано има узо в магазините :)

2. Предложение: Ако някой авер има желание да се включи, съм с отворени обятия :) Мисля има евтини билети от София до Атина...

3. Препоръки: Съставих следната програма. Моля разбиращите за принципни съвети. Само хотела в Санторини е букнат, но е с безплатно канселиране. Продължавам да ровя за другите два острова.

И благодаря :)

P.S. Цените на Раян бяха по-ниски, ще дебна пак намаление...

London – Greece  

03 September – 11 September

2 Sep London – Athens (петък след работа): Ryanair: 18.20 – 24.00 £60

Parking Stansted: £48 + £10 fuel = £58

Sleeping at the airport (00.30 am – 5.30 am)

3 Sep Athens – Mykonos 06:40 – 7.30 EUR 57 = £40

3, 4 Sep – two nights – Mykonos

+ Delos

5 Sep, Monday – Ferry: Mykonos – Paros

Mykonos

Paros

Depart: Sun 04 Sep @ 11:10

Arrive: Sun 04 Sep @ 12:30

01h 20m

Ship: Blue Star Naxos

£16.46

5, 6 Sep – two nights – Paros

6 Sep, Tuesday – Paros – Naxos – Paros

Paros

Naxos

Depart: Tue 06 Sep @ 11:45

Arrive: Tue 06 Sep @ 12:30

00h 45m

Ship: Blue Star Delos

Naxos

Paros

Depart: Tue 06 Sep @ 18:00

Arrive: Tue 06 Sep @ 18:45

00h 45m

£19.09

07 Sep, Wednesday, Ferry: Paros – Santorini

Paros

Thira (Santorini)

Depart: Wed 7 Sep @ 11:45

Arrive: Wed 7 Sep @ 14:50

03h 05m

£19.52

8, 9, 10 Sep – three nights – Santorini = 3*45 = EUR 162

Stelios Place - Perissa

8 Sep - Oia

9 Sep – Thera and Oia

10 Sep – Beach, Sunset Boat trip

11 Sep – Beach

11 Sep, Saturday, Santorini - Athens – 16.55 – 17.45 EUR 79 = £65

Hostel/Hotel:

11 Sep, Saturday, evening Athens

12 Sep, Sunday – around Athens

12 Sep, Sunday, Athens – London Ryan 16.05 – 17.55 EUR142 = £115

Връзка към коментар

По първия въпрос, в този сайт има информация за спане на различни летища по света. 

Даадаада... вече мисля попаднах на него, благодаря ти много! Мисля няма никакъв проблем. Въпросът беше дали някой приятел няма и личен опит...

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Преди години изкарах близо 6 часа на летището в Атина, но беше по сред бял ден, по сред лято, при 40С температури навън, та никак нямах желание да се разхождам до града. Да си призная, умрях си от скука за тези 6 часа.

ПП: Не съм била на Миконос, но мои познати гърци твърдяха че там няма нищо интересно и най-високото дърво на острова било магданоз. ;)

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар

ПП: Не съм била на Миконос, но мои познати гърци твърдяха че там няма нищо интересно и най-високото дърво на острова било магданоз. ;)

Не им вярвай твърде много. Има интересно в околията (Домосед '2015)

8, 9, 10 Sep – three nights – Santorini = 3*45 = EUR 162

Stelios Place - Perissa

8 Sep - Oia

9 Sep – Thera and Oia

10 Sep – Beach, Sunset Boat trip

11 Sep – Beach

11 Sep, Saturday, Santorini - Athens – 16.55 – 17.45 EUR 79 = £65

Hostel/Hotel:

11 Sep, Saturday, evening Athens

12 Sep, Sunday – around Athens

12 Sep, Sunday, Athens – London Ryan 16.05 – 17.55 EUR142 = £115

Аз лично бих сменил Периса. Видя ми се най-безсмисленото място в района (за плаж също). Камари е значително по-уютно и с по-добър плаж (черен).

Препоръчвам ти да си наемеш на място малка кола или бъги (нищо предварително, на място има достатъчно и без депозити) и с тях да се разхождаш до различни плажове.

Ако ще ползваш градски транспорт - събирателното място за автобусите е Тира. Т.е. От Периса до Камари се пътува през Тира. Е може и с лодка :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Миконос - не допускайте грешката на повечето туристи, посетили острова за ден и видяли само Хората и пренаселените Парадайси.

Ако имате време и кола под наем, разходете се до село Ано Мера, манастира, плажовете в югоизточната част. Там има прекрасни плажове с богат подводен живот. Ако искате по-близо до столицата, Парага бийч е приятен.

За Делос има лодки от старото пристанище.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

И аз мисля като cck за Периса. 

Бих ти предложил този хотел, но за твоите дни е доста над твоя хотел.

https://www.booking....eef016b3;dcid=2

Хубавото на хотела е, че е точно на калдерата/клифа т.е. хребета и от едната му страна виждаш изгрева и източната, полегата част на Санторини, а от другата - прочутия залез. Покрива е тераса с миниатюрен басейн, няколко шезлонга и масички и е доста приятно.

Аз като привърженик и "специалист" :)  по плажовете бих ти препоръчал - Vlychada beach

Красив и доста голям, особено за Санторини.

Не се лъжете да плажувате на червения плаж - просто отидете до него да го видите и да се наснимате.

Ако ползвате коли под наем в Гърция - търсете rent-a-car компания, на която можете да платите кеш без да посочвате кредитните си карти. Доста случаи изчетох, при които гърците чарджват кредитната ти карта след като си литнал от Гърция (видели били некаква драскотина по колата) На Санторини спокойно може да ползвате  http://www.vazeos.gr/  Аз останах много доволен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Внимавайте с ръчния багаж в Санторини.

Това е единственото летище, на което са ми теглили ръчния багаж.

Неприятностите ми ги причини една огромна гъркиня. На някои хора тялото им приличало на круша, нейното приличаше на пирамида с огромна основа. И вместо да се замисли какъв свръх багаж причинява на стола си, се заяде с моите 2-3 кила в повече.

"Трябва да платис 20 еврос повеце" Да бе, да, ще плащам за ръчен багаж!

Такова навличане падна. Всичко възможно натъпках по джобовете си, даже сешоара на жена ми. После, през целия полет до Атина вадих от себе си разни жици и зарядни. Жена ми цялата почервеня на летището. Едната и половина от срам, другата от смях. Приличал съм бил на рекламата на Michelin.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 12
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Много благодаря за всички за мненията - точно това ми е нужно! Започвам да ги пресявам :) Каквото още се сетите е добре дошло...

Внимавайте с ръчния багаж в Санторини.

Това е единственото летище, на което са ми теглили ръчния багаж.

Неприятностите ми ги причини една огромна гъркиня. На някои хора тялото им приличало на круша, нейното приличаше на пирамида с огромна основа. И вместо да се замисли какъв свръх багаж причинява на стола си, се заяде с моите 2-3 кила в повече.

"Трябва да платис 20 еврос повеце" Да бе, да.

Такова навличане падна. Всичко възможно натъпках по джобовете си, даже сешоара на жена ми. После, през целия полет до Атина вадих от себе си разни жици и зарядни. Жена ми цялата почервеня на летището. Едната и половина от срам, другата от смях. Приличал съм бил на рекламата на Michelin.

На глас се смях :) 

Връзка към коментар

Какво ще правиш  6 часа на Наксос? Само за да си отбележиш в тефтерчето? Няма смисъл. А и в този период ветровете още не са стихнали - освен ако нямаш за цел тренировка на вестибуларния апарат или пък преждевременно изпразване на стомаха?! По-добре този ден го отдели на Парос.

Правилото за гръцките острови (с изключение на Крит и още няколко) е да се отсяда в столицата,  а от там вече да се обикаля из острова. В този смисъл най-удачно е да спиш в Тира (Фира). Санторини не е съвсем плажна дестинация, а по-скоро е за скитане, така че не се чуди къде да плажуваш, а къде да скиташ. Няма смисъл от хотел за луди пари с гледка към Калдерата, защото не си на меден месец, че да седиш цял ден в хотела. По-добре да се наслаждаваш на гледката от някоя кафетерия, таверна... И  за залеза в Ия не се връзвай, в Тира беше много по-красив - въпрос на атмосферни условия. Като дни престой си ок.

Ето един приличен вариант за спане: 

http://www.hotelantonia.gr/

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Какво ще правиш  6 часа на Наксос? Само за да си отбележиш в тефтерчето? Няма смисъл. А и в този период ветровете още не са стихнали - освен ако нямаш за цел тренировка на вестибуларния апарат или пък преждевременно изпразване на стомаха?! По-добре този ден го отдели на Парос.

Правилото за гръцките острови (с изключение на Крит и още няколко) е да се отсяда в столицата,  а от там вече да се обикаля из острова. В този смисъл най-удачно е да спиш в Тира (Фира). Санторини не е съвсем плажна дестинация, а по-скоро е за скитане, така че не се чуди къде да плажуваш, а къде да скиташ. Няма смисъл от хотел за луди пари с гледка към Калдерата, защото не си на меден месец, че да седиш цял ден в хотела. По-добре да се наслаждаваш на гледката от някоя кафетерия, таверна... И  за залеза в Ия не се връзвай, в Тира беше много по-красив - въпрос на атмосферни условия. Като дни престой си ок.

Ето един приличен вариант за спане: 

http://www.hotelantonia.gr/

Де да знам какво ще правя в Наксос... хах.. Хареса ми пътуването до там от един пътепис :) Ще се върна на всеки остров отделно (Парос ми е пълна мъгла - не че останалите са ми ясни де...).

Сега за Санторини - цената на хотела, който си дала, е чудесна! Въпросът е, че ми се искаше да има някакво гьолче (минибасейнче) да се цопвам вечер или поне готина тераса, тоест въздух. Досега не съм гледала за супер център заради паркирането - къде ще я дяна тази кола там... Но ще започна ровене на друго място за спане. 

Като каза таверни и коктейли - и на мен това ми е част от идеята. Въпросът е - че съм чувала - точно таверните с гледки на залеза са били изключително скъпи. Аз не съм скръндза - боя се съм точно наобратното :) - но ми се иска да направя списъче с готините места в Санторини за ядене и пиене, които не ти дерат кожата. Така и така се заговорихме за това, идеи да предложите?

Благодаря :)

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

На нас ни харесаха заведенията между Тира и Фиростефани. На практика човек не разбира кога излиза от едното градче и влиза в другото. Има пешеходна алея между двете и по нея множество заведения. Хубавото им е, че изгледа от тях е към калдерата, залеза, както и към Тира (отляво) и Имеровигли (дясно)

Връзка към коментар

Rainy, когато обикалях Цикладите при трансфера ни от Миконос до Парос изкарахме деня на остров Сирос. На мен този остров много ми хареса. Центърът е много приятен, а освен това има хълм, на който построеното кварталче е паметник на Юнеско. Аз не бих го изпуснала от програмата. Като се изкачиш на него гледката е невероятна.

Миконос е островът с най-добрите плажове според мен на Цикладите. Но е и най-скъп, като казвам скъп, разбирай безбожно скъп.

За Санторини мисля, че най-добре е да отседнеш в столицата и от там да правиш преходи. Вечер ще има с какво да се забавляваш, тъй като има много живот, а през деня може да наемаш някакво МПС и да обикаляш. Може и с градски транспорт.

На Парос според мен без кола не може.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Rainy, когато обикалях Цикладите при трансфера ни от Миконос до Парос изкарахме деня на остров Сирос. На мен този остров много ми хареса. Центърът е много приятен, а освен това има хълм, на който построеното кварталче е паметник на Юнеско. Аз не бих го изпуснала от програмата. Като се изкачиш на него гледката е невероятна.

Миконос е островът с най-добрите плажове според мен на Цикладите. Но е и най-скъп, като казвам скъп, разбирай безбожно скъп.

За Санторини мисля, че най-добре е да отседнеш в столицата и от там да правиш преходи. Вечер ще има с какво да се забавляваш, тъй като има много живот, а през деня може да наемаш някакво МПС и да обикаляш. Може и с градски транспорт.

На Парос според мен без кола не може.

Мили, Сирос не мога да го включа, защото фери-то не спира в подходящо време (май само за понеделник се отнася) и не мога да продължа към Парос. За Санторини вече канселирах хотела и ровя за друг. За Парос - пълна мъгла :) За Миконос харесах едно евтино местенце, но не знам дали ще е подходящо... Благодаря :)

http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g1192001-d1473173-Reviews-Maria_s_Pension-Tourlos_Mykonos_Cyclades_South_Aegean.html

Връзка към коментар

Наксос от Цикладите е островът с най-хубави плажове. Естествено има и други по-малки островчета с уникални плажчета(малките Циклади), но просто Наксос от югозападната си страна е един огромен плаж. 

Миконос е модния остров, а Наксос е по селски. Макар напоследък и той доста да се насели като туристопоток. 

Редактирано от Bliss
Връзка към коментар

Въпросът е, че ми се искаше да има някакво гьолче (минибасейнче) да се цопвам вечер или поне готина тераса, тоест въздух. Досега не съм гледала за супер център заради паркирането - къде ще я дяна тази кола там...

Бре, какво гьолче, каква тераса? Там така се обикаля, вечер не ни се прибираше, довличахме се до хотела и заспивахме преди да сме си събули обувките.

За паркирането ще те ориентират от фирмата, от която ще наемеш кола.

Връзка към коментар

Бре, какво гьолче, каква тераса? Там така се обикаля, вечер не ни се прибираше, довличахме се до хотела и заспивахме преди да сме си събули обувките.

За паркирането ще те ориентират от фирмата, от която ще наемеш кола.

Ох... ами море, топло, измръзнали английски кокали, определено ще ми се иска да се цопвам и да релаксирам ;) Ох, ще мисля, много трудно нещо избирам за тия острови - като пате в кълчища съм... Благодаря ти.

Връзка към коментар

Морето е от едната страна на острова, както се сещаш. Ние, обикаляйки с колата напред-назад, си открадвахме по час-два за плаж и къпане, но точно на Санторини някак не те свърта да се търкаляш по плажа. Тази работа я остави за Парос (или Наксос, ако се спреш на него).

За ядене и пиене: сега се води война вкъщи за пролетно посещение на острова, та, ако спечеля, може и да съм ти полезна. 

Най-общо казано, нямам спомен за някаква феноменална скъпотия. А от Кефалоня, например, имам такива спомени.

А и още нещо, ограничи се до три острова за едно пътуване.

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Съгласен съм, че Санторини изобщо не е плажна дестинация, но от друга страна какво ще правиш 3 дена. Градчетата (най-вече Фира и Ия) са много красиви и рано сутрин, когато няма навалица, и през деня, и, разбира се, привечер. Но все пак това са три дни - със сигурност ще имаш време (2-3-4 часа на ден) и за плаж.

Според мен е добре да имаш превозно средство (бъги, моторче, кола) на Санторини. Паркирането не е проблем. Е, във Фира и Иа - да, но ти там тъй и тъй ще се разхождаш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Санторини вземи ATV, a не кола. По-интересно е, и по-лесно за паркиране. (Ако не се заформи компания и потрябва автобус де :))

Плажа там е малко безсмислен (още повече, че ще ходиш и по други острови), освен ако се отбиваш за по час по пътя между други места.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Санторини вземи ATV, a не кола. По-интересно е, и по-лесно за паркиране. (Ако не се заформи компания и потрябва автобус де :))

Плажа там е малко безсмислен (още повече, че ще ходиш и по други острови), освен ако се отбиваш за по час по пътя между други места.

Аз затова предвидих седмицата със септемврийски празник - това по повод автобуса, за всеки случай  :biggrin: Мислех за ATV също, но като цяло хотелът ми е огромна вътрешна битка (щом избраната дестинация е тъпа и я зачертах веднага). Щото мра за изглед - ако ще съм на скалите - а там много бият през пръстите... А за другите острови ми е не по-малка мъгла по отношение на плажа, ама стига съм мрънкала :) Благодаря ти.

Връзка към коментар

А за другите острови ми е не по-малка мъгла по отношение на плажа, ама стига съм мрънкала :)

Чета и си мисля - защо не се концентрираш върху Наксос и Парос (с един Антипарос)? Хем ще усетиш автентични Циклади, хем и на истиснки плажове ще се наслаждаваш. Санторини и Миконос - безумен комерс. Да, две места, които трябва да се видят поне веднъж в живота, но с днешния акъл бих ги минал с едни наситени дневни турове (ден-два) и с облекчение и радост бих ги напуснал в посока Парос, Наксос, Аморгос, Иос, Фолегандрос и т.н. бягайки далече от безумните орди туристи, които не знаят за какво са там, но гордо размахват еднометрови селф стикове.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз пък ще изкажа различно мнение от това на Двуцветко. :) Въпреки ордите от туристи Санторини е уникално място и не бих го изпуснала, ако ще обикалям Цикладите. Наистина в началото на септември все още ще има доста туристи, но би могла така да извъртиш програмата, че да не ти пречат много, много. Аз ставах преди изгрев и ходих до Имеровигли покрай калдерата. Нямаше почти никой. На места зад оградите ме лаеха кучета, но беше пусто. Тук-таме се засичах с някой самотник като мен, но пък нямаше кой да ми пречи да се любувам на гледките. Същото би могла да направиш и с Оя. И като съвет не оставяй разглеждането на острова само откъм вулкана. От другата страна има нормални възвишения, а не вулканични и също можеш да видиш невероятни гледки. Ако си осигуриш собствен превоз се забии в Мегалохори за половин ден. Ще можеш да усетиш повече автентичност. И задължително пробвай от сладките десертни вина. Там гроздето расте на земята, в дървесината на лозите, която се оплита като венец.

Издирих хотела в който аз бях http://www.haroulahotel.gr/. Местоположението му е добро, че е на 5 минути от калдерата. Няма гледки, но има басейн. Обаче бях преди 5-6 год. и не знам към момента в какво състояние е. Гледам, че го има и в трипа, та там може да разузнаеш за него.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.