Прескочи до съдържание

Маршрути в Рим


Spqr

Препоръчани мнения

Не сме ималии такава тема. Нека тук се публикуват маршрути и карти, които биха улеснили планирането в Рим. 

 

Направих карти в google maps във връзка с бъдещето ми пътуване до Рим. И ще ги споделя в тази тема. Начинът на разглеждане на Рим е по квартали. Всеки си има своя специфика, акценти и интересни забележителности. По този начин ще ги представя и за в бъдеще като отделни статии. 

 

Да припомня, че магеланския пътеводител за Рим е актуализиран и допълнен.

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към мнение

Уточнявам, че работното време на църквите не е лесно да бъде проследено. Няма единен сайт и много често в различни сайтове пишат различна информация. Като цяло по-малките имат обедна почивка. Това е най-трудният момент в планирането: по няколко църкви до обяд и след това се мисли как да се запълни времето. Защо толкова пиша за църквите? Защото са изключителни и сумарно стойността им с изкуството в тях е вероятно поне толкова, колкото е по музеите. И е грехота да бъдат пропускани, плюс това са и безплатни. 

 

Трастевере

 

Trastevere map 1

Trastevere map 2

 

Акценти: Санта Мария ин Трастевере; Санта Чечилия; Сан Франческо а Рипа.

 

Работно време: Санта Мария ин Трастевере: 7.30 - 21.00 всеки ден; Санта Чечилия: 9.15 - 12.45 и 16.00 - 18.00; Сан Франческо: 8.00 - 13.00 и 14.00 - 19.00.

 

Защо да се посети? 

 

Заради атмосферата, архитектурата, малките площади, къщите с брашлян, лабиринтът от улички. Любим квартал на много посетители на Рим. По-късно като измисля и места за хапване, ще допълня. Спецификата е освен съобразяване с църквите (има и още, които не съм споменал), да знаем, че Viale Trastevere образно разделя квартала на две. Затова може два отделни маршрута. 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Джаниколо / Gianicolo. Хълмът на бог Янус, не е един от седемте хълма.

 

Gianicolo map

 

Акценти: Темпието, фонтанът Acqua Paola, вила Sciarra, порта Сан Панкрацио, пиаца Гарибалди, бюст на Петко войвода.

 

Работно време: Темпието: вторник - събота: 9.30 - 12.30 и 14.00 / 16.30. Вила Шара: от сутрин до залез. 

 

Защо да се посети?

 

Предлага незабравими изгледи към Рим от пиаца Гарибалди. Според мен най-красивият фонтан в Рим: Acqua Paola или поне, колкото Треви, но без тълпите. Една от най-ценните ренесансови сгради: Темпието. Идеално се съчетава с Трастевере. Ако ви мързи, може и с автобус да се достигне до горе. Изпълнен е с красиви вили. Като атмосфера наподобява Авентин и притивоположен на Трастевере.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Борго

 

Borgo map

 

Акценти: седалището на йезуитите, площад и църква Свети Петър, градината към Сан Анджело, пиаца Кавур и мостът Сан Анджело.

 

Работно време: Свети Петър: от 7.00 до 19.00 всеки ден.

 

Защо да се посети Борго?

 

Площадът "Свети Петър" е добре дневно и нощно да бъде видян. Борго Пио е прекрасна улица. Тук са и сувенирите. Борго се съвместява с Джаниколо и Трастевере, но и с по-централните части. По-институционалният Рим с емблематични забележителности, но и с атрактивни улици от двете страни на Via della Conciliazione.  

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Тестачо / Testaccio

 

Testaccio map

 

Акценти: пирамида, протестантско гробище, Новият пазар Тестачо, храна.

 

Работно време: Протестантско гробище: понеделник - събота 9.00 - 17.00, неделя: 9.00 - 13.00; Пазарът: 06.00 - 15.00, неделя почива.

 

Защо да се посети?

 

Главно заради храната. Родното място на традиционната римска кухня. Кварталът не блести със забележителности, нито има впечатляваща архитектура. На картата са отбелязани места, където може да се пробва сицилиански каноли, прясна биволска моцарела, супли (оризови топчета с пълнеж), други римски десерти. Пиша храните, които ме интересуват. Иначе пирамидата и гробището си заслужават посещение.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Авентин / Aventino

 

Aventino map

 

Акценти: Parco Savello - портокаловата градина, гледката пред ключалката на Суверенния Малтийски орден, главните църкви на доминиканците: Санта Сабина и на бенедиктинците: Сант Анселмо, градината към Сант Алесио, тайнствента улица Clivo di Rocca Savella.

 

Работно време: Санта Сабина: 6.30 - 12.45 и 15.30 - 19.00; ? Сант Анселмо: 9.00 - 18.00? ; ? Грегориански песнопения в Сант Анселмо: всяка вечер 19.15? ; Портокалови градини - от 7.00 до залез слънце: зимата 18.00, лято: 20.00 / 21.00.

 

Защо да се посети?

 

Защото е съчетание между красива архитектура, незабравими гледки и известна доза мистичност. Via di Santa Sabina е една от най-любимите ми улици в Рим. На нея са най-интересните забележителности на Авентин. В по-ниските части не е особено впечатляващо. Днес е елитарен квартал като Джаниколо и е изпълнен със страхотни имения. Изумителният изглед от портокаловите градини или как през една ключалка виждаш три държави. Авентин е магическо място. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Говеждият форум / Forum Boarium

 

Forum Boarium map

 

Акценти: арката на Янус, храмът на Херкулес, храмът на Портуниус.

 

Работно време: има няколко църкви, но остават за последващи пъти :). Вероятно са с обичайната обедна почивка.

 

Защо да се посети?

 

Най-старият форум в Рим. Обкръжен от Тибър, Палатин, Капитолий и Авентин. Може да се каже и "класика". Относително пренебрегван район. Най-известната асоциация е "устата на истината". Доста несправедливо, според мен. Сградите тук датират от преди множеството от имперските строежи в Римския Форум. Какво повече да се коментира? И това се случва, подминавайки съвършеният храм на Херкулес - най-старата мраморна сграда в Рим, бързайки да се наредиш на опашката за "устата". Говеждият форум иделано се съчетава с Авентин, еврейското гето, Капитолий. На картата е показан маршрут с изкачване към Капитолийски хълм от задната му страна. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Еврейското гето / Ghetto di Roma с включване на църквата, предоставена на българската общност, San Paolo alla Regola.

 

Ghetto map

 

Акценти: piazza Mattei, вътрешният двор на palazzo Mattei, Портик на Октавия, Piazza delle Cinque Scole. Отвъд гетото, но част от картата: театърът на Марцел, San Paolo alla Regola, островът на Тибър.

 

Работно време: San Paolo alla Regola: пон. - съб. 10.00 - 12.30 и 17.00 - 20.00, неделя: 11.00 - 12.30 и 17.00 - 19.00? Но се поставя под въпрос заради несигурни източници.

 

Защо да се посети?

 

Наподобява Трастевере, но в по-малък мащаб. Може да се разглеждат заедно. Виещи се улици, малки площади, не толкова брашлян. От време на време някой голям дворец като Матей с двора, който e удивителен по римски. Но именно заради гетото е по-силен ефектът, защото е неочаквано. Портикът на Октавия е странно и интересно място заради гледките, на които може да се насладиш. А най-старият мост в Рим от Пр. Хр., свързващ острова с гетото, дискретно ни напомня колко инженерни страхотии преизпълват града.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

От Сан Джовани ин Латерано до хълма Целий / Celio

 

From San Giovanni to Celio map

 

Акценти: Сан Джовани ин Латерано, баптистерият към църквата (безплатен вход), Св. Климент, Римските къщи под Целий.

 

Работно време: Сан Джовани: всеки ден 7.00 - 19.00, Сан Клементе: 9.00 - 12.30 и 15.30 - 18.30, Case Romane 8 евро: от четвъртък до понеделник: 10.00 - 13.00 и 15.00 - 18.00, вторник и сряда не работи. 

 

Защо да се посети?

 

Много ценни забележителности. Не е оптималният район за разходки. Всички свързано със Сан Джовани ин Латерано и разположено около "майката на всички църкви" е важен акцент. Баптистерият също. Такава е човешката история или поне християнската. Сан Клементе е ценна църква по принцип с и без Константин-Кирил. Римските къщи под Целий са многообещаващи, но предстои да дам отзиви. Целий е тайнствен хълм, но не е жилищен район. Заспал, античен, средновековен, ренесансов. Църкви, градини, стени, обелиск. Това е. Но не съвсем. Всъщност Целий е като Рим: тамън си се самозъгал, че си го разгледал и от някъде нещо подземно нарушава душевното ти спокойствие. :lol:

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Монти / Monti

 

Monti map 1

Monti map 2

 

Акценти: Ларго Асен Пейков, Мойсей, Piazza Madonna dei Monti, Квиринал, Санта Пуденциана, Санта Мария Маджоре, Санта Праседе.

 

Работно време: Сан Пиетро ин Винколи: 08.00 - 12.30 и 15.00 - 19.00, Дворецът Квиринал: има два тура в определени часове, задължително с гид. Понеделник и четвъртък не работи. Първият тур е час и 20 минути, цена: 1.50 евро. Вторият тур е 2 часа и 30 минути, цена: 10 евро. Резервира се от тук. Санта Праседе: 08.00 - 12.00 и 16.00 - 18.00, Санта Мария Маджоре: 07.00 - 19.00, Санта Пуденциана: 08.30 - 12.00 и 15.00 - 18.00.

 

Защо да се посети?

 

Монти е свръхнаситен квартал със забележителности. Ларго Асен Пейков е площадът, наименован на българина, срещу Колизея. В частта, която е близо до форумите, е по-добрата за разходки. Via Tor de Conti в първата карта е прекрасна. Започва почти от форумите, преминава покрай тях, виждат се средновековни кули и завършва на Национале до вила Алдобрандини. Президентският дворец Квиринал е в последните няколко години с по-улеснен достъп, а е забележителност с огромен потенциал, но все още не толкова популярна. В частта около площада Мадона деи Монти е атмосферична. Натовареното кръстовище Куатро Фонтане освен с фонтаните си е интересно и с това, че поглеждайки в три от посоките се вижда по един обелиск. А в края на четвъртата се вижда Порта Пия. Санта Праседе и Пуденциана са църкви много близо до Маджоре. Отличават се с раннохристиянски мозайки, каквито има и в Маджоре. В Равена си плащаш да ги гледаш, в Рим е безплатно. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Марсово поле / Campo Marzio

 

Campo Marzio map

 

Акценти: площад Испания, виа Маргута, Piazza Augusto Impeatore, вътрешният двор на palazzo Borghese (не е в парка), Piazza di San Lorenzo in Lucina, Vialle della Trinita dei Monti, Piazza del Popolo.

 

Работно време: Няма нещо конкретно освен една дузина църкви, които се пропускат в това пътешествие. 

 

Защо да се посети?

 

Марсово поле в древността е бил доста голям район. Днес е по-малък. Тук са тренирали войските и са се устройвали паради. Същото наименование е възпроиведено след две хиледолетия и в други градове. Поне един със сигурност се досещате. На площад Испания да не се забравите най-старото посолство в света. Виа Маргута е сред най-хубавите и артистични римски улици. Целият район Марсово поле е топ арт, тук са живяли хора на изкуството. Събирали са се в най-старото кафене "Греко". В някогашното ателие на Канова днес е ресторант, преди няколко години беше кафене: пиеш кафе сред скулптури, не е зле. Има интересни площади като Piazza Borhese и San Lorenzo in Lucina. Кулминацията са спиращите дъха гледки от горната част между Испания и Popolo. А площада на народа ухае на най-високата класа - римската с тризъбеца от улици, с формата, обелиска, гледката към Пинчо. 

 

Един трик: като гледате фронтално испанските стълби и ви мързи да ги изкачите, отивате до метро спирката в първата сграда вляво и там има асансьор. Има едни други стълби до метро спирката, по които също може да се изкачите. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Добре е да се уточни, че в парковете google maps малко криво дават маршрута. Не позволява да се мине през някои пешеходни пътеки. Тук по-скоро идеята е да се набележат основните акценти.

 

От Пинчо / Pincio до вила Боргезе / Borghese

 

From Pincio to Borghese map

 

Акценти: гледките и обелиска на Пинчо, езерото с гъските във вила Боргезе, пиаца Сиена във вила Боргезе, фонтанът на piazzale Cavalini Marini във вила Боргезе, галерия Боргезе отвън, градините зад и странично на галерия Боргезе.

 

Работно време: Във вила Боргезе има няколко стойностни музеи, но не са включени в този маршрут. 

 

Защо да се посети?

 

Римските обществени паркове са били някогашни частни резиденции и това си личи: сгради, монументи, рационална мисъл. На картата е по-кратък маршрут предназначен за 2 часа разходка. Гледките от Пинчо над Popolo и от Viale del Belvedere до стената на вила Медичи. Тук е и един от 13-те обелиска. Целият парк е прекрасен. Подобно на Джаниколо има бюстове с личности. За по-незапознатите може да си помислят, че са във вила Боргезе. Двата парка преливат един в друг. Езерото с гъските, площад Сиена и галерия Боргезе са трите опорни точки. Вила Боргезе се изживява. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

От вила Боргезе / Borghese до градината на Салюстий / Horti Sallustiani

 

Sallustiano map

 

Акценти: големи участъци от Арелиановата стена; плочата, където е живял Славейков; Порта Пия; градините на Салюстий; сладоледи La Romana и Come il Late; пици Pinsere.

 

Работно време: Принципно е Санта Мария дела Витория с екстаза на Бернини, но ще бъде пропусната църквата.

 

Защо да се посети?

 

Районът се нарича Салюстиано. Хубав жилищен район, някогашна вила на Салюстий, от която почти нищо не е останало. Може би не е за първо посещение. Съчетава стени с порти, монументи с тематика от Обединението на Италия, приятни сгради от XIX и XX век. И храна. Две от топ джелатериите в настоящата класация на tripadvisor с една от пицариите с най-висок рейтинг. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

От моста Umberto I през Треви, Пантеона до Навона

 

Favourite Rome

 

Акценти: Сградата на съдебната палата, Piazza di Montecitorio, Piazza di Colonna, Piazza di San Silvestro, Треви, галерия Sciarra, Piazza di Sant Ignazio, Piazza di Pietra, Пантеон, Piazza della Minerva, Piazza di Sant Eustachio, Piazz di San Luigi dei Francesi, Навона.

 

Работно време: Пантеон: пон. - съб: 8.30 - 19.30, неделя: 9.00 - 18.00. Църквите и дворците са десетки, но не са планирани този път. 

 

Защо да се посети?

 

Без тази част посещение на Рим е непълноценно. Любимият ми район в Рим е в частта между Треви, Пантеона и Навона. Стига да се знае откъде да се мине. На всяка улица и площад се виждат чудесии. Концентрацията на забележителности е в оптималната степен. Като се спомене колко много забележителности има в Рим, в съзнанието ми изскача този район. Неслучайно Министерският съвет, Парламентът и Сенатът са разположени тук. Безобразно е. Всичко е тук: виещи се улици; фантастични фонтани; вътрешни дворове; антични сгради и монументи; ренесансови, барокови и рококо площади, грандиознни дворци; пищните църкви. И разбира се, най-влиятелната сграда в световната архитектура поне в последните две хилядолетия. Но няма да се разсърдите ако бъде коронована "откакто свят светува", нали. :rolleyes:  

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

От Навона към моста Сан Аднжело, Площад Фарнезе до Ларго Аржентина.

 

Карта

 

Акценти: Via della Pace, Via dei Coronari, Piazza di San Salvarote in Lauro, Piazza dell Orologio, Piazza della Chiesa Nuova, Piazza de Ricci, Via Giulia, Piazza Farnese, Campo dei Fiori, Palazzo delle Cancelleria, Piazza di Sant Andrea della Valle, Piazza Torre Argentina.

 

Работно време: Не се предвижда посещения. Гледа се и съзерцава. Иначе за другото е ясно: църкви и дворци в изобилие. 

 

Защо да се посети?

 

В този маршрут влизат важни поклоннически улици като Коронари, Банки Нуови, Банки Веки, Джулия. Множество площади: по-скромни и по-наперени като Киеза Нуова и Фарнезе. Гледа се по дворовете и след това може да направим един дискусия защо и кой. Не е много по-различен от горния маршрут. Да, не е на същото ниво като забележителности. Като усещане е по-сходно. Този, горния маршрут и Марсово поле са "сърцето" на Рим. Огромно удоволствие са разходките. Чарът на Трастевере и гетото е по-провинциалното. Докато между Навона и ларго Аржентина е "по-тежко", по-папско, по-смазващо. Донякъде може да се каже по-римско. Защото в Рим е важно усещането за мощ и величие. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Вече сме в Рим отвъд стените.

 

Парка на акведуктите / Parco degli Acquedotti

 

Parco degli Acquedotti map

 

Акценти: пет или повече акведукти от различни епохи

 

Работно време: денонощен е достъпът, няма вход

 

Защо да се посети?

 

На картата е изобразен маршрут планиран от метро спирките в близост. Останки от пет или повече акведукти, пасторална обстановка, стада овце. Спокойствие и съзерцание. И това на 20 - 30 минути от центъра. Паркът е вероятно по-голям, отколкото може да си го представим. Картата в самия парк е "на сляпо" правена, но в общи линии очертава мащаба.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Продължавам с Рим отвъд стените

 

Катакомбите на Пришила, вила Ада и мавзолеят на Санта Констанца

 

Акценти: същите като заглавието

 

Работно време: Санта Констанца: 9.00 - 12.00 и 15.00 - 18.00, Катакомбите на Пришила: 8 евро, 9.00 - 12.00 и 14.00 - 17.00.

 

Защо да се посети?

 

Отново е удобно заради близката метро спирка. Трите са сравнително близо и се съчетават по интересн начин. Катакомбите на Пришила са частично изрисувани с фрески, което е забележително. Твърди се, че тук е най-старият оцелял образ на Божията Mайка. Най-ранната форма на християнско изкуство. В мавзолея на Констанца може да се видят вероятно сред най-ранните оцелели стенни мозайки в Рим. Вила Ада е за разнообразие, вторият по големина парк в Рим. Маршрутът е за по-любознателните в римските тайни.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

ЕУР / EUR

 

EUR map

 

Акценти: Квадртният Колизей, църквата Пиетро и Паоло, езерото с вишневите дръвчета и ако остане време модерния обелиск

 

Работно време: без значение

 

Защо да се посети?

 

Различен Рим. Кварталът е построен заради Световно изложение и е сред прототипите на бизнес центъра да е изнесен извън центъра. Широки пространства, симетрия и архитектура от XX век, която да напомня за античния базис на града. ЕУР е голям район и понеже времето е оскъдно в този маршрут съм го оптимизирал до най-важното, за да се побере до два часа максимум с начало и край метро спирка. Изкуственото езеро с японските вишневи дръвчета заслужава да бъде видяно, особено пролетта.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Последни карти засега.

 

Остия Антика / Ostia Antica и Лидо ди Остия / Lido di Ostia

 

Ostia Antica map

Lido di Ostia map

 

Акценти: археологическият комплекс и морето

 

Работно време: Археологически комплекс: 8.30 - 18.15 последно влизане, 8 евро, първата неделя от месеца е безплатно, понеделник не работи.

 

Защо да се посети?

 

Картата на Остия Антика само очертава горе-долу мащаба на комплекса. Ще направя по-подробна карта. Освен "малкият Помпей" си заслужава да се посети и Piazza della Rocca по пътя между спирката на крайградската железница и комплекса. Лидо ди Остия е в следващите четири спирки. За бърз маршрут за максимум един час изборът е Lido Centro. Само за Лидо според не си заслужава посещение, но като се комбинира с Остия Антика е приемливо. За Остия Антика минимумът е 3 часа.

 

Уточнение: с един билет от 1.50 евро може да се пътува с FC2 - влака до Лидо, защото е част от транспортната система на Рим. Билетът важи за 100 минути. А пътят е около 30 минути с FC2. Позволено е прекачване с метрото. Накратко, градски транспорт + влак FC2 = 1.50 евро.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Още една карта. Предстои да се допълва. 

 

Храна

 

Roma food map

 

зелен маркер - сладоледи

червен маркер - друго

 

Как са избрани местата? Избягвани са отзиви в пътеводители, които са коренно различни от обществените форуми като в tripadvisor, примерно. А и няма как да знаем дали някой не си е платил, за да бъде вписан в нечий пътеводител? Главно е взет предвид рейтинга от tripadvisor, както и мнения на блогъри, живеещи в Рим. И други статии. Фокусът е върху сладоледи, пици, каноли, пасти и други не толкова популярни храни.

 

Какво не е включено? Тратории, остерии, ресторанти.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Тестачо / Testaccio

 

Главно заради храната. Родното място на традиционната римска кухня. Кварталът не блести със забележителности, нито има впечатляваща архитектура. На картата са отбелязани места, където може да се пробва сицилиански каноли, прясна биволска моцарела, супли (оризови топчета с пълнеж), други римски десерти. Пиша храните, които ме интересуват. Иначе пирамидата и гробището си заслужават посещение.

 

Имам въпрос - после ако искаш го изтрий.

 

Навсякъде пише за храната в Тестачо, обаче нито кварталът има кой знае какви места за хранене, а и те са твърде-твърде малко - очертания от теб район го обиколих целия. Къде се крие ключът за бараката?

Връзка към мнение

Е що да го трия въпроса? :) Обоснован е. Тази тема е отворена по принцип за маршрутите в Рим, така че ако има дискусии, са добре дошли. 

 

Къде се крие ключът за бараката?

 

Районът е малък, но има места. Колко си заслужават е друг въпрос, аз лично не съм ги тествал. Новият пазар в Тестачо, примерно. Не е пазар с плодове и зеленчуци, а с преобладаващо италиански продукти. Прясна биволска моцарела, която трябва да се консумира до 48 часа. Или сандвичи с трипа / шкембе. Или артишок по римски. Виж го в интернет: Nuovo Mercato Testaccio. Освен него има места, в които може да се пробват супли: оризовите крокети / топчета или десертът маритоци (отбелязал съм ги във food map). 4-5 места съм сложил, защото съм отделил час и 30 минути до два часа максимум за Тестачо и пак няма как всички да бъдат пробвани. 

 

Има тратории, които не съм ги вписал в картата, защото не е в плана вечеря в района. Но четох, че има заведения с по-редки ястия характерни за cucina povera: карантии разни. 

 

Възможно е и нещо друго. Понеже няма кой знае какви забележителности и да се рекламира ударно като района с храна. Според мен си заслужава да се пробва: близо е до Авентин и Трастевере; пирамидата, порта Сан Паоло и протестантското гробище са интересни обекти.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте, аз ще се включа с предложение извън Рим - градините на Товоли. Мястото е невероятно, пътуването до там е много приятно, а разходката във вила D'Este е повече от впечатляваща.

http://mytips4trips.blogspot.bg/2016/01/vila-deste.html

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Ето една карта, която направих с примерни маршрути за разглеждане на Рим в рамките на 5 дни. Групирани са по хълмове и тематика. Миналата седмица бяхме там и мога да потвърдя, че спокойно се обхождат всички  набелязани забележителности. Разбира се, зависи колко време отделяте на всяка и дали чакате на опашки за билети, но с почване около 10 сутрин и пауза за обяд се приключва средно към 5-6 следобед.

 

Картата има няколко слоя, които можете да включвате и изключвате - шест слоя за петте дни (единият ден е съставен от две  по-кратки части), един с препоръчани места за сладолед и тирамису :wub: и един с всякакви други места - пазари, паркове и тн.

 

Иконите за обозначенията мисля, че са доста ясни. Уточнявам само, че със синьо съм маркирала места, които са предимно на открито. Така може лесно да се вземе предвид и прогнозата за времето при планирането на разходката за деня.

 

Към повечето обекти има снимки, кратко описание и/или инфо от Google maps. Имената на обектите са на английски, за по-лесното намиране за още информация за тях в нета/пътеводители, а в описанието към тях е на български. Описанията подготви една приятелка, ръководейки се от пътеводител на National Geographic. 

 

Съдържанието за заведения, пазари и работно време на църкви е микс от инфо от този форум (как без Магеланци:), други сайтове за пътуване и сайтове на самите места. 

 

Някои от заведенията бяха споменати в пътеводителя и  не е ясно доколко инфото за тях е актуално, но всеки може да провери рейтинга им, преди да реши.  Тук да добавя една бележка, когато си избирате заведения по рейтинг от Google maps в Рим: Заради голямото количество посетители, особено такива, които не са и стъпвали в друга част на Италия, а понякога и на Европа, средните рейтинги са много високи. По мои впечатления всичко под 4 е невъобразима дупка, 4 до 4.5 - туристически капан, не непременно съвсем лош, но нищо особено, 4.5 и нагоре - нещо, което си струва да се посети. Пак казвам, по мои впечатления, няма да се впускам в полемики на тази тема. 

 

Картата е публична, чувствайте се свободни да я разглеждате и да я ползвате както желаете. За да я персонализирате и ползвате като основа за вашето пътуване, трябва  да си направите собствено копие. Така ще можете да добавяте и махате обекти според интересите и плановете си, както и да я споделите само със спътниците си например. 

 

Бихте могли да си я принтирате или пък да я използвате през телефона си онлайн или офлайн. (Ако искате да я редактирате през телефон, ще трябва да си свалите отделно приложение от Google maps, а именно Google My Maps)

 

Заповядайте и се надявам да ви е полезна :) 

 

 

Рим за 5 дни

 

 

 

 

Редактирано от water
корекция на линк
  • Харесвам 9
  • Браво 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.