Прескочи до съдържание

Музеите Ферари и Павароти


alienad

Препоръчани мнения

При престоят ни в Болоня отделихме един  ден за бързите коли и още нещо.

Когато подготвях пътуването изчетох темите във форума, които са свързани с музеите на Ферари в Модена и Маранело.

Благодаря на всички споделили своя опит в пътуването!

Първоначално планът беше да вземем влак от Болоня до Модена, да посетим музея на Енцо Ферари в Модена и след това с шатъл автобуса на музея да отидем до Маранело, за да разгледаме музея, завода и пистата на Ферари. Разглеждайки сайта на музеите видях, че предлагат възможност за тур, който тръгва от Болоня и включва:

посещение на къщата музей на Павароти в Модена;

посещение на музея на Ферари в Маранело, обиколка с автобус на завода и пистата;

посещение на фабрика за Пармиджано реджано;

посещение на фабрика за Балсамико оцет;

посещение на музея на Енцо Ферари в Модена.

Този вариант ни хареса и го резервирахме. Авобусът тръгва от спирката на Red bus (до AB Tabacchi) точно срещу ж.п. гарата на Болоня. Предният ден видяхме къде точно е спирката и бяхме готови за тура. Вечерта получихме съобщение, че от Болоня ще бъдем само ние тримата и могат да ни вземат с микробус от хотела, където сме отседнали. Това беше чудесна новина за нас!

На другия ден представител на организаторите дойде в хотела ни с нова Ланчиа миниван и поехме към Модена. Първата ни спирка беше къщата музей на Лучано Павароти в Модена.

Това е къщата, в която певецът е прекарал последните години от живота си. Намира се в покрайнините на града, сред зелени поля и тишина. Изпълнена е в стил на селска къща със съвременни удобства, без излишен лукс. Времето беше слънчево и наоколо беше много цветно и красиво - истинска селска идилия!

post-1439-0-84256500-1460714749_thumb.jpg

post-1439-0-27700300-1460714805_thumb.jpg

 

  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Разглеждането на музея на Павароти започва от първия етаж, където е пианото на певеца, има негови вещи и звучат негови изпълнения.

post-1439-0-53288300-1460743753_thumb.jpg

post-1439-0-16170800-1460743840_thumb.jpg

В следващата стая, наречена жизнерадостната, научаваме, че той е обичал да рисува и има негови картини. Подписвал ги е с първите две букви от имената си - LuPo. Много красиви и цветни са.

post-1439-0-35421700-1460744047_thumb.jpg

post-1439-0-67356400-1460744168_thumb.jpg

post-1439-0-02474500-1460744210_thumb.jpg

Нагоре по стълбите за втория етаж:

post-1439-0-11208400-1460744280_thumb.jpg

Тук е залата с многобройните награди

post-1439-0-42231200-1460744347_thumb.jpg

post-1439-0-90433600-1460744448_thumb.jpg

и сценичните костюми

post-1439-0-93970700-1460744538_thumb.jpg

post-1439-0-67864600-1460744594_thumb.jpg

Къщата е много светла с прозорците на покрива

post-1439-0-47964500-1460744685_thumb.jpg

Последният етаж е изпълнен със снимки с приятели и картини

post-1439-0-58042100-1460744859_thumb.jpg

и подаръците, които е получавал

post-1439-0-84810800-1460744986_thumb.jpg

Разгледахме музея с аудиогид и научихме повече за живота на Павароти и изложените вещи. Входът за индивидуални посещения е 8 евро, а за ученици до 18 г. е 6 евро. Много добре направен музей, навсякъде се лее музика и вдъхва спокойствие.

post-1439-0-75611000-1460745127_thumb.jpg

Продължаваме за Маранело и бързите коли...

Редактирано от alienad
  • Харесвам 23
Връзка към коментар

Засилваме скоростта и вече сме пред музея на Ферари в Маранело.

post-1439-0-33839800-1460983763_thumb.jpg

Музеят добре е направен, щом на мен не ми доскуча. Аз не съм фен на бързите коли, за разлика от останалата част от моето семейство.

post-1439-0-63602400-1460983891_thumb.jpg

В началото са представени болиди от Формула 1, гордостта на Ферари.

post-1439-0-77695100-1460983965_thumb.jpg

На екрани се представят характеристиките на колите, части от състезания. Изложени са две от колите, с които Михаел Шумахер е спечелил състезания. В следващата зала има стена със снимките и имената на състезателите на Ферари в отбора им от Формула 1, подредени по години и успехите, които са постигнали.

post-1439-0-90990300-1460984129_thumb.jpg

Продължаваме със спортните коли и техните характеристики - много лъскаво и много червено!

post-1439-0-81790600-1460984431_thumb.jpg

Това е възстановка на офиса на Енцо Ферари.

post-1439-0-76506300-1460984494_thumb.jpg

Има видео зала, в която тече филм, проследяващ историята на Ферари. На втория етаж са показани двигатели и пак много модели коли

post-1439-0-75434600-1460985114_thumb.jpg

post-1439-0-75506100-1460985169_thumb.jpg

post-1439-0-53538400-1460985259_thumb.jpg

Много впечатляваща е залата на славата

post-1439-0-04998500-1460985330_thumb.jpg

прожектират филм с имената на победителите и годината и звучи победна музика.

post-1439-0-70598300-1460985473_thumb.jpg

Можеш да си направиш снимка в спортна кола или болид от F1, като цените варират от 15 до 25 евро. Друга атракция е симулаторът - 25 евро за 7 мин.

post-1439-0-55951200-1460985644_thumb.jpg

 

Разглеждането на музея ни отне около 2 часа. Следваше тура до завода и пистата.

Редактирано от alienad
  • Харесвам 11
Връзка към коментар

post-1439-0-87598100-1460987185_thumb.jpg

Започва тура с автобуса до завода на Ферари.

Какво представлява той? За разлика от завода на BMW в Мюнхен, който разглеждахме миналата година, тук нищо не показват. През цялото време бяхме в автобуса, говореха на английски и италиански и се разхождахме с автобуса по алеите на завода. Разказваха за живота на Енцо Ферари, идеята да създаде собствен тим за състезания и по-късно вече и създаването на завода.

post-1439-0-89195000-1460987820_thumb.jpg

Аеродинамичният тунел и халетата на завода

post-1439-0-38352200-1460987967_thumb.jpg

След това отидохме до пистата и отново я разглеждахме само от автобуса.

post-1439-0-74671500-1460988027_thumb.jpg

Имаше време и за test drive. Около музея на Ферари са наредени много фирми, които предлагат тази услуга. Цените са по договаряне - зависят от модела на колата, годината на производство и времето за каране. При нас започваха от 90 евро за 9 км и нататък е пазарлък - за време, за модел и т.н. Самото каране не започваше от това място, а те карат с микробус в покрайнините на града и оттам се тръгва с избраната кола. По време на карането се прави видео, което можеш да си гледаш след това, ако искаш да го купиш струва 20 евро. Правят и снимки с колата - 10 евро.

Следва фабриката за Пармиджано реджано.

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

 

alienad, от кой сайт си резервирахте екскурзията и колко стува? Предстои ни пътуване до Болоня и намирам за много интересна вашата програма за един ден, за която ни разказваш:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

От сайта на музеите Ферари ето тук. Може да се резервира on-line и в различните дни се посещават различни фабрики. Ние останахме много доволни. Успех!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Във фабриката за Пармиджано Реджано ни посрещнаха много мило. Служителката говореше на италиански, а след това и на английски за нас и малка група около нас. Обясни районите, в които се произвежда тази марка и как стриктно се спазва технологията на производство, запазена от години.

(Отварям една малка скоба тук - в нашия автобус повечето бяха италианци, около 10-ина души бяхме чужденци. Учудих се от нетолерантното отношение от тяхна страна. В момента, в който представителя на фабриката спре да говори на италиански и започне на английски език и те започват да си говорят на висок глас и въобще не се съобразяваха, че ние слушаме. Дори се налагаше тя да ги усмирява като ученици. Накрая като не можа да ги надвика каза "Еми, италианци...". Това се повтори и във фабриката за балсамико оцет.)

Въведоха ни в зала, в която изгледахме филм за процеса на производство на това сирене. Беше много интересно и подробно.

post-1439-0-40006400-1461067461_thumb.jpg

Първият етап - млякото се изсипва и бърка в тези казани.

post-1439-0-80986200-1461067508_thumb.jpg

След това се заквасва и се изцежда в тензухи (както баба ми го правеше едно време на село).

Те се затискат с тежести и през два часа се обръщат.

post-1439-0-88416300-1461067585_thumb.jpg

На втория етап се слагат в солен разтвор и там престояват определен брой дни.

post-1439-0-47783000-1461067633_thumb.jpg

Третият етап е престоят в помещения при температура 50 градуса.

Много увлекателен беше разказа, чак се учудих колко ми беше забавно. Служителката много успешно сравни целия процес на производството на сиренето от млякото с ходене на СПА процедури за отслабване. Първо - губиш от теглото си, след това релакс в басейна и накрая на сауна.

Учуди ме колко ръчен труд има в тази технология, може би за да се запази уникалносттта на марката.

След като е минало през трите етапа и му е сложена щампата с месец, година на производство и др. знаци, сиреното отива да отлежава ето тук:

post-1439-0-20840400-1461068002_thumb.jpg

Много впечатляващо

post-1439-0-15363700-1461068032_thumb.jpg

Огромни стелажи с подредени пити. Проверяват ги с чукче, като по-пресните издават звук като гума, докато при отлежалото звука е като при удар на нещо твърдо. Минималният срок на отлежаване е 12 месеца! Имаше пити и на по 50 години!

Това е снимка от 2012 г., когато при земетресение се е разрушил складът и са спасили каквото могат и се е продавало по-евтино. Затова сега са по-укрепени стелажите.

post-1439-0-25966200-1461068334_thumb.jpg

Тук вече го режат и пакетират:

post-1439-0-43173800-1461068390_thumb.jpg

Накрая на обиколката опитахме пармиджано - 12 месечно и 36 месечно.

Аз досега не бях обръщала внимание на този вид сирене, но ми хареса - има доста наситен вкус и това, което беше по-отлежало имаше по-гранулеста консистенция.

В магазина видях и цените и се учудих, че не е толкова скъпо, при такъв дълъг процес на производство. Варираха от 10 до 22 евро/ кг. Италианците от групата купуваха доста.

post-1439-0-21323600-1461068709_thumb.jpg

Редактирано от alienad
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Следва фабриката за Балсамико оцет. Въведоха ни в стара къща, която беше уредена като музей и запознава с историята на фирмата. Много впечатляваща история - от 1605 г.

post-1439-0-54190500-1461153874_thumb.jpg

Вече 17-то поколение от фамилията прави този оцет!

Ето ги и бъчонките:

post-1439-0-66268800-1461154338_thumb.jpg

Изложени са много грамоти, награди от панаири и уникални предмети.

post-1439-0-30926200-1461154411_thumb.jpg

post-1439-0-59518500-1461154527_thumb.jpg

След краткия разказ, отидохме в подпокривното пространство, където се съхраняват дървените бъчви с оцета. Бяха подредени една до друга 7 бъчви с различни размери:

post-1439-0-41836300-1461154589_thumb.jpg

Те се напълват и се оставят да отлежат, като всяка бъчва е от различно дърво: череша, круша и др., производителя решава. На следващата година, тъй като се е изпарила част от течността, се прелива от втората бъчва в първата, от третата във втората и така до седмата. В седмата остава празно място и се допълва от новата реколта. И така минимум 12 години отлежава оцета!!! Много време ми се видя.

post-1439-0-65190200-1461155666_thumb.jpg

Дадоха ни да пробваме по една капка от различно отлежали Балсамико - по-дълго отлежавалите бяха направо като мед, а не като оцет

post-1439-0-29126100-1461155717_thumb.jpg

и после можеше да си купиш, какъвто си харесаш.

post-1439-0-00742800-1461155848_thumb.jpg

Цените започваха от 10 евро за 100 мл.

Освен по традиционния начин (в дървени бъчви) имаха и по-съвременно производство, но не ни водиха в цеховете.

Не бях ходила досега в такива фабрики и ми беше много интересно. Учудих се колко дълго време е необходимо, за да излезе на пазара готовия продукт и колко много поколения са съхранили семейния бизнес и традиции.

 

Редактирано от alienad
  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Това е възстановка на офиса на Енцо Ферари.

attachicon.gifpost-1439-0-76506300-1460984494.jpg

.

 

 

Ха-хааа! Офисът на Енцо , но с празен стол! Енцо го е срам от слабите резултати на марката. Снимка от  преди 3-4 години. Не че тогава бяха някаква сила слабаците с кон отпред :lol:

 

555159_4688793380609_1615996353_n.jpg?oh

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Следва фабриката за Балсамико оцет. Въведоха ни в стара къща, която беше уредена като музей и запознава с историята на фирмата. Много впечатляваща история - от 1605 г.

attachicon.gifDSC_9970.jpg

Вече 17-то поколение от фамилията прави този оцет!

Ето ги и бъчонките:

attachicon.gifDSC_9969.jpg

Изложени са много грамоти, награди от панаири и уникални предмети.

attachicon.gifDSC_9975.jpg

attachicon.gifDSC_9979.jpg

След краткия разказ, отидохме в подпокривното пространство, където се съхраняват дървените бъчви с оцета. Бяха подредени една до друга 7 бъчви с различни размери:

attachicon.gifDSC_9986.jpg

Те се напълват и се оставят да отлежат, като всяка бъчва е от различно дърво: череша, круша и др., производителя решава. На следващата година, тъй като се е изпарила част от течността, се прелива от втората бъчва в първата, от третата във втората и така до седмата. В седмата остава празно място и се допълва от новата реколта. И така минимум 12 години отлежава оцета!!! Много време ми се видя.

attachicon.gifDSC_9989.jpg

Дадоха ни да пробваме по една капка от различно отлежали Балсамико - по-дълго отлежавалите бяха направо като мед, а не като оцет

attachicon.gifDSC_9990.jpg

и после можеше да си купиш, какъвто си харесаш.

attachicon.gifDSC_9992.jpg

Цените започваха от 10 евро за 100 мл.

Освен по традиционния начин (в дървени бъчви) имаха и по-съвременно производство, но не ни водиха в цеховете.

Не бях ходила досега в такива фабрики и ми беше много интересно. Учудих се колко дълго време е необходимо, за да излезе на пазара готовия продукт и колко много поколения са съхранили семейния бизнес и традиции.

Само да допълня ,че този оцет който сте гледате се води "Aceto Balsamico Tradizionale" и всъщност е най-добрия. Задължително се продава в разфасовки от 100 мл,никога в по-големи.Както си отбелязала цената му е...от 20 до 200 евро.Според възрастта му.Този оцет който ние знаем е "Aceto Balsamico di Modena IGP".По закон трябва да е отлежал минимум 6-8 години и се продава в разфасовки от 250 мл.Цена м/у 4 и 8 евро.А това което ни се предлага в Бг е карамерилизран оцетов разтвор:-))

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

След лиричното отклонение, продължаваме с колите - музеят на Енцо Ферари в Модена.

Разгледахме залата с двигателите

post-1439-0-52798800-1461247067_thumb.jpg

post-1439-0-20536800-1461247135_thumb.jpg

Тя предизвика голям интерес у останалата част от моето семейство.

След това влязохме в другото хале

post-1439-0-46793300-1461247200_thumb.jpg

post-1439-0-18313900-1461247248_thumb.jpg

Тук в голяма зала, на няколко нива бяха подредени различни модели Ферари.

post-1439-0-11451400-1461247338_thumb.jpg

В определени часове пускат филм, разказващ за живота на Енцо Ферари. Залата се затъмнява и звучи приятна музика, свързана с представяните кадри.

И накрая Алфата на Енцо Ферари, с която е участвал в състезания.

post-1439-0-52532300-1461247541_thumb.jpg

След като разгледахме последния музей за деня поехме с нашия шофьор към хотела в Болоня. Чувствахме се много специални! Останахме доволни от разходката този ден.

Целият тур беше много балансиран - редуваха се коли с други интересни места и горещо го препоръчвам.

Редактирано от alienad
  • Харесвам 12
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Здравейте! На нас ни предстои пътуване до Флоренция и на връщане ще имаме една нощувка в Болоня. Въпросът ми е в колко часа тръгнахте сутринта и в колко ви върнаха в Болоня, за да видя дали ще успеем да се вместим във времето за програмата. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Алиенад, много благодаря за хубавата идея!Тъкмо натъкмявам едни билетки за януари до Болоня.Поотделно сме били в места, където правят сирене и балсамико, но Пармиджано Реджано е най - известното италианско сирене и ще ми бъде любопитно всичко, което описваш.Освен това е и местната им гордост - произвежда се само в провинция Емилия Романя ,в Реджо Емилия, Парма, Модена. Други области нямат право да произвеждат такова сирене.

Някъде четох, че за разлика от другите сирена, за Пармиджано се използва мляко единствено от крави, които са хранени само със сено или трева.За другите сирена може и мляко от крави, хранени със смески и разни фуражни храни.

Отделно -за 1 кг сирене трябвало 16 кг краве мляко.:)

Не много известен факт е, че Италия е единствената страна от ЕС, в която е забранено влагането на сухо мляко в млечните продукти. За това са си истински.

Ха-хааа! Офисът на Енцо , но с празен стол! Енцо го е срам от слабите резултати на марката. Снимка от  преди 3-4 години. Не че тогава бяха някаква сила слабаците с кон отпред :lol:

 

555159_4688793380609_1615996353_n.jpg?oh

Е, защо така? Ферари, си е марка с минало, история и заслуги.

Да не говорим за красота на дизайна и собствения облик.:)

"Кончетата" от развъдника на Ферари винаги събират тълпи от почитатели, където и да се появят.

alienad, от кой сайт си резервирахте екскурзията и колко стува? Предстои ни пътуване до Болоня и намирам за много интересна вашата програма за един ден, за която ни разказваш:)

Погледнах линка, който Алиенад е дала:

Времетраене на екскурзията - 9-19,30

Цена - 48 евро.

Алиенад, в толкова ли ви върнаха?Излиза, че е 10 часа всичко.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Е, защо така? Ферари, си е марка с минало, история и заслуги.

Да не говорим за красота на дизайна и собствения облик. :)

"Кончетата" от развъдника на Ферари винаги събират тълпи от почитатели, където и да се появят.

 

 

 

 

Oбявяваме Ферари за официално приключили този сезон. :lol:

Редактирано от Hollywood
Връзка към коментар

Здравейте! На нас ни предстои пътуване до Флоренция и на връщане ще имаме една нощувка в Болоня. Въпросът ми е в колко часа тръгнахте сутринта и в колко ви върнаха в Болоня, за да видя дали ще успеем да се вместим във времето за програмата. 

Сутринта се тръгва в 9 часа, а вечерта ни върнаха към 19 ч., трябваше към 18, но малко закъсняхме с програмата. Както писах по-горе в него ден бяхме единствените от Болоня и ни взеха от хотела с кола и ни върнаха до хотела - чувствахме се много специални. Иначе автобусът тръгва от спирката точно срещу Централната гара в Болоня.  Отношението беше прекрасно, много доволни останахме от тази екскурзийка.

Редактирано от alienad
Връзка към коментар

В различните дни се разглеждат различни места, може и винарни да има. При нас се паднаха тези двете - Пармиджано Реджано и оцет Балсамико. И на двете места обясняваха много добре и нагледно целия процес на производтво. Така, че проверете за вашите дати какво включва тура.

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Страхотно! И аз искам да направим същия тур за 1 ден с жена ми. Но не съм ходил в Италия до сега! Та ако може малко информация, какви са вариантите за отсядане наоколо. Не искам организиран екскурзия, а просто да отидем за 2,3 дни като 1 ден да отделим за този тур, който сте описала?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...
На 4/19/2016 в 12:29, alienad каза:

От сайта на музеите Ферари ето тук. Може да се резервира on-line и в различните дни се посещават различни фабрики. Ние останахме много доволни. Успех!

Здравейте,

 

Моля за информация колко време приблизително ви отне разглеждането на Музея на Феррари в Маранело и Музея на Енцо Ферари в Модена - приблизително с всички условности, разбира се. Видях, че за едния сте писали 2 часа. А другият?

Опитвам се да купя предварително билети за влакове (от Болоня), шатъли и пр.+ да запазя час за симулация и трябва да мога да предвидя някакви часове.

 

Ще съм благодарна на всяка информация, която би ми помогнала.

Благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние ги разглеждахме в рамките на организирания тур. Така, че имахме някакво ограничение във времето.Много зависи от Вашите интереси. Моят съпруг и синове са големи фенове на колите и ако ги оставиш цял ден могат да разглеждат. Иначе музеят на Енцо Ферари  в Модена е по-малък и един час на мен би ми стигнал.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 8/12/2017 в 9:15, ninia каза:

Здравейте,

 

Моля за информация колко време приблизително ви отне разглеждането на Музея на Феррари в Маранело и Музея на Енцо Ферари в Модена - приблизително с всички условности, разбира се. Видях, че за едния сте писали 2 часа. А другият?

Опитвам се да купя предварително билети за влакове (от Болоня), шатъли и пр.+ да запазя час за симулация и трябва да мога да предвидя някакви часове.

 

Ще съм благодарна на всяка информация, която би ми помогнала.

Благодаря!

Музея на Ферари в Маранело го разгледахме в рамките на час. Тура във фабриката (поне според) мен не си заслужава. Голяма "тайна", голяма "секретност" - не можете да снимате, забранено е... Blah, blah, blah, а всъщност и да искате да  снимате, просто няма какво. Вкарват ви във фабриката с автобусче, виждате 5-6 сгради отвън и отдалеч... Най-значимата "забележителност", която виждате (естествено само отвън) е тръбата на аеродинамичния им тунел, след което излизате отново извън фабриката, правите едно кръгче с автобуса по пистата Фиорано и... който откъдето! Дори мъжът ми, който е фен на Ферари, Шумахер и Фетел, беше крайно разочарован от "тура във фабриката".

Връзка към коментар
На 8/12/2017 в 9:15, ninia каза:

Здравейте,

 

Моля за информация колко време приблизително ви отне разглеждането на Музея на Феррари в Маранело и Музея на Енцо Ферари в Модена - приблизително с всички условности, разбира се. Видях, че за едния сте писали 2 часа. А другият?

Опитвам се да купя предварително билети за влакове (от Болоня), шатъли и пр.+ да запазя час за симулация и трябва да мога да предвидя някакви часове.

 

Ще съм благодарна на всяка информация, която би ми помогнала.

Благодаря!

Музеят в Модена се разглежда за 30-40 минути. Всъщност, това е салон с около 30-40 коли, зависи на кой колко му е кеф да зяпа коли, но на всеки 2 часа се пуска кратко филмче за живота на Енцо Ферари, което лично на мен много ми хареса. Обиколката включва и една сграда в съседство, където са изложени някои състезателни коли и двигатели, макет на кабинета на Енцо Ферари.

Заслужава си.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Обмисляме ходене до царството на Ферари.

Къде бихте препоръчали нощувки: в Модена или в Маранело?

Определено не искам да сме в Болоня. Вече сме били там.

 

Някой качвал ли се е на Ф1-симулатора? Какво е усещането от преживяването? Струва ли си?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.