Прескочи до съдържание

Паралия Катерини, Олимпийска ривиера

Препоръчани мнения

Имаме идея да отидем до там, най-вече заради близостта до София и пясъчните плажове, а и магнетичния Олимп, който е наблизо. Само че навсякъде чета негативни мнения, мръсно било, пренаселено...

Намерих приятно студио в Олимпиаки акти, леко в страни от големия курорт.

Моля, споделете впечатления - мръсно ли е, пренаселено ли е, къде да се ходи на плаж и къде - не, къде да се яде и къде - не и каквото още се сетите. Най-вече ме интересува как е морето (омръзна ми от вълните на нашето), има ли вятър, има ли морски таралежи (докато обуя плавниците, да не опищя плажа) и т.н.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Макриялос - пясъчен плаж и е плитко.

Плака Литохору, точно под Олимп - каменист плаж и е дълбоко.

Най-общо казано това е открито море и повечето плажове са дълбоки, а и вълните не са рядкост.

Паралия Катерини - по мое мнение - най-грозното място за плажуване в Гърция.

Македонците и румънците са превзели близките курорти катo Платамонас и Неи Пори (на юг от Литохоро), но и те са къде по-добре от Паралия Катерини. Специално Неи Пори има много широка плажна пясъчна ивица.

А къде да се яде - ми, където ходят гърците, особено ако са семейства с деца! А къде да не се яде - където в менюто има голеееми снимки като за чуждестранни туристи. 

Вятър - от началото на август до към 25-ти започват големите ветрове, които си имат даже и име.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

По-добре на Ситония, Атон или Тасос. 2 пъти съм била на Паралия Катерини за малко - ами на градския плаж във Варна има по-малко хора. Иначе гледката към Олимп е разкошна, но за море според мен - не.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

P.S. Oфтопик 

Много са нелепи сравненията на разни места по света с Ривиерата -  "Ривиера Мая" , "Олимпийска Ривиера" ...

Тези места си има своето очарование и характер и се чудя защо се рекламират по този начин.

Иначе специално това Неа Пори е минало покрай Ривиера на поне хиляда километра и малко встрани  :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тъкмо и аз си мислех какви са тези ривиери!

Хайде да си го кажем направо: гърците почиват по островите и те са тяхната Ривиера в смисъл на лукс и квалитетна почивка, a цялата тази ивица я използват за 2-3 дневни почивни дни.

По-добре на Ситония, Атон или Тасос.

Не знам какво имаш предвид под Атон, но там не можеш да почиваш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз за съжаление познавам само континенталната част на Гърция , но виждам изумителни снимки от островите.

Изобщо Средиземноморието между Гърция , Турция , Франция и Италия предлага фантастични , места които не отстъпват на разните екзотични кътчета , за жалост често са и по-скъпи.

П.С. На Атон доколкото знам не се допускат и жени посетители.

Редактирано от stenk
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Здравейте! Много ви благодаря за отговорите!

Исках да отидем на пясъчен плаж, но май там, където има пясък, има и вълни. Вероятно ще се върнем на познатата ни Ситония. Колкото до Атон, не допускат жени само на територията на манастирите, иначе има няколко (малко) населени места на полуострова, последното от които е Урануполи.

ПП. Ривиерата и мен ме подразни, още от времето, когато колежка ми обясняваше, че ходи на Ривиерата около Варна :lol:

Редактирано от Nine
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Макриялос е с пясък и без вълни, неслучайно там гледат миди, но пък на плаж не бих отишла за 10 дни. За разходка и един обяд край морето обаче е много добро място.

А и Олимп не е чак толкова далече - 90 км от Солун с кола. И там е хубаво за еднодневна екскурзия.

Връзка към коментар

Атон е самостоятелен според гръцката конституция

Последният град преди бариерата на полуострова е Урануполи

Ако мъжете желаят, могат да го посетят с поклоннически тур - разрешенията се издават в Солун

Мисля и към нашата православна църква имаше подобни организирани турове.

За всички други, метода е корабчетата от Урануполи, които се движат на няколкостотин метра от брега.

--

"Посещението на жени в Света гора е забранено с императорски хрисовул през 1060 година. Дори и животни от женски пол не могат да се донасят в монашеската република с изключение на котки и кокошки, които снасят яйцата, необходими за направата на бои, използвани в зографисването на икони."

wiki

Връзка към коментар

Тъкмо и аз си мислех какви са тези ривиери!

Хайде да си го кажем направо: гърците почиват по островите и те са тяхната Ривиера в смисъл на лукс и квалитетна почивка, a цялата тази ивица я използват за 2-3 дневни почивни дни.

Абсолютно. Близката до нас част е за балканци и руснаци, с отделни изключения за англичани и германци (бил съм в хотел на Халкидики, в които бяхме първите българи изобщо), а гърците (и не само, от другите по-заможни държави) ходят по островите. 

И аз за съжаление познавам само континенталната част на Гърция , но виждам изумителни снимки от островите.

Изобщо Средиземноморието между Гърция , Турция , Франция и Италия предлага фантастични , места които не отстъпват на разните екзотични кътчета , за жалост често са и по-скъпи.

Аз открих Лефкада - уж остров, ама коринтците като са копали едно време, са прокопали и там един малък канал, та да стане такъв, и е достъпен с кола. Преди първото ми ходене там, една гъркиня в България ми каза, че това са най-хубавите плажове на Гърция. 

Изпитвах леко съмнение, докато не стъпих за първи път там. До онзи момент бях предубеден към чакълестите плажове. Сега не искам и да чувам за ситен пясък. 

Ей това е истината за мен: 

_IGP4626.JPG

А тоя цвят на водата е единственото нещо, което може да ме накара да тръгна много рано сутрин за море:

_IGP4918.JPG

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ееее, тези гъркини, бе! Винаги с крайни изказвания! Те в училище учат само частицата НАЙ- !

Чак пък най-хубавите плажове на Гърция!  Наистина са много хубави, но какви плажове има и на другите острови в Йонийско море, някои от тях достъпни само по море, простоо..., а най-хубавите са на необитаемите островчета. 

На мен повече ми харесват островите в Егейско море, защото ми харесва да има камъняк. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Атон имах предвид третия ръкав на Халкидики. Ние сме отсядали преди Уранополи и пообиколихме наоколо. Отсреща е о-в Амулиани. Има доста необитаеми малки островчета. Наемате лодка и обикаляте. Разходката от Уранополи покрай манастирите е с корабче и е 3-4 часа. Дадох за пример Атон, че при една почивка например от 5 дни има какво да се прави и могат да се сменят плажовете, които са по-хубави от Паралия Катерини. Иначе и аз съм почитателка на островите. Надявам се септември да видя Лефкада и Кефалония. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ееее, тези гъркини, бе! Винаги с крайни изказвания! Те в училище учат само частицата НАЙ- !

Чак пък най-хубавите плажове на Гърция!  Наистина са много хубави, но какви плажове има и на другите острови в Йонийско море, някои от тях достъпни само по море, простоо..., а най-хубавите са на необитаемите островчета. 

Бе да ти кажа, без да претендирам много,на първо четене се сещам за 4 плажа на Лефкада, достъпни по вода или козя пътека.

Истината е, че Йонийските острови имат уникални плажове. 

Връзка към коментар

Изпитвах леко съмнение, докато не стъпих за първи път там. До онзи момент бях предубеден към чакълестите плажове. Сега не искам и да чувам за ситен пясък. 

Ей това е истината за мен:...

Ееей, най-после да срещна и някой друг, който да харесва каменисти плажове :) !

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако се навиете за Скиатос - много ми харесва. И има страхотен пясъчен плаж - Кукунарис. В пясъка има повече слюда и блести.

И прекрасно се комбинира със Скопелос - има корабчета, които ходят напред-назад между двете островчета.

A Скиатос е достъпен с ферибота от Волос, а пък и Волос е хубав град за разглеждане.

Връзка към коментар

Ееей, най-после да срещна и някой друг, който да харесва каменисти плажове :) !

Нямам предубеждения , бил съм на такива плажове  , но не ме е привличат.

Примерно никога не плажувам в Ница при положение , че наоколо има десетки пясъчни плажове.

Нищо не им пречи и в Ница да насипват десетина километра пясък , но явно има хора които свързват мястото точно с каменистите плажове. Та напълно ви разбирам  :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

На въпроса за островите и местата в Гърция: всъщност ми трябва море със спокойна вода (може и дълбоко), за да плуваме с мъжа ми, по възможност да е близо до България. Питах Посейдон тези дни (http://poseidon.hcmr.gr/waves_forecast.php?area_id=aeg), твърди, че около Паралия Катерини няма вълни (моля да ме опровергаете, ако не е така), но пък прогнозата е само за няколко дни напред, а не и за началото на септември. И все пак имам идея да сме леко в страни от там - в Олимпиаки Акти, надявам се да не е пренаселено.

Халкидики е чудесно място, видяхме го по Великден, но е много уморително планинско каране. До Неа Муданя е магистрала, но след това градче бих се навила да караме максимум до Никити (бяхме в Торони, всяка вечер ходехме в Порто Куфо - неземно място, но мнооого далече). А Олимп... Олимп още ми е пред очите, аз шофирах до Солун и малко след това и тази планина се показа, прекрасна беше.

Редактирано от Nine
Връзка към коментар

Просто не мога да повярвам, че няма да има вълни. Ако е така, значи си супер късметлийка. Това е открито море, най-странното е, че вълните не са като нашите, как да кажа, тънки и високи, там вълната ти се вижда малка, но всъщност е с голяма площ и точно за плуване не става.

Връзка към коментар

Просто не мога да повярвам, че няма да има вълни. Ако е така, значи си супер късметлийка. Това е открито море, най-странното е, че вълните не са като нашите, как да кажа, тънки и високи, там вълната ти се вижда малка, но всъщност е с голяма площ и точно за плуване не става.

Мерси, сменям мястото :)

Връзка към коментар

Ма, как ти се нахвърлихме само да те отказваме от Катерини! :)

Ако пясъкът, липсата на вълни и възможността да плуваш са основните ти желания за почивката, разгледай на картата залива на Волос. Там има много плажчета на 10-15 км от града и просто няма как да има вълни. Не е много по-далече от Катерини, от Кулата са 320 км и все е магистрала, така че се стига безсрамно бързо.  

И всичко това в случай, че не си решила за Скиатос - той си остава по-добрата оферта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ходихме до Паралия Катерини по Великден тази година. Като цяло не съм особено възхитен. Хотелът ни беше максимално близо до плажа - хубав и с отлична храна и за наше щастие малко извън самия курорт. За наше щастие, защото още тогава Паралия Катерини беше превзет от тълпи сърби и македонци, които вдигаха нечовешка гюрултия, правеха задръствания, чупеха стойки и т.н. До плажът в самия курорт така и не стигнах, но като видях какво е по улиците, представям си какво е там. Иначе плажната ивица е дълга, а ние бяхме между Паралията и следващото село в посока юг. Хотелът ни си имаше собствени чадъри и шезлонги на плажа, които бяха единствените в района и затова имаше хора дошли с коли от градчето, но като цяло бяха малко и при нас не беше навалица. Самият плаж не ми хареса особено - пясъкът е по-едър от черноморския, но не е от камъчета. Морето е плитко доста навътре, а водата не е с онзи светлосин цвят, който е на Халкидики и по островите. С две думи - нищо впечатляващо. За началото на май става, но през сезона не бих отишъл там. Иначе наистина Олимп се вижда на фона на плажа и е красива гледка, но предполагам че в селцата по на юг ще е хем по-близо, хем по-живописно.

ПС. Забравих да напиша - морето беше равно като тепсия, без нито една вълничка.

Редактирано от tougherty
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.